Ako riešiť zateplenie sokla?

Je mnou uvažovaný sposob zateplenia vhodný ? Jedná sa mi o časť v oblasti napojenia EPS k XPS v danej výške - rád by som mal celú viditeľnú časť fasády v jednej rovine bez odskoku a Eps-ko pod úrovňou štrkového zásypu. EPS-ko pod zásypom a cca 25cm nad zásypom by bolo natiahnute soklovou omietkou samozrejme osadene okapnickou. Spodná voda je v hĺbke cca 9m.
Odpovedať
lepsi obrazok
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna je to az moc dobre izolovane... neviem teda aka lokalita ale ten xps sa mi zda zbytocne hruby a hlboko posadeny... navrhujes si to sam?
Odpovedať
Cele ZLE, preco je EPS v kontakte so strkom? Sokel ma mat vysku 30 cm od urovne chodnika, a XPS nie EPS. Toto je vlastna improvizacia? ako je to v projekte? nopovka chrani sokel pred tlakom, tu pri sokli uplne chyba.
Odpovedať
hm, mna by skor trapila na chaba hydroizolacia pod urovnou terenu...
Odpovedať
Mohutné zateplene. Ale OK, prečo nie. 1. Stret XPS, EPS, hydroizolácie v jednej úrovni, navyše v štrku bez drenáže !!! by som konzultoval s projektantom. Medzi EPS a štrkom by mala ostať výška na odkvap vody! Údajne až 300mm. Na tých 300mm,by ma ale zaujímali názory projektantov odborníkov z praxe !! EPS v žiadnom prípade nie do štrku! 2. Praktický je presah DT do ZD. Robí sa to tak kvôli jednoduchému šalungu,(použiješ užšie dosky). Ak teda samozrejme ako šalung ZD ty nechceš použiť drahe XPS !! To vzhľadom na budúce práce nie je moc praktické. Veľa z neho sa zničí poodlamovaním keď stavbári behajú dnu von stavby. Ak dávaš DT, tak XPS je vhodne doložiť z praktického hľadiska nakoniec a ideálne s presahom cez hornú úroveň prvého radu tehly. U teba úroveň cca "0". 3. K tomu štrkovému lôžku. Má niekto komentár? Počul som aj pre aj proti.
Odpovedať
@peto99 Tých 300mm mam aj ja v PD. Zdá sa mi to ale veľmi veľa. Projektant bol v tomto prípade ale nekompromisný. Pohľadovo/výškovo sa to v PD skorigovalo so záhradným obrubníkom, tak som nechal, ale predsa 300? Nie sú nejaké tolerancie? Odskok EPS (vlny) XPS potom 30mm
Odpovedať
@richard71 hrubky som si navrhoval sam tak aby to bolo vo vsetkych smeroch na rovnakej urovni co sa tyka parametrov a do zeme dam radsej teraz viac ako potom lutovat a dodatocne dorabat, inak lokalita je Nitra
Odpovedať
@pripad001 ano, takto je to spravne. Ja mam strk po cele vyske XPS, a nopovku zahnutu a vyspadovanu od domu. Gulaty strk nevzlina zemnu vlhkost, preto sa tam dava, aj ked XPS by vlhkost vadit nemala. Ked nie je pri sokli voda, nema co zamrznut. Vyska sokla 300 je kvoli spineniu fasady spliechajucou vodou od zeme a strku. Mnohi to maju menej, ale vyzera to nepekne, a maju velmi skoro spinavu fasadu. Nopovka sa dava k XPS pod uroven terenu. XPS sa moze kotvit a oblozit kamenom, EPS nema sancu, navyse je viac nasiakavy a uplne nevhodny na sokel namahany mechanicky.
Odpovedať
@stavitelsamouk odporucam prerobit, je tam viacero hrubych chyb
Odpovedať
@peto99 EPS je len v " " v kontakte zo strkom, cele EPS bude natiahnute sietka + lepidlo , na spodnej hrane okapnicka + cele EPS " pod strkom" + cca 25 cm nad strk natiahnutu soklovou omietkou strk bude len doplnok, lebo nechcem chodnik hned pri dome, bude volne nasypany -mam sa obavat toho že može poškodit fasadu ( EPS) ? nie je problem dat tu nopovku vyzsie tak aby prekryvala aj cast EPS len som myslel ze je to uz zbytocne nakolko cez strk pripadna voda stecie ( strk mozem este doplnit o drenaznu trubku a zviest to dalej od domu) EPS by vodu nasiaknut nemalo lebo voda sa nema kadial k nemu dostat teda aspon si myslim
Odpovedať
@stavitelsamouk snazim sa pochopit snahu o masivnu tepelnu ochranu, ale takto urobeny, resp. chybajuci sokel je vazny problem. EPS tam byt nemoze. Riesenie je jednoduche: zaklady zateplit od zakladovych pasov az do 30 cm nad uroven terenu iba XPS, moze byt aj 25 cm. Nopovku prilozit v urovni terenu, dole zahnut a prisypat gulatym strkom. Nevymyslat. Sokel oblozit kamenom alebo inym vhodnym metrialom.
Odpovedať
@gashtaan ta hydroizolacia konci pod urovnou terenu, sice malinko ale je tam predsa ešte XPS a potom nopovka co by malo postacovat na to aby sa voda nedostala v ziadnom pripade nad hydroizolaciu - ( alebo sa mylim??) kadial by sa tammohla dostať?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stavitelsamouk XPS a nopovku by som za hydroizolaciu nepovazoval... ja nie som odbornik, ale myslim, ze ked bude dobra prietrz a bude ti slahat na fasadu, do tej zeminy pri sokli sa ti to nestihne vsakovat a v nakoniec tom strku budes mat kopec vody, ktora ti pretecie nad hydroizolaciu. Namiesto toho, aby si vodu odviedol prec, si ju tam budes pekne drzat...
Odpovedať
@peto99 EPS + XPS je uz nalepene takze vymyslat musim :( je tu este moznost upravit teren tak ze bude nizsie ale potom zas bude podla mna nedostatocná izolácia základov alebo upravit spodných 30 cm EPS tak aby sa tam dalo dolepit XPS o hrubke 2-3 cm prekryt nopovkou a dosypat okruhlym strkom
Odpovedať
@gashtaan mozem do toho strku dat drenaznu trubku a vodu zviest dalej od domu
Odpovedať
@stavitelsamouk rada je tazka, ale ja by som aspon 20 cm nad uroven terenu EPS odrezal a nalepil XPS . Potom by som este nalepil jednu vrstvu XPS na cele zaklady tak, aby v urovni zakladovej dosky nebol spoj. Obcas platime za chyby, ale toto je stale lepsie ako prerabat vsetko s hotovou fasadou. IPA pod urovnou terenu je otazka pre projektanta, moze to byt problem, ale XPS by to mohlo zachranit.
Odpovedať
Ja mam eps grafit hrubka 30cm od vrchu az pod zem, bez sokla, kde je problem?
Odpovedať
kriloter Do grafitového eps nelezú mravce? Myslím že mravca vystrelo keby do toho svinstva zahryzol.
Odpovedať
tak este jedno alternativne riesenie ktore by bolo pre mna prijatelne, len teraz ani len netusim kam by som mal dat tu nopovku ??
Odpovedať
@stavitelsamouk Toto druhé zamýšľané riešenie rozhodne NIE !!! Ak ako čítam už máš XPS EPS nalepené a nechceš zrezať ako radí peto99 nechaj povodne riešenie ALE. Štrk "guľatý !! " nasyp len v malej výške na dno okapového kanála (prípadne kanál mierne prehĺb) tak, aby si zachoval medzi štrkom a EPS nejakú minimálnu odkvapovú výšku !!! Povedzme 100mm?? EPS nemá byť vo vode/vlhku. Ak dokážeš položiť podľa nákresu v pôvodnom návrhu navyše aj nopovku mohlo by na odvedenie vody stačiť. 18cm XPS na zateplenie základu je podľa mňa na Nitru nadštandardné, prípadne nech ti ešte preráta projektant. Takto by si docielil to isté čo je v obr detailu základu hore a je podľa normy tiež nadštandard a funkčné. Styk XPS a EPS v úrovni hydroizolácie nemáš síce ideálny, ale takto je postavených 60% nových domov. Ak by si sa chcel narobiť poisti to proti prípadnej prívalovej vode drenážnou rúrkou na dne štrkového lôžka, ktorú odveď od domu. Celé to opticky oklameš vyšším obrubníkom. Chodník budeš mať samozrejme až za obrubníkom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?