Akým polystyrénom zatepliť drevenný stĺp medzi oknami ?

Profilova fotka
Potrebujem radu, akým polystyrénom zatepliť drevenný stĺp medzi oknami ? Malo to byť rohové okno, ale kvôli statike tam je pre istotu 14cm drevenný KVH hranol + OSB doska. Fasáda bude zateplená s 15cm EPS. Ale na stĺp sme chceli menší polystyren, aby nezmenšoval výhlad zvnútra. A zároveň aby mal rovnaký tepelný odpor ako 15cm EPS. Je to malá plocha, takže na cene nezáleží, ale aby to bolo kvalitné riešenie a nevznikol tepelný most.
Odpovedať
Profilova fotka
PS: Chceli by sme polovičnú hrúbku zateplenia na stĺp okna. To je ideálne 7-8cm, ale vraj šedý polystyrén má tepelný odpor menší len o 16% a tak by sme museli dávať 12cm :-( Poznáte iné (tenšie) riešenie ???
Odpovedať
@danielta999 Ahoj, rohy su vzdy kriticke a neznizoval by som koli estetike zateplenie. Ako zmysluplne "riesenie" by mi este prislo, zateplit to tiez 15tkou, no skositrohy smerom od okna. Takto by sa to dalo este uhrat. Inak co sa vyhladu tyka , podla mna iba teraz pozerate z takeho uhla z okna, zeby 5 cm izolacie viac alebo menej mohol byt problem :) Vela zdaru
Odpovedať
Profilova fotka
@danielta999 nerozumiem ako tam chcete dat inu hrubku izolacie ako bude na fasade... a uz urcite nie tensiu.. rovnaku hrubku ale mozno sedy EPS alebo styrodur..
Odpovedať
@danielta999 Aby bolo možné dosiahnuť rovnaký R pri polovičnej hrúbke, musel by sa použiť izolant s lambdou 0,02 a taký neexistuje. Najbližšie k tomu má PIR. Problémom je, že má vysoký odpor voči prestupu pary. Alebo potom dať s lambdou 0,03 toto: http://www.isover.sk/articles/index/9... Ak chcete mať tenšiu izoláciu na rožnom stĺpe, bude tam odskok, alebo celé okolie okien bude s tenším zateplením? Riešenie sa naskytá ešte aj také, že dáte izoláciu aj znútra - XPS a na to stierku. Otázne je, pomocou čoho dosahujete vzduchotesnosť - dôležitý detail, na ktorom to celé stojí i padá. Ak prelepením OSB dosky, tak vnútri môžete nalepiť do rohu XPS a presieťkovať + stierka. Vonku potom určite nedávať XPS alebo PIR. Ak pomocou parozábrany, tak ten detail treba riešiť nejako inak, ale v tejto chvíli ma nenapadá, ako, keďže o dome nič neviem.
Odpovedať
@danielta999 presne takym istym polystyrenom ako aj steny, nevymyslaj rozne blbosti, nevravim ze sa to neda, ale vzniknu dalsie odskoky a majstri budu mat o starost navyse a vacsia pravdepodobnost ze nieco odflaknu, hlavne ti co nemaju zmysel pre detail, nekomplikuj im to, v jednoduchosti je krasa... mimochodom existuju rozne zaslepky na ten hranol a v konecnom dosledku to vyzera ako ram okna, to by ale mali vediet ti co robili okna...
Odpovedať
Profilova fotka
Našli sme Vakuový izolační panel VIP, ale tam to vákuum vraj nevydrží večne. Niečo na tento spôsob sme mysleli http://www.drevostavitel.cz/clanek/iz...
Odpovedať
@danielta999 Este jedna drobnost, chlad nejde len kolmo na izolaciu, ale aj z boku. Cize tam vidim, ze je tak 10cm po okno z oboch stran. Cize chlad bude prechadzat aj z boku, kde je pre neho akoby max hrubka 10 cm do absolutneho rohu. Takze, ak chcete moc spekulovat, dajte 10cm sedeho (sam sa divym sebe ze to vravim :) ). Z tym VIP vam to jednak moc nepredaju take male mnozstvo, jednak je vobec problem to zohnat, a napokon neviem, ako by sa to rezalo na mieru , kedze je tam vakum, ze ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian od rohu po okno je 14cm. Po precitani diskusii na českých stránkach sa mi nezdá, že by bol šedý kvalitnejší ako biely polystyren. Takže skôr sa mi pozdáva riešenie dať PIR alebo Isover-MULTIMAX-30 a pridať môžeme cca.6cm aj zvnútra. Hmm ? VIP by sa dal vyrobiť na mieru, to sa nedá narezať, viem. Ale neviem či mi vyrobia také malé množstvo.
Odpovedať
@danielta999 ciastocne zateplenie (len urcitej casti steny) ti nedoporuci vobec nik, je tam znacne riziko problemov so zrazanim vlhkosti a tvorby pliesni. Co sa tyka rozdielu sedeho a bieleho, ja mozem vychadzat len z udajov vyorbcu (odskusane za urcitych podmienok), nemam doma laboratorium aby som mohol tvrdit opak. Teda ci su to klepy alebo natom nieco je neviem potvrdit ani vyvratit, a nevidel som este nepriestrelnu studiu ktora by to dokazovala. Co sa tyka PIR, zhanal som okolo 8m2 koli balkonu, a neuspesne. Nikto to nema na sklade, ze sa to vozi z nemecka, a koli tak malej ploche sa to nikomu nechcelo riesit..
Odpovedať
Profilova fotka
@danielta999 PIR PUR.. od lambda 0.024 je asi... pri 7cm ci je 0.02 alebo 0.024 asi zvytocne .. ale vzdy lepsie ako polystyren... mineral, alebo vaukove bludy... alebo dat 9cm sedy eps urcite je lepsi=lepsie izoluje ako biely, ved to je meratelne, lambda hovori o tom... vela diskutujúcich cechov to ma pomylene v hlavickach, vela kecaju, ale vedia to podat zaujimavejsie ako slovaci :-) , napríklad kopec bungalovov zo skla je jasne ze niesu pasivne a cesi nemaju problem si to tak pomenovat. Vela pseudo stavbarov v cechach pokazilo povest pasívnemu stavitelstvu v CR. Maju ine predstavy :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 @floydian @blacksr A môžeme dať 7cm z vonkajšej strany + 7cm z vnútornej strany. PIR alebo šedého EPS ? Treba tam potom aj parozábranu dovnútra (na celom dome je v smere zvnútra postupne sadrokarton-vzduchova medzera-parozabrana-striekaná izolácia-osb-15cm biely polystyrén-fasáda). Ten roh je len samotný 14cm KVH hranol s 1cm OSB doskou.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 A kde zohnať PIR PUR ? Môže sa rezať ? ak potrebujeme len dva kusy o rozmere 160x22cm a 160x15cm
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danielta999 Na vnútornej strane by nebol SDK v rohu okna, ale len KVH hranol opláštený OSB doskou, ktorá by bola zlepená s parozábranou nad oknom i pod oknom, kde už SDK bude. K rámu okna sa OSB doska prilepí parotesnou okennou páskou. Na to sa nalepí XPS alebo PIR panel + stierka s mriežkou na to. Nie som si istá, či by šlo OSB dosku vynechať a dať PIR / XP priamo na KVH a tiež použiť na spoj tesniacu pásku. Možno hej. Na exteriérovej strane dať EPS. Nebude však izolácia na vnútornej strane tiež brániť výhľadu???
Odpovedať
@danielta999 kde? google alebo pozrite v okolí, či sa nestavala hala a vypýtajte si kus panela (Tescá a Kauflandy sú z toho)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Aký význam bude mať OSB doska na vnútornej strane ? Pretože tá OSB nemá funkciu parozábrany. Izolácia na vnútornej strane nebude brániť výhladu. Môže tam ísť 6cm izolácie, takže hrúbku PIR asi 5cm. Ten sa dá narezať? ak potrebujem 2malé 10cm kúsky spojiť v rohu. A prečo z vonkajšej strany radšej polystyrén ? má menší difúzny odpor ? radšej asi sivý polystyrén, však ?
Odpovedať
Profilova fotka
Prosím Vás, dovnútra dáme 5cm PIR panel PUREN MV a zvonku mám dať 9cm styrodur alebo 8cm sivý EPS ? PORADTE
Odpovedať
@danielta999 OSB doska moze fungovat ako parozabrana, ked ma okraje dokonale prelepene a utesnene. Ved je to skoro ciste lepidlo :-) Pir panel predava Balex, http://tinyurl.com/nu7uttz Pir 100mm ma rovnake izolacne vlastnosti ako biely EPS 170mm, cize by som sa nebal dat von menej cm, aby nebranilo vyhladu. Potom to dat v inej farbe, ako fasadu, idealne obkladom vo farbe okien. A ked uz von polystyren (a nie PIR) tak teda lepsi je styrodur ako sedy. Jedine, k comu sa musi ozaj vyjadrit projektant, je ta skladba steny. Aby to nerosilo, aby boli detaily zvladnute a zachovany stavebny postup co sa tyka difuzneho odporu smerom von.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Práveže styrodur má väčší difúzny odpor, a preto je vhodnejší sivý EPS. Potom bude difuzny odpor smerom von
Odpovedať
@danielta999 PUR / PIR panely sa dajú rezať, je to tvrdá pena. Vonku treba materiál s menším dif. odporom - vlna, EPS. Ja by som uprednostnila fasádnu vlnu s lambdou okolo 0,033. Totál dif. otvorené. Samozrejme, nepokaziť nevhodnou omietkou. Najlepšie je dať silikónovú.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Budeme sa musieť PIR panel rezať, lebo to máme malú plochu. Nevadí, že sa tým poškodí tá obojstranná hliníková fólia ? Chcem tam dať radšej 6cm - PUREN FD-L 022 http://www.isover.sk/articles/index/1... alebo ju nerazeť iba z jednej strany ? Omietka bude silikónová na celom dome.
Odpovedať
@danielta999 Ten plech alebo fóliu treba dať dole. Alebo kúpiť hotový výrobok. Pozerám technický list a faktor dif. odporu uvádzajú 40-200. To potom bude lepšie dať XPS s čo najnižšou lambdou, napr. http://www.isover.sk/repository/downl... - pri 6 cm lambda 0,033 a faktor dif. odporu 150.
Odpovedať
@danielta999 Ahoj. Až uvidíte v reále, jak ta slabší izolace udělá vizuálně z toho rohu paskvil tak to strhnete a dáte tam 15 cm. Není nic snadnějšího, než si to zateplit v reále a podívat se, jak to vypadá. Jinak bych to tak nehrotil a dal tam sivý EPS. sice to nebude pasivní dům, jak nás kritizuje mio23 :-D :-D :-D :-D :-D , ale nic se deděje. Klidně si můžete ověřit obě varianty a teprve potom se rozhodnout, jak to uděláte. EPS stačí provizorně upevnit pomocí vrutů.
Odpovedať
neuveritelne, padli tu dobre rady a stale zadavatelka nieco vymysla, no nic teda, nech si urobi po svojom a potom bude vyplakavat, citala si vlastne moj prispevok???? ak nie, zopakujem to este raz "zatepl to presne takym istym polystyrenom ako aj steny, nevymyslaj rozne blbosti, nevravim ze sa to neda, ale vzniknu dalsie odskoky a majstri budu mat o starost navyse a vacsia pravdepodobnost ze nieco odflaknu, hlavne ti co nemaju zmysel pre detail, nekomplikuj im to, v jednoduchosti je krasa..."
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech Dakujem za názor, vyskúšame si to priložiť :-D @godfather Ano, čítali sme všetky prípevky a aj ten tvoj. Prepáč, ak tvoj príspevok nepokladáme za jediný správny, a ak si si všimol tak od začiatku sa prikláňame k tenšej a kvalitnejšej alternatíve zateplenia. Užívatelia blacksr a mio ponúkli možnosti a tak to teraz riešime do detailov, nakoľko je možnosť zatepliť aj 6cm zvnútra.
Odpovedať
Profilova fotka
@danielta999 nechcem nejako mudrovať - ale skús mi odpovedať na otázku ako vyriešiš detail kde sa stretne "tvoja" užšia izolácia (8-9cm) s okolitou izoláciou v hrúbke 15cm? Myslíš si, že to už bude pekné??? Dvakrát meraj a raz strihaj... t.z. že nevymýšľaj blbosti a daj tam takú istú izoláciu ako bude všade naokolo... všetko ostatné podľa mňa nebude pekné... S výhľadom zvnútra to podľa mňa nemá nič spoločné a ak áno, tak ste to mali riešiť tak, že okná mali byť ďalej od seba.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo hore klasicky akoby tá 8cm izolácia bola okno. A dole hliníkovým parapetom.
Odpovedať
Profilova fotka
@danielta999 možno keď to potom farebne odlíšiš na fasáde tak áno, ale vôbec v tom nevidím žiadny význam tam dávať tenšiu izoláciu... normálne tam dajte 15cm - aspoň to bude vyzerať ako kus steny... keď tam dáš len 8cm tak to okno bude vyzerať ako moc vysunuté von... ten hliníkový parapet tým pádom dáte až po roh? čiže sa obidva parapety z oboch okien budú dotýkať na rohu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?