Ako zatepliť základy?

Profilova fotka
ako ste zateplovali zaklady?co ste pouzili?a ake hrubky?a hrubka zateplenia pod podlahove kurenie.poradte prosim dakujem(obvodove mury budeme :-( mat 30 ytong+20 cm izolacia)
Odpovedať
1
2
15
Profilova fotka
:-(
Odpovedať
Profilova fotka
pod podlahovku stačí cca 10cm
Odpovedať
Podľa toho, aký dom chcete stavať. Ak dom, ktorý bude mať mernú potrebu tepla okolo 70-80 kWh/m2a, tak to ujde. Ale Braňo by rád niečo úspornejšie. Vzhľadom na to, že chce bungalov, ktorý má veľkú ochladzovanú plochu podlahy (aj stropu), odporúčam cca 20-25 cm. Na tep. izolovanie základov by bolo primeraných cca 10 cm XPS do hlbky asi 2 debniacich tvárnic, aby sa eliminoval tepelný most cez murivo. Ten však nie je taký strašný, keďže murivo bude ytong (ešte lepšie je založiť prvý rad z ytongu lambda). Ale keďže je XPS dosť drahé, je to na pováženie. Ja osobne som za čo najlacnejšie riešenia a základy by som silou-mocou nezatepľovala. Taktiež nepoznáme terén, ako vysoko chce Braňo ísť s bet. platňou. Braňo, ak vložíš náčrt, môžeme sa s tým pohrať. Na druhej strane, ak sa dá dookola XPS, môže sa použiť tenšia izolácia do podlahy. Na nasledujúcich obrázkoch vidno, aký efekt má zateplenie základov - zvyšuje teplotu pod domom a tým pádom uteká menej tepla z domu: http://forum.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=... - je dobré prelúskať diskusiu celú.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem Jarka ;-) Je to zaujimava diskusia idem studirovat
Odpovedať
my zaklady 20cm styrodur - vid foto v albume :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahoj poprosila by som o radu chystame sa zateplovat zaklady a chcela by som vediet kedze kazdy radi inak ako ste to robili vy nas plan je napenetrovat DT 80cm od zakladovky nato asfaltovy pas 5cm XPS a nopovka po niektory radia ze len napenetrovat a XPS nopovku ako ste to robili vy =-) dakujem za rady
Odpovedať
@antoniab XPS netreba chrániť pred vlhkosťou
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr co tym myslis ze netreba asfaltove pasy alebo nopovku :-N nebude vadit ked XPS zahrniem potom len zeminou :-|
Odpovedať
my mame postavene z heluz 36 cm, podlaha bude hruba 20cm " vseho vsudy" a zaklady budu zateplene na 2 rady debniacich tvarnic, este nevieme v akej hrubke....z vonku planujeme zateplit bud 8 al. 10 cm nobasil, bude to stacit?
Odpovedať
@antoniab XPS je odolný voči vode i tlaku zeminy, netreba ani nopovku ani natierať asfaltom boky základov. Iba ak by šlo o nejaký podmáčaný terén a treba odvádzať vodu, tak zrejme treba drenáž - ale toto špecifikum by malo byť v projekte (napr takto sa to robí: http://johnk.meu.zoznam.sk/odvodnenie/). Kuk hlavne: http://allegro-praha.cz/produkty/Poly... http://forum.tzb-info.cz/103350-zatep... http://forum.tzb-info.cz/103350-zatep... Ak sa použije podlahový EPS, vtedy treba ochranu: http://lubo-stavbadomu.blogspot.com/2... http://www.bubo.estranky.sk/fotoalbum...
Odpovedať
@acerkaa Stačiť? Podľa toho, na čo. Dajte radšej 16 cm EPS a máte to lacnejšie a ešte s väčším R, aj rosný bod bude mimo murivo. Do podlahy príde asi 12 cm EPS? Na základy dajte cca 10 cm. Ide aj o veľkosť odskoku. Niekomu sa páči, niekomu nie a tak pridá na základy, hoci XPS je drahý a zrovna toto zateplenie má straaaašne dlhú dobu návratnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem drenaz budeme robit pretoze sme sice na kopceku ale nad nami je tiez taky mierny a ktomu tam pojde dialnica a teraz steka pri privalovych dazdoch dost mozno ked odvodnia a dokoncia dlialnicu tak to bude menej ale tak clovek nikdy nevie uvazujem ze nakoniec dame aspon ten penetracny nater penazenku nezatazi a nic nepokazi no a teraz prepocitat co vyde lepsie EPS a nopovku alebo XPS :-) este som sa chcela opytat nevznikne mi pata v mure lebo podla toho jedneho linku som sa nenasla ako spravne zateplit kedze ja mam uz od prvej rady vypustenu tehlu tusim na 5cm a pri spravnych je to na danych obrazkov vypustene az od druhej rady :-| pridavam foto hadam to vidiet co myslim :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antoniab Lacnejšie určite vyjde EPS 150 S + nopová fólia. XPS je 2x tak drahý. S tým odskokom si nerobte ťažkú hlavu. Zateplite fasádu, zateplite základy. Presah od 2. rady tehál bol na obrázku (tento, že?: http://allegro-praha.cz/Soubory/Polys...) preto, lebo išlo o nezateplenú stavbu a potrebovali dostať zateplenie základu do 1 roviny s fasádou. Ten XPS pretiahli aj cez 1 rad, aby zmenšili tepelný most tehla - základ. Inak OK, slušné.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr este raz dakujem za rady x-) x-)
Odpovedať
@blacksr ahoj, prosim ta, poradila by si mi, zateplenie v podlahe mame navrhnute na 6cm polystyrenu, co sa mi zda malo :-( je nejake "minimum", aby to vobec plnilo ten ucel na ktory sa to tam dava? tiez sa chcem spytat aj na strop - mame dreveny tramovy, izolacie je navrhnuta v projekte na 20cm - pomedzi tramy, strop zdola (v miestnostiach) bude potom sadrokaron a zhora osb dosky. okna mame navrhnute dvojsko, ale prave objednavame a rozhodli sme sa dat trojsko.
Odpovedať
@zeta Ahoj. Trojsklá = OK. Dúfam, že Ug skla je 0,7 a menej. Norma pre izoláciu podlahy je strašne slabá. Navrhovaných 6 cm je desne málo. Dúfam len, že na to nie je navrhnutá podlahovka... Aj dedinskí majstri dávajú pod podlahovku viac! Takže v tejto chvíli sa pre navýšenie hrúbky izolácie dá urobiť niečo z tohto: 1. Ak je navrhovaná svetlá výška miestnosti (= od podlahovej krytiny po SDK strop) viac ako 260 cm, je možné uspokojiť sa s normovou 260 cm a zvyšných napr. 5 cm "darovať" podlahovej izolácii. Treba o to vyššie aj osadiť okná - robí sa to tak, že na spodné ostenie okien na nalepí XPS 5 cm. Okná by mali tým pádom o tých 5 cm menšiu výšku. Ak by ste posúvali ešte vyššie, je lepšie okná podmurovať, ale bacha potom na výšku okien - aby mali aspoň 140 cm na výšku a dali dosť svetla... V podlahe by ste teda mali cca 10-11 cm, čo ešte stále nie je žiadna sláva - následne zatepliť základy. 2. Ak sa už nedá nijako meniť výška miestnosti, lebo je to bez rezervy, uspokojiť sa so 6 cm izolácie, použiť však šedý podlahový EPS (lepšie izoluje než biely) a potom masívne zatepliť základy, odhadujem na 12-14 cm XPS. Strop: ak je vlna navrhnutá len medzi trámy, v mieste trámov sú výrazné tepelné mosty. Treba ich prekryť ďalšou vrstvou - najľahšie zvrchu ešte 20 cm, je to easy a lacné. Odspodu sa nevmestí toľko a aj uchytávanie je zložitejšie, ale nie nemožné. Vo Vašom prípade by som ale nasilu neznižovala kvôli izolácii strop, keďže výška miestnosti Vám môže dopomôcť k navýšeniu izolácie v podlahe. Riešením stropu by mohlo byť aj uchytenie drevocementových dosiek priamo na trámy, predpokladám, že by to zabralo menej priestoru. Napríklad my sme použili dosky Velox 35 mm + stierka 2 mm + finálna omietka 2 mm. Spolu 4 cm. Vlna je medzi trámami (klieštinami) a nad nimi. Ak by ste chceli pochôdzny strop, treba urobiť drevený rošt (peniažky navyše za latky + práca) a na to dosky. Ak nepochôdzny, je to vybavené. :-) Dúfam, že niečo z toho sa bude dať v rozumnej kombinácii realizovať.
Odpovedať
@blacksr - súhlasím. ja uvažujem o dodatočnom zateplení stropu, dám zrejme 10 - 15 cm vaty na povalu tak, aby sa nová vrstva križovala s pôvodnou - so roštu, ktorý prikryjem kontaktnou fóliou a OSB doskami. tiež som pôvodne zateplil iba medzi stropnými trámami, urobil som aspoń to, že zo spodnej časti trámov som pribil na trám 30 mm XPS a až naň sme pribili nosné dosky pre vatu.
Odpovedať
@blacksr dakujem! tie trojska su 0,6 do podlahy viac nevyda (vysku mame 275, na podlahu je pocitane 15 cm, to je 260 a este budeme robit strop zo sadrokartonu..). takze riesenim bude ten sedy polystyren plus zateplenie zakladov (to som uz studovala, tusim si uz niekde v inej teme davala link preco je dobre zateplit zaklady ;-) ) no a ten strop - tiez sme rozmyslali ze pomedzi je malo (ale len tak laicky, takze dik za profesionalne utvrdenie), takze to este z vrchu prekryjeme. este raz velke dakujem! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr otazka na teba ale ak vie niekto poradit tak budem rada :-| my sme totiz dali tu nopovku naopak ]-( tolko sme nadnou spekulovali ze nieje dierkami von ale k xps -ku :-( mm uz odcestoval tak neviem ci to nechat niekomu prerobit alebo to nechat tak bude to robit problemy :-| dik
Odpovedať
@antoniab Tym ze ju mate naopak tak tym nopovka strati svoje vlastnosti a to napr.Odvetranie muriva-koli tomu sa dava nopmi k murivu aby tam prudil vzduch
Odpovedať
Profilova fotka
@tiger16v aha dik my sme ju davali hlavne koli tomu aby nam zemina neprisla hned na xps no ak budu robit buduci rok drenaz tak to prerobia tento rok sa to uz nestihne ja len aby to tam nepliesnelo alebo co :-(
Odpovedať
@antoniab Ak je skladba konstrukcie -stena-xps-nopovka-hlina bublinkami k XPS tak to mate dobre nie? Aky zmysel by malo hladku stenu nopovky pricapit k XPS a na bublinky zvonku nahrnut hlinu. To by si tam mohla dat rovno obycajny igelit. Casto sa ale nedava vrchna ukoncovacia lista a nopovka sa pohodi len tak volne na zem. Pri dazdi potom vsetko vlhko a bordel trepe pomedzi tie bublinky dole k zakladom. A na XPS ide nopovka? Berte to ako otazku, fotiek nopovky som videl 100000 variant, obesit by som sa za to nedal, keby tu teraz niekto na sebe zacal lamat koselu ze antoniab to ma naozaj zle tak to by som bol zmateny :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ahoj prosim ta nevies kde by som dokazal zakupit za najlepsiu cenu ten EPS 150 S ? Dakujem ti
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor no dnes mi to vysvetlovali ze tam ma prudit vzduch ale tvoj nazor je tiez zaujimavy uz mam z toho mysung :-p ale pravda je ze ukoncovaciu listu este nemame ale hlavne sa musim rozhodnut ci to prerobit alebo nie v podstate XPS co mame je odolny voci vode a tlaku tu nopovku sme davali len ako ocharanu aby zem nepriliehala na XPS iked nam bolo povedane ze to nemusi mm to tak chcel :-| dufam ze pisem spravne ze mame XPS lebo teraz neviem ktory je ten tvrdeny ci EPS :-N no kazdopadne mame ruzovy isover
Odpovedať
@antoniab Ak tam ma prudit vzduch (medzi XPS, nopovkou a hlinou) tak logicky bublinky musia ist k domu - k XPS, potom sa bavime o tom istom. A ta drenaz .. mam o tom zatial chabe info.. ale nedava sa drenaz - neodvodnuje sa spodna stavba pri PATE, pri tej najspodnejsej hrane zakladov? To potom neskor ako pises ze tam budu davat drenaz, to zas to kvantum hliny az hlboko budu vyberat? Alebo teraz tu nopovku nedali az celkom dole? A nebude to horsie ked len do polky hlbky to dali, ze im to podpod tu nopovku natlaci vodu k zakladom?Jaaaaaj, ta stavbarina - veru to je cista veda. :-D XPS - tvrdsi, odolnejsi, drahsi, byva to i vyrazene XPS na nom. Ruzovy to bude on.
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor no drenaz nejde hned popri zakladoch =-) ci skor som to myslela ze ked budu robit jedno opravia aj to druhe ;-) a ak myslis bublinkami dierkami k domu tak to mame my ale ma to ist tymi kolikami abo ako to nazvat k domu vtedy tam bude prudit vzduch zas rozmyslam ze unas bude teoreticky prudit vzduch tiez lebo EPS je na 50cm a nopovka je tiez na 50cm ale az od polky eps co znamena ze v prelome kde konci eps a zacina mur kedze je tam 4cm odskok vznika vzduchova bublina ci ta zemina to natolko pritlaci ze ... no uz som z toho asi fakt mimo :-D :-p
Odpovedať
@antoniab Drenazna rura nemusi ist pri zakladoch jasne, ale ta noppvka ano. A dole uz pri hrane zakladov je v sklone vytocena ta nopovka OD domu, v strkovom lozku, rura obalena v textilii a nad tou rurou je navezeny porezny material ktory absorbuje, zvedie vsetku vodu dole, ci uz dazd alebo povrchovu ktora prichadza k stene,, nielen zhora ale aj zboku,,dole k tej rure a tou rurou potom prec bud to do trativodu, alebo do zbernej skruze na roh domu a odtial dalej do kanalu. Keby pride voda zdola narazi na spodok zakladov, a ak nieco prejde az hore, prave ta medzera bublinkova to vlhko odvetra. Aspon ja som to tak pochopil. Ta nopovka si myslim ze nieco znesie, ak neubijes hlinu alebo strk zabou, nemalo by ju pretlacit. Ked sa to neskor chystaju prerobit tak to nechaj tak, naco to teraz a potom zas (tretikrat) prerabat. XPS nesplesnivie.
Odpovedať
@antoniab A teraz mi doslo ze "prudit vzduch" pomenovat bude asi nezmysel ,to by muselo byt aj na druhej strane dolu v zemi vzduch (a aj ine podmienky) aby nastal kominovy efekt, prievan.
Odpovedať
@blacksr nie som si isty, ci je toto uplne pravda ... 2. Ak sa už nedá nijako meniť výška miestnosti, lebo je to bez rezervy, uspokojiť sa so 6 cm izolácie, použiť však šedý podlahový EPS (lepšie izoluje než biely) a potom masívne zatepliť základy, odhadujem na 12-14 cm XPS. Masivne zateplovanie zakladov podla vsetkeho izolovaniu podlahy nepomaha, respektive nema vplyv na teplotu zeminy pod podlahou. Izolovanie zakladov ma vyznam kvoli preruseniu tepelnych mostov, ale vacsia hrubka izolacie uz nic zasadne nemeni.
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter aky je cenovy rozdiel cca medzi bielym a šedym pol.
Odpovedať
1
2
15
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?