Detail osadenia AL kastlíka pre exteriérové žalúzie

Profilova fotka
Zdravím Vás, rád by som bol ak by sa niekto tu vyjadril ak už riešil podobný prípad v praxi. Idem stavať dom z tehly 50cm, čiže už nebudem dodatočne zateplovať. Mám v pláne exteriérové žalúzie, ale dodávateľ žalúzií neodporúča systémové preklady od HELUZU alebo WIENERBERGERU, nakoľko nemajú dostatočnú hĺbku, kvôli HS portálom a žalúzie po vytiahnutí by trčali von z prekladu. Takže dodávateľ bude osádzať svoje AL kastlíky s potrebnou hĺbkou, kde medzi kastlík a preklad chce osadiť PYR dosku 4-5cm a pred kastlík na vonkajšiu stranu 2cm styrodur. Otázka znie: Ako to má byť celé ukončené???????? 1., Ten 2cm styrodur pred AL kastlíkom má byť zároveň obvodovej steny z tehly???? ( a celé sa to bude omietať hrubou telpelnoizolačnou omietkou+sieťka s lepidlom+finálna ryhovaná omietka ). 2., Alebo AL kastlík má byť zároveň obvodovej steny z tehly a ten styrodur bude predsadený do hrúbky hrubej omietky a potom sa to celé spolu presieťkuje s lepidlom+finálna ryhovaná omietka. Našiel som tu veľa stavebníkov ktorý stavajú dom z 50cm tehly bez dodatočného zateplenia, ale vyriešená tento detail som nikde nenašiel. S pozdravom, Tomáš
Odpovedať
Profilova fotka
Ked da as Al kastliky pri zatepleni,tak ten 2cm je zarovno so stenou. (Apropo nemusi tam byt XPS, ale ak to budilu montovat oni,nechaj tak, usetrit na tom neusetris)
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy Nebudem zateplovať!!!!!!!!!!
Odpovedať
@tomino84 "Nebudem zateplovať!!!!!!!!!!" veď práve, pri dome bez tepelnej "obálky" budeš mať podstatne viac teplotechnických defektov ako len žalúzie,ale poďme k téme: budú sa to snažiť osadiť tak aby to bolo zarovno s fasádou (ten Styrodur). No z mojej poslednej skúsenosti by som to spravil tak, aby bol plech priznaný (hlavne pri veľkých oknách ), lebo kompozit z plechu, lepidla a izolantu sa vplyvom teplôt krúti a niekedy aj odtrhne a navyše nie vždy vedia pekne spraviť ten detail zo spodu a z vnútra. Ale to je daň z vytvárania takýchto komplikovaných (z môjho pohľadu aj nezmyselných) riešení.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ďakujem pekne ,lenže priznané plechy nepripadajú v úvahu. Takže aké máte riešenie, Vaša prax je aká????? Veď keď sa zatepľuje ta tak isto sa lepí na ten plech styrodur a potom sa to sieťkuje atď.........Takže ako to vyriešiť aby to bolo v poriadku. Čítal som tu aj, že ten styrodur vypustiť s presahom 20cm až mimo plechu postranách na tehlu. A hliníkový plech by mal byť stabilný???? Či
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino84 to zateplenie som uvidol ako pralelu pre tvoj pripad...takze vykricniky si strc za kastlik.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Otázka je či na ten styrodur by sa mala aplikovať kompletná skladba omietky ( styrodur bude zároveň obvodovej tehly ), alebo iba sieťka s lepidlom a ryhovaná omietka ( tým pádom bude styrodur predsadený o hrúbku hrubej termoomietky )
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy Takže ťa počúvam ako to mám vyriešiť keď nezatepľujem, ak máš skúsenosti tak budem rád ak mi poradíš, nemám v pláne sa tu dohadovať rád by som bol ak by mi niekto poradil k veci
Odpovedať
@tomino84 ideálne by bolo to nakresliť aby sme sa bavili o rovnakom riešení. Principiálne vložený styrodur má nahradiť tep. oslabenie vybratého miesta pre žalúziu. Daj detail osadenia a ukotvenia okna v preklade, prípadne ako ti to chcú osadiť montážnici a určite ti poradím.
Odpovedať
@tomino84 po skúsenostiach s praskaním fasád aj po vyarmovaní by som styrodur utopil až pod omietku, ak to dovoľuje skladba a rozmery vytváranej konštrukcie.
Odpovedať
@tomino84 z mojej skusenosti -styrodur aby bol zarovno s omietkou a potom to spolu presietkoval( len tu moze zniknut to ze styrodur das 2cm a omietku 1,5cm) ale da sa to prisposobit -urcite aby styrodur priecnieval cez plech min 20-25cm na murivo Ja by som kaslik osadil tak 0,5-1 cm do vnutra od vonkajsej hrany tehly, vynechal tych 20-25 cm plochy na tehle, omietol a potom prisposobil styrodur k omietke. Dalej uz len sietka a omietka.
Odpovedať
Profilova fotka
Tu je náčrt, v projekte mám skladbu omietky 37 mm
Odpovedať
Profilova fotka
@stano8 Čiže ak to urobím tak že hliníkový kastlík zapustím do prekladu tak aby som mal styrodur zároveň tehly, ale s tým že po stranách kastlíka bude styrodur zapustený do tehly do strán 20 - 30 cm, a teda aj na styrodur budeme aplikovať: - termoizolačnú omietku 30mm - lepiaca malta so sieťovinou 5mm - štrukturovaná omietka 2mm
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?