Ako zaizolovať balkón aby nevznikal tepelný most?

Ahojte všetci poradcovia, chcel by som poradiť aj keď sme to preberali s architektom, chcem sa utvrdiť, že novostavba bude dobre zrealizovaná. chcem stavať s ytongu 300 + 100 zateplenie, problém je vo výklenku resp balkóna nad nim. Aké má byť zloženie aby nevznikal tepelný most a nepremrzalo z balkona dolu do kuchyne. Ak by sa Vám dalo rozpísať napr. obvodové murivo+eps 100?+ŽBD+eps 100? Balkon treba zaizolovať a tiež zatepliť aj z hora + boky?
Odpovedať
1
2
pôdorys prízemia v fotoalbume
Odpovedať
ak chceš aby sa na to niekto pozrel, daj tam vačšie foto, z tohto ani po rozkliknutí nič nevidno
Odpovedať
balkon treba odizolovat poriadne je to super tepelny most, musis aj tepelne aj hydroizolacne. Pod balkon daj EPS klasicky fasadny a na beton xps a samozrejme aj boky zaizolovat poriadne. Zabradlie balkona davat zboku alebo zo spodu nie na vrch betonu aby nezatekalo.
Odpovedať
Nechcem ta odhovarat, ale najlepsie riesenie na RD je balkon zrusit, v rodinom dome to je len na udrzbu, odhadzovanie snehu a pod. Vo finale ta balkon vide na cca 3000 EUR a viac, jeho vyuzitelnost je prakticky nulova. My staviame na ulici kde ma 90% domov balkon, z toho 50% na nom nemaju ani dorobene zabradlie. Z tych vsetkych domov, iba na jednom vyuzivaju balkon, na fajcenie, nokolko maju oddelene vchody a byvaju len na 1. poschodi. Prejdi si oklie a sleduj kolko ludi v RD travi cas na balkone, mozno ta to ispiruje a zrusis ich ako my. Mali sme mat dva, na severnu stranu sme vymenili balkon za dve okna, na juznu za 2 francuzke okna s malym zabradlim. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@mpeto mam dva balkony v lete kvety v zime vianočne ozdoby nič viac ale musim posluchat svoju polovičku
Odpovedať
aj my sme mali v projekte dva balkony, jeden v spalni, druhy mali dve detske izby spolocny. oba sme zrusili, v detskych sme zrusili aj balkonove dvere a zvacsili okna, v spalni sme ponechali balk dvere(dvoje), budeme to riesit len zabradlím. kazdy sa na to pozera inak, ale u nas bol balkon zbytocnostou ked mame dvor, takze posedenie na dvore, susenie pradla na dvore a pod... akurat ako pise ruter123 na vianocne ozdoby a kvety sa vyuzije balkon aj u nas ;-)
Odpovedať
inac ja musim trochu uznat, ze mi balkon chyba(mam bungalov) koli perine. Je to taka blbost, ale nechce sa mi stale vlacit perinu na terasu a okno je male
Odpovedať
@hipisko Ja dávam periny na sušiak na terasu - máme prízemný dom. V novom som balkón nechcela - videla som, ako sa využíval, či skôr nevyužíval u našich... Tí tiež keď snili o dome, tak často rozprávali, čo všetko budú robiť a mať na balkóne (presnejšie, je to loggia). Ako sme sa nasťahovali, chodilo sa tam len zametať. Bolo to v r. 1990. ;-) Prikláňam sa k názoru, že v RD balkón nie je nutný, veď máme dvor. Zato v byte aj dva.
Odpovedať
aj my sme proti balkónu, v rodičovskom dome máme terasu na hornom poschodí, cez zimu je tam kopa snehu a cez leto sa nikomu nechce chodiť hore, všetci sedíme vonku a to nemáme terasu, chodíme cez vchodové dvere. V novom dome sme ho tiež nechceli, hlavne kvôli tepelnému mostu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ako teda spraven zaizolovat balkon? Caka nas monolit deka a neviem, ako riesit balkon, kedze je to tepelny most. Mame podsalovat a uz dole dat EPS, nato zelezo a platnu? Ako by ste to Vy riesili? Pozdravujem.
Odpovedať
@smolkosk na spoj deky a balkóna použite Isokorby
Odpovedať
@blacksr KEby boli niekde dostupne. Je to ako mimozemska technologia :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@smolkosk http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23... + http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23... http://www.schoeck-wittek.cz/cs/produ... - nemáte to ďaleko alebo kontaktujte @mio23 možno @drasnican ?
Odpovedať
@smolkosk Mna pri Isokorbe odradila cena. Budem mat 1 balkon o dlzke 8 m a cena za Isokorby cca 1500 EUR. @blacksr Nedal by sa tepelny most aspon ciastocne odstranit pouzitim napr 50mm XPS na hranu medzi strop a balkon? Ze by som roxory prepichol cez ten XPS. Ci to je uz otazka skor na statika?
Odpovedať
balkon uz existuje ci to je zatial len projekt? Treba naozaj balkon? Dom zvykne mat terasu a pozemok. Kto sa bude zdrziavat na poschodi na balkone? Povacsine sa tam nikto nezdrziava a ako susiaren pradla dost draha zalezitost. Preto sa pytam.
Odpovedať
Profilova fotka
O tepelných mostoch: http://www.mojdom-mojhrad.sk/
Odpovedať
@dom2013 Aj mna napadlo to iste, ci by sa nedal dat na murivo xps na prerusenie tepelneho mostu
Odpovedať
@jojo2jojo Nam bude balkon sluzit ako strecha terasy :) Nie je to jediny dovod samozrejme :))
Odpovedať
@smolkosk Tam je potom iba ta otazka, ci by udrzalo balkon iba samotne zelezo, kedze by sa beton medzi stropom a balkonom nespojil.
Odpovedať
@dom2013 Pod balkonmi su stlpy. Musim sa nato spytat murarov :)
Odpovedať
@smolkosk Tak pokial mas stlpy, tak by to nemusel byt taky zly napad. Ja zial ziadne stlpy nemam :-|
Odpovedať
treba pouzit ISO korb
Odpovedať
Pre lepsie vysvetlenie prikladam obrazok :)
Odpovedať
@dom2013 áno, na statika....
Odpovedať
@dom2013 alebo použiť inú konštrukciu pre balkón - samonosný z dreva, kovu...a s domom by bol spojený len bodovo takto nejako http://amper.ped.muni.cz/~svobodak/st... alebo ako majú pasívne domy v Židlochoviciach ČR
Odpovedať
@blacksr Dakujem za tip. Budem to teda musiet este premysliet.
Odpovedať
Profilova fotka
Pouzi izokorby!
Odpovedať
@marcuss Su velmi drahe. Lepsie vychadza cely balkon zateplit. Riesenie s polystyrenom samotnym na murive neprichadza v uvahu? Balkon by sme ukotvili a previazali poriadne aj s vencami, kedze sa to bude vylievat naraz.
Odpovedať
@smolkosk pre riesenie mas 2 moznosti. 1. cely balkon obalit do tepelnej izolacie 2. prerusit tepelny most medzi betonouvou doskou a betonovym balkonom neakym systemovym prvkom. Isokorby alebo prvky na prerusenie tepelneho mosta, lebo isokorb je obchodny nazov konkretneho vyrobcu schoeck. Su asi najdalej vo vyvoji tychto prvkov a vobec to nie je mimozemska technologia a da sa k tomu bezne dostat. Pokial viem tak jediny dodavatel tych prvkov na SK je firma sidliaca v BA, ale nie je problem to dodat kdekolvek v ramci SK. Tiez je moznost doviest neake prvky z ceska, polska, rakuska a dokonca je aj vyrovca, ktory to vyraba priamo na slovensku. Sidla a aj vyrobu maju v Senci a ich prvky najdes pod nazvom termokose. Takze urcite sa k tomu da dostat a stava sa, ze tie ine ako schoeck isokorb a aj zo zahranicia sa daju zohnat lacnejsie aj s dovozom ako kupene priamo na SK. @dom2013 presne na tom principe funguju vsetky tieto prvky. Medzi doskou na dome a balkonom je vlozeny izolant a cezen prechadzaju nosne prvky (vystuze), no nie je to len o tom, ze prepichnut XPS vystuzou a hotovo. Pouziva sa nehrdzavejuca ocel a prvok musi prenasat vsetky sily, hlavne ohybovy moment. Horna tahana vystuz je najmensi problem, ale horsie je to s tym ako preniest sily z dolneho tlaceneho betonu. Tam to uz nemozes len tak prerusit izolaciou. Teda mozes, ale musis pouzit prvky na presos tlakovych sil. Tu je tiez pouzivana nehrdzavejuca ocel. @smolkosk ak mas este pod balkonom stlpy, tak je moznost to vyriesit tak aby oni prenasali horizontalne sily (teda ich tak vystuzit) a dosku k domu kotvit, len cez tzv. smykove trne. su to bodove ocelove prvky ktore sluzia len ako podopretie pre balkon. To dovoluje medzi dom a balkon dat izolaciu bez nutnosti pouzitia isokorb. Balkon musi byt samozrejme vystuzeny inak ako klasicky balkon. Vsetko samozrejme zalezi od rozmerov a zatazenia. Alebo potom uplne iny system pre balkon. Este poznamka na zaver. Pri pouziti isokorb musi byt vystuz dosky prisposobena presnemu typu prvku.
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk Dalsim, mozno lacnejsim riesenim je urobit balkon pomocou ocelovych konzol, ktore budu ukotvene do venca, nejakymi termokotvami napr. od FISCHER-a. Tak sa to robi bezne v Nemecku, aby sa vyhli takymto detailom, kedze ano, tie izokorby su drahsi prvok, ale riesi presne to, co ta trapi. marcus-sk
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?