Biely verzus sivý fasádny expandovaný polystyrén

Profilova fotka
Problematike znalý - Čím je lepšie zatepliť fasádu bielym alebo sivým EPS?..Lepiť na PUR penu alebo LEPIDLO /Baumit DuoContact/...? Chceli by sme zatepľovať sivým NEO 16skou alebo 20tkou, murivo je Ytong....stále sa však rozhodujeme..
Odpovedať
1
2
5
Zalezi na tvojich osobnych preferenciach a cene za aku vies zohnat ten ktory EPS. Biely je taky isto kvalitny ako sedy akurat dokazes rovnake izolacne vlastnosti dosiahnut pri mensej hrubke. To znamena ze je vyhodnejsi hlavne pri vacsich hrubkach aby napriklad okna neboli zapustene prilis hlboko. Rozhodni sa jednoducho polda ceny. Napis si tepelny odpor bieleho a jeho cenu a vyrataj si kolko by ta stal taky isty tepelny odpor v sedom. Ak by si nevedela kludne napis a tu sa urcite najde niekto kto ti to vyrata. Osobne som daval 20 cm EPS sedy , platne 2x1m lepene lepidlom CERESIT CT-84, bez kotvenia !!! Pri lepeni na duocontact musis urcite kotvit. S penou lepis aj na hrany a drzi to brutalne.
Odpovedať
@ yaho3. Sedy polystyren je lepsi zhruba o 16%. Toto by som bral na zretel pri porovnavani cien. Oba varianty maju zhruba rovnake R: Biely 200mmR = 5.56 m2K/W == Sedy 160mmR = 5.16 m2K/W Niekde som cital, ze prave uhlik v tom sedom zlepsuje jeho tepelnoizolacne vlastnosti oproti bielemu a to hlavne v lete. Teda, že lepšie dokáže ochrániť dom pred prehrievanim. Toto budem urcite brat na zretel ja. Tiez beriem na zretel, ze konecna sirka muru bude mensia prave so sedym polystyrenom . Lepit budem taktiež penou.
Odpovedať
Ešte som zabudol dodať, ze ja osobne nie som zástancom lepenia polystyrénu na YTONG, hlavne kvôli rosnému bodu, ktorý sa v zimných mesiacoch pri tvojich parametroch posuva do múru.
Odpovedať
@stanh ak da na 30tku Ytong 20cmEPS rosny bod bude ok
Odpovedať
Rosny bod zavisí od roznych parametrov: vlhkost, tplota, lokalita i klimaticke podmienky. Pri 20cm EPS a 30 Ytong je to do -5 °C OK. yaho3 ale nespecifikuje presne ani typ ani hrubku Ytongu. Pri 20 EPS a 375 Ytong by to bolo ok uz len asi do 0 °C
Odpovedať
Profilova fotka
@stanh to je výpočet, alebo JPP? Tie údaje vyššie tiež nepasujú, fakt je, že sú to podobné materiály a pridaním trochy grafitu sa účinnosť zmení minimálne. Lambda polystyrénov sa pohybuje od 0,03 do 0,04, bez ohľadu na značku, vyrába sa šaržove, takže každá dodávka môže mať odchýlky.
Odpovedať
@ jan45 - to je vypocet. Pouzil som http://stavba.tzb-info.cz kalkulacku pre vypoct prestupu tepla. Pri bielom som vychadzal z predpokladu λ = 0,036 pri sedom λ = 0,031. Pre zohladnenie rosneho bodu som pouzil prepocet na stranke: http://www.oxywise.com/sk/news/Co-te-.... Somozrejme rozumiem tomu, ze treba zohladnit aj vyrobcu a typ polystyrenu, ale vychadzal som zo skutocnych hodnot uverejnenych na iternete. Bohuzial prepocet musi vychadzat z nejakych hodnot, takze pre porovnanie je podla mna najlepsie pouzit co tvrdi vyrobca (hoci to nemusi byt 100% pravda). Opravujem jedno zo svojich tvrdeni: v sedom nie je pouzity uhlik ale grafit. Polystyrén s obsahom grafitu: Polystyrén pridaním grafitových častíc v procese výroby suroviny získava po spracovaní do podoby izolačných dosiek lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Dochádza k tomu na základe odrazu tepelného žiarenia ako jednej zo zložiek šírenia tepla od štruktúry grafitových častíc v expandovanom polystyréne.Veľkosť týchto častíc nie je samoúčelná, keďže sa sleduje zámer odrazu vlnenia špecifickej vlnovej dĺžky, ktorá závisí od teploty (9,5 µm 21 °C; 11,5 µm –15 °C)
Odpovedať
Profilova fotka
Je to len velmi slusny marketing zohladni te si aky chcete tepelny odpor kolko mozete dat hrubku ale hlavne kolko toto vsetko bude stat peniazkov.biely sedy minimalny rozdiel odporu ale financny dost velky pri ploche domu.my sme mali skoro 300m2 dali sme biely 200 za 6,5eur m2 sedy vychadzal na 11eur odpor biely 5,5 sedy 6,1 takze u nas vysla cena a za usetrene dame bazen a lehatka :-D :-)
Odpovedať
@ novekosariska. Zalezi co kto stavia a co od domu ocakava. Ja budem zrejme zateplovat pomocou sedeho polystyrenu 250mm (R = 8.06 m2K/W) a cenu mam momentalne 9.5 za m2, takze cena za R mi vychadza rovnako ako u teba = 1.17 € za jednotku R (u teba, podla udajov, ktore si zverejnila to vyslo 1.16 €). Ja sa snazim usetrit na nosnej konstrukcii a budem zrejme stavat z vibrolisovaných betonovych tvarnic (aj kvoli usporen na zastavanej ploche, mozno tehla a mnozstvo vonkajsich murov mam asi ) za cca 10-14 € za m2. Takze moje vysledne ocakavanie je R okolo 8 m2K/W a cena len za nosnu konstrukciu a zateplenie okolo 25 € za m2 (20-30 € za m2).
Odpovedať
@novekosariska 6,5€/m2 200mm EPS 70F??? ste sa nepomílili...t.j.32,5€/m3
Odpovedať
@stanh To budes mat dost nizke R muru. Vlastne to iste co ja co som staval pred niekolkymi rokmi. Ale na dnesnu dobu to uz mas dost nizky parameter. Ja by som dnes uz pod R=10 nesiel. A mimochodom, mam ytong 375 a 15cm eps a rosny bod som este nevidel :-)))))
Odpovedať
Tak sa mi zdá, že šedý polystyrén nemá certifikát = nezávislé meranie. Do domu môžu ísť len certifikované materiály.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mirohoffer teraz som pozeral presne 31,20 m3 samozrejme bez ,,ficovej loterie,,
Odpovedať
@radopp ty sa čím živíš? ak to nie je tajomstvo? môžeš aj IP.
Odpovedať
@slavoslav Strukoviny, okopaniny, korienky... Prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
Chlapi a co poviete na novinku, aspon pre mna, sedy esp 70 NSP, je to klasika sedy polystyren natrety bielou reflexnou vrstvou.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_13 Lepidlo duocontact drží lepšie ako montážne peny.Do výšky 7 m sú polystyrénové zatepľováky certifikované bez kotvenia. @yaho3 Nevýhoda NEO je vyššia cena rýchlejšia degradácia povrchu na priamom slnku počas montáže."NEO" je nevyhnutné počas montáže chrániť od styku s priamym slnečným žiarením ochrannými sieťami na lešení ,čo ďalej zvyšuje cenu zateplenia. @stanh Nezmysel.Prečo potom nezhnijú všetky nezateplené domy?
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros aky predpokladas cenovy rozdiel pri lepeni s penou a lepidlom duocantact, co je lacnejsie? Neo nsp sa chrani samo, len zas cena je vyssia, len otazka ci to je vobec potrebne, ak by sa spravilo zateplenie jednej strany domu za jeden, pripadne dva dni.
Odpovedať
@ radopp. Samozrejme neviem garantovat, ze niektory sedy polystyren nema certifikaciu ale netvrdil by som to generalizovane. Podla stranky http://www.ceretherm.sk/files/vyhlase... ma minimalne jeden skusky z nezavislej certifikovanej skusobne a to som stravil hladanim asi 5minut. @pivec . Kedze ja este len stavat budem, nie je problem zmenit skladbu mojej steny a pri pouziti 300 mm GRAY EPS budem mat R minimalne 10. Nie som ale zastancom prehanania a momentalne este nemam prepocitane mozne uspory pri pouziti hrubsieho polystyrenu, takze stale pozitam s 250 mm GRAY EPS. Zijem v lokalite KOSICE a zimy uz nie su to co byvali, niektore investicie sa vobec vratit nemusia.
Odpovedať
@antonmesaros. Rosny bod a tvorba plesni su dva rozne pojmy. Pri rosnom bode dochadza len k zrazaniu vlhkosti a tym padom ku zhorsovaniu vlastnosti stavebneho materialu (ak sa tato vlhkost zraza v murive). Samotny vyrobca YTONG udava nasledujuce hodnoty - R(dry - suchy) - 3,91, RU(myslim ze pocitane pri 5% vlhkosti) - 3,71. Takze ak sa bude vlhkost zrazat v murive tak sa bude znizovat tepelnoizolacna schopnost muriva. Podla porepoctou ktore som uviedol v predchadzajucich prispevkoch je to takto: Pri 20cm EPS a 30 Ytong je to do -5 °C Pri 20cm EPS a 375 Ytong by to bolo ok uz len asi do 0 °C Nebavime sa o efekte, ze sa vam zo steny bude liat voda a tento jav nie je priamo viditelny, ale znizuje tepelnoizolacnu schopnost a prispieva aj k tvorbe plesni, ale samozrejme taketo podmienky nastavaju v roku v obmedzenom pocte dni, ale na druhu stranu prave v mesiacoch, kedy sa ocakava aby stavebna konstrukcia plnila svoj ucel. Ohladom spomenutych plesni - Plesne potrebuju ku svojej tvorbe aj ine faktory a ktomu som sa doteraz nevyjadroval.
Odpovedať
Profilova fotka
Takze z tejto diskusie vyplyva ze najlepsie bude zateplit 30cm Ytong P2-400 s 20cm EPS NEO, strop mame zatepleny s Isover domo 36cm co by z pohladu R bolo na priblizne rovnakej hodnote. Este je otazne ci pouzit lepenie celoplosne lepidlom DuoContact alebo penou a ako kotvit. Ta pena na tendenciu mierne vytlacat tabule co je neprijemne na rovinnost + ak je rosny bod v pene tak degraduje jej vlastnosti. Lepidlo s tymto problem nema.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu Cena je rovnaká.
Odpovedať
Ja budem lepit penou a budem aj zaroven kotvit. Stavam jednopodlaznu stavbu a mam asi 120m2 plochy obvodovych murov, ktoru potrebujem zateplit, tj.cca 240 platov.. Krabicka asi 200ks stoji asi 20€, takze aj pri pouzit 5 na kus to je 100€, ale aky pokoj v duši.
Odpovedať
Vyhodou PU peny je aj to, ze sa da pouzivat nie len na lepenie k stene, ale aj na lepenie jednotlivy panelov k sebe (prelepenie spojov).
Odpovedať
@stanh Pri tom zlozeni co uviedol neverim ze bude mat problem s rosnym bodom.
Odpovedať
@antonmesaros Muselo by sa zateplovat v lete aby sa sedy t.j. NEO "topil". Ak sa zatepluje na jesen alebo na jar ked slnko az tak neprazi tak take "deformacie" nehrozia. Ludia tym zatepluju a bez nejakych sieti a podobne ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@stanh nie je Ytong ako Ytong... P4-500 ma ine vlastnosti ako lambda...treba to rozlisovat a nestrielat tie R-ka len tak ...
Odpovedať
@realistanr to si samozrejme uvedomujem. Hodnoty, ktoré som udal ja boli presne pre Ytong P2-400 375mm, kedze dovtedy yaho3 nespecifikovala nosný Ytong materiál. Ak niektory z mojich prispevkov nebol presny = budem rád ak to špecifikujete.
Odpovedať
poradte prosím čím zatepliť ytong 300 lambda, bielym 20cm alebo sivým 15cm ďakujem
Odpovedať
Prosim o radu. Chystam sa zateplovat rodinny domcek sivym polystyrenom. Co je pravdy na tom, ze sa sivy polystyren v lete deformoje, ze sa ludovo povedane "topi a scvrkava". Hovorili mi to uz viaceri ludia. Dokonca mi spominal clovek, ktory robi zateplenia, ze na vlastne oci videl, ako sa na stenách na ktorom bol nalepeny sivy polystyren vytvorili spary velke 1 cm. Preto by sa vraj malo zateplovat v chladnejsich dnoch. Ked sa natiahne sietka, ze vraj uz potom nic nehrozi a polystyren by sa uz nemal deformovat. Moze mi prosim z vlastnych skusenosti povedat ci je to tak. Dakujem
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?