Čím je lepšie zatepliť dom polystyrénom, alebo vatou?

Ake su vyhody a nevyhody tychto materialov? Nevieme sa rozhodnúť???? :-S
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim takze len v kratkosti polystyren nedycha pouziva sa na nove suche stavby mineral sa pouziva skor na starsie vlhsie stavby aby steny boli priedusnejsie mineral je urcite kvalitnejsi ale aj drahsi.
Odpovedať
@zuzmag To uz tu bolo 1000x riesene. @jano2011 O tom dychani by ma to zaujimalo blizsie. Mozes to rozviest?
Odpovedať
Profilova fotka
vatou
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor jano2011 to nemusí rozviesť, hovoria to technologické predpisy výrobcov vonkajších omietok.
Odpovedať
@jan45 ze sa zatepluje vlhsia stavba? Vlnou?
Odpovedať
Ked zateplis vatou ,das na nu sietku ,lepidlo a farbu tak podla mna ta vata tak tiez nebude dychat uz bude zakonzervovany dom ako keby si zateplil polyst. takze mne s toho vypliva zatepli s cim chces ved lepidlo a farba aj tak nedychaju....
Odpovedať
Profilova fotka
farba a lepidlo nedychaju, ale su paropriepuste,kdežto polystyren nieje. Preto treba zvažiť či chceš mať zatepleny dom polystyrenom a tym padom môžeš dať aj neparopriepustnu povrchovu upravu,alebo mineral a vtedy musia isť paropriepustne fasadne omietky, aj vhodne lepidlo na mineralnu vatu.
Odpovedať
@ivanb Na co je dobra paropriepustna povrchova uprava domu?
Odpovedať
Viem ze je to zbytocne, lebo zajtra sa tu zas objavi podobna otazka aj s teoriami dychacov domov a polystyrenov ale hodim sem, mozno niekomu pomoze. Na uvod do problematiky izolacii, strat tepla, zateplovania doporucujem precitat : 1, "Tepelne straty budov a moznosti jejich zmensovani" J.Rehanek, A.Janous, STNL 1986 2, "Tepelne izolace domu a bytu", R.Subrt, Grada publishing, 1998 3, "Difuzni a kondenzovana vlhkost v zateplenem zdivu z porovitych materialu", J.Hejhalek, Stavebnictvi a interier 7/2006, s nim suvisiaci clanok J.Hejhalek : "Difuze vodni pary v konstrukci", 2005 4, "Difuze a zateplovani s penovym polystyrenem", cerpajuci napr. aj z EN 120 86:1997, Tep. ochrana budov 4/2010 5, Normy STN EN 13 163, EN 13 172, STN 72 7221-1 6, Technicke listy izolacnych materialov velkych vyrobcov (volne pristupne) Aj napriek tomu sa nebranim inym nazorom a pokial je tu niekto kompetentnejsi ako napr. jeden zo spominanych autorov Doc. Ing. J. Rehanek DrSc zo stavebnej fakulty VUT Brno, velmi rad si vypocujem vysvetlenie o tom ako domy, steny alebo polystyreny dychaju a ako sa spominani ludia vo svojich knihach a clankoch mylia. Tiez sa chystam oteplovat a nerad by som niekde spravil fatalnu chybu.
Odpovedať
Profilova fotka
stretávajú sa tu laické o odborné pojmy. Vzduchopriepustnoť laik na stavbe ani nerieši, takže pod dýchaním sa väčšinou myslí paropriepustnosť. tu je málo miesta na vysvetlovanie týchto pojmov, takže pri zateplovaní sa treba poradiť s odborníkom na mieste, najmä pri starších budovách a pri novostavbe treba použiť ucelený izolačný systém, kde je záruka spolupráce izolácia, lepidla a omietky.
Odpovedať
podla mna paropriepustnost ma svoj vyznam, preto sme neuvazovali s inym zateplenim ako mineralnou vlnou. ..."paropriepustnosť (nízky difúzny odpor) izolačných dosiek - vďaka tomu vodné pary majú možnosť plynule prechádzať obvodovým plášťom do vonkajšieho prostredia a nedochádza k ich akumulácii v skladbe obvodového plášťa, čo by za určitých okolností mohlo viesť k vzniku viacerých závažných problémov (výskyt plesní, zníženie tepelnoizolačnej schopnosti izolantu a pod.)." dalsia vyhoda je nehorlavost - preto aj na bytovkach od urcitej vysky je povinnost zateplovat vlnou.. ale kazdy si to musi zvazit sam podla okolnosti, do rozhodovania vstupuju aj naklady na zateplenie a naklady na omietku vhodnu na dany typ zateplenia...
Odpovedať
Profilova fotka
U mňa jednoznačne vyhrala vlna. Budem mať porotherm 30 profi dryfix + 14cm Nobasil.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
kanvor paropriepustnosť ? No z baumitu som dostal tuto odpoveď : Cez nové tehly je dosť rýchly difúzny tok, ktorý keď príde k omietke s nižšou paropriepustnosťou, ktorá prepustí už menej tej vodnej pary, tak môže dôjsť k nahromadeniu a ku kondenzácii pod povrchovou omietkou, čo v budúcnosti môže spôsobiť odúvanie omietky. Ďalšie negatívum je, že je to umelá disperzná omietka, ktorá má taký elektrostatický náboj, ktorý vyslovene priťahuje nečistoty prachu. Išlo o dotaz na akrylatovu omietku granopor v porovnani so silikonovou silon top. Mne to pomohlo v hodine dvanastej už bola zakupena omietka granopor na odporučanie v stavebninach, ale na zaklade tohoto mi ju museli vyemiť. Na polystyren je vhodne všetko ale na izolovanie min.vatou resp. neizolovanie musi isť paropriepustna povrchova uprava.
Odpovedať
@ivanb Nepoznam nove tehly niesom stavbar ani s tym nerobim. Neviem si predstavit rychly difuzny tok,, to by musel byt velky rozdiel tlakov a po ich vyrovnani by to muselo prestat. Ten interierovy pretlak by musel byt permanentny za staleho dodavania vlhka.., oduvanie z pary z interieru? Ved tej stenami neprejde viac ako celkovych 3%max. Zateplena stena difunduje este menej ako nezateplena, prakticky sa zastavi celkom, v jednom z tych clankov je to dost podrobne vysvetlene, cislami a dokonca praktickymi meraniami dolozene.. Ide o to, co to je za fasada, su aj odvetrane konstrukcie, napr. v pripade stavby s neriesitelnym vlhkostnym problemom (stary kostol, hrad, podzemie, starodavne pivnice). Myslim, ze nejaka expozicia podzemia v KE na hlavnom namesti je tak urobena. Mal by som mat niekde aj link odlozeny..
Odpovedať
Profilova fotka
Oni myslia brusene tehly s vysokym tepelnym odporom, a hlavne keď sa neuvažuje o zateplení resp.zatepl.min.vatou. Tie informacie ktore uvadzaš su iste podložene, ale ja som spravil najlepšie čo som v mojom pripade mohol,nedal som fasadnu omietku s minimalnou paropriepustnosťou a hlavne som dal na odporučania tak z heluzu ako aj z baumitu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
byvam v panelaku ktory ma cca 22 rokov .ide o 12 p dom. prevazna vacsina ludi je za polystyren, lebo je samozrejme lacnejsi. aj ked cast domu od 8.p.musi byt zatepleny vatou.ako mam presvedcit ludi, aby sme cely dom zateplili vatou. som samozrejme v nevyhode, lebo byvam na 5.p. poradte odbornici...
Odpovedať
tak sa zapojím aj ja do diskusie, chystám sa zatepliť a už dva tri roky sledujem ako sa bijú vata a polystyrén, moje doterajšie výsledky pozorovania sú: vata: paropriepustná, nehorľavá, drahá, viac práce pri aplikovaní .... Polystyrén: lacný, jednoduchá aplikácia , horľavý, nepriepustný / okrem baumit open systém/ ale tam zase cena vyššia ... keď chcete dať hromozvod do fasády, nesmie ísť do polystyrénu. Polystyrén je vysoko horľavý a keď horí tak tečie, áno je aj sivý ale aj ten je horľavý. Tak nech si každý vyberie čo chce dať. Ja budem osobne zatepľovať tak aby to malo význam a na čo mi peňaženka dovolí.
Odpovedať
Cez nové tehly je dosť rýchly difúzny tok Aj tieto tehly maju rychly dif spad? http://tehly-murovanie.sk/ :-D Na tehlu EPS "nemoze" ist, lebo tehla "dycha". Do tehly ale uz moze...ci?
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznačne polystyrén.Vata nemá čo na fasáde hľadať.Dýchynie stien je schopnosť konštrukcie nasatú vodnú paru (pri vlhkom počasí) odovzdať späť do exteriéru ,alebo interiéru .Nieje to prechod vody cez stenu.Ak niekto verí takej ujovine ,že na vlhký dom môže dať vatu tak je to jeho problém.Mal dávaťv škole pozor na fyzike.Vata je len drahšia nič viac nedokáže.
Odpovedať
No pokial pouzijete samozhacavy typ XPS tak poziar velmi neriesite. Ale rec je o difuznom odpore (dychanie stien). Treba si uvedomit ak zabezpecite aby ta Vasa stena dychala, tak zabezpecite aby sa prestupom pary zabezpecil aj odvod tepla (straty). Takze musite sklbit minimalizovanie tepelnych strat ale zabranit kondenzacii vody v murive. Ak date EPS cca 25 cm presunie sa Vam rosny bod do EPS. VLna nie je zla, ale ak Vam navlhne mate postarane o starosti + XPS nalepite, kotvit vlnu je pekna makacka, najma do tehloveho mura.
Odpovedať
velmi to nerieste, radsej si vyhladajte dobru partiu, ktora vam dom zatepli spolahlivo...v realnom svete neexistuje velmi zly a velmi dobry pripad, ked hodnotime fasadu zateplenu EPS a min. vatou, ale existuje velmi vela chyb, ktore sa pri vykonavani zateplenia urobia a potom je na vine material... na 99% je vzdy na vine ten, kto to prevadzal... Z hladiska faktora difuzneho odporu EPS ani zdaleka nie je tak zly, ako ho ludia "na omak" poznaju... ma hodnotu 40-60, co znamena SD hodnotu pri hrubke !25cm! iba 12 ... parozabrana ma pre informaciu väcsinou viac ako 100... velmi sa mi paci veta : nejde o prechod vody cez stenu ! takze sa nicoho netreba bat... zaplatil som si studiu PHI o merani vlhkosti v prvom EPD postavenom v roku 1991, ktory je z KSS tvarnice a 300 mm EPS... aby sa vyvratil nazor velkej skupiny ludi o premocenych muroch.... a boli by ste prekvapeni, ake vysledky tam boli namerane.... meranie vlhkosti na vnutornom povrchu omietky, 5 cm pod jej povrchom, na rozhrani EPS a muriva....
Odpovedať
@sevcik321 dobry, tak ake vysledky to boli? nech neveriaci konecne uveria a slepi zacnu vidiet...dakujem.
Odpovedať
vysledky boli take, ze rozdiel vo vlkosti na popisanych miestach bol tak velmi malo rozdielny, ze povedat ze zanedbatelny by bolo este slabe slovo...
Odpovedať
predpokladám, že to už nie je aktuálne, ale ja by som doporučil pozrieť sa na to, čo chcete docieliť. Potom, koľko do toho chcete investovať, a prípadne, či nie sú aj iné možnosti. Obmedziť širokú škálu materiálov a kompozitov na vatu a PS je v mnohých prípadoch škoda. Ale ak mám povedať za seba, viac všeobecných výhod má minerálna vlna...
Odpovedať
Dobrý den. Skoro bez dechu čtu, jaké se zde prezentují názory. Skoro se zdá, že se zde mlátí prázná sláma. Přitom celá problematika volby zateplovacího materiálu je naprosto triviální. Jenom se to celé musí pochopit, spočítat a podle toho i zrealizovat. Je potřeba pochopit několik souvisejících pojmů. Difuzi vodní páry a princip jak probíhá, rosný bod, průběh teploty v konstrukci, průběh tlaků vodní páry v konstrukci, celoroční bilance zkondenzované a odpařitelné vody na konci hodnoceného období a ještě nějaké záležitosti. Jedna věc je jistá - aby v konstrukci zkondenzovala voda, musí se tam dostat vodní pára a musí se někde vyskytnout rosný bod. Nebo tam vodní páru nepustíme (parozábrana ) a tak nemá co kondenzovat. V mnoha případech se všechno odflákne a i když na první pohled je to OK, tak se zmrší tu parozábrana, tu pořadí vrstev, špatně se udělají detaily a pod. Ale obecně polemizovat buď a nebo ( EPS - minerál ) je naprosté nepochopení problému. Já netuším, proč se říká, že stěny dýchají, ale dýchání je výsada živých organismů. Konstrukce je děravá jak řešeto a tak klidně přez ni fučí vzduch, tedy dýchá ? Konstrukci omítneme, zastěrkujeme vytvoříme vzduchotěsnou vrstvu, přestane dýchat ? Nebo je to dýchání prostup vodní páry ? Spousta lidí si ani nedovede představit, že přez beton, přez pálené cihly, přez dřevo a další materiály si vodní pára klidně profičí. Jak klidně, závisí na tzv. difuzním odporu. Čili materiály s vysokým difuzním odporem brání průniku vodní páry do konstrukce a když není vodní pára, nemá co kondenzovat. Ukončím to konstatováním, že vždy je potřeba každou konstruci posoudit ještě před realizací. Nejdůležitější je to posuzovat u dřevostaveb, protože špatná volba systému zateplení se velmi rychle projeví a může mít fatální následky velmi brzy. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Čo sa týka protipopožiarneho hľadiska: je na tom neporovnateľne lepšie minerálna vlna...oproti EPS ...bez rečí... ...Ale?? kto sa rozhoduje na základe tohoto, tak nech si urobí malý test...skúška správnosti....zapáliť s napr. plynovým horákom alebo letlampou EPS a potom mineralnu vlnu...apod priamym ohňom poddajú oba materialy. Samozrejme za iný čas...ale mňa osobne pomer výdrž/c€na za min. vlnu nepresvedčil.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
menšia pripomienka o ktorej tu nikto nepovedal ani slovo. Gro ludi rieši či EPS alebo minerálnu izoláciu. Zabudaju však na to že pokiaľ si dom zateplia minerálnou izoláciou a na nu natiahnu klasickú akrylatovu omietku dom je zase difúzne uzavretý. takže to nie je len o výbere dosky zateplenia ale aj o výbere typu omietky. Odborníci moj dom bude dýchat lebo tam dám minerál a zabijú to akrylatovou omietkou sú fakt " odborníci " bez komentára. Vetšine ludi ak majú spraviť tu istú fasádu z rozdielom medzi systémom EPS a minerálu a par tisíc EUR sa prikloní k EPS. toľko môj skromný názor k tejto dileme.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako je to zo zvukovou izoláciou oboch materiálov? Tlmiace vlastnosti sú dosť rozdielne a to v prospech vaty. Inak tie materiály z izolačného hľadiska (pri splnení podmienky hrúbky izolácie) nemá cenu riešiť. ;-)
Odpovedať
Este mi napada pri mineralnej vlne vyssia akumulacna schopnost (resp. vyssia tepelna zotrvacnost). V lete sa dom s EPS zrejme prehreje skor ako dom s podstatne tazsou fasadnou mineralnou vlnou, ktora drzi chlad. Takze ak to mam zosumarizovat, napada mi toto: EPS vyhody: o dost lacnejsi (vratane suvisiacich materialov - lepidlo, omietka), mensia pracnost montaze, nenasiakavost EPS nevyhody: minimalna paropriepustnost, nizsia poziarna odolnost, nutnost vedenia bleskozvodu mimo izolacie (prip. zasekaneho do steny), nizsia "akumulacna" schopnost, mensia akusticka izolacia v porovnani s vlnou Vlna vyhody: paropriepustnost, poziarna odolnost, vyssia akumulacna tepelna zotrvacnost, zvukova izolacia, bleskozvod moze byt vedeny v izolacii Vlna nevyhody: vyssia cena, vyssia narocnost montaze, pri montazi su nevyhnutne dobre klimaticke podmienky (vlhkost)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?