Ako zatepliť takúto strechu?

Profilova fotka
Ahojte, rad privitam vase nazory, napady na zateplenie takejto strechy. Malo by tam ist 40 cm vaty. Ide mi skor o o ako navrhnut najaku konstrukciu - rost (napr. stresne laty?, drot?) a na to polozit vatu... co s kliesninami? nebudu tvorit tepelny most? vyplnit priestor medzi kliestinami? EPS? Strop by mal byt SDK na urovni horneho okraja venca. dakujem
Odpovedať
1
2
@richard71 Vlnu medzi klieštiny a druhú vrstvu na to. Problematickým ostáva ten veniec. Nebe stačiť zateplenie zvonku v podbití a zhora, ale dajte aj znútra. Aby sa nestalo, že v zime budú vlhnúť rohy.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr aha. zvonku bude 20cm EPS. teraz je na venci zvonka 5 cm XPS. Hm ako zateplit veniec zvnutra ked vrch venca bude svetla vyska? Nebude stacit tych 20cm z vonkajsej strany? pripadne by sa dalo do podbitia na veniec dat vacsia hrubka EPS. dakujem za pripadnu odpoved :)
Odpovedať
@richard71 Zvonku treba potiahnuť fasádny EPS až k podstrešnej fólii. Tým sa veniec zateplí zboku. Ostáva aleešte únik tepla smerom nahor. Zhora sa vmestí trochu vlny, ale nie všade! Tam, kde bude krokva, bude únik tepla značný. Ešte horšie to bude na nárožiach, hlavne tých, ktoré budú otočené na SZ / S / SV. Preto ak sa nedá zamedziť úniku tepla z venca von, tak treba zamedziť vstupu tepla do venca - na vnútornej strane. V projekte tento detail nie je riešený? Aká vyšla povrchová teplota v rohu, ak by sa dalo len 5 cm EPS zvonku? O tomto by vedela rozprávať @ivetbal .
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ano fasadny EPS pojde az hore.hmm doteraz som si tento detail neuvedomil z hladiska zateplenia.. mate pravdu zhora bude problem :( v projekte to nie je riesene. nevrhujete teda znizit svetlu vysku a veniec zateplit zvnutra?
Odpovedať
@richard71 Nemusíte znižovať strop. Stačí dať na veniec dokola XPS. Vytvorí sa taký odskok - neviem, považovali by ste to za škaredé? Akoby taká rímsa nad oknami, resp na obvodovej stene 25 cm odhora. Hrúbka cca 4-5 cm. Alebo potom znížiť strop, ale tu by ste došli do kolízie s min. svetlou výškou miestnosti, nad oknom by nebolo miesto pre garnížu... a podobne, nenapadá mi teraz všetko.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr aha. no neviem . :( nepocitali sme s tym.. da sa nejako spocitat do akej vysky treba dat ten XPS? ci na celu vysku venca?neda sa to riesit s hrubsou izolacoiu zvonka? resp. s izolacoi s lepsou lambdou.. dakujem
Odpovedať
@richard71 Zhora je to riziko - tam treba dať vlnu s nízkou lambdou 0,032.Zboku je to super. Ak by 2 severné rohy niekedy robili problém, dá sa XPS dolepiť vnútri dodatočne.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr fuu :( no mam trochu hlavu v smutku... nerad by som sa dockal nejakych plesni na stenach.. aj tak dakujem za rady...
Odpovedať
@richard71 Určite má Jarka pravdu, my máme zvonku tiež EPS v hrúbke 20cm a ten veniec problémy robí. Rohy sú mokré pri nízkej vonkajšej teplote :-( :-( :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetbal a ako mate riesenu izolaciu strechy? pri akej vonkajsej teplote mate vlhke rohy?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr pokial by som zateplil veniec zvnutra povedzme 5-7cm EPS nemoze sa vlhkost kondenzovat niekde medzi vencom a tymto zateplenim? nemoze to robit sarapatu? dakujem
Odpovedať
Ked prekrijete veniec z hora mineralnou vlnou a z vonka mate 20cm EPS tak by to malo byt v pohode
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja som isiel 15cm pod hornu uroven venca a tam som dal este izolaciu takže je to aj z vnutra zateplene na tých 15cm. Záleží ako mate vysoko strop.mne to vychadza na 2,60
Odpovedať
Profilova fotka
a co takato skladba zateplenia? smerom zvonka 20cm EPS(fialove), 5cm EPS, nad pomurnicou 15cm, 10cm, zhora ide 40 cm vlna, viem ze stale ostava asi kriticke prechod chladu zhora cez krokvu - pomurnica- veniec... myslite ze to niekto vie spocitat ako by sa to spravalo v realnych podmienkach?
Odpovedať
@richard71 Nad pomúrnicu dajte vlnu, nie EPS. Aby difúzny odpor smerom von klesal. Neviem, aké miestnosti máte na severnej strane domu - ak to vizuálne nevadí, dajte XPS alebo podlahový (nie EPS F - má v porovnaní s nimi nižší dif. odpor) aspoň na tú severnú stranu. Treba spoje utesniť tmelom, ktorý neprepúšťa paru.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr nejako takto? ci aj pre pomurnicou zvonka dat tu vlnu? co to v praxi znamena , ak difuzny odpor von klesa? pripadna vlhkost sa moze odparovat? dakujem
Odpovedať
@richard71 Tak. Presne ste to napísali => nedôjde ku kondenzácii. Existujú aj také skladby, kde dif. odpor je smerom von väčší - napr. stena s EPS. Tam je potom platia zasa iné pravidlá, aby nedošlo ku kondenzácii.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr tym padom musi byt parozabrana polozena na casti venca a pomurnici kde bude polozena vlna?. inak dakujem velmi pekne za vase rady :)
Odpovedať
@richard71 Izolovaný máme len strop, strechu nie. Začína to kondenzovať cca pri - 8 C. Ale ja ešte stále verím, že to bude vysokou vlhkosťou v dome, ktorá je 60-70%.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetbal aha..od kedy byvate?
Odpovedať
@richard71 Nie. Parozábranu len do SDK podhľadu. XPS má vysoký dif. odpor i keď nižší než parozábrana. Hlavne aby to bolo vzduchotesné a klesal dif. odpor smerom von.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr aha takze len pod SDK... ok .dakujem velmi pekne :)
Odpovedať
@richard71 Od augusta :-)
Odpovedať
@blacksr "Problematickým ostáva ten veniec. Nebe stačiť zateplenie zvonku v podbití a zhora, ale dajte aj znútra. Aby sa nestalo, že v zime budú vlhnúť rohy. " Dobry den, toto ma zaujalo. Tiez nemam dobre zatepleny veniec a v zime mam s tym problem. Ak by som dal zateplenie zvnutra na veniec, myslite ze staci do tych problematickych rohov? Ak ano, aku vzdialenost od rohu by ste zateplili? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
hmm ako nad tym tak rozmyslam asi najkritickejsie miesto bude v spajzi. je na severnu stenu a nebude tam kurenie... takze tam to asi zateplim aj zvnutra
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetbal a uz ste mali -8?
Odpovedať
@mehturt Stačí do problematických rohov - ak by bol problém zatepliť veniec celý. On totiž prestavuje úniky tepla v celom dome, nielen v mokrých rohoch. Lenže v rohoch je to horšie, kým inde je to len zlé. Ale treba to nechať najprv vyschnúť. Tieto veci je najlepšie robiť mimo vykur. sezónu. Veľkosť zatepľovacej "záplaty" by mala byť väčšia ako postihnuté miesto. Presah dajte cca 50 cm. Bolo by dobré miesto teraz nafotiť, urobiť obrázky, ako to bolo riešené, prípadne fotky zo stavby, uviesť teplotu vnútri aj vonku + rel. vlhkosť vzduchu v miestnosti, keď dochádza k roseniu. Na výstrahu pre iných, ako to môže dopadnúť, ak sa nechá odhalený alebo poloodhalený veniec.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ako sa tomu dalo predist? vytiahnut este jeden rad muriva nad okno a potom dat veniec? aby bol nad urven miestnosti? zrejme by to pomohlo. No kazdopadne by som nechcel aby nas dom sluzil ako vystraha pre ostatnych , ale ako dobre navrhnute a spravene zateplenie venca :)
Odpovedať
@blacksr ja mam prave veniec az v strope, teda zvnutra je tam vata, ktora je aj v strope (skladba stropu je SDK, vata a dreveny zaklop zvrchu), zvonku je na venci fasadny polystyren ale len (skoro) po vrch venca, nedali mi ho ako kreslil tu kolega az po strechu.. preto budem musiet v postihnutych rohoch rozobrat SDK zvnutra a dat na veniec nieco, keby som to mal robit pre cely veniec musel by som rozbit SDK v celom dome, preto som sa pytal do akej vzdialenosti by to bolo treba.. asi zavolam niekoho s termokamerou ked budu mrazy aby som mal prehlad a buduci rok zrealizujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?