Dajú sa dodatočne zatepliť nezateplené základy?

1.Daju sa dodatočne zatepliť nezateplné základy? Ak áno ako?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@xxenak jednoducho, odkopeš zeminu a zateplíš xps-kom
Odpovedať
Tak. Alebo lacnejším perimetrom.
Odpovedať
to je v poriadku ale po odkopaní zeminy základy nie su rovné ale kopíruju terén a na to sa pýtam.
Odpovedať
@xxenak Myslím, že by sa mohlo dať granulované penosklo. Podobne, ako sa dáva štrk, keď ľudia robia odvetranie nehydroizolovaných základov. Ide o môj momentálny nápad, ešte som to nevidela. Alebo prááááááácne vybrúsiť každú jednu tabuľu XPS, aby sadla na kostrbatý základ. :-)
Odpovedať
chcel by som vidiet ako to brusis ake hlboke zaklady mas alebo aky je s tym problem
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Nie žiadne sklo ani brúsenie.Realizovali sme takúto zákazku ,bolo to božie utrpenie o ekonomickom význame takéhoto zateplovania silno pochybujem.
Odpovedať
@xxenak pozri si detail c. 6 a inspiruj sa :-) http://www.tzb-info.cz/4470-tepelna-i...
Odpovedať
@janvirostko ďakujem ale toto som už študoval predtým. No neviem si predstaviť ako by som dal polystyrén a ako by sa po tom chodilo.
Odpovedať
@xxenak pod chodnik
Odpovedať
@xxenak tak ako pise kanvor - pod chodnik. Da sa to pekne poriesit a splni to ucel.
Odpovedať
@xxenak http://www.pasivnidomy.cz/data/zaklad... + detail č. 6: http://www.marand.sk/main.php?page=ka... x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr - zaujimave, to izolacne kridlo, akoze nudzove riesenie, z toho tusim vychadza najlepsie..hm..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@yaninca ďakujem asi je to jediné riešenie ako dodatočne zatepliť. Budem to nejako tak riešiť medzi jedným a druhým detailom.
Odpovedať
Nikto už nemá iné riešenie? Ako napr. penosklo dookola a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
za správny pokladám detail 5, detail 6 nemá logiku, pretože umožňuje prenikanie vody resp vlhkosti pod izoláciu. pre xxenak: penosklo je rovnaká izolácia ako iné, rozdiely sú na štvrtom desatinnom mieste, záleží aj na aplikácii.
Odpovedať
Ine riesenie: Obohnat dom 2 ocelovymi pasmi sirky predlaktia, hrubky dlane. Privarit na kazdu stranu 2 ocelove oka. UDS-kou vybagrovat dom aj so zakladmi, zeriavmi lanami v okach cez kladky dvihnut dom 3 m. vysoko. Vybagrovat dieru po zakladoch, zhutnit, vysypat penovym sklom. Dom ulozime do sklopenoveho lozka a prisypeme po okrajoch. Predtym este mozme dom ponorit az po sokel do bazena plneho tekutej gumy. Ako kolacik do cokolady.
Odpovedať
@kanvor Neviem čo si zač, ale prečítal som si tvoje prísevky a zistil som že buď sa strašne nudíš, lebo konštruktívne a ani k veci nie su vôbec a alebo si magor a nemáš na tom fóre čo robiť.
Odpovedať
@kanvor :-D :-D :-D
Odpovedať
@xxenak prišiel si už na niečo z tejto diskusie? lebo ja nie..... ako to poriešiš, my tiež uvažujeme ako to zatepliť, "základy nie su rovné ale kopíruju terén"
Odpovedať
@danielaccc Budem to riešiť tak podobne ako je to tu: http://www.pasivnidomy.cz/data/zaklad.... Asi sa to nebude dať riešiť presne tak po celom obvode ale nejaký kompromis. Druhá možnosť je že sa naseriem a odkopem základy až do hĺbky 80 a obmurujem to do roviny. Bude to nakládnejšie ale nejako to poriešiť musím. Zamestnám nejakého rómskeho spoluobčana a bude kopať ako had. Vykopanie 46 bm do hĺbky 80 cm (niekde menej) cca 100-150 €. Piesok, cement, vápno a môj čas a potom tam dam 20 cm polystyrén. Ešte neviem až poikaľ to neodkopem a nezhodnotím situáciu. Ale som rozhodnutý, že to riešiť budem, lebo musím. Tak asi tak.
Odpovedať
@xxenak No ked to vezmem tak -zašórom-. Ja som tiez zistil,, ze vcera si dosiel odkialsi od Zvolena,, este ti tam hori spak na stanici a dnes tu uz niekomu nadavas. Tož nadavat ti ja nebudem, lebo az tam dole k tebe do suterenu nejdem, do magorov bud taky laskyplny nadavaj tomu, co ti rano obuva topanocky a tvojim kamosom na azet.pokeci, ich to tam zaujima mozno viac. To, ci ja sa nudim, to nie je tvoj problem. Nechapem, z coho si sa tak nastartoval, nabuduce si daj nejaky Lexaurin, zapi vodkou a pockaj hodku, kym tu vypenis. Ty choleriku. 8-) K tym zakladom domu. antonmesaros (pro) potvrdil, ze to bude i tak pakaren pakaren aj bez dalsich komlikacii. Vykopat ich celkom dole naraz nemozes, lebo na spodnej hrane sa opiera cela vaha stavby. Ked nemas rovne zaklady (vo zvislom smere?), tak ich zasaluj a dolej zarovno betonom, alebo dolep, vyrovnaj kusmi XPS, na ktore potom nalepis svisle uz cele tabule XPS jednym zo sposobov, ako poslala v linku blacksr. Co sa tam da za rozumne peniaze v rozumnom realizacnom case ine vymysliet? A ked sa chces bit ty frajer, tak sa chod rozcvicit, cakam ta vonku.. děláte machry a hajzli máte na chodbě ...
Odpovedať
....ja by som sa rad spytal kolkatku polystyren davate ako zateplenie zakladov? Chapem to dobre ze ked sa vykopu ryhy na zaklady do zeme tak sa polozi polystyren a zaleje sa?...
Odpovedať
@kanvor No vidíš a hneď je s tebou iná reč. Konštruktívna odpoveď a hneď sa z piedestálu znižuješ na úroveň ostatných. Viac sa mi ale páči a je to určite jednoduchšie riešenie: http://www.pasivnidomy.cz/data/zaklad.... Dáva sa potom aj izoloácia proti vode a kde? (napr. nopovka.) Vopred ďakujem za ďalšiu konštruktívnu odpoveď.
Odpovedať
@xxenak Izolácie proti vode je len na doske, ako sa bežne robí. Inde ju netreba. Môžu sa ešte natrieť tekutou HI steny základu v hornej časti, ako na tom obrázku je naznačené (tam ide o drevenú konštrukciu s vlnou). Ale žiadnu ďalšiu Hi netreba. Vlastne kam a načo?
Odpovedať
Dobrý den. Sokl bych zateplil velmi jednoduše a to kombinací XPS ( perimetru ) a pěnoskla. Postup je celkem jednoduchý a výsledný efekt je skoro dokonalý, při nejměnší možné pracnosti. Je ovšem potřeba odkopat základy tak aby vznikla mezera šířky aspoň 30 cm u dna. Směrem nahoru se to může rozšiřovat. Potom se musí udělat nejaká přijatelná rovina, která bude zateplena pomocí nalepeného XPS. Rovinu lze zhruba odsekat kangem a dorovnat to nalepením kontrolních terčů, které tu rovinu budou vymezovat. Ideální je dostat se spodní hranou XPS tak cca 30 cm pod úroveň země. Pokud to bude více, tím lépe. Po vystěrkování a udělání finální vrstvy aplikujeme nopovou fólii tak, aby horní hrana byla kousek nad konečnou výškou kačírku. Zbytek výkopu zasypeme drtí z pěnoskla do -10 cm položíme geotextílii a 10 cm kačírku, nebo nějakých valounků, případně nějaké dlaždice do štěrkového lože. Tloušťka XPS stačí 10 cm, v případě, že budete aspirovat na pasiv, tak by se to muselo spočítat a navýšit řekněme na 14 - 16 cm. Ještě by se to dalo nastříkat tvrdou PU pěnou, nopovka a zásyp. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@xxenak A v com je to jednoduchsie? Kopat sa musi i tak. Hydroizolaciu mas naznacenu ciernou prerusovanou ciarou. Omietka vodu nesaje. XPS samo by malo odolat vode a tlaku zeme, takze myslim, ze netreba nutne. Vsak to vsetko zalezi napr. aj od toho, ci bude chodnik, alebo suter. Suter ti dazdovu vodu od domu neodvedie, takze tam to treba poriesit. Akurat dnes v TV ukazovali ako odkopavali zaklad a zavalilo ich, spadol mur. Takze netreba to s odkopavanim prehanat. Ina rec? Pedestalu.? Ha :-). Dobre no.. mam dost. Kus mimo si xxenak. Keby si lepsie cital, docital by si sa, ze nie som ani stavbar, ani "majster" od nicoho. Aj som tu viackrat v odpovediach napisal. Par vec a info som si nastudoval a potom aj do par veci som sa sam pustil (vodovod, okna, zateplenie..) a som si isty, ze som ich urobil dobre, niekolko dalsich mam este (aj nedobrovolne) v plane, napr. kurenie. Takych tu je viac, napr. mio co si cely dom vymyslel a postavil. Sem-tam sa snazim argumentami rozobrat myty - ako napr. dychajuce domy, lambdy alebo plesne zo zateplenia. Ze pedestaly.. Takze konstruktivne odpovede - v ramci sedliackeho rozumu, nie diplomu zo stavbariny, alebo vyucneho listu. Ale mna tu neries furt, lebo to tu nikoho i tak nezaujimaju tieto dristy v zabomysej vojne..
Odpovedať
@ladajaskva Dá sa to nakresliť? Nejako som sa v tom stratil. ďakujem
Odpovedať
Dobrý den. Nakreslit se to dá a večer to pošlu. Teď nemám ani čas, ani přístup ke skeneru. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Je lepšie podľa tohoto návrhu robiť izoláciu z dvoch lepených alebo stačí z jedného? http://www.pasivnidomy.cz/data/zaklad...
Odpovedať
@xxenak Dobrý den. Podle toho detailu jsou tam 2 vrstvy XPS. Je to zřejmě z důvodu, že ty desky jsou extrudovány ve formách a běžně se takové tloušťky nedělají. Ale pokud Vy nemáte ambici na pasivní dům, tak tloušťka 20, nebo 24 cm je naprosto zbytečná, protože vynaložená investice se nikdy nevrátí v úspoře nákladů na teplo. Ale to je na Vašem rozhodnutí. Jinak posílám tu mou představu. Dříve to nešlo. S pozdravem Laďa
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?