Ako zaizolovať starý tehlový dom?

Profilova fotka
Mame 40 rocny dom z plnej palenej tehly, mur 450 mm, nezatepleny. Kurime plynom, a kedze je to neunosne drahe, rozmyslame nad uspornymi opatreniami. Okna mame kastlove, velke. Drevene ramy su OK. Zvazujeme, ci vymenit len skla, alebo ist radsej do novych euro. Ked nove, stacia 2skla, alebo radsej 3skla?? Je u nas treba davat 3sklo, ked z murov a isnych veci mam vacsie uniky, ako by bolo cez okna s 2sklom? Potom zateplenie. Treba, netreba? Vyriesia usporu tepla len okna??? Je to vsetko vela penazi a ja si nie som ista, ci to urobi az taky osoh. Kedy bude navratnost? Najviac sa bojim toho, ze mame zdravy suchy dom. Ano, okna netesnia a mury dychaju. ALe co ked vymenime okna a zateplime. Nechcela by som mat plesnovy problem. Uvitam vsetky postrehy a rady. Napistemi, ze pisem bludy a je uplne jasne, ze treba nove okna s 3 sklom a zateplit mury. Ale mozno netreba robit to, co vsetci a stacilo by nam aj ine riesenie. Velmi budem rada, ak mi pomozete a nasmerujete ma spravnym smerom. Tento problem riesime s manzelom uz druhy rok. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Nestačilo by vymeniť plynový kotol za úsporný kondenzačný, prípadne dobre vyregulovať celú vykurovaciu sústavu? Prečo pri 45 hrúbke múru zatepľovať fasádu domu? To podľa môjho názoru nie je potrebné, pokiaľ je stavba v poriadku. Drevené okno nové pri normálnom vetraní by nemalo spôsobovať problémy s plesňami. Čo sa týka 2-skiel, resp. 3-skiel, tak na to sú rôzne názory aj pri odbornej verejnosti. Bolo by dobré, keby si sa obrátila s konzultáciou problému na plynára - kurenára.
Odpovedať
Profilova fotka
Ika, myslis, ze by sme nemuseli zateplovat? Ja len vsade citam, ze plna palena tehla ma najhorsie izolacne vlastnosti a ju nutne ju zaizolovat. My platime strasne peniaze za plyn a ak by to vyriesili len okna, bola by som stastna.
Odpovedať
Profilova fotka
ja si tiez myslim ze 450 stena je dost hruba. fakt skuste najprv poriesit kurenie. a ked das polystyren urcite budu plesne - uplne urcite.
Odpovedať
Profilova fotka
kotol, radiatory a trubky sme uz menili ale ziadna znema ale nedali sme kondenzacny, ale klasicky ze by bol problem v tom?
Odpovedať
Ahoj jamik, mama ma podobny problem, byva v starom dome, nedavno jej menili kotol, radiatory a vsetko okolo toho, tento rok sa budu menit okna a dvere a chce si dat znizit aj strop, kedze ho ma zbytocne vysoky. O tom ani nehovorim, ze ani povala extra moc neizoluje, tak uvidime, ci sa aj tam nebude izolovat... Ale zateplovat ani ona nechce - ak nemusi - kedze steny su hrube.
Odpovedať
Profilova fotka
A to, či treba dom zatepliť, tiež by mal rozhodnúť stavbár - odborník, len tak laicky by ste to nemali riešiť... A keď bude verdikt, že je nutné zatepliť, tak určite nie polystyrénom, ale minerálnou vatou (sklenou vatou). Ďalšia vec, aké sú izolácie v dome? Ako sú riešené podlahy?
Odpovedať
jamik velke uniky byvaju prave cez strechu.ak ju nemate novu,investovala by som prave do nej.treba to mat poriadne zaizolovane.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame poschodie, v ktorom sa len temperuje a mame aj povalu, tak nam hovoria, ze so strechou to potom nie je az tak zle, lebo tam izoluje vzduch. Ze by mozno stacilo poukladat pst na dlazku na povale. Ika, mne PST tiez nie je moc sympaticky. Ja som naturalny typ, a keby som sa mala rozhodnut, izolujem vlnou, alebo iny prirodnym materialom. Ale je to velmi o financiach a tie ma velmi obmedzuju. Kde by som zohnama stavbara-odbornika, ktory by mi mohol poradit?? A izolacie v dome? Ja ti neviem. Myslim, ze ziadne. Mame pivnicu a nad nou su izby. Teraz sme nalepili na strop v pivnici PST, aby bola teplejsia podlaha, lebo ta byva v zime poriadne studena /merala som teplomerom na zemi 13 -15 st C/. ALe mysli, ze to moc nepomohlo. Mozno to chce cas. Som z toho zufala. Naozaj neviem, ci to teplo unika cez skla okien, ci cez obvodove mury, ci kadial. Dvere sme uz vymenili, aj to nieco pomohlo.
Odpovedať
jamik,my mame novostavbu tiez s povalou,strop je riadne hruby betonovy. vsetky domy v nasej lokalite stavala jedna firma,zistili sme,ze je velky problem v streche az ked zacali vrtat diery v podkrovi do sadrokartonu na svetla.bol tam priavan.nechali sme urobit znalecky posudok a vysledok- strecha takmer bez izolacneho efektu,technologicky nezvladnuta,zle navrstvena,nekvalitny material. dali sme to cele rozobrat od skridle az po krov a prerobit,skoda bola niekolko sto tisic. susedia maju z toho tiez dobre ofuky,lebo v zime to krasne vidis,ako sa im sneh aj namraza od hrebenov hned rozpusta.u nas chvalabohu drzi.co by mal byt tiez znak toho,ze tade uniky uz nie su. tak preto som tu pisala o tej streche.
Odpovedať
a susedia to maju vsetci tak ako my.obytne podkrovie,betonovy strop a nad nim este povala v stite.strechy sedlove.asi to nie je celkom tak s tym izolujucim vzduchom.ked maju take uniky.
Odpovedať
Profilova fotka
jasne, ze aj zaizolovana strecha urobi svoju, ale vsetko naraz sa neda a nevieme prist na to, cim zacat. :-(
Odpovedať
no hlavne vsetky zateplovacie riesenia su strasne nakladne.to poznam.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
8-(
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna to chce zavolat nejakeho odbornika osobne na obhliadku, aby zistil kadial uteka kolko tepla a riesit veci postupne podla toho, kadial uteka viac
Odpovedať
jamik, su firmy, ktore pridu s termokamerou a za nejaky poplatok Ti zistia, kde su z domu najvačšie uniky tepla... myslím, že by ste podstatne ušetrili, keby ste si zavolali ich a potom riešili zateplenie adresne a konkretne. skusim pohladať link...
Odpovedať
Profilova fotka
vdaka fra
Odpovedať
jamik http://www.termo-kamera.sk/ ale skus zadat do googlu termokamery a vypluje to vela toho.
Odpovedať
Profilova fotka
vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Cihlova stena by se mela zateplit nekde jsem cetl ze aby splnovala normu musela by mit okolo 3metru abyste nemuseli zateplovat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Dobry den.chcem to tu obnovit.byvam v starej tehlovej radovke...kazdy tvrdi ze ju treba zateplit a tu je moje ale..v lete je rozdiel dnu a vonku 8-10stupnou co mi logicky dava ze az tak na tom zle ta tehla nieje.no v zime mame dost velku spotrebu plynu.tak teraz co? 55m2 dole a 55m2 na poschodi.plastove okna 2sklo plastove dvere strop 2.6m...co vy na to?
Odpovedať
ahoj..Ja mam taky isty dom 45 cm tehly, je pravda ze aby splnala normu musela by mat stena cez meter a pol. Dobudovali sme podkrovie z ypor a nova strecha plechova. Cely dom zatepleny 10 cm polystyren. Ze to pomohlo to je bez diskusie. Podkrovie zateplene mineralnou vatou 22 cm.Uz 4 roky a chvalabohu ziadne plesne,nic a tiez som sa obaval. Samozrejme vetrat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?