Akú geotextíliu použiť na drenážnu jamu?

Zdravím plánujem urobiť drenážnu jamu.. zo strechy zviesť potrubím do jamu vysypanej makadamom a ten by mal byt v geotextílii. Len potrebujem poradiť či tkanú/ netkanú poprípade kolko g na m2? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, do zeme by mala ísť určite taká ktorá je odolná voči rozkladu zemných bakrérií, kyslým alebo zásaditým Ph a mala by mať primeranú hrúbku aby ju nepoškodili väčšie frakcie. toto nie je strecha kde nám stačí akýkoľvek funkčný separátor medzi EPS a PVC fóliami.. Ja odporúčam do zemných prác min 300gramovú netkanú geotextíliu bielu alebo čiernu (je to jedno) zo 100% polypropylénu ktorá by tam mala vydržat cez 10 rokov a pre jej vyššiu mechanickú pevnosť ako je PES /polyester. Kúpite v lepších stavebninách, ceny sú o dosť vyššie ako recykláty. Žehlená/nežehlená to nemá vplyv na jej mechanické vlastnosti v pôdach, tak isto tkané ktoré sú zbytočne drahé. Veľa úspechov želám! B,
Odpovedať
Profilova fotka
@bugarmichal - Odpoved ako pan, klobuk dole. Este som pozeral na profil, ci nie je pro a lala ho, clovek ochotny pomoct dobrou radou bez akychkolvek zistnych umyslov.
Odpovedať
Veľmi pekne dakujem
Odpovedať
@bugarmichal Zdravim, prosim Vas, tato textilia by bola vhodna? Dakujem https://stavebninydek.sk/pobocka-nove...
Odpovedať
@robertsara makadam pouzite pod chodniky, na co najlepsie vyuzitie drenaznej jamy su dobre stare prepravky, alebo DTcka
Odpovedať
@kubistar dobra bude. @stowasser Ja som si zohnal 8ks plastovych paliet, daju sa kupit na bazosi do 4E a tie som spojol v zemi roxormi a obalil geotextiliou, vsakovaci objem cca 1m3 za skoro zadarmo :-) PS su pevnejsie ako stare prepravky. https://www.bazos.sk/img/4/224/790482...
Odpovedať
@rkorba. Diky Aj ja budem z plastovych paliet, naozaj vtedy je cena zanedbatelna, niektore firmi daju aj zadarmo, aj ja som mal take stastie.. Kolko plt si dal na seba, aku vysku si mal?
Odpovedať
Profilova fotka
@robertsara žiadna, geotextília patrí len na povrch aby zabránila splavovaniu zásypovej zeminy do priestoru drenáže a rady stowasser sú správne. Sú aj špeciálne plastové komory , ale to je drahé.
Odpovedať
@jan45 takže neobalovat? Geotextiliu dať len z vrchu? Ďakujem
Odpovedať
@robertsara obalit musis, ale iba z vrchu a bokov, aby sa ti nezasieral vsakovaci priestor. Od spodu davat nesmies, tam musi voda vsakovat volne, lebo inac by sa zaniesla pieskom a inymi hrubymi necistotami zo strechy.
Odpovedať
A chcem sa este sýtať. Niekto namiesto makadamu používa DT čka.. aky máte na to názor? Ďakujem
Odpovedať
@robertsara daj si tam co uznas za vhodne pri dodrzani principu vsakovania, cize volny priestor, ktory sa naplni vodou a pozlovne vsakuje, podla typu podlozia a mnozstva vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
niekto pouziva dtcka niekto stare palety na malinovku, niekto makadam je to na tebe. Ja som spravil klasiku geotextiliu a makadam...prepocitaj si co ti vide lacnejsie
Odpovedať
Počítal som 8m3 makadamu 160e a paleta o objeme 8m3 DT ciek 55€... Len som chcel vedieť aka je životnosť aby sa to po čase neprepadlo 😀
Odpovedať
@rkorba ja som dal aj na spodok geotextiliu :-(
Odpovedať
@robertsara neboj sa, ty uz budes fialky vonat zo spodu a ten plast na ktory nesvieti slnko, v zime nemrzne tam este stale bude drzat. Samozrejme, ked sa cez neho prejde nalozeny domiesavac, tak nejake riziko hrozi ale inac niet sa coho obavat.
Odpovedať
@cveno co uz i horsie veci sa stanu na stavbe ;-)
Odpovedať
@cveno zas nie je to take, ze by si musel rozoberat. Len casom bude pomalsie vsakovat. Nie hned na buduci rok, ale za par (desiatok?) rokov.
Odpovedať
@rkorba @zita19 tak ale aj bez geotextilie na spodku sa budu usadzovat splaviny zo strechy nie?
Odpovedať
@zita19 @cveno Lepšie je na spodok dať tú geotextíliu, lebo inak môže napr. zvýšením spodnej vody naplaviť zeminu do priestoru. Splaviny zo strechy by sa do vsakovacej jamy nemali dostať, alebo len veľmi málo. Na ich zachytenie predsa slúžia lapač strešných splavenín, ktorý by mal byť na spodku každého dažďového zvodu.
Odpovedať
@cveno uzrejmi si naco je pouzita ta geotextilia vo vsakovacej jame a ako funguje gravitacia :-) Uz to neries, hlavu hore aby si mohol celit inym vyzvam 8-)
Odpovedať
@chrobak7 no mozme o tom ci ano ci nie filozofovat hooodne dlho. Mne dava logika nedavat nic. Ide o jemne prachove castice a tie asi nezachyti ani ten lapac bordelu a tie upchavaju pory. Lapac je na hrubsie necistoty, ktore by na dne jamy bez textilie krasne zhnili a casom vsiakli do pody. Na geoske by sice zhnili tiez, ale ten sopel co by z nich casom vznikol by asi vodopriepstnost textilie asi nevylepsil.
Odpovedať
A posledná otázka..keď je geotextilia v 2 m pásoch a jama 2x2x2m . A ja potrebujem 25m2 (zobral som 30)Prekladá sa alebo zlepuje alebo ako! Aby som dostal ako keby jeden celistvý kus.dakujem
Odpovedať
@robertsara staci ak spojis sponkovackou, ak chces byt moc dokladny tak zosit alebo zviazat tenkym rybarskym silonom, staci velke stehy. Ono potrebujes to ukotvit len na cas kym to polozis a zasypes zeminou, potom by sa to uz nemalo hybat. Ale v tvojom pripade by som polozila jeden 6 m (a nieco malo navyse) pas na vrch a spustila dole az ku dnu na pravu a lavu stranu, Druhy rovnako velky polozila krizom na neho a spustila do predu a do zadu az na dno. A potom styky na hrane by som nejak provizorne zopla aby to neuslo, kym sa zasype.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
poznámka k bugarmichal - áno geotextíliu zásadne polypropilénovú a hlavne sa vyvarovať gtx z druhotných surovín ( majú až 10x horšie mechanické parametre ). Plošná hmotnosť je iba logistický údaj a nič nám nepovie o kvalite gtx. poznámka ku kubistar - Z PP ( polypropylén ) geotextílie s plošnou hmotnosťou 300 g/m2 kvalitný výrobca dostane pevnosť cca 25 kN/m a to v oboch smeroch. Pevnosť geotextílie 20/11,5 je hlavne v tom priečnom smere dosť nízka. GTX je v konštrukcii najčastejšie namáhaná v oboch smeroch. Predajca by mal uvádzať aj hodnotu statickej odolnosti proti prerazeniu ( skúška CBR ). Pri 300 g-ovej GTX by to malo byť aspoň 4 kN. Táto hodnota je však už dosť vysoká, napr. ŽSR požadujú CBR 3,5 kN ( a to sú inak zaťažené dynamicky namáhané konštrukcie ). Preto sa na vsakovaciu jamu kľudne môže použiť napr. 180 g-ová kvalitná geotextília, ktorá má pevnosť 16/16 kN/m a CBR 2,6 kN. poznámka ku cveno : - nič ste nepokazili, gtx rozhodne nedávať iba zhora, najlepšie obaliť celú vsakovaciu jamu. Hore uvedená geotextília má prietok kolmo na rovinu 90 l/m2.s ak má dno jamy dno plochu iba 1m2 znači to že prepusti za hodinu 90 x 3600 l vody, čo je 324 m3 !!!!! Aj pri 90% upchatí pórov to je stále pri takejto malej vsakovacej jame 32 m3 !!! poznámka k spájaniu : - lepšie je kupovať gtx väčšej šírky 5-6m a okraje zahýbať. Nevyhnutne spojiť konštrukčne ako uvádza zita 19 a preložiť aspoň 0,5 m. Viac na našej stránke na MS-pro.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?