Ako zatepliť dom, keď sú zvonku plynové rozvody?

Profilova fotka
Ahojte, o par tyzdnov nam budu zateplovat ale neviem co s plynovou pripojkou, ktora nie je zasekana v stene ale je z vonku domu. Mame tam aj nejaku packu na uzatvaranie, to tam mam davat nejaku skrinku a nezateplit to a neomietnut, alebo ako sa to riesi? Aj na sokel sme chceli dat kamenny obklad ale ta rura tam zavadzia, ked nam to robili tak sme neboli doma a az teraz sme zistili ze to asi bude problem. Moze sa na to dat polystyren? Davame 10cm na stenu a 6cm na sokel. Ako to mate riesene vy, mate to zasekane v stene? Mam si to dat prerobit? Nechcela by som mat na prednej strane domu nejaku skrinku v omietke :-S
Odpovedať
Profilova fotka
normalne to skovaj pod zateplenie
Odpovedať
Profilova fotka
@tomi66677 ale pri sokli mi to bude zavadzat, tam davame 6cm xps a ta rura odstava od steny viac :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@drift506 a nevies ako sa to robieva bezne? takto,ci sa to zasekava do steny? a ten uzaver sa neda prerobit a dat inde?
Odpovedať
Profilova fotka
@renatkas daj na tu stranu 10 cm xps
Odpovedať
Profilova fotka
@renatkas ja by som im to dala prerobit, nech to zasekaju od stenu a packu dat z vnutornej strany domu, predpokladam ze tam bude kuchyna, nie je problem to schovat pod linku, aj my to tak mame vzadu v skrinke. Inak rurka nam ide len do vysky sokla, potom je uz prechod cez stenu dnu do domu a pokracuje tam smerom ku sporaku.... a ostatnym rozvodom.... plynovy kotol mame ale inde, v inej casti domu, ale ani tam nemame na stene zvonku nic taketo .. vsetko je dnu, aj hlavny uzaver plynu
Odpovedať
Profilova fotka
@renatkas Ten plyn. guľ. ventil tam je úplne zbytočný ventil ma byt vždy pri spotrebiči a je aj skrinke kde je plynomer.Do domu sa to má ťahať max. 1" čiernou rúrou záleží od množstva plyn.spotrebičov a mala byť čo najviac na stene aby Vám to zateplenie skovalo.Určite si to dajte prerobiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ten vetil ma byť vo vnutri ako píše @renatkas, ale sa mi zda ze podla normy by nemala byť plynová rura zasekana alebo vedená v stene, môže ňou len prechádzať a aj to len v chráničke. takze ako je to teraz spravene by to malo byť spravne Ja som mal zateplenie hotové skorej ako mi zavadzali do domu plyn, pri inštalácii len vyrezali pás do polistirenu, potom som to len vypenil, presieťkoval a zatrel klebrom.
Odpovedať
@arnost24 plynové potrubie nesmie byť vedené ani v zateplení - ak by plyn začal unikať, mohol by sa dostať medzi zateplenie a dom a potom už len iniciácia a nešťastie je na svete. renatkas oslov plynoprojektanta alebo lepšie montéra od plynárov, aby poradili, ako na to. Myslím, že toto nesmie byť. Všeobecne - rúra nesmie ísť v dutých priestoroch.
Odpovedať
Profilova fotka
@itl dobre ale ako sa to potom robi na inych domoch? @drift506 plyn mi zapajali minuly rok, ide mi to priamo do technickej miestnosti kde mam kotol, lebo ja nevarim na plyne. A aj v skrinke kde mam hodiny mam taku packu kde sa da plyn zatvorit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@renatkas Tak ako to mas je to uplne bezne, az na ten ventil. Ten je tam uplne zbytocny. Ventil musi byt vo vnutri pri spotrebici. Rura nesmie byt zasekana v stene, musela by byt v chranicke. V izolacii moze byt vedena, bezne sa to tak robi. Ak ti to 6cm xps pri sokli neprekryje, tak tam dajte hrubsi a mate vybavene. Ja mam 15cm izolaciu a pekne to mam v nej skryte ... Vykaslal by som sa uz na to, prerabat by som to nedaval. Jedine ze by to urobili zadarmo. Zbytocne rozrezali ruru v mieste, kde by mala byt zarucena uplna vzduchotesnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@drift506 @pivec a tu packu si teda mam dat odtial odmontovat a dat im to urobit niekam ku kotlu? to sa da? Ja mam hodiny cca 70m od domu, tam zacina nas pozemok, tak asi preto tam dali este jednu packu. A teoreticky keby sme tam dali nejaku tu skrinku, to sa moze omietnut? Tam by asi bol riadny tepelny mostBudem si musiet zavolat plynara co sa s tym da este robit, ten dedinsky majster mi to asi pekne domrvil :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@renatkas Keď Vám ide len plyn ku kotlu tak stačilo to od vývodu zo zeme tahať 1/2" rúrou max.3/4" a ta sa dá krásne skovať.A ventil pod kotol.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Nechat to tak ako je. GU pakovy dať do ocelovej skrine. Rozvod plynu ktory je na obrázku dať do chránicky ktora bude prechádzať aj cez stenu a na to dať až izoláciu. Ja by som este rozdelil chráničku na 2 casti jedna by bola v stene a potom 2.by bola zvonku,nakolko plyn, ked uniká stupa. Cez stenu nikdy nesmie viest potrubie bez chránicky... Tak isto ani v podlahe priamo zaliate betonom!!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ludkovia my uz mam hlavu ako melon zo zmatocnych informacii. Projektant,ktory nam robi projekt na plyn nam povedal,ze rury zakryjeme polystyrenom,ked budeme zateplovat a plynar vravi,ze sa nesmu zakryt. To iste jeden plynar hovori,ze vnutorne vedenie plynu treba dat do chranicky pod omietku a iny zase,ze staci ruru zasekat pod omietku a netreba ziadnu chranicku. Pred plynom mam velky respekt a strach a ked aj dostavame taketo rozne informacie od ludi,ktori by mali dat jasnu odpoved,tak som napochybach,ci sa vobec plynom zaoberat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Tiež som z toho zmatený, mne dokonca povedali, že ventil musí byť pred vstupom cez stenu domu, aby v prípade poruchy, nešiel plyn do domu...
Odpovedať
Profilova fotka
@koloman55 taky ventil mas hned pri plynomeri.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?