Ako poriešiť izolaciu podlahy v prizemnom byte ?

Ahojte,zdravím vsetkych hlavne skusenych ludi alebo teda ludi s nejakymi skusenostami. Obraciam sa na vas s prosbou o radu ako poriesit moju situaciu. Prerabam stary byt uplne na prizemi,bez pivnic. Logicky pojde odspodu velky chlad. Vytrhali sme stare parkety a podlahy a ostal beton samozrejme s nerovnostami. Budeme betonovat ale majstri vravia ze si nemozem dovolit velmi zdvihnut podlahu. Beton bude vo vyske cca 2-2,5cm. Znamy mi vravel aby som si dala aspon 1cm-1,5cm nejaku izolaciu. Vraj pod beton. Vobec sa tomu nerozumiem. Malo by to vobec zmysel ten cm? Ale ako som citala na nete tak nestaci len napr ten polystyren ale celkovo izolacia sa sklada z viacerych vrstiev az kym sa moze podlahova krytina polozit. Som z toho zmätena. Chcela som aspon drevenu podlahu dat ( tzv.palubovku,teda muz len o tom sniva) ale ani to si nemozme dat lebo aj to by nam velmi zdvihlo podlahu. Posledne dve moznosti vidim len v kobercoch a dat na stropy salave infrapanely kedze VRAJ zohrievaju predmety. Ale samozrejme aj tam sa rozne nazory biju. V kupelke a v chodbe kde bude dlazba by som chcela aspon tie folie alebo rohoze dat. Kurenie bude aj tak elektricke... prosim poradte nieco alebo ja uz neviem... byvam viac menej v zapadakove a neviem ani s kym sa poradit co sa tyka odbornosti...dakujem za kazdy nazor ,radu...
Odpovedať
Profilova fotka
nič nebetonujte, Preličiny vyspravte alebo perlitom alebo liaporom, najlešie je sypaný ale lepšie sa robí s poterom, na to 2cm styroduru a na to plávajúcu podlahu. v kúpelni bez akej takej izolácie rohože budú mať vysokú spotrebu, radšej izoláciu a infrapanely. Pod všetko musí isť izolácia proti vlhkosti, aj teká z fólie.ako pod podlahové kúrenie. Ďaľšia možnosť je použiť dtd dosky, ale to ma odsúdia pre škodliviny, palubovka je dobré riešenie, ak pod ňou zostane cm medzera, je to lepšia izolácia ako iné.
Odpovedať
@20erika07 Predpokladám, že ide asi o bytový dom (možno panelák). PRečo si myslíš, že by odspodu mala ísť zima? Dom by mal byť nejakým spôsobom izolovaná aj zospodu. Teraz je vonku zima, ako sa to prejavuje na podlahe? Je studená? Izolácia je komplexné riešenie. Nestačí dať 1 cm polystyrénu. Aj keby si dala, na to by aj tak musel ísť poter aspoň 3 cm, aby sa ti podlaha neprelomila pri väčšom lokálnom zaťažení. Riešení by bolo viac. Napr. dať nejaký tepelnoizolačný poter, napr. Politerm. Síce sa uvádza, že by mal byť v hrúbke 5 cm, ale pokiaľ je pevný podklad, tak by stačili aj tie 2-3 cm. Potom na to nejakú teplú podlahovú krytinu, napr. vynilové dosky 5 mm. Alebo urobiť elektrické podlahové kúrenie (napr. DEVI), to zaliať tenkým samonivelačným poterom a na vrch dať trebárs tú drevenú podlahu. Len to bude spotreba elektriny. Ešte je možné dať tenkú vrstvu poteru na vyrovnanie nerovností podlahy, na to dať korkovú izoláciu 1 - 2 cm: http://www.korok.sk/produkt/10mm-x-10... a na vrch plávajúcu podlahu.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem. Je to bytovy dom. Neviem ci je izolovany ale asi nie alebo nie dostatocne kedze mi odporucaju zvonka na jednej stene zaizolovat lebo v jednej miestnosti krajnej rohovej sa tvorila dlhodobo plesen. Okolie pri byte je mokre a je tam same blato,je to nevyspadove a voda co naprsi sa zadrziava presne pri krajnej stene... spravca povedal ze to budeme riesit ale ani pan boh netusi kedy... som rozmyslala ci by to velmi vadilo podvihat tu podlahu,preco sa to nemoze? Kedze by to bolo v celom byte tak schody by neboli nikde,a dvere by som si dala vyrobit aby sadli az by boli kratsie kvoli podlahe. Kolko musi byt vyska stropu? Ci aj to mozem mat podla vlastnej vole? Uz sme jeden byt prerabali ale vtedy sme neriesili taketo veci,ale teraz by som to uz chcela mat tak aby som nelutovala ze som mohla nieco urobit a neurobila som. Plus mame male deti,tak sa dost obavam tej studenej podlahy... Inak v byte mame len elektriku takze kurenie bude tak ci tak elektricke... Ja osobne by som spokojne dala podlahove len muz frfle ze ked sa nieco pokazi tak ci budem rozbijat celu podlahu... len to by bolo aj tak nejaku izolaciu poriesit aby zas neunikalo to teplo do tej chladnej zeme,ci nie dobre rozmyslam?
Odpovedať
@jan45 dakujem. Prosim ta tá izolacia proti vlhkosti sa dava kde? Medzi ktoru vrstvu?
Odpovedať
Profilova fotka
dat tam podlahove kurenie, tiez riesime podobny problem
Odpovedať
Profilova fotka
Daj na @jan45 vie co pise :).
Odpovedať
@20erika07 Ahoj. Nejdříve je nutné si pořádně rozmyslet, co chcete ve finále dosáhnout. Předpokládám, že ve finále byste chtě mít suchý, útulný dům s minimálními náklady na topení. Netuším, co všechno můžete v tom bytě dělat, nicméně, vzhledem u uvedeným informacím ( topení elektrikou, které je mimochodem nejdražší ), musíte co nejvíce snížit tepelné ztráty bytu a ve Vašem případě musíte co nejvíce zaizolovat podlahu. Já osobně to vidím na vysekání toho křivého podkladního betonu, odkopání cca 15 cm zeminy pod betonem a následné vybetonování nové podkladní desky. Na tuto novou desku uděláte hydroizolaci. Na hydroizolaci položíte cca 10 cm EPS 100 Z a na to dalších 5 cm betonu ( anhydritu ) ve kterém již může být podlahové topení. A je celkem fuk, jestli to budou elektrické topné kabely, případně topné rohože, nebo teplovodní podlahové topení. Toto řešení je sice dražší a zdlouhavější, ale definitivně a hlavně na veeeeelmi dlouhou dobu to vyřeší jak topení, tak tepelné ztráty podlahou, tak izolaci proti zemní vlhkosti. Že se ta vodorovná izolace musí napojit na izolaci pod stěnami je celkem jasné a navíc i nezbytné. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@20erika07 je to najspodnejšia vrstva.na zemine alebo betóne, u Vás by mohol stačiť aj náter gumoasfaltom.
Odpovedať
@20erika07 vysekavat beton do hlbky nedava v zapadakove zmysel. Toto sa robi na lukrativnych miestach. Suhlas s @jan45, asfalt, styrodur, palubovka. V kupelni rohoze pod dlazbu, su tenke. Elektricky rebrik. V byte sa da setrit na kureni iba klimou.
Odpovedať
@peto99 dakujem. Najviac sa mi pozdava riesenie od @jan45 . Uz som to aj majstrom preposlala. Dakujem vsetkym dali ste mi velku nadej ze to nie je stratene a da sa s tym nieco robit 😊
Odpovedať
@praoteccech dakujem za vasu radu. Logicky je to najlepsi postup. Keby mam este dom tak by som do toho sla,ale v byte a v tejto lokalite to nebudeme robit. Kazdopadne dakujem za ochotu a rozpisanie,aspon ste mi to vsetko priblizili a zas viem o nieco viac 😉
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Profilova fotka
@20erika07 zdravim. par rokov uslo, tak ako ste dopadli
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?