Čo urobiť, aby sme mali nízko energetický dom?

Profilova fotka
Ak chceme mať z našej stavby nízkoenergetický dom...ako to máme dosiahnuť? potrebujeme zatepľovať? stavali sme z ytong lambda...poraďte prosím
Odpovedať
1
2
http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
Samozrejme to treba zateplit. Hodte na to 15cm eps ako som dal ja a neolutujete.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak chcete dostať dom do takého štandardu, aby spĺňal nízkoenergetický štandard tak to bude vyžadovať investíciu ktorá by určite prekročila sumu 30 -40 000 €.Moc záleží od toho, ako je dom navrhnutý a postavený.Nestačí len zatepliť múry.Ak má príliš členitú fasádu (vonkajšie obrysy domu), máte nevhodne urobený krov, alebo základ, prípadne zle otočený dom ,nevhodne navrhnuté osadené okná ,dvere, tak to nebude možné.Väčšina starých, alebo starších domov a platí to aj o novostavbách ,ktoré nie sú navrhované na nízkoenergetický štandard sa nedá dostať do stavu, ktorý by zodpovedal nízkoenergetickému štandardu.Dôvodom sú tepelné mosty ,ktoré sa nedajú na starých, alebo nevhodne navrhnutých budovách celkom eliminovať.Prípadne investícia do eliminovania takýchto tepelných mostov ,je príliš vysoká na to ,aby to malo finančný zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@anavikasa ja by som ti este poradila dohodnut sa s @blacksr ako to mate spravit presnejsie a pri minimalizacii dodatocnych nakladov..... apropo, mimo temu... Jarka, neuvazujes ze pre ludi z modrej strechy das nejaku zlavu na sluzby???? :-D :-D :-D ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros nebudem suhlasit a nesuhlasim.... to, co vravis a na co by sa to dalo aplikovat, je pasivny standard, to ano, pasiv z toho asi tak lahko nebude, resp. by tam boli obmedzenia, ale nizkoenergeticky domcek sa z toho da urobit kedykolvek, a ta investicia..... ehm.... odkedy izolacie na jeden dom stoja preboha milion korun????
Odpovedať
Profilova fotka
@anavikasa ale je pravda, ze ak by ste toto premysleli pred stavbou, stalo by vas to v konecnom dosledku menej... ale aj tak smelo do toho ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Predpokladám že z Lambdy ste stavali preto, lebo ju netreba zatepľovať ;-) . Hovorí reklama, "odborníci", kamaráti.... Určite poriadne zateplenie urobí svoje, ale investovali ste zbytočne do obvodového muriva.
Odpovedať
@antonmesaros Prosím Vás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "Ak chcete dostať dom do takého štandardu, aby spĺňal nízkoenergetický štandard tak to bude vyžadovať investíciu ktorá by určite prekročila sumu 30 -40 000 €" @anavikasa Vôbec nie, dotyčný pán nemá pravdu.
Odpovedať
Profilova fotka
nezaležílen na zateplení, záleží na tom aké máte okná, faktror tvaru urobí tiež svoje a solárny systém tiež nie je na zahodnie
Odpovedať
@lumberhouse, no len skoda ze solarne panely nie su navratnou investiciou vo vacsine pripadov(ak nie je vykurovany bazen)
Odpovedať
Ak chcete z vašej budovy urobiť nízkoenergetickú stavbu, dajte si urobiť bilanciu tepelných strát a ziskov, vedia to robiť projektanti TZB, ale aj iní. Je dôležité nájsť človeka, ktorý je ochotný si s vami sadnúť a hodiť si do výpočtu rôzne alternatívy skladby stien a stropov. Meniť projekt vo väčšej miere (ten faktor tvaru budovy, teda členitosť, ako píše antonmesaros je argumentom aj pri NED, aj keď nie taký podstatný ako pre pasívny dom) asi nebudete môcť a teda objem vzduchu, podlažná plocha a ich pomer ostávajú a ovplyvniť to môžete už len zložením tej konštrukcie a tiež teda typom okien č podlahy, ale tie už asi tiež máte hotové. Pri takejto konzultácii naozaj najrýchlejšie zistíte ako dosiahnuť nízkoenergetický štandard s minimom úsilia. Akonáhle sa dostanete na hodnotu potreby tepla na vykurovanie pod 50kwh.m2/rok ste v nízkoenergetickom štandarde. Je však potrebné zamyslieť sa aj nad detailami, čiže spojenie päty steny so základmi, osadenie okien... samostatná kapitola. Zaujímalo by ma prečo to musí byť práve nízkoenergetický dom. Pretože nízkoenergetický dom je kategorizovaný ako dom s mernou potrebou tepla od 15-50kwhblabla, čiže aj so spotrebou 25 aj so spotrebou 50 je nízkoenergetický, ale stále je medzi nimi 50% rozdiel v nákladoch na vykurovanie. Otázka by teda mala znieť "Čo musíme urobiť, aby sme za kúrenie platili x? Za x si dosaďte číslo podľa vlastnej úvahy. Ideálne čo najnižšie. Pri vyššie spomenutej konzultácii s odborníkom (je fakt dobre aby ten človek urobil aspoň jeden projekt na pasívny dom, nie NED, ale pasívny, lebo taký človek pravdepodobne bude vedieť čo to vlastne od neho chcete) si zrátajte náklady na kúrenie pri jednotlivých variantách a tiež viacnáklady za nielen materiál, ale aj prácu pri realizácii jednotlivých variant. Tak rýchlo zistíte, ktorá varianta sa vám ako rýchlo splatí a pomôže to pri rozhodovaní sa o x. To som zvedavý na reakcie :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
SUhlas ist do NED je podla mna zbytocne, radsej Pasivny, rozumne a jendoducho. Dnes znova zverejnili narast cien energii. Zhruba vychadza ze v buducom roku dame cca 55 Eur viac, a to este ktovie kolkokrat zvysia ceny v priebehu roka. Je treba zabudnut na plyn. TREba ist do rekuperacie, s tep. cerpadlom ci ine vymozenosti. V prvom rade treba mat osobne prestavu o com to je a nedat na rady v obchodoch ci majstrov, nebodaj znamych. Staviate Vy a ak nepouzijete svoj vlastny rozum tak ho mozte zahodit. Doporucujem blog uzivatela blacksr a mio. Bohata fotodokumentacia povie viac ako 1000 rad "odbornikov".
Odpovedať
@oscipovsky Len doplním: Nemyslel som to ako reklamu na pasívne domy, teda nie že by nemali zmysel, môj dom raz bude tiež v tejto kategórii, alebo lepšej, ale reklamu im robím inde :) Pri hotovej stavbe je totiž oveľa náročnejšie stlačiť tú potrebu tepla efektívne, teda za rozumný peniaz. Hlavne ak už niekto investoval do lambdy. @anavikasa tu ešte doplním, že je treba dať pozor nie len na tepelný odpor, ale aj na kondenzáciu, čiže pri ytongu lambda je hazardom dávať hrúbky 5-10cm izolácie (tiež rôzne od hrúbky ytongu). Práve tieto hrúbky by vám mohli stačiť na dosiahnutie NED, ale nechajte si zrátať aj posúdenie kondenzácie. Apropo cena za posudok: Nemám tušenie koľko to bude, ale hádam, že menej ako zbytočné náklady pri nesystémovom riešení, takže šetriť treba na správnych miestach.
Odpovedať
@geroj Nie lambda je nezmysel pri PD, tak ako tu uz bolo povedane, nosne murivo ma niest konstrukciu a izolacia ma izolovat.
Odpovedať
@oscipovsky Iste, ide ale o to, že tento dom už zjavne stojí, ak som to dobre pochopil, teda rada "zbúrajte tie steny z lambdy a dajte tam tenké steny s izoláciou miesto nich" asi moc nepomôže v tejto diskusii :)
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky :-)ahoj :-) mal si tu napísať/a ešte aj môžeš/ aj takú vecičku koľko dajú za zhotovenie tep.čepadla na komplet,aj či pri takomto tep.čerpadle nebudú musieť dokurovať elektrikou alebo plynom.potom si každý preráta či zabudneme na plyn. 8-) anavikasa Ak chceme mať z našej stavby nízkoenergetický dom...ako to máme dosiahnuť? potrebujeme zatepľovať? stavali sme z ytong lambda...poraďte prosím :-p ak chceš radu,mala si napísať aj m2.potom si niekto myslí že máte bytový dom :-p :-D 30-40000é :-D ak chceš vedieť na čom si,zavolaj si niekoho, http://www.termokamera.sk kto má takúto mašinku a budeš presne vedieť kde máš tep.mosty a akú hrúbku izolácie treba použiť.budeš vedieť na čom si,ale ak ti stačí papier za 200-300é napísaný niekde v kancelárií...a tak sa dá :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@anavikasa ahoj http://www.termo-kamera.sk/sluzby/
Odpovedať
@geroj No ja som nikde nepisal ze treba burat. Podstata je len to nech poriadne zateplia, treba sa pohrat s detailami a poriesit podla nastavenej spotreby kurenie. @matko101112 tepelne cerpadlo je aj podla mna nezmysel pokial si to niekto da na kluc a vycaluje tisice eur. Ma to zmysel iba v pasivnom dome a ak sa s tym clovek pohraje a spravi si to svojpomocne. Rozhodne by som nikdy nedal 10 000 Eur za teplene cerpadlo a veci s tym suvisiace. Tu na fore som videl par odkazov na chlapika ktory je v tom doma, tusim vidal aj nejaku knihu.
Odpovedať
@oscipovsky p. Žeravík z Kroměříže, Eltex
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky nepísala som o búraní,len o cene za komplet tep.čerpadla :-( a rozhodne by si musel dať min.10000é ;-( keby si to robil do nového domu.a cena na komplet znamená aj s dokurovaním,proste tak aby si pri -10 a viac nesedel v dome pri 18C.nebavme sa o kutiloch.kto si čo doma svojpomocne urobí,nie každý to dokáže a nie každý má čas. :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@anavikasa ,ahoj aky to bol ytong v šírke murov.ak menej ako 35 tak treba oteplit keby nieco daj vedet,mame nato certifikaty viem ti presne povedat co a jak to sa tyka aj pracovnych postupoch aby to bolo profesionalne urobene aj ucelovo neni problem poradit..hlavne nevymislaj od barzjakych sifnikov-neviem ci tam chces byvat alebo to mas iba na kseft.ak pre seba tak nesetrite na sebe lebo je to na rit setko sa raz prejavi a potom prerabat neni to asi taka parada-ci.us mam par prerabiek za sebou a neni to sranda po niekom prerabat.a to je tolko nadaviek ze radsej nic po niekom nedavaj opravovat.cau
Odpovedať
@antonmesaros Ako si sa dopracoval k tym 30tim tisicom?
Odpovedať
Termokamera je fajn vec, ale ťažko niekomu pomôže určiť potrebné hrúbky izolácií stien či potrebu tepla na vykurovanie. Na to žiaľ nie je iný spôsob ako koncepčný výpočet. Mimochodom dávať tu linky na firmy ( @matko101112 ) či propagovať vlastné služby je proti pravidlám fóra ( @strechysvajdlenik ) http://www.modrastrecha.sk/podmienky/... A mimochodom, pasívny dom sa dá urobiť aj bez tepelného čerpadla ;)
Odpovedať
Dobý den. Je sice dobré, že se diskutuje o nákladech na topení svépomocně stavěných domů, ale na druhé straně zde dochází k neuvěřitelným záměnám v chápání nejzákladnějších principů. Výchozím bodem, před započetím plánů na dům, musí být jednoznačně jeho energrtická náročnost. Z tohoto zadání se potom musí striktně vycházet. Postup, kdy se drtivá většina stavebníků snaží energeticky vylepšit svůj drahý barák, to celé jenom ještě prodraží a doba návratnosti tohoto vylepšení ve vztahu k teoretickým úsporám, je v nedohlednu. Potom takové diskuze kolik mám zateplit Ytong Lambdu, 44 STi a podobně jsou už po funuse s křížkem. Měření termokamerou je dobré, ale tak na zjištění šlendriánské práce vlastní ,nebo firem. To už nic nevylepší. Tepelné čerpadla jsou dobrá, ale pořád drahá. Kdo postaví hned na první pokus barák s opravdu minimální spotřebou energie na topení, tak se mu to TČ nevyplatí, i když bude mít COP 3. Upravené klimajednotky nejsou to pravé ořechové a abych řekl pravdu, v dobře postavených a zeteplených domech ani tu klimatizaci nepotřebujete. A jak vidno, zase jsme se vrátili k izolacím. A velikost izolace je o výpočtu a kdo to trochu sleduje a má už nějaký přehled, tak ani ty výpočty už nejsou nějak zásadní a složité. Stačí se podívat do podkladů pro stavbu pasivních domů a je to jasné. Udělám výpočtově konstrukce se součinitelem prostupu U tepla lepším jak 0,1 W/m2K. Tomu odpovídá 40 cm izolace s lambdou 0,04 W/mK a je to. Potom stačí udělat jednoduchý tvar bez zbytečných estetických a architektonických vychytávek, a vyřešit pár tepelných mostů a dům je na světě. Když dům stavím od samého počátku plánování jako pasivní, tak nemusím mít komín a drahé vytápění. Čili ušetřím na těchto krámech a za to si pořídím rekuperaci a řízené větrání. A jsem určitě na stejné ceně, jak se stavbou daleko energeticky horšího domu. Ale když postavím normální dům a potom ho začnu energeticky vylepšovat, tak se nedoplatím. Tímto chci říci, že nejdůležitější je příprava projektu a zejména zadaní. Vlastní stavba jde potom s úsmevom na perách. I když připouštím, že velká část projektantů neumí a nechce řešit tyto energetické problémy. Proč také, vdyť to zaplatí investor a on za překreslení starého projektu vytaženého ze šulpíku vezme stejné prachy, jako by vymyslel něco nového. Ale na Tatrou sa blýská na lepší časy a začínají se objevovat projektanti, kteří umí, kteří to vidí jako své povolání ( čili ne zaměstnání ) a tak je to opravdu jen otázka času, kdy se to zadře pod kůži všem a začne běžně stavět v pasivním standartu, stejně, jako se dříve stavěly stěny domů z plných cihel 45 cm silných. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Dobre si to napísal.Až na ten komín.Ak dôjde k výpadkom el.prúdu tak ani čerpadlá nepobežia.Záložný zdroj tepla nieje na zahodenie. Trochu som sa pohral zo svojim domom a momentálne mám asi týždeň odstavené ústredné kúrenie,vykurujem len kachlami ,v pohode na 25°C. Za tými 30-40 tisícmi eur si stojím.Pár rokov dozadu sme prerábali starý 80ročný dom tak ,aby čo najbližšie zodpovedal nízkoenergetickému.Určite tento štandard nedosiahol a náklady investora boli v porovnaní s celkovou úsporou brutálne.Nemám to celé nafotené, ale aspoň pár fotiek z fasády hodím do fotogalérie. Je niečo iné ak si svojpomocne vyšpeklulujete nízkoenergetický doma ,úplne niečo iné ak to má projektent nakresliť a má vám k tomu nakoniec aj niekto dať energetický certifikát.Len papierovačky zhltnú tisíce €. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
ako tu čítam, je tu zaujímavá diskusia o tom keď sme už niečo postavili po svojom a teraz čo??? V súčasnej dobe je na trhu tak veľa kvalitných materiálov ktoré nám zaručia to najlepšie bývanie z minimálnou spotrebou energie, no nieje všetko Google a dopyt na tehlu, porfix, drevo, sadrokartón ......v zlomku sekundy vám kdejaký prerobený automechanik, kuchár, obrábač na CNC ( pod zásterkou Stavbár :-) google vám tiež nič nepostaví ) vyčaruje z vášho materiálu katastrofický scenár...a z prívlastkom NED a pasívny dom sa rozlúčte :) je dôležité si vybrať správneho dodávateľa vašej stavby a pozrieť sa na jeho prácu.
Odpovedať
Profilova fotka
a treba zateplovat ytong lambda ????
Odpovedať
@suchonka ešte raz http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
Profilova fotka
@suchonka Tak vám to napíšem.Trochu po" lopatisticky".Na tepelný prestup tepelné izolácie povrchov sú odporúčacie normy.Tieto normy stanovujú aká stena,podlaha,strop v akom teréne akých klimatických podmienkach je vhodná.K svojim výrobkom výrobcovia vydávajú certifikáty ich tepelný prestup lambda sa to volá.A tu je kameň úrazu.Oni udávajú prestup cez jednu tvárnicu nie cez celú stenu a to je obrovský rozdiel.Takže ak máte lambdu v BA tak by ste mali zatepliť veniec min 100mm polystyrénom ak v Poprade tak 150mm(to je príklad nie fakt).Celý vonkajší strop 200mm.Píšem to preto že tvárnica má iný tepelný prestup v špárach a iný v celej šírke telesa a aj to len pri ideálnej nulovej vlhkosti.Bežná vlhkosť po vysušení tehlového muriva je 3-7% ytong 4-7%.Vysušenie muriva na takúto vlhkosť od výstavby trvá 5-6 rokov a aj to by nesmelo byť zateplené.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?