Ako vypočítam rosný bod?

Profilova fotka
Ako vypocitam aku hrubku zateplenia mam dat ak obvodove mury su z ytongu 30 cm?
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem ako sa počíta, my sme dali 15cm na tento múr. Menej by som už nešla. Skôr 20. Ale parapety vonkajšie boli objednané,.. tak je 15.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Takže vaša stena má teraz 45cm, aké máte omietky nerosia sa? aké máte kúrenie a táto stena drží teplo?
Odpovedať
Profilova fotka
@ssss24 omietky máme vo vnútri sadrové, kúrenie teplovodné podlahové. A či drží teplo? Myslím že áno, neviem posúdiť ako by to bolo bez zateplenia. Bývame prvú zimu a stihli sme to pred zimou i zatepliť. Skôr si myslím že dôležité sú i iné veci. Napr. okná máme 3 sklo, montované na pásky, Vonkajší rám pri zateplení sa prekrýval 3cm EPS a okná boli montované za rovno s vonkajšou hranou steny.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Kurenie teplovodne elektricke, plynove alebo z nejakeho teplovodneho krbu?
Odpovedať
@ssss24 Podľa toho, aké R chcete dosiahnuť. Na stránke Donum - program Teplo. Na ukážku som našla jeden starší výstup, ktorý som robila pre oblasť DK. Návrhová venkovní teplota Te : -18.0 C Návrhová teplota vnitřního vzduchu Tai : 21.0 C Návrhová relativní vlhkost venkovního vzduchu RHe : 80.0 % Návrhová relativní vlhkost vnitřního vzduchu RHi : 60.0 % Ytong 30 + EPS 15 ********************* Tepelný odpor konstrukce R : 6.45 m2K/W Součinitel prostupu tepla konstrukce U : 0.15 W/m2K Při venkovní návrhové teplotě dochází v konstrukci ke kondenzaci vodní páry. Celoroční bilance vlhkosti: Množství zkondenzované vodní páry Mc,a: 0.062 kg/m2,rok Množství vypařitelné vodní páry Mev,a: 0.796 kg/m2,rok (Celoročne je to OK, lebo v lete sa to odparí.) a Ytong 30 + EPS 20 ********************** Tepelný odpor konstrukce R : 7.76 m2K/W Součinitel prostupu tepla konstrukce U : 0.13 W/m2K Při venkovní návrhové teplotě dochází v konstrukci ke kondenzaci vodní páry. Celoroční bilance vlhkosti: Množství zkondenzované vodní páry Mc,a: 0.033 kg/m2,rok Množství vypařitelné vodní páry Mev,a: 0.652 kg/m2,rok Je to ešte lepší výsledok. Ak by to bolo niekde viac na juhu, kde je výpočtová teplota -12°C, bolo by to zrejme bez kondenzácie. A hlavne: rosný bod vyšiel do izolácie, čo je dobre. V krajných prípadoch až na rozhranie. Kuk obrázky. Je to akoby rez stenou, ľavá časť je murivo, pravá EPS. Modrá oblasť je oblasť, kde môže dochádzať k rosnému bodu. Takže takto nejako. x-)
Odpovedať
Ešte tie obrázky.
Odpovedať
Profilova fotka
@ssss24 elektrické. 9kW kotol
Odpovedať
Súhlas s @jankazb , čo sa týka ostatných vecí. Nejde len o steny.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr prosim ta a ak by boli mury z 30 (ytong alebo tehla, este nie sme rozhodnuti) a zateplovat by sme chceli mineralnou vlnou alebo celulozovou izolaciou, tiez by si odporucala 20 cm izolaciu? Alebo pri tychto materialoch sa dava ina hrubka?
Odpovedať
@zuzka78 áno, zhruba tých 20 cm aby bola stena hrubá cca 50 cm (nie ako na hrade :-D ) a mala čo najlepšie izolačné vlastnosti rovnaký objem muriva je drahší ako ten istý objem izolácie, čiže ak dáte menej drahšej zložky a viac lacnejšej, vyjde lacnejšia stena s lepšími izolačnými vlastnosťami skúste si dosadiť aktuálne ceny: http://www.pasivnidomy.cz/forum/downl... Pri celulóze bude asi trochu problém s uchytením - to budete dávať do nejakého roštu? Alebo ako? To nie je fúkané? Bacha na vzdušnú vlhkosť - celulóza je háklivá a neviem, či sa môže aplikovať takto na steny... overte si. Takisto ak by bolo murivo ytong + celulóza budú mizerne izolovať zvukovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ano, rozmyslame o fukanej celuloze. Cize pri Ytongu odpada moznost celulozy... Zrejme sa priklonime teda k mineralnej vlne. Vdaka!
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr este mi napadlo - viac krat som citala, ze pri Ytongu sa neodporuca EPS, dom vraj menej "dycha". Citala som aj nazory, ze steny nemaju co dychat, ze to treba prenechat oknam. V kazdom pripade, zatial byvame v panelaku a ked nam ho zateplili EPS, zacali sa nam okna rosit, tvorit plesne a v lete sa tu naozaj neda vydrzat. Neviem teda ci sa priklonit k EPS (lacnejsi material) alebo k vlne. Aky je tvoj nazor?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzka78 ytong + celulóza ....... neviem sa vyjadriť, to treba vypočítať a ja na to nemám soft, ja rátam len s 2 vrstvami, ale v tomto prípade budú dôležité ešte 2 vrstvy, ktoré prídu ako vonkajšie opláštenie (dosky+omietka, fólia+drevený obklad...) fakt neviem. To si dajte vypočítať u dodávateľa celulózy, alebo radšej u nezávislého projektanta - oni majú plnú verziu programu, ktorý používam ja. http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... Plesne v paneláku - nedostatočné vetranie a slabé zateplenie. Lebo ten EPS zabránil TROCHU prestupu pary von, ale vzhľadom na to, že dali len tenký (čiže nezdvihli dostatočne teplotu vnútorného povrchu steny), dochádza ku kondenzácii. Povrchy skiel na spodnom okraji patria tiež medzi najchladnejšie povrchy. To sú nové okná, plnené Ar a pokovené sklo? U=1,1? Ak sa správne navrhne skladba steny, k žiadnej kondenzácii na vnútornom povrchu nebude dochádzať. Nemalo by ani v murive, lebo ten navlhnutý kúštik muriva izoluje tak, ako mokré tričko - nijak.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem za info, tie okna su starsie, len 2 sklo, plnene Ar, ale U neviem. Citala som tu viac diskusii a tvoje rady ohladne skladby stien a pod., takze vdaka tebe sa trosku lepsie orientujeme - snad :-N Drzime vam palce pri dokoncovani domceka, je to fantasticke!
Odpovedať
@blacksr chcela by som sa opytat. Mame novy dom, zvonka zateplenie polystyrenom, velke presklenne plochy. Vnutorna vlhkost je medzi 35-45%. V spalni v spoji severnej a vychodnej steny sa v hornom aj dolnom rohu zacali tvorit plesne. Je to miesto vo vstavanej skrini. Musi sa tam prerobit zateplenie, alebo da sa aj inak? Ked tam nemam veci a skrina je otvorena, je to OK, ale naco mi je taka, ze?
Odpovedať
@paulika Tam je zrejme tepelný most. Miesto, kde je nejaké napojenie a zateplenie nestačí. Priznám sa, že sa divím, že sa pri tak nízkej rel. vlhkosti tvorí pleseň. Zrejme tam je nízka povrchová teplota a nevetranie skrine stačí na to, aby to tam plesnivelo. Zatiaľ skúste kúpiť Ceresit a dať ho do skrine - či to pomôže. Viem, že to nie je žiaden zázrak, ale za pokus to stojí. (Ja osobne veľmi brojím proti Ceresitu.) V profile mám mail, pošlite mi pôdorys a materiálovú skladbu tých miest a fotky zateplenia zvonku. Až potom bude možné urobiť trvalé a zmysluplné riešenie.
Odpovedať
@blacksr ja som s tych teplotnych odporov jelen ked je vonku -18 alebo -12 na stavbe v pivnici je 0 a v podkrovi je -5 podotykam na stavbe -nezateplena strecha bez poterov je to v poriadku ? ci mame to R malé?
Odpovedať
@meryber Keď sa nekúri, tak každá stavba po dlhotrvajúcich mrazoch vychladne - skôr či neskôr. Takže kľudne tam môže byť aj pod nulou. My máme pasívny dom s hrubými izoláciami, ale musíme veľa vetrať a tak teplotu udržiavame aj pomocou el. ohrievača 1300 W. Bez neho by sme tam tiež už mali pod nulou. Aj malé netesnosti hrajú rolu... Ak ešte nemáte izoláciu v streche, aj tam preťahuje... takže to je normálne, že v dome mrzne. Význam a fungovanie zateplenia sa ukáže až počas trvalého bývania.
Odpovedať
@blacksr @blacksr ale čo to R keby bolo menšie nebola by tam vadšia zima ?
Odpovedať
Profilova fotka
vadšia hehe ake slovo cool
Odpovedať
@blacksr mi sme teras robili pre dom certifikat a sme kusok za NED a snažili sme sa a nevidalo ,,,,,,
Odpovedať
@meryber R má mať každá konštrukcia čo najväčšie. Tu je viac: http://pasivnydom.blog.cz/0904/i
Odpovedať
@andyfoto na to moje tukanie je vadšia uspech -neviem natukat široke a -
Odpovedať
Profilova fotka
@meryber mile... ale aj tak je tam navyse to "D" - väčší - väčšia ;-) :-p
Odpovedať
@andyfoto si zlaty už si dam pozor aby som -vadšie -chyby nerobila
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
toto ma zaujima...mam dom z tehly palenej plnej, plus omietka, stena 50 cm, chcem zateplit polystirenom 10 cm. Je to OK, ci treba viac? Nejaky ten programik na vypocet by sa hodil
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
vyssie sa pise ze kombinacia Ytong 30 + EPS 15 je celorocne co sa tyka rosneho bodu okej. Moze sa tato informacia zovseobecnit aj na Porfix 30 + EPS 15?
Odpovedať
@tpu áno na 95% skladieb, ktoré sa na staveniskách vyskytujú... nemyslím hudobných skladieb :-D :-D :-D idem spať, lebo mi hrabe |-|
Odpovedať
Zase to trosku ozivim. Ake by ste dali min. hrubku EPS na bungalow (okres Galanta) z porotherm 380mm. Jedna sa mi o rosny bod a nie izolacne vlastnosti (uzitkova plocha 74m2 a kuri sa plynom takze to nebude take strasne).
Odpovedať
@tpu Podľa výpočtu rosného bodu. :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?