Chcem zatepliť dom a sused nedovolí

pomozte prosím, som zúfalá, zdedila som dom po otcovi, je postavený presne na hranici so susedom a má plochú strechu takže nepresahuje k susedovi. Otec ho postavil na hranici pozemku aj napriek nesuhlasu suseda, dokazal si vybavit stavebne povolenie na výnimku aj bez súhlasu suseda na základe stiesnených pomerov i keď to asi v skutočnosti neboli celkom stiesnené pomery. Na ulici je pár domov na hranici pozemkov tak asi preto 🙂. Stena k susedovi je 12m dlhá a 8 m vysoká, bez okien a je z juhu z jeho pohľadu, vedľa tej steny aj parkuje, má tam pekných 2,5 metra šírky. Všetci známi mi odporúčajú poriadne to zatepliť aspoň 15-20cm. Otec tam namiesto omietky dal už pri výstavbe 5 cm mineralnu vlnu (nebolo to v projekte stavebného povolenia) a plánoval že pri oprave a údržbe steny to vymení za 15 cm. Sused je už starý a nechce ani počuť o poriadnom zateplení, tvrdí že bol otcom podvedený a vydieraný. Taktiež má podporu svojho syna ktorý je pruďas, neviem čo od neho môžem čakať, možno sa zachová aj násilne. Nechce nás pustiť robiť ani bežnú údržbu bez písomnej dohody, že čo a kedy sa bude robiť, a do zmluvy chce dať tvrdé sankcie ak nedodržíme dohodu, Tak ako tam dáme tú poriadnu izoláciu? Som v tom nevinne, nemôžem za to čo bolo, a ten môj dom to zateplenie potrebuje. Prosím poradte ako ho legálne donútiť aby nám predal 1 meter pozemku za úradný odhad alebo aspoň dovolil poriadne zatepliť trebárs aj bez stav. povolenia.
Odpovedať
1
2
@lenapena odkup od suseda pol metra po dlzke domu a ked budete zateplovat, tak vas tam pustiti musi
Odpovedať
@lenapena Niečo ponukni na zmier.
Odpovedať
@lenapena ma pravdu tak co, nemozes ho donutit predat pozemok, musi vas ale pustiti na udrzbu, Ponukni mu vela penazi za kusok pozemku alebo mu ponukni prachy za to ze ti to dovoli zateplit a ze aj on bude mat krajsiu stenu ked bude opravena.
Odpovedať
@zita19 nepredá dobrovolne ani za cenu vyššiu odhadu
Odpovedať
Nemyslim peniaze.Treba sa spytat čo by potreboval pomoct.
Odpovedať
@lenapena chudák sused. najprv mu ničil život tvoj otec a potom jeho dcéra. uvedomuješ si, že tvoj otec so susedom niekoľkokrát pekne vy d r b a l? sused teraz chce ísť iba striktne podľa zákona. robí iba to, na čo má právo. vzhľadom na minulosť nečakaj nejaké ústupky.
Odpovedať
Pozemok ti nepreda urcite ,to by bol hlupak..jedine co mozes urobit tak mu ponuknut nieco za to ze strpi cas ked budete zateplovat,albo nejaku protihodnotu.....
Odpovedať
@daralbajda houby, žiadne zateplenie. bolo by na susedovom pozemku (dom je teraz úplne na hranici pozemku, nedivil by som sa, keby tých 5 cm vaty bolo už cez hranicu pri "otcovom" prístupe). bez odkúpenia časti pozemku môže tuto pani akurát natierať svoju stenu (to musí sused umožniť za určitých podmienok, čoho si je vedomý).
Odpovedať
vedľa tej steny aj parkuje, má tam pekných 2,5 metra šírky :-D 2,5m z ktorych mu uberies este dalsich 20cm :-D ak to bolo historicky tak ako pises, ani ja by som vas nepustil, sory.
Odpovedať
@kejsix História sa opakuje a jablko nepadá ďaleko od stromu. Je smutné, že ľudia vidia len svoj prospech a nič iné ich nezaujíma.
Odpovedať
Takže nezostáva nič iné,aj keď to nieje ideálne ako namiesto susedovho priestoru si ubrať zo svojho a zatepliť tak 10cm zvnútra. Vzhľadom k tomu,že zvonka je aspoň 5cm vlny by to nemuselo byť také rizikové... Ako sa vraví-karma je zdarma,aj keď sa vrátila dcére...
Odpovedať
@zita19 ak tam sused stojí autom, na 2,5m predpokladám vchode, táák určite z toho ešte 0,5-1m predá. Naši kedysi pustili suseda až na hranicu a do smrti banovali, že vo vchode tých 50cm chýbalo. Uhlie, drevo, iný materiál - všetko sa skladalo na ulici a následne vozilo ručne do dvora. takých "nešťastných" ako @lenapena treba s ich požiadavkami poslať do prdele, hľadí to iba na seba a ešte by radi nezmyselné, nezákonné požiadavky vymáhali. @lenapena zhoď múr od suseda, postav k sebe tak, aby ti tam vošlo zateplenie a meter na údržbu a plot. Čo ti v tom bráni? Ale nie, radšej sa snažíš obabrať "starého" suseda. A za rok mu vykričíš cez plot, aký bol sprostý, keď si ho dobehla.
Odpovedať
Článok sa načítava...
toto je krásna demonštrácia pre všetkých čo odporúčajú v rámci dobrých susedských vzťahov za každú cenu ustupovať, nehovorím že to nefunguje ale iba v prípade že obidve strany uznávajú prirodzenú morálku. Tu máme krásny prípad že starý pán "pre dobrotu na žebrotu". Verím tomu že tvoj otec bol malý miestny kocner a keď má starý pán rozum, teraz bude súdne vymáhať odstránenie tých 5 cm vaty a ak by mal guráž aj odstránenie celej stavby, čo by mu ale určite nevyšlo, znehodnotili ste mu pozemok, a pre teba #lenapena máš šancu začať budovať dobré vzťahy so susedom, najskôr ospravedlnenie za otca, potom drobné služby a nakoniec ti to povolí aj to zateplenie lebo je to zjavne veľký hlúpy dobrák
Odpovedať
Peknych 2,5m na parkovanie :-D :-D uz tam by skoncila debata byt na jeho mieste. Neber to v zlom
Odpovedať
@foox vsak to by som musela zhodit nosny mur, vlastne je to nerealizovatelne, ako by sa dorobili podlazia? a naklady jak novy dom
Odpovedať
@lenapena Ani nie znutra rozbit komplet podlahu pozdlz steny vykopat rucne do hlby Zakladu vybetonovat zaklad a postavit novu stenu nadpojit veniec zachytit krov ak je ak je len deka staci dostavat tu stenu aby ju podopierala. Potom zburat zvonku celu stenu to ti musi dovolit ked nebude chciet vysudit to z neho. skoncis z mensim domom ale zo stenou na tvojej strane pozemku. Je to mozne da sa to spravit staci statik co aj nieco rata a len si to netaha z otvoru. Rozhodne to nie je ani len blizko ceny celeho domu. Tymto nechcem povedat ze sa mate uberat tymto smerom. Normalne zateplit z vnutornej strany Sadrokarton predstena 10 15 cm mineralnej vlny parobrzda hotovo. Bez lesenia ako to je poschodove to bude aj lacnejsie riesenie.
Odpovedať
@foox Nechapem preco sa do nej navazate. To ze jej sused bol idiot a podpisal to jej otcovi uz jej vina nie je. Tak isto ako Vasi rodicia sprostot spravena potom banujete.
Odpovedať
rozmýšľala som nad zateplením zvnútra ale všade sa píše, že to neni dobré, sú aj nejaké certifikované profesionálne riešenia na zateplenie zvnútra? aby tá vonkajšia stena netrpela?
Odpovedať
Mna by zaujimalo cisto technicky ked je dom postaveny presne na hranici ci tych 5 cm miner.vlny je uz na cudzom. A vec 2 , preco by mal sused suhlasit ze mu uberiete 20cm z jeho pozemku ? Aaaaa viem, jednoznacne pre " dobre dlhorocne vztahy a vynimocnu historiu vasich rodov"
Odpovedať
@lubiee kto vie čítať má výhodu, @lenapena pise že proti vôli starého pána, na pochybnú výnimku to bolo vybavené to stavebné povolenie na hranici pozemku
Odpovedať
@lubiee píše že ten sused to nepodpisal, a otec si to vybavil, neako vybabral zo systémom
Odpovedať
@lenapena ked je tam 5 cm tak na to kasli a mas pokoj zatepli zvysok a mas, ked sused akape dorob poslednu stenu
Odpovedať
@janopopovec no však ja neviem či je dom presne na hranici, ale v projekte osadenia stavby bolo nakreslené presne na hranici, dom bol postavený a skolaudovaný a teraz je aj v katastrálnej mape nakreslený presne na hranici, čo myslíš @janopopovec, že by som mala zavolať geodeta aby to skontroloval? žeby sa geodet v minulosti pri zameraní stavby pomýlil v môj prospech? mohlo by to byť aj v môj neprospech, počula som že aj nejaké chyby merania boli dovolené ale neviem či sa to dá použiť
Odpovedať
@sysell keď sused zomrie je tu jeho syn-dedič, ktorý je prudký
Odpovedať
@lubiee Ak by som zvnútra vykopal nový základ a postavil novú stenu, vykašlal by som sa na búranie starej, lebo to už bz mal múr dostatočnú hrúbku aj bez zateplenia, nemyslíš... ;-)
Odpovedať
1. 2,5m nie je vela, sam mam tolko priestoru medzi domom a susedovým plotom a je to len tak tak a to nemám veľké auto (neparkujem tam, je to len pre pripad, že by som chcel vzadu dačo za auta vyložiť), čiže zisti si, koľko priestoru tam naozaj má, aby si aj ty bola ohľaduplná. Netreba tam len parkovať ale treba aj priestor na to aby sa dalo okolo auta chodiť. Ak tam bude málo priestoru, zváž tú stenu nezateplovať/zatepliť radšej kvalitnejším izolantom no menšou hrúbkou 2. chápem ťa, to čo spravil tvoj otec je jeho konanie, nie si na vine ty, predsa tu nebudeme vyvodzovať niekomu zodpovednosť za konanie rodičov. Navyše, tvoj otec získal stavebné povolenie legálnou cestou a sused, ak sa voči tomu neodvolal, sa teraz nemá čo sťažovať. No a na záver riešenie. Sused je povinný ťa na svoj pozemok pustiť. Odkazujem na § 127 ods. 3 Občiankeho zákonníku: "Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť." Riešenie je dohodnúť sa na základe tohto ustanovenia zákona, že je povinný ťa tam vpustiť. Ako samozrejmosť by som ale bral, že jednak mu nevznikne žiadna škoda na rastlinach travniku atď (ak by vznikla, tak by som mu to zaplatil) a navyše by som po sebe všetko upratal do posledneho smietka. Ak nepomôže, môžeš to skúsiť riešiť so starostom obce, ktorý má v tomto smere tiež určité kometencie, ale to záleží od toho, ako je starosta zdatný. Tiež treba zobrať do úvahy aj to, že na takúto rekonštrukciu by si mala mať aj stavebné povolenie a tam stavebný úrad už priamo v rozhodnutí o stavebnom povolení určí vlastníkovi susedného pozemku povinnosť , aby prístup na svoj pozemok strpel a umožnil Ti takto vykonanie rekonštrukčných prác (§135 stavebného poriadku), samozrejme ak o to požiadaš. No a ak nič z toho nepomôže, tak budeš musieť podať žalobu podľa Civilného sporového poriadku na príslušný súd. Čo susedským vzťahom isto nepomôže. Čiže suma sumárum, zateplenie tej strany by som zvážil už len preto, že mu budeš odoberať z jeho pozemku, alebo by som mu aspoň zaplatil za odobraté miesto, hoc by som tú časť pozemku nekupoval. Keďže kúpenie pozemku by bolo drahšie už len preto, že musíš platiť geodeta a správny poplatok za vklad na kataster atď.
Odpovedať
@peter0 pustiť ju tam musí iba na nutnú údržbu. Nie kradnúť z jeho pozemku. Už teraz je na hranici resp. možno aj za ňou.
Odpovedať
@worker_falcon 1. pod ustanovenie § 127 OZ spadá aj nutná rekonštrukcia nehnuteľností, čiže nemáš pravdu. 2. Ak by si pravdu aj mal, stále tu je ustanovenie zákonu podla stavebného poriadku
Odpovedať
@lenapena ja si myslim ze ked je dom "presne na hranici " tych 5cm vlny je na zvazenie" , ze ziadny urad oficialne nedovoli zateplit a ubrat sesedovi. Ina vec je rekonstrukcia fasady bez zmeny hrubky, to sused strpiet zial musi. To je ako keby ste si chceli urobit plot o 20cm sirsi na ukor suseda a cudovali ste sa preco s tym sused nesuhlasi. Ono mozny by sesedko nebol taky "kusavy" a popustil by, ale ked ho odrbal vas otec zrejme ustupcivy uz s priciou nebude, hlavne ked mu dava rozumy aj "horkokrvny " syn. Za hriechy otcov nemozete vy nemozete, zial niekedy sa dlhorocne spory vlecu a vlecu a niekedy aj " dedia".
Odpovedať
@peter0 > Nutna rekonstrukcia ale neznamena, ze si urobi zateplenie a zoberie zo susedneho pozemku pas o sirke 15 cm.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?