Ako zistím výskyt radónu v okolí Piešťan?

Prosim poradte ak mate s takouto izolaciou skusenosti.Ako zistim vyskyt radonu v okoli Piestan ak to nemam zmerane.Daval niekto z okolia takuto izolaciu,ak ano tak aku a kolko vas asi stala?Docitala som sa,ze na vecsinu protiradonovych izolacii sa dava este aj ipa.Dik
Odpovedať
ahoj, my sme sa práve na túto tému rozprávali s projektantom. Hovoril, že tie skúšky na jeden dom, ktorý robil stáli cca 13000 Sk. Ja som tiež hovorila, že si dáme urobiť tie skúšky, ale on nám hovoril, že my to určite nepotrebujeme, že to nie je taká oblasť. Keď budem s projektantom, tak zistím koľko to stála tá izolácia na ten dom.
Odpovedať
Radón sa dá zmerať, ak nechcete platiť, na stavebnom úrade Vám poradia hodnoty z vedľajších stavieb. Používa sa fatrafól a podobné izolácie, avšak sa to musí chrániť proti mechanickému poškodeniu napr. geotextíliou, potom poterom. Radóm sa nachádza tam, kde je kamenistá pôda napr. v Bratislave je to Ráča, to vidíte pri výkopoch.
Odpovedať
myslim ze aj my sme ju davali. my sme ju dali len tak, nie preto ze by sme si davali merat. viem ze cela paleta bolo tam 15 tych roliek stala okolo 500€
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Treba si dat spravit prieskum. alebo kuk na radonovu mapu. http://stavebnydennik.sk/radon-tichy-...
Odpovedať
pozri: http://mapserver.geology.sk/geofyzika...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Pozrel som sa na ten stavebnydennik.sk. S väčšinou tam povedaného sa dá súhlasiť. Prieskum je nevyhnutný, lebo riziko sa mení dosť dramaticky. Nevedomosť projektantov, ako na výsledky prieskumu reagovať, je katastrofálna, lebo sa to neučí. Hydroizolácie s kovovými vložkami sa už roky nepoužívajú, lebo sú nespoľahlivé (trhajú sa už pri malej deformácii). Podobne to je s nopovými fópliami, spoje sú krajne nespoľahlivé. Ako protiradónové sa používajú asfaltové izolačné pása z SBS modifikovaného asfaltu s netkanou vložkou. Pri zložitejších radónových pomeroch (vysoká priepustnosť pôdy, vyššia aktivita pôdneho plynu ako 30 kBq/m3) sa odporúčajú podtlakové riešenia. Odporúčam pozrieť materiály na stiahnutie na stránkach SUJB (Státní úřad jaderné bezpečnosti Praha). Na Slovensku podobné materiály nie sú. Pripravili je ľudia zo stavebnej fakulty ČVUT a sú opravdu bobré.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?