Čo by ste odporučili, keď nechceme dom zatepľovať?

Ideme s manzelkou stavat domcek s rozmermy cca 7x11 metrov, dvojpodlazny, hlavne kvoli uzkemu pozemku. Problem je v tom, ze sa nevieme rozhodnut co pouzit, ci ytong, poroterm alebo tehlu, lebo nechceme zateplovat a preto chceme aspon 42-45 obvodove mury. a zatial co pozeram tak ytong aj porfix sa robia iba 375mm co zrejme asi bude treba zateplit. nevie niekto povedat z vlastnych skusenosti co vyjde lacnejsie ci ytong/porfix alebo tehla aspon 42? za kazdy postreh vopred dakujeme
Odpovedať
Dobrá otázka...aj ja práve riešim toto.Dom mám postavený v osemdesiatych rokoch zo sivého bloku steny sú 45 ky.Teraz sme to obili nafest,a ide sa to omietnuť riadnou mišanou maltou ...no a teraz zatepliť alebo nie? :-)
Odpovedať
http://www.pasivnidomy.cz/forum/downl...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
chruno.. este dodám že slama nie je ako klasické zateplenie, ale je zabudovaná v drevenom skelete. Nekupuješ ani zateplenie ani tehly.. vyborne usetríš.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodog Jožko, ak je to klasická kvádra z 80.rokov, tak určite zatepliť, minerálna vata, prípadne konope, určite nie polystyrén... Nepoznám dom z tochto materiálu, ktorý by bol v zime teplý a v lete by v ňom bola príjemná klíma. Okrem toho, v akom stave sú izolácie podlahy?
Odpovedať
Profilova fotka
@chruno Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť tehlu 44 cm, ktorú sme dali my, nezateplovali sme. Dom je omietnutý, teraz v lete je v dome veľmi príjemná klíma. Jediné, čo môžeš urobiť navyše, dať termoizolačnú omietku.
Odpovedať
hm to chápem.Ale každý mipovie len..no to je starý dom to určite zatepli.Ale staré 60 tky steny nikto neodporúča zatepliť.Prečo?...Tak na toto hľadám odpoveď. Niekto povie že 45 ku už nemám zateplovať a niekto že minimálne 12 cm zateplenia. Ja by som chcel vidieť nejaké odborné stanovisko s oddôvodnením alebo tak, aby som aj vedel že prečo to robím.Chápem že ke´d mám stenu 15 cm tak je v lete z vnútra cítiť že je prehriata od slnka.Ano v zime je to opačný efekt,teda teplo uniká cez stenu.Ale pri 45 ke necítim nič.... Na dielni mám 4cm zateplenia.Zloženie steny je 1cm doska na 15 cm hrubom konštrukčnom ráme ,potom zvonku znovu cm hrubá doska a na tom vlastne polystyrén,lepidlo sieťka a feinputz.No a teplo je tam v zime pri mínus dvadsiatich v pohode aj dvadsaťpäť stupňov .A to kúrime maličkou starou pieckou...Tak potom nerozumiem prečo niekto odporúča 12 cm izolácie.Rozumiem že pasívny dom-novostavba oki.Ale na starší dom...nie je to viac mínusov ako plusov ak ho takto "zabalím"? podlahy sú ok,stropy sú tiež zateplené keďže mám plochú strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodog Najlepšie je si k tomu veci naštudovať a okrem toho sa porozprávať s viacerými odborníkmi, nech ti oni fundovane vysvetlia prečo zatepliť, alebo prečo nie, a tiež prečo 60 stena izoluje dostatočne.... Celkovo je ako v tom dome v zime a v lete? Neoziabe nohy v papučkách v zime? Kvádra klasická nemá vlastnosti tehly, veď to vieš, to len na okraj.
Odpovedať
Aj kvadrový dom može byt zateplený správne, nerozumiem celkom preco ika píses ze nepoznás taky dom kde to funguje dobre? Podla mna by tiz nemuselo byt dobré zateplovat 45ku stenu len tak z brucha. Treba to dat poriadne prerátat. 45 ka stena a 10 izolácia .. pozor aby si nestracal tepelné zisky zo slnka.
Odpovedať
@ika. ano hovoril som asi s dvadsiatimi odborníkmi fakt z celého slovenska, ľudmi od fachu ale aj takými čo si sami zateplovali......a práve preto mám v tom chaos...každý má iný názor.Ak aj náhodou dvaja povedali to isté tak s iným oddôvodnením.V dome je príjemne.V zime ...no neviem až tak posúdiť lebo doteraz sme celé prízemie kúrili iba krbovými kachľami.No bolo to v pohode.teplúčko, útulne ,romantika...teraz sme kachle zrušili,dali sme nakoniec ústredné kúrenie s kondenzačným kotlom.Tak uvidíme aký bude efekt.No a v lete...nie je dom nejak prehrievaný alebo tak...ked´zatiahnem vnútorné žalúzie že cez veľké okná neprehrieva miestnosti tak je super chládok.
Odpovedať
ja by som dával ak už tak osem centimetrov.mám s tým nejaký problém že som zásadne proti ale proste viem že sklo v zložení 4+16+4 s argónom má prestup trepla do k=1,1 tak viem že aspoň také si mám dať,no a takto nejak by som chcel vedieť ako je to s mojou stenou.Určite zateplím keďže na mojom dome sa niekto poriadne vybúril.Mám steny od 15 cm, 30 cm, 45 cm a aj 60cm no a druhý dom má 7O cm.Takže toto je dilema ako to poriešiť.Preto potrebujem nejakú ofice verziu výpočtov aby som sa mal čoho držať.predsa nemôžem dať všade rovnako hrubú vrstvu zateplenia. :-S
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dodog Jožko, tak potom podľa toho, čo píšeš, tak je dom kvalitný, uvidíš aká bude zima po kúrení kondenzačným kotlom, a potom sa definitívne rozhodni. Zatepliť nakoniec môžeš aj o rok. @trimstav No vážne nepoznám dom z 80.rokov postavený z kvádry, v ktorý by sa v lete neprehrieval a v zime by v ňom bolo teplo. A to ti môžem povedať, že známych, čo takéto domy majú, mám dosť. Nie je to môj výmysel "z brucha". Fakt neviem, či sú tie domy "sfušované alebo prečo je to tak. A nehovorím o tom, či sú zateplené, pretože nie sú, všetci dávali klasiku brizolit.
Odpovedať
@ika. príd pozriet ku nám na chalupu je to tiež robená kvadra.
Odpovedať
hm len ja to chcem riešit teraz pokým tam mám lešenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@trimstav Kam? :) ...nehádam sa, môže to byť aj v pohode, ale reálne som sa s tým nestretla. Vážne nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@trimstav Teraz mi poraˇty, akú hrúbku izolácie dať na strop Premaco a čo dať, na plochu 220 m? Knauf ponúka balíky tie nafúknuté, to mi moc nesedí, chcela by som niečo tvrdené bez toho nafúknutého efektu... Rozumieš, čo mám na mysli? Lebo aj v Knaufe mali so mnou problém, že čo to chcem :)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@trimstav No ja mám dom už tesne pred sťahovaním, takže tam už moc trendov neuplatníme :) Skôr ešte budem riešiť okolie...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@trimstav Ak 35 cm hrubé konope vyjde za 10 €/m2, je to dobrý kauf.
Odpovedať
Profilova fotka
@trimstav To premaco má hrúbku so zaliatím betónom 40 cm, nebude sa po ňom chodiť. Bez debaty izolovať to ešte budeme tento rok...
Odpovedať
Cena je vyssia no vyhod je nespocetne viacej.
Odpovedať
Zaizoluj stropom by si stratila vela...
Odpovedať
Najlacnejší je porfix a netreba zatepľovať 375 ani Ytong. Treba len presne robiť, aby neboli hrubé špáry či vodorovné alebo zvislé. ]-( ]-(
Odpovedať
@ferka511 Netreba... ale popritom treba byť ochotný platiť za plyn vyše 600 € ročne a elektrinu aspoň 1000 € ročne (samozrejme, podľa veľkosti domu). Alebo často kúriť v krbe. ;-)
Odpovedať
Porozpravaj sa s výrobcom tvárnic, možno Ťa presvedčia, ak chceš tak vyhadzuj peniaze na zateplenie. ]-( ]-( ]-( ]-(
Odpovedať
Nebudem sa rozprávať s výrobcom. Tieto veci mám dávno za sebou. Pórobetón 375 je nerentabilné (alebo ťažko) zatepľovať, pretože investícia je už utopená v hrúbke muriva. Ja by som pri murovanom volila čo najlacnejšiu statickú časť (tehla alebo pórobetón hr. 25-30 cm) a na to izoláciu 20-25 cm. A ak 1-vrstvové murivo, tak Y. Lambda (alebo konkurencia) hr. 50 cm, ale vyhádať čo najnižšiu cenu - to je vlastne moja odpoveď pre @chruno . My sme však zvolili drevostavbu - vyšlo to investične aj prevádzkovo najlepšie.
Odpovedať
Profilova fotka
ked sme my stavali, keby bolo na mne, chcem DURISOL.... tam netreba zateplovat a pohoda.... ale moj chcel len ytong..... co uz.... tak mame 375, ale lambdu :-( ten klasicky biely..... tak neviem, co s tym,ale kazdopadne nazory sa roznia, a my na zateplenie nemame , ani mat nebudeme... uvidime potom na spotrebe, dam vediet o rok :) blacsksr: co myslis, ako na tom budeme??? s tym ytongom bez zateplenia?
Odpovedať
Profilova fotka
600 sa ti zda vela za rok ?? :-o ? ved to je len 50€ mesacne.... to nie je vela za dom.. ved minimalne tolko platim ja za 2izb byt za plyn..... keby mame na dome taku spotrebu tak skacem 3metre20...... aj 1000€ by sa dalo na nase metre2......obytne priestory su do 150m2..... uvidime.. vpredu budeme isto kurit ajj krbom, vzadu sa neda,ale mozeme vpredu vypunut venntily a kurit lenn vzadu.......uvidime, co sa osvedci......
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?