Aky polystyren do podlahy?

Zdravim. Do podlahy my vychadza cca 15cm polystyrenu. Viete mi poradit ci je mozne pouzit aj fasadny EPS, alebo musi ist bezpodmienecny podlahovy EPS? Aby bola vacsia pevnost, dat ho v jednej vrstve, alebo v dvoch a prekladat? Dik
Odpovedať
1
2
@lubomird samozrejme podlahový, dať 2 vrstvy, napr 10+5, to preto, aby sa prekryli fugy
Odpovedať
@lubomird do podlahy podlahovy. Pevnost nezavisi od toho ako to budete prekladat. niektori stavebnici sa obavaju dat podlahovy 100S a volia 150S a vy by ste dali 70F :). Aj ked 70kPa = 7t/m2 si myslim ze je dostatocna unosnost beznej podlahy v RD. Podlahovy polystyren je mozne viac zatazit a to z dovodu vacsej hustoty EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky len treba dodat, ze tych 7t/m2 je pre 10 percentne stlacenie :), to je 1,5cm.
Odpovedať
@majkoj ano, presne tak. Neviem preco sa neuvadza v tech. parametroch tlak napr. pri 1% stlaceni. :(
Odpovedať
a to si robiš sám ked sa pýtaš?
Odpovedať
@majkoj oprava, niektori vyrobcovia uvadzaju aj trvalu zatazitelnost pri 2% deformacii - to je lepsi parameter. U Isoveru 70F to je napr. 1,2t/m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird urcite daj eps150S (eps100S) v dvoch vrstvach a idealne by bolo bud 2x7cm alebo 2x8cm, co sice nebude tvojich 15cm ale budes mat menej odpadu. Mozes dat aj tri vrstvy 3x5cm. Lahsie sa ti bude rezat a poprekryvas vsetky medzierky :)
Odpovedať
@lubomird prekladaním nezmeníš jeho pevnosť
Odpovedať
@lubomird Keď si dal už takú amatérskejšiu otázku , tak si radšej ešte tri krát zmeraj či ti ozaj vychádza tých 15 cm ...aby sa nestalo, že dvere neotvoríš...., alebo ak to zistíš neskoro ak budeš mať uložený polystyrén a položené podlahové kúrenie ...a zistíš že na poter máš 3 cm ...zasa problém ...prerobiť ... Mne ...ak prišli poter robiť zistili že mám zadné dvere na terasu vyššie o dva cm .....preto vo vstupnej hale som musel dať o dva cm nižšie podlahu oproti zadným aby sa dali v predu otvoriť dvere , takže tam bude dva cm schodík . .... Mal som málo priestoru na polystyrén , dával som 7 cm ...ak by som chcel bez schodíka muselo by byť všade 5 cm polystyrénu a to už som nechcel ak mám podlahové kúrenie.
Odpovedať
@lubosu 3 vrstvy je zbytocna robota navyse a nie zrovna mala
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter viem, ja mam 4 vrstvy
Odpovedať
@lubosu masochista :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ak si pedant, tak urcite daj 2cm podlahovy a 7 vrstiev... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter dnes by som dal len 3 vrstvy (3x8cm) a foliu s rastrom. @lubomird kladenie eps na podlahu zvladne aj uplny laik. Zaklad je mat urcenu nulu, aby nenastal problem uvadzany @leilak1 a potom sa len par dni pohrat s eps-kom. Format by som volil 1m x 1m a 3x5cm, eps150S, rozhodnutie je na tebe. Ine je rezat 5cm ako 10cm hruby eps. Cena je stale rovnaka, za m3.
Odpovedať
@virnik27 To je co za blbost. Co sa tam mohlo stracat ???? Mokry poter ma o kus vyssiu vahu ako suchy, mozno na zaciatku to trochu klesne, ale potom uz nema kam a nema ani dovod, lebo to nedokazes uz tak zatazit. Bud tam nedali podlahovy EPS, alebo si pri tom moc chlastal, nechapem co by tam mohlo pri robeni laminatky plavat ... Ja mam 15cm a 3 roky mam urobene dlazby a laminatky a nekleslo mi to za tu dobu ani o 1mm. Ved to by som hned videl, lebo listy su pripevnene na stene, ak by poter klesol o tych 10% co sa tu pise, tak by som tam mal fugu na prst ...
Odpovedať
@godfather No ja by som dnes daval urcite 10 vrstiev po 2cm :-)))
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 a mal tam poter? Lebo uz som pocul ze sikovnici na eps daju sietku a lepidlo a hotovo. Jeden na zahriatie treba ;-)
Odpovedať
3-4cm by som skor tipoval, ze po podlahe mali natahane rozvody vody a elektriky a EPS polozili priamo na to.
Odpovedať
@virnik27 Máme 25 cm EPS 100 S. Pokles bol možno nejaký mm, okom sme to nepostrehli. Odvtedy, čo je daný poter, sa to ešte zaťažilo nábytkom - nič nesadlo. Podlahový do podlahy stačí, netreba XPS.
Odpovedať
@virnik27 máme to tak už niekoľko rokov prosím, nestrašne ľudí EPS S je stavaný na trvalé zaťaženie
Odpovedať
@virnik27 No ja v praci moc nerobim len tak mudrujem a kontrolujem. Ale co uz, hlavne, ze plat mi ide, no nie ? Kazdopadne take perly ako tu pises ty, som uz davno necital. Kvalitny podlahovy eps sa uhnut nemoze. Ale da sa zle polozit a to sa potom uhne aj styrodur a peniaze vyhodis do luftu . . .
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 môžete mi poradiť nejaku rovnako pevnu ale lacnejšiu variantu?
Odpovedať
@virnik27 Toto bola odpoved na co? Neodbocil si nahodou od temy ? Vratme sa radsej k tym tvojim 4cm . . .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@leilak1 vies sem dat prosim fotku ako to vyzera so schodikom v predsieni? Nam akurat robia potery a mame presne ten isty problem, terasove dvere mame vyssie o 2,5 cm. Tak dame schod bud pri terasovych dverach, alebo v predsieni.
Odpovedať
@martuska To by som neriešil,pretože ak ti zostáva 2,5cm a nato pôjde ešte laminátová podlaha prípadne dlažba tak rozdiel bude už minimálny. Inak dlažba má cca. 1cm+lepidlo cca.4mm, laminatova podlaha cca. 10mm.
Odpovedať
@martuska Mne sa pri terasových dverách schodík nedal dať, lebo som mal cementový poter už 5,5cm takže nižšie o dva centimetre sa nedalo ísť. Polystyrén podlahovka hotová. Foto som pozeral schodíka v predsieni nemám teraz v pc. A na dome som neni. Ale schodík je pekný z dlažby lebo mám skoro po celom dome dlažbu s drevovzorom okrem dvoch izieb kde je plávajúca. U vás by som skôr asi dal na terasu ten schodík môj názor, ak sa to dá. Nezabudnúť aj na výšku otvorov dverí , lebo na mieru dvere sú drahšie ale o 25%.
Odpovedať
@leilak1 dakujem, len ak dame schod pri terasove dvere, tak ako tam spravime podlahu. Keby bola v obyvacke dlazba, tak by som to mozno neriesila, ale tym ze tam chcem parkety, tak neviem. Poterar tvrdi, ze on by tam schod nedal, ze sa to zakryje listou...
Odpovedať
@martuska Presne tak stolár nejakú lištu, alebo drevený schod spraví.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, oživým trošku tému. Som zvedavý na váš názor, či by bol nejaký problém, keď dám do podlahy XPS s razeným povrchom? V stavebninách nemajú s hladkým povrchom a majú čakaciu dobu 3 týždne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či treba dávať tenkú vrstvu EPS aj pod rozvody vody (pod kanalizáciu asi nie) alebo nevadí keď rozvody vody (obalené v tubolite) sú priamo na hydroizolácii (ipa) a polystyrén dám iba okolo rozvodov a fugy zasypem liaporom, ktorý tak isto pôjde na vyrovnanie nerovného povrchu pod EPS spôsobené nerovnou dekou (rozdiel max. 3,5cm) a vrstvami HI. Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?