Ako so zateplením staršieho domu?

Potrebovala by som poradiť ohľadom zateplenia. Kúpili sme starý dom, na ktorom bola robená čiastočná rekonštrukcia - strecha, podlahy, okná. My by sme chceli dom podrezať, máme problémy s vlhkosťou a zatepliť. Najväčší problém je izba, ktorá bola dostavovaná v 80 -tych rokoch. Na severnej strane sa tam tvoria vlhké mapy - tam bude potrebné použiť asi sanačnú omietku zvnútra. Rozmýšľame nad zateplením 12cm polystyrénom, áno viem, že na dnešné normy to nepostačuje, ale okná meniť nechceme, špalety môžu byť max. do 5cm, viac miesta tam nie je a tiež nechceme, aby to vyzeralo ako v strieľni a predišli sme tepelným mostom. Rozmýšľali sme aj nad zateplením základov, avšak nevieme, či to má nejaký význam, podlaha zateplená nie je. Taktiež strecha, tam by sme chceli použiť pochôdzny polystyrén, keďže podkrovie nie je obývané. Akú hrúbku odporúčate?
Odpovedať
@nikuskakri z akého materiálu je dom postavený a aké hrubé mate múry?
Odpovedať
pálená tehla 45cm
Odpovedať
Pokiaľ neodstránite dôvod prečo je vlhkosť v dome tak by som určite nad zateplenim neuvažoval.... ale to asi viete. Strop je betónový alebo skvarobeton? Pokial neuvažujete využívať strop tak kľudne použite aj vatu,osobne by som dal min. 20 cm
Odpovedať
Profilova fotka
Čo je to starý dom?Čiastočnými rekonštrukciami sa väčšinou pred predajom skrývajú chyby konštrukcií. Nič nepíšete o skladbách stien podláh. Pomohlo by fotto domu,podkrovia aj interiéru ,rok výstavby , 12 cm polystyrénu na steny je dosť všetko navyše sú vyhodené peniaze. Strop min 40 cm zateplenie. Sanačná omietka je len dočasné riešenie , nieje vhodná na všetky poruchy.
Odpovedať
@mesarosanton rok výstavby 1958, prístavba opravujem 1964, podlaha betón, ako to robili a v ktorých rokoch nevieme, chceme podrezať, firma čo to bude robiť, by mala urobiť termokamerou prieskum podlahy, navyšovať to veľmi nechceme. Počula som o penoskle, ktoré sa dáva do asfaltových pásov, ale to by bolo asi veľmi nákladné a neviem o koľko to navýši podlahu.
Odpovedať
@roberttom dom bo stavaný v 58 tak neviem, čo všetko do stropu dávali, sú tam nejaké dosky a možno ten škvarbeton.
Odpovedať
Zdravim všetkych, prosil by som poradit - chcem buduci rok zateplit novostavbu ( itong), mozem uz teraz nejakym sposobom pripravit balkon - myslim tym nejaku izolaciu na podlahu( podlaha je holy beton ).Dakujem
Odpovedať
Pokial nieco neurobite s vlhkosotu,urcite nezateplujte. Bude to este horsie. My mame tiez starsi dom,ale nie je vlhky,ziadne plesne a riesime dilemu,ci zateplit alebo nie. Bojim sa toho,ze sa to uzavrie a zacne boj s plesnami.
Odpovedať
@hoblinka13 podrezať chceme ešte teraz, zatepliť asi až na jar, pri starom dome ak je vlhkosť, by sme to bez podrezania neriskovali. I keď v okolí je viac domov bez podrezania so zateplením a vraj im nevlhne.
Odpovedať
Takže podrezanie domu je už za nami, ale mala by som otázku k zatepleniu. Plánovali sme zatepliť 12 cm polystyrénom, ale pri podrezávani sa zistilo, že severná strana domu je postavená z 30cm tehly. Asi preto je aj problém s touto časťou domu a vlhne. Zatiaľ nebadáme, žeby vlhkosť po podrezaní išla o hodne nižšie ako predchádzajúce roky, možno o trochu. Dnes sme tu mali firmu, ktorá sa zaoberá zatepľovaním a bolo nám povedané, že aby sa predišlo tepelným mostom na tú severnú stranu je nutné dať namiesto 12cm, 25 cm hrubý polystyrén, aby sa dorovnala hrúbka stien, ostatné časti domu sú stavané z 45cm hrubej tehly. Je to naozaj tak?
Odpovedať
@nikuskakri myslím že je blbosť. Na učenie presnej hrúbky zateplenia sa posudzuje celý dom. Kúrenie , okná, strecha. Podľa toho sa určí hrúbka izolantu. 5cm polystyrénu navyše je zanedbateľná čiastka cca +2,5€. Niektorý vo podobnom prípade dávali polystyrén a na tenkú stenu vatu. Podrezanie je základ odstránenia vlhkosti. Zateplenie základu tiež. Na zateplenie treba stavebné povolenie, tým pádom aj projekt.
Odpovedať
@tominohorvath > Na zateplenie stavebne povolenie ? Na zaklade coho. Napr. tu http://www.445architekti.sk/porada-rd... hovori, ze "Zateplenie rodinného domu je stavebná úprava, ktorou sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti. Podľa § 55 ods.2 pís. c zákona č.50/1976 Zb postačí stavebnému úradu ohlásenie. " takze preco by bolo treba stavebne povolenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
https://www.stavebnyportal.sk/33/stav...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?