Bungalov z Porfixu bez zateplenia

Príjemný deň prajem, Chcem sa prosím spýtať strechárov, či niekto staval bungalov zo stavebného materiálu PORFIX a konkrétne z obvodového muriva PORFIX P4-600 500x250x375 mm, prípadne PORFIX PREMIUM P2-400 500x250x375 mm a riešil stavbu bez zateplenia ? Alebo lepšie a stručne, či niekto nezateploval PORFIX ? Chcem riešiť PORFIX P4-600 500x250x375 mm ako obvodové murivo, ale nechcem zateplovať, preto sa aj pýtam či tu bol niekto kto riešil niečo podobné, bez zateplenia. Ďakujem Vám za akúkoľvek odozvu :) Pekný deň S pozdravom
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@elektro1992 s 375 bez zateplenia budeš mať veľké stratí a nedostaneš stavebné povolenie.
Odpovedať
@logo22 stavebné povolenie ? v projekte mám PORFIX 300 + zateplenie 10 cm. Ale chcem riešiť 375 mm bez zateplenia. Stavenné povolenie mám. Trochu ti nerozumiem.
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 ok ja že ešte nemáš, teoreticky môžeš....otázka je či sa ti to oplatí...cena za m³ porfixu vz. cena za m³ polystyrénu.... Všeobecne platí že čím tenšie murivo (podľa statiky) a hrubšie izolácia.
Odpovedať
@elektro1992 ja mam 375plus. Dve zimy sme boli bez zateplenia a absolutne nic sa nedialo, ziadne mokre flaky, nic, spotreba dreva asi 8metrov na zimu. A to kurim v zime aj vodu. Keby mi stavbu nedodžubali murári (nerozoberam to dalej..) tak urcite nezateplujem. Takto mi na to vypočitali 15cm polystyren😨 mur ma 51cm. Teraz by som riesil uz mensie murivo a vacsiu izolaciu
Odpovedať
Ja staviam z P4 250mm koli zvukotesnosti. O tepelny odpor sa mi postara 20cm sedeho polystyrenu a budem spokojny ;-)
Odpovedať
Ja som staval z 375. Zateplovali sme po 4 rokoch lebo popraskala omietka. Vyslo to na 150 000 sk a uspora je skoro ziadna. Urcite by som to nerobil keby som nemusel prekryt tu odfusovanu omietku
Odpovedať
@rkorba P4 je stále málo na zvukotesnosť. Keď už tak mal si dať SILKU alebo betón.
Odpovedať
@123kiko to je pomerne hrubá stena 375 aby si pocítil zateplenie. Taka kombinácia je ne efektívna, drahý obvodový materiál a aj následná izolácia a ako píšeš úspora skoro žiadna. Co sledujem tak asi naj je 30 cm múry a následná izolácia 20 cm
Odpovedať
@elektro1992 logo22 asi skor myslel ze neskolaudujes, nie ze nedostanes povolenie
Odpovedať
@dorali kvôli tomu že nezateplím hrozí že neskolaudujem ? To snáď nemyslíte vážne.
Odpovedať
@roberttom 375 je drahší od 300 o cca 600 eur čo čítam z cenovej ponuky porfixu. Takže nejako extra drahy nieje.
Odpovedať
@elektro1992 o zageplovani je tu toho tony, su nejake normy na odpor steny 375 neviem ci to splna, energeticky certifikat mozes ofejkovagltbked chces. Skor je otazka preco meches zateplit?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elektro1992 v prvom rade si zisti ci ti dom v takom prevedeni splni energeticky certifikat, to ta ma zaujimat. mas vypocitane tepelne straty a vsetky tieto veci okolo toho? lebo je pekne ze ty chces (stavat z toho a toho a nezateplovat), druha vec je ci mozes... a teda ci ti to proste vyjde aby si splnil aktualne normy ... ale zaujimalo by ma preco nechces zateplit, mas na to konkretne dovody ?
Odpovedať
@123kiko to bolo v obdobi ked sa zateplovali fasady hrubkou EPS <= 5cm?
Odpovedať
@gashtaan presne 😀
Odpovedať
@123kiko tak potom aku usporu si cakal? Ako pises, fasadu si musel opravit tak ci tak, samotny polystyren ta vysiel tipujem ani nie desatinu z tych nakladov... mi nehovor, ze ani tych 15000 Sk sa ti pocas zivotnosti tej fasady nevrati.
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 ja stávam s porfixu 250 + 250 biely polystyrén. Pokiaľ ti vyndu všetky tie "eko" normy tak môžeš zmeniť z 300 na 375. Otázne je či sa ti to oplatí.
Odpovedať
@gashtaan to sa vtedy nezateplovalo, ale zrovnavali krive steny, aby fasada bola pekna. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 s tym neskolaudovanim to myslia vazne, norma vyzaduje R steny mi 4,4, porfix 375 ma len 4,2 . Stavebne povolenie nie je len zdrap papiera, projektant v nom musi preukazat, ze stavba splnuje pozadovane parametre, tym, ze si ty svojvolne pomenis skladbu steny to cele prestane platit.
Odpovedať
@elektro1992 neviem ako to je pri hrúbke 375 ale my staviame 30kou a musíme zatepliť lebo skutočne neskolaudujeme, nesplnili by sme A
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 z P4-600 sa stavaju viacposchodove budovy, tepelny odpor ma mensi ako p2-400, dokonca porfix aj ostatni vyrobcovia maju este lahsie tvarnice, tak zvol tu najlahsiu ked nechces stenu izolovat
Odpovedať
@gashtaan Hej to maš pravdu že som to musel opravit aj to že polystyren je ta najmenšia položka z tých 150 000 SK a nie 15 000 Sk. Ale nejaku usporu človek čaka a tych 150 000 sa mi určite nevrati :) 15 000 aky pišeš možno hej :) TU išlo o to že keby nebola fasada zla tak ten porfix 375 nikdy zateplovat nebudem lebo sa mi to zda zbytočne .Ale to je len môj nazor
Odpovedať
Novodobý výmysel zatepľovať. Vôbec sa to nevráti, čo človek do toho investuje. Navyše je to rakovinotvorný škodlivý materiál a tým mám byť obklopený v dome ?
Odpovedať
@elektro1992 prečo by to mal byť rakovinotvorný materiál? Navyše keď ti je nesympatický polystyrén sú aj iné možnosti. A dobre navrhnuté zateplenie sa vráti vždy. To že tomu neveríš je tvoja vec ale je to fakt. Len zateplenie nie je len nalepenie izolácie na steny, to je treba riešiť komplexne.
Odpovedať
@elektro1992 kolko uz stoji to zateplenie? Par stoviek fakt pololozka. Hej rakovinotvorny no daj zdroj tejto blbosti, hlavne ze polka potravin je v plaste ale polystyren z vonku stany vadi, boze to su hlasky
Odpovedať
@elektro1992 neni to úplne novodobé ale keď je rozumná skladba stien tak sa to vráti určite. Keď si dáš stenu 375,niektory aj hrubšiu a ešte potom zatepliť tak tam je už návratnosť slabšia lebo hrubé steny majú sami o sebe dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Starý rodiča postavili dom kde múry majú 50cm a viac a to by bola hlúposť to zatepliť a ako super drží teplo. Súčasná technológia kde sa používa tenší materiál vyžaduje aj prípadné zateplenie aby sa investor dostal na požadovanú ener. hodnotu a návratnosť tam určite je. Sam som zvedavý kde sa technológia dostane o cca 10-15 rokov, možno bude múr 10 cm a nebude ho treba vôbec izolovať x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 Jednému nerozumiem, prečo by sa ti mali peniaze za zateplenie vrátiť čo je to za hlúposť, ako sa ti vrátia peniaze povedzme za strechu, nábytok alebo elektro inštaláciu. Prečo ťa takzvaná návratnosť trápi akurát pri zateplení. Keď si do obývačky kúpiš napríklad stropné svietidlo ako sa ti zaň vrátia peniaze lebo svietiť v miestnosti sa bude dať aj vtedy keď tam bude len obímka visiaca na kábli.
Odpovedať
@martosko prečo nechápeš takú základnú vec ako je zateplenie? Keď budeš mat napr múr 25 cm tak budeš mať iné náklady na kúrenie so zateplenim a iné bez zateplenia. Dám ti príklad pre pochopenie, mesacne náklady bez zateplenia povedzme 80 € a so zateplenim 60 €. Úspora 20 mesačne krát 11 je 220 ročne, za 10 rokov 2200 €, povedzme ze by zateplenie stalo 3000 € tak sa ti to vráti za cca 15 rokov a potom si už v pluse. Asi taka je matematika.
Odpovedať
@martosko to vazne nechapes ako sa vratia peniaze z investicie do zateplenia?
Odpovedať
je to blbosť nezatepliť. Taktiež som sa skoro zmotal že si dam Ytong/Porfix/Termalicu hrubu 50cm a nebudem musiet zatepliť, no keď som si to prepočítal na 30cm + 20cm polystyrénu tak ma to vyšlo za prvé o dosť lacnejšie a za druhé to malo raz také hodnoty ako by malo len samotná polmetrová tvárnica. konkrétne idem do Termalici T500 30cm + greywall 20cm a verím že budem vysmiaty.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?