Aký materiál použiť na zateplenie domu?

Profilova fotka
Chcela by som sa spýtať na vaše názory a skúsenosti so zatepľovaním, máme novostavbu z Ytongu 375mm a preto uvažujeme či zatepliť či nie a aký materiál použiť, mám na mysli polystyrén alebo vatu, čo je lepšie? :-)
Odpovedať
vsetko je tu uz x krat napisane, co tak precitat si starsie temy? :-|
Odpovedať
Dobrý den. Nezlobte se na mě, ale ten Váš projektant je naprostý diletant. Projektovat z Ytongu 375 s nutností dodatečně zateplit, může pouze velmi studovaný ignorant. 375 byla kdysi vyvinuta, jako jednovrstvý tepelněizolační stavební materiál. Nicméně k Vašemu problému. Je to totálně vytrženo z kontextu a není zde nikdo, kdyi by mohl věštit, jaké máte TZ stěnami, podlahou, stropy, okny a větráním. Čili, když vezmu v úvahu nepsané pravidlo., že ty TZ se mají zhruby dělit na čtvrtiny, tak výsledný efekt bude snížení TZ celého domu tak o 10 - 12 %. Měla byste ale použít 15 cm EPS ( pro posunutí rodného bodu do zatepelní ) a pak ta úspora může dosáhnout i 15 %. Ale je tolik neznámých, že to je pouze výstřel do tmy. Nejlepší je zateplit podle projektu, kde to někdo vypočítá hned na první pokus a současně navrhne optimální řešení.Takže EPS nejméně 15 cm a minerálu co hrdlo ráčí a peněženkla dovolí. Ale mělo by se to zateplení obecně vyplatit. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Určite zateplit.. osobne by som radsej pouzil Ytong 300 + zateplenie ako pisal "ladajaskva".. Je tazko povedat akou hrubkou, ako budu riesene detaily pri sokli, pri strope (resp. pri venci) atd atd.. :-) Ako material na zateplenie staci aj EPS 70F (samozrejme lepsia z hladiska difuzie vodnych par je "vata") - osobne by som tiez zateplil EPSkom - vyssie uvedena hrubka 150mm je myslim dost vela, podla prepoctov a skusenosti na standardny "B"ckovy dom staci aj 100mm :-) Ta trieda energetickej hospodarnosti je ale zavisla od vela faktorov (tvar budovy, konstrukcie, detaily, sposob vykurovania atd..) ZAVER: YTONG 375 + ZATEPLENIE EPS 70F hr. 100mm = OK
Odpovedať
od tohot tyzdna je vyrazna zlava na Baumit Open...cize dierovany EPS...skuste si dat urobit na to ponuku, malo by to dost dobre vychadzat oproti vate.
Odpovedať
Čadca = zima. Zatepliť maximálne, čo sa dá. 10 cm EPS je trochu málo z hľadiska rosného bodu, ale behom roka sa kondenz odparí. Ak nebudú okná utopené, použite radšej ešte viac. A ak budete nebodaj kúriť elektrinou, tak bez debaty 20 cm šedého EPS. Bočné ostenia okien šikmo zrezať = utopenosť nebude výrazná. Samozrejme, nejde len o steny, ale aj o podlahu, strop, sklá a vetranie. J.
Odpovedať
Poprosim vas velmi ako zatepliť strop na bungalove krovy mineralnou vatou alebo polyistiren na podlahu.
Odpovedať
@engi45 ..strop..min 40cm..a podlaha min.15cm
Odpovedať
ale aky material
Odpovedať
@engi45 ..strop ..min.vlna ..lambda cca 0,037..a do podlahy podlahový polystyrén..tvrdosť 100 a lambda 0,037
Odpovedať
@engi45 Do podlahy podlahový EPS, označuje sa 100 S alebo 150 S. Odporúčam ten druhý v hrúbke "koľko vlezie", ak je rozostavané. A ak sa ešte len plánuje, tak okolo 20 cm. Na strop môžete dať to najlacnejšie, čo existuje: slamu cca 60 cm alebo z priemyselne vyrábaných izolácií sklenú vlnu hr. 40 cm.
Odpovedať
aky obklad na krb mramor alebo iny obklad
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den, chcela by som poprosit odbrnikov o nazor na nas navrh zateplenia domu: - bungalov 15,5 x 11m bez pivnice, chceli by sme NED na spodnej hranici, tehla porotherm 25 cm, Nitra - strecha- isover spolu 48 cm R- 13,20 - stena - isover 28 cm R- 7,7 - podlaha - styrodur 2x80 mm , isover 40mm R-5,95 - zaklady- styrodur 2x 140 mm R-7,4 - sokel - styrodur - 2x140 mm R -4,46 - preklad- isover 2x140mm ,styrodur 30mm, R- 4,46 - zvazujeme aj riadene vetranie s rekuperaciou, okna trojskla, krbove kachle Co myslite? Dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@daniela.u. :-D maaalo ale nie ,,myslim že na vykurovanie takto zatepleneho domu ti postači jedna sviečka ..zapaliť na hodinu denne a maš teplo :-D
Odpovedať
@daniela.u. Každé hodnocení od kohokoliv je naprosto subjektivní. Ale zhodnotit to ve vztahu k Vašemu zadání je naprosto snadné. Chcete mít NED a podle těch Vašich údajů to NED s největší pravděpodobností, hraničící s jistotou, bude. To řízené větrání je dobrá věc a dá se říci, že to uspoří i dost energie. Pokud byste náhodou na to dneska neměli finance, tak si aspoň nachystejte rozvody. Ještě k těm krbovým kachlám - natáhněte si k nim samostatný přívod vzduchu a pořiďte si takové, aby byly odděleny od interiéru, aby se při řízeném větrání nenasával kouř do interiéru. Jinak celkově to vypadá dobře. Pohlídejte si řešení detailů. S pozdrvaem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva super to ste ma potesili, dakujem! :-)
Odpovedať
Ahojte, prosim vas, taka otazka.... je divne, ak od firmy, co nam zatepluje dom a teraz idu robit omietku cakame, ze si pozakryvaju okna, aby ich nedofrkali? Firma nam tvrdi, ze si to mame zabezpecit sami, ze to nerobievaju a ak chceme, aby nic nezaspinili, mame si to pozakryvat. Ale vraj ked moc chceme, tak to spravia. Co vy na to?
Odpovedať
normalka. dnes uz kazdy robi tak, aby robil co najmenej. nasa skusenost - zakryvali sme si okna, dosiel majster, kukal na nas ako puk a ze vobec nemusime nic zakryvat, oni robia cisto. a tak aj bolo - na skle ci rame okna ani tuk a robili aj zateplenie aj fasadu, vsetko :-) @maco
Odpovedať
ked nam robila firma zateplenie stropu striekanou izolaciou, komplet vsetko si pozakryvali, este aj staru pracovnu lavicu, ktoru vobec nemuseli, preto mi je divne, ze tito to nerobia.
Odpovedať
@maco - to pocujem prvy raz. Prisli, okna pozakryvali tenuckymi igelitmi, ked skoncili, vsetko dali dole a upratali po sebe. Upratali igelit, zvysky polystyrenu, sietky, uplne vsetko. Kazdy den prisli v civile, u nas sa prezliekli do bieleho, biele rukavicky, ked odchadzali - ulozili si biele oblecenie opat pekne na kopku.
Odpovedať
@maco Zrejme je to na dohode. Kiežby všetci fungovali tak, ako píše trnavacka. ;-)
Odpovedať
@trnavacka @luciferova tak to ste mali stastie na dobru firmu. My sme ich vybrali na zaklade odporucania a trapime sa s nimi uz od 5.9, do dnes este nie je fasada hotova, na buduci tyzden uz snad skoncia, uz len drobne upravy, penetrak a omietka. Pan sef sa tvari, ze nam robi velku laskavost, ked teda chceme, tak nam tie okna zakryju. My sme asi fakt divni, chceme 90 stupnove rohy, rovne spalety a dokonca rovne steny bez preliacin, a kopu inych "divnych" veci, ktore sa nam zdaju normalne, ale niekomu asi nie.. Takze vidim, ze zalezi od firmy, niekto vie robit cisto, nepotrebuje zakryvat, niekto radsej zakryje a niekto ma na haku ako ti nasi ]-( este som zvedava, ci si to zarataju do faktury
Odpovedať
@blacksr veru, kiezby. Len mi je smutno z toho, ako to tu funguje. Vypytaju si nehorazne peniaze a clovek caka, ze sa teda budu snazit, no bohuzial..
Odpovedať
@maco robia vám fasádu od 5.9.??? to čo sú za babráci, že robia takmer 2 mesiace fasádu? ak máte bežný dom a nie nejaký doslova panelák, tak to mali mať urobené max. do 2 týždňov.
Odpovedať
Profilova fotka
maco , asi mate ručne omietky, ja som dal strojove von aj dnu a steny ako podla pravitka. Vonkajšie 10 e. aj s materialom MPA 35.A to že teda zakryjeme,to su odvažny, to by omietku a nasledne fasaddnu farebnu omietku čistili po sebe, ak by nepozakryvali všetko ? U mňa sa nad tym ani neuvažovalo,že nezakryvať.
Odpovedať
@peterp ano, adhezny mostik zacali natierat 5.9., plus zakladacia lista a odvtedy im to takto trva. Nemame panelak, moju amatersku vizu domu mam v albume. Slubili spravit to za 3 tyzdne, o chvilu budu dva mesiace, len dufam, ze to uz konecne na buduci tyzden dorobia. @ivanb ano, budu to robit rucne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
ahoj odbornici, potrebujem poradit, snad sa niekto najde :-) stavali sme zo 44 Heluz a stojime pred otazkou co dat pod vonkajsie omietky, ci 2-3cm polystyren, alebo omietku. na obidvoje ide kleber, sietka a farebna omietka, len co pod ne dat? dvaja omietkari nam tvrdia nieco ine a sme z toho trochu dost zmateni. zastanca omietky tvrdi, ze polystyren nam rozhadze rosny bod a budu nam vlhnut mury, je to pravda?
Odpovedať
@danula_ch načo dávať miesto 15 mm omietky 20 mm eps? aký to má význam? cena? cena práce?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr vraj ta omietka potom praska a ani to nie je take rovne ako eps, takze z tohto hladiska sa zatial priklaname k eps. ale mna hlavne zaujima ten rosny bod, aby nam potom nerobil sarapatu s vlhkostou ;-)
Odpovedať
@danula_ch Rosný bod máte v murive teraz. Každý nezateplený dom ho má. Čo v zime skondenzuje, v lete sa odparí. Horšie to je, ak sa vyskytne rosný bod na povrchu steny v dome - to býva v miestach prekladov a vencov - fotiek s týmito problémami tu už bolo dosť. Ak dáte na stenu zvonku tenučký EPS, rosný bod posuniete o nejaký centimetrík smerom von. Kritické miesta, ktoré sú zle spravené a sú tam rosné body na povrchu steny v interiéri, väčšinou tenký EPS nezachráni. Dokonca sa to môže ešte zhoršiť, keďže tenkým EPS o veľa povrchovú teplotu steny nezvýšite, ale zároveň trochu znížite prestup pary von = o malé percento stúpne vlhkosť na vnútornom povrchu. Priznám sa, že som ešte nevidela takéto vyrovnávanie povrchu. Dnešné tehly sú relatívne presné a omietka 15 mm dokáže nerovnosti zakamuflovať. Uvedomte si, že ak máte príliš krivý povrch, použitím 20 mm EPS ho budete aj tak viac-menej kopírovať. Myslím, že nahodiť hrubšiu omietku je jednoduchšie, ako osádzať EPS tak, aby ste z krivuľky vykúzlili rovnú stenu, na ktorú bude stačiť natiahnuť pármilimetrovú stierku a farbu. Otázku by som skôr postavila ako energetickú - ak "hrozí" použitie EPS, prečo nepridať na hrúbke a nedať 15 cm? Z celej tej akcie sa zrovna EPS zaplatí. Možno o sedem-osem rokov. Samozrejme, ostáva skladanie EPS do roviny pomocou lepidla, pokiaľ je tá stena tak hrozne krivá. x-)
Odpovedať
@blacksr ako zistim kde my vychádza rodný bod? Dá sa to nejakým vzorcom vypočítať?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?