Cena polystyren 15+ sietka+ omietka VS sietka+omietka

Zdravim. Rozhodujem sa medzi Ytong lambda 735 a Ytong P2-400. Na moj planovany bungalov je rozdiel v nakupnej cene 600€ v prospech p2-400, ale s tym ze p2-400 by som pravdepodobne musel zateplit a pri lambde by to slo aj bez zateplovaku. Aj ked samozrejme je to vec nazoru a vypoctov. Podla vypoctov pre moj dom je rozdiel pri sucasnych cenách plynu zanedbatelny v prospech zateplenia. Tu mi ale do hry vstupuje neznama a sice cena omietky na m2 vs cena zateplovaku+omietky na m2. Mate prosim poznatky z pribliznej cenovej relacie omietok na Ytong? Zateplovak +sietka + omietka+ robota co som zistoval tak vychadza okolo 40€/m2 - cenu mam od ludi zateplujucich baraky. Bungalov by mal byt lacnejsi,. zrejme sa da vystacit aj bez lesenia, postaci nejaky rebrik. Ale netusim co by vyslo toto bez zateplovaku.
Odpovedať
@wilder01 600€ je rozdiel pri hrubke 375 mm? Alebo to uz pocitas s tensim Ytongom 300m P2-400? Treba dat tenke murivo, hruby EPS. Pri 20cm EPS vychadza m2 nakomplet asi 32€. Z toho max.tretina je to, co nazyvas "zateplovak". Tych 40, to je neviem co. Mozno drahe lesenie, alebo vlna miesto EPS. Cize na beznom bungalove 4i zaplatis za variantu so zateplenim max. o 1000€ viac ako pri lambde a mas to neporovnatelne lepsie. Svaty pokoj ;-)
Odpovedať
600€ navyse je cena muriva lambda 375 oproti p2-400. Cize ak dam 30cm Ytong, usetrim 600€.
Odpovedať
my sme sa na zaklade rad stavebneho dozoru rozhodli pre ytong 300 (p2-400) + 15cm EPS 160m2 EPS 900eur; sietka+lepidlo+startovacie listy+listy rohove, okenne+kotvy+silikonova omietka 1600eur trocha fyziky: ytong lambda 375 - tepelny odpor R=4.41 m2K/W ytong 300 (p2-400) - tepelny odpor R=3.13 m2K/W EPS 70F - tepelny odpor R=3.90 m2K/W celkovo 7.03 m2K/W cim je R vyssie tym lepsie ;)
Odpovedať
Ja viem. S tym tepelnym odporom to je logicke ze 15 EPS je oomnoho lepsie ako vzduch a 75 mm navyse v murive. Ale videl som vypocty a zaklad toho minimálneho rozdielu v spotrebe energii bol v tom, ze malo tepla unika cez steny. Najviac netesnostami-vetranim, strechou. podlahou a male percento - tusim 17% bolo stenami. A mal som zle info na cenu za zateplovak - bolo mi povedane ze okolo 40€ ma bude stat m2 - komplet aj s robotou. Ale kedze neviem cenu omietky bez EPS, neviem realny rozdiel v cene muriva s EPS a bez. Ale vnutorne som presvedceny skor o 30murove a 15 EPS, aj ked ano, 375 lambda sa da vzdy este dodatocne zateplit. Ale naco robit omietku 2 krat a robit nieco s tym, ze casom to budem prerabat.
Odpovedať
@wilder01 No zase ti poviem podla seba. Najvacsim zdrojom tepelnej straty je vetranie (nemame rekuperaciu). Potom su to okna, strecha, steny, podlaha, zhruba v tomto poradi. Dom, ktory ma dobre nadimenzovane hrubky izolacii a kvalitne okna ma tychto 5 menovanych zhruba rovnaky podiel, cize 1/5. Teraz z brucha odhadnem, ze mas projektovanu TS nech 6kW a spotrebu tepla na kurenie nech 10.000kWh, co je v plyne asi 400€. Cize z toho 80€ rocne pojde murmi. Nech je rozdiel lambda vs. p2+eps dvojnasobny, tak je to s lambdou +80€ rocne. Investicia do 10-12 rokov naspat. Zivotnost fasady a zateplenia bude ale min. dvojnasobna. Toto je len taky priblizny nastrel, presnejsie si to spocitas aj sam za 10 minut tu: http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v...
Odpovedať
Vdaka za link, pozriem. Nad rekuperaciou som uvazoval, kamos si spravil sam, s tym ze kupil jednotku za zhruba 1000€, rozvody s prislusenstvom ho stali 200€ a diery do porfixu a sadrokartonu si porobil sam a pozapajal to. Ale nevedel mi sam povedat co to spravi za par rokov, ci v tom potrubi pri vysavani vlhkého vzduchu z kupelky nevzniknu postupne plesne a ci to casom nebude skor na skodu ako na uzitok. A kazdy rata ako usetri na vetrani, ale aj elektrika do toho nieco stoji+ filtre+ hlavne nechcem vidiet po x rokoch vnutro tych rozvodov. No ale k zateplovaku, nemohli by ste sem popripadavat svoje ceny na m2 za vase riesenie? Vdaka
Odpovedať
Radsej daj tensi ytong, viac zatepli, my mame 300 lambdu+15 EPS, dala by som 20 EPS, keby sa dalo..:-)
Odpovedať
@wilder01 Ved som uz pisal vyssie, kolko to bolo na m2. Asi 32€, z toho asi tretina je cisto len zateplenie s robotou, 20cm EPS, lepidlo, silikonova omietka, 2x kleber na sietku, ciastocne kotvenie. Ved posli m2 do lubovolnych stavebnin a rovno ti to zrataju, budes vediet presne. ;-) Cena prace z toho, zateplenie + fasada, bungalov, 12,50 za meter rataj. Plus minus autobus. Ale celkom URCITE to nebude 40€ dokopy.
Odpovedať
este raz dik
Odpovedať
kedze my si to budeme vsetko robit sami nas komplet material na zateplenie vyjde 15.6 eur/m2 cena EPS je 1/3 fasady, cize ako ste spominali vyssie dat lambdu a neskor zateplit sa urcite neoplati kedze opatovne treba daval lepidlo+sietka+omietka...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?