Cim zateplit matratherm tehlu 38cm?

Ahojte, urcite to tu uz bolo spomenute, ale opytam sa este raz. Cim mam zateplit tehlu matratherm 38 cm ????? mam vnutri sadrove omietky a podlahove kurenie.Omietky by vraj mali zamedzit plesni. Chcem dat 10 cm polystyren, ale aby to dychalo trochu, tak ho budem lepit na "buchty" a nie tak ako sa podla noveho ma. Moze byt????
Odpovedať
1
2
@jarino22 Hej aj ja by som to tak urobil ako píšeš.
Odpovedať
Robis si srandu? kazdy den sa tu niekto pyta na to iste, aj dnes hladaj. Buchty su blbost nastudus si diskusie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarino22 mas kasny dom nepokaz si to nespravnym postupom.BUCHTY? V ziadnom pripade.ak chces kvalitu tak daj mineralnu vatu.dycha a prezije viac ako polistyren.
Odpovedať
Profilova fotka
@feribaci rozdiel medzi nami je asi 40 rokov, stavby, ktoré som robil pred desaťročiami som už aj likvidoval a videl som izolácie z minerálnej vlny spadnuté v dutine, ale 30 ročný PS bol v poriadku. Určite dnes sú kvalitnejšie lepidlá, ale potom je to o chémii ako pri PS.
Odpovedať
@jan45 Pred 30 rokmi sa vyrábala kamenná vlna? Viem iba o sklenenej vate.
Odpovedať
@jarino22 10 cm polystyrénu na tak hrubé steny prinesie minimálnu úsporu tepa. Akurát si narobíš problémy. Máš steny ktoré "dýchajú", nechaj to tak. Máš niekde pliesne?
Odpovedať
@jarino22 asi chceš robiť kontaktný systém "ETICS". Daj si to na "buchty", ale potom sa nečuduj, čo ti to narobí. Asi skôr by si chcel prevetrávanú fasádu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 cest tvojej praci.veci a technologie v roku 70 80boly ine ako teras.slenenu vatu davaly na potrubia alebo podkrovia.nie na fasady.v jednom pripade mozno davaly sa:pod azbest na fasadach.dokazane je za myneral vydrzy viac ako polystyren.ak pouvazujes koly comu sa davaju tvrdene polistyreny na ostenia okien a pod startovaciu lystu? Koly tomu ze vydrzia poveternostne podmienky.a to iste mas z myneralom.mynetal dycha polistyren nie.a zalezi natom aku konecnu upravu zvolys na polistyren a na mineralnu vatu.je rozdiel.akrilat.silykat a silikón.moj nazor? Myneral=silikón.
Odpovedať
@feribaci Pred 30 rokmi bola sklenená vata jediná dostupná izolácia pre samostaviteľov.Boli peniaze ale nebol materiál.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp čadičová
Odpovedať
@jan45 Dalo by sa to rozvinúť do vety?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp comu nerozmuies ? pytal si sa "Pred 30 rokmi sa vyrábala kamenná vlna? " odpoved je ano vyrabala sa cadicova.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj aha, ďakujem, takže táto čadičová bola zľahnutá?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp co ta vedie k predpokladu, ze asistujem @jan45 pri likvidacii stavieb ?
Odpovedať
Profilova fotka
je to široká problematika, pozerám veľké stavby, kde pri nedodržaní technológie (bežné, dozor je občasný, ) narušia vtáky povrchovú vrstvu. Izolácia zateká, a buď spadne, alebo zbortí celú vrstvu. Oprava je možná len zlaňovaním alebo z plošiny, 20m lešenia stojí viac ako oprava.Na RD nevidím prínos miner. vaty, pojivo je chemické ako PS, škrob sa už nepoužíva pre horľavosť.To s dýchaním a kondenzáciou vynechajte, prebieha to trochu ináč a prvotné vlhnutie po nasťahovaní je následok vysúšania stavby, to sa po roku upraví. Paradox je, že stavby vlhnú v lete, v zime sa vysušia.
Odpovedať
Profilova fotka
@feribaci ja nemám problém s tým, že mladý sú rozumnejší ako naša generácia, len im nemá kto odovzdať elementárne skúsenosti, preto sa ozývam. Používal som penové sklo pred 50rokmi, to je ideálna izolácia aj na steny.
Odpovedať
@radopp ty si asi nežil za soc. vtedy bola doba , že sa nič nedalo kúpiť a nebolo ani začo, no každý dom postavil, dnes jesto všetko a nestavia sa toľko, no jeden vtip mi ostal ,jedného odsúdili že bude ako fakír za trest ležať na klincoch, po mes. sa ho kamoš pýta ako to zvládol,odpovedal no vieš ako za soc, raz neboli klince ,inokedy kladivo, potom zas laty
Odpovedať
Tak ta minerálna vlna nie ? Idem tento rok zatepľovať na 2x ( aj otec aj ja ) a práve minerálna vlna mi vyšla najsamlepšie - kedže sú to 50 cm ja - 45 cm on - hrubá stena ( tehla ) a nebude to viac ako 10 max 12 cm pretože z okien by boli strelne..... A dristoch typu netreba zatepľovať - viem svoje - neprekúrim veľa ani ja ani on ( na pomery že to zateplené nie je + plyn - elektrikou by som sa skutočne nedoplatil ) ale....teplná pohoda na úrobni 0 - vypnem radiátor - okamžite zima....
Odpovedať
@duzu Za socializmu som bol decko. @jan45 Neboli problémy s penovým sklom? Okrem ceny. Vraj sklo časom krehne a rozpadáva sa. Aj pôsobením ohňa.
Odpovedať
@dvorcidlo0 Prečo chceš zatepľovať steny? Je ti jasné že veľa neusporíš na teple? Pokles teploty v dome súvisí s izoláciou ale aj s tepelnou akumuláciou, zrejme mátete ľahké stavby.
Odpovedať
@radopp Pretože obnovovať len fasádu je hyper neekonomické - pretože tehla zo 70 rokov dosahuje R blízke 0 - pretože keď sa dotknem vonkajšej steny je chladná - pretože tepelná pohoda je neporovnateľná s tepelnou pohodou v každej jednej novostavne ( je uplne jedno či je zateplená a či nie R Ytongu lambda je diametrálne iné ako R tehly spred 30 rokov ) pretože ľahká stavba to nie je - nie je to 9 poschodová bytovka ktorá má 90% stien spoločných s inými vykurovacími miestnosťami....Pretože si to ja aj otec takto želáme . A 2500 eur mňa a jeho možno tak 3000 - nás nezrujnuje.....aj keby návratnosť sa rovnala dĺžke " životnosti " zateplenia....pretože ja platím 85 eur mesačne / plyn on 100 e a neexistuje zateplený dom ktorý má pri ploche 100 m2 takéto náklady na vykurovanie....( 20 % z toho tvori TUV )...
Odpovedať
@dvorcidlo0 Aha, ty máš starý dom, myslel som že novostavba. Trebalo by posúdiť celý dom, čo a ako sa oplatí zatepľovať. Bez znalosti domu sa už radšej nevyjadrujem, lebo zas vytiahneš nejakú informáciu a budem za blbca.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ja netvrdimo starsej generacii ze nerobyli nie o spravna ci nesprave.ja som z rodiny ktora je v stavbarcine vela rokou.ja som dostal skolu od starych majsrou.nove nieje problem postavyt .ale stare opravit alebo renovovat uz je.a to dnes nedokaze kazdy majster.odovzdat staru skolu niekomu v dnesnej dobe je problem. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp penové sklo nemôže mať problém s ohňom, je to najkvalitnejšia izolácia, ale nie je vhodná na zakladanie spôsobom, ako sa to robí dnes.
Odpovedať
@jan45 Aký spôsob zakladanie nie je vhodný dnes a aký vhodný je? Som za pásy alebo hĺbkovú platňu (pivnica).
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp pivnica je veľmi drahé skladisko, odôvodnená je pri svahovitom teréne. Ostatné je moc široká téma na MS. Ale pokiaľ potrebujete vysvetlenie ku koreňovej čov, to sa rád rozpíšem.
Odpovedať
@jan45 Koreňová čistička je zaujímavá téma, ale musím sa na to pripraviť, možno nabudúce. :-) Čo je drahé na čiastočnom podpivničení na svahovitom teréne, ak by plné základy boli rovnako vysoké?
Odpovedať
@jan45 myslíte zakládání stavby na vrstvu pěnoskla a na to základová deska? Vím že je to mimo téma, ale docela mě to zajímá. Díky za odpověď
Odpovedať
@sysell ale ked sa to da na buchty tak to aspon dycha, nie??
Odpovedať
@feribaci @radopp s polystyrenom som videl zateplene steny a nic im nevlhlo.Mozno len tym ktory nemaju odizolovanu podlahu. Ja mam v podlahe 20 cm polystyrenu. Ked je to nalepene na buchty, tak tam aspon cirkuluje vzduch. Ked sa nanesie lepidlo po celom obvode, tak to predsa udusim. Z vonku sa vlhkost nema jak dostat pod polystyren a vnutrajsok sa vetra, v zime steny vykuruje podlahovka ktora je natiahnuta skoro az pri stene + sadrove omietky. Nemyslim si , ze to bude plesnivet. Alebo ano?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?