Ako na izoláciu odvetranej fasády?

Ahojte.. Planujem rekonstrukciu RD a pri hladani zateplovacieho systemu som sa pozastavil pri odvetravanych fasadach. System - super. Cena - super. Realizacia - super. Len... mi nejde do hlavy vytvorenie nosneho rostu. Vacsinou je to len jednoduchy dreveny rost vyplneny izolaciou, folia, a fasadny obklad. Ja tam vsak vidim kvantum tepelnych mostov, cely rost je jeden velky tepelny most. Alebo sa mylim, nieco mi uslo? Poradte plz |-|
Odpovedať
Profilova fotka
drevený rošt nevytvára tepelný most. Ja skôr nechápem princíp fungovania "odvetranej"izolácie. Ak tam prúdi vzduch, tak to ochladzuje, ak neprúdi tak neodvetráva. Keď je odvetrávacia vrstva nad izoláciou, je to v poriadku, ale videl som už aj opačnú zostavu.
Odpovedať
@jan45 Taketo riesenie ETICS so vzduchovou medzerou existuje a su aj realne namerane vysledky z praxe. Prudenie vzduchu nenastava, nie su splnene vsetky podmienky kominoveho efektu. Na moj vkus je to ale dost drahe. Robi to ceska firma, vymysleli k tomu aj svoj system kotvenia. Vola sa to -Durlin-, -Klima- -Klima-E-. Lud sa chybne snazi napodobnit tento efekt medzery lepenim EPS na fasadu sposobom "na buchty, nech to vetra". clanky : http://goo.gl/3vsN3 http://goo.gl/JlH01 http://goo.gl/39uxQ @pd72536 Ta co opisujes aj na tej fotky to je zateplenie nejakou vlnou, to je len EPS v ETICS nahradeny vlnou, ten nosny rost to cele nesie, zvonku sa na ten rost nahodia fasadne dosky a na nich omietka. Mosty by si v tom mal, keby si narval skrutky krizom zvonku do steny. Inak tie drevene rosty myslim ze vzhladom k tej ploche steny az take straty nevyrobia. Obr. - tepelny most 6mm spona prepichnuta krizom 7cm EPS = miestny pokles teploty pod 13 stup.. A preco potrebujes odvetranu fasadu?
Odpovedať
@jan45 nie nie, myslim klasicku fasadu s prevetravanou vrchnou vrstvou @kanvor nepotrebujem, len studujem a zistujem si kadeco o zatepleni, a pri tomto som sa pozastavil, lebo sa mi to nezda.. Si vezmi stenu bez okien 10mx4m, to je 40m2. Trepnem : 10cm isover tf dosky maju sirku 600mm, latovanie rostu predpokladam 5cm, to je po sirke steny viac ako 15 lat, ich plocha je 3m2, ktore ostanu bez zateplenia. Preco je to takto "vporiadku"?
Odpovedať
@pd72536 Ja som taktiež plánoval odvetranú fasádu ale nakoniec tam hodím EPS NEO a je to vyriešené. Odradilo ma hlavne to že o tú fasádu (napr. drevený zrubový profil) sa treba neustále starať, určite častejšie ako o omietku. Ja som ale plánoval dávať ten rošt do odvetranej fasády v dvoch vrstvách podobne ako sa to robí pri izolácii podkrovia.
Odpovedať
Odvetrana fasada ma zaujala kvoli tomu, ze pri zateplovani fasady si nerozbijem celu zahradu bordelom, je to cista praca bez vody. O obklad ako Slovinyl napr sa netreba starat, je to plast, max to oplachnes vapkou a hotovo :) Cena je super, cca 8.5€ za m2, to uz len lepidlo so sietkou stoja viac. Sranda je co bude stat taky rost. Aj mna napadlo izolaciu vrstvit, no to uz moc ekonomicke nie je, kvoli velkej spotrebe dreva, a hlavne som to nevidel takto robit. Kazdy nechava len holy rost.
Odpovedať
@pd72536 No moj nazor: K tym mostom-hlavna snaha je vyvarovat sa ochladeniu vnutorneho povrchu na teplotu rosneho bodu, deformacii tepelnych vln v stene, prip. "vytiahnutiu tepla" ako na tej fotke zeleznej spony v murive. S tym drevenym rostom to nenastane, hoci drevo nieje min. vlna, ten most tam taky nevznikne, v mieste dotyku rost-stena mozno nastane deformacia tepla, malo by to byt zanedbatelne, drevo nieje ocel, hlinik. Pruser by bol kovovy rost (prip. iny dobry vodic tepla) a nanho zavesit kovove platne Domysli to cele a spocitaj si naklady na realizaciu. Vlna / EPS ma porovnatelne vlastnosti (izolacne). Som skor za EPS ako za vlnu, hlavne koli cene finalnej konstrukcie ETICS za m2. To uz nutne nemusi byt pravda, poslednu dobu ceny nesledujem. Ak to riesis len koli bordelu, tak EPS dosky sa daju lepit penou to je viacmenej tiez cista robota. Ak ti na cene nezalezi, daj si nastriekat na rost kanadsku penu na vodnej baze (myslim ze acrylene sa to vola) mas to za jedno doobedie cely dom.
Odpovedať
@pd72536 Nemam stavebne vzdelanie, ani doktorat z termofyziky, neostava mi ine, len sa spolahnut na to, co uz niekto mudrejsi vymyslel. Nemyslim Jozka, Ferka od susedov, hoci maju stavebnu firmu, lebo velekrat ziju v bludoch, ale spolahnem sa na velkych vyrobcov izolacii a ich doporucene postupy, maju volne stiahnutelne kopec materialov, technickej dokumentacie, detailov aj v CAD formatoch ze si to mozem pozriet az do milimetrov. Ak chces teda tu vlnu na fasadu zisti ako to doporucuje urobit vyrobca izolacie, oni maju za sebou vyskum a testy. Ak pisu (vymyslim si) 5x5cm late na 80cm dreveny rost tak to neries ze preco, naco vymyslat furik ked to je vymyslene. Mia nepocitam, ten si vymyslel cely dom do detailov, ale ty riesis beznu fasadu a bezny ETICS, co uz bolo 1000x zrealizovane. Ci? :-)
Odpovedať
@kanvor A co by si povedal na kombinaciu: 15 cm polystyren a nanho na rost cetris dosky?
Odpovedať
@pd72536 nehnevaj sa na mna, ale par domov obuchanych sidingom som uz videla a veru, ze velmi vabne to nevyzera :-(
Odpovedať
Nj, cim viac sa na to divam, tym vidim viac nevyhod ako vyhod a ak aj nie nevyhod tak problemov ktore nemam chut riesit :-| Dakujem, ale ostanem pri kontaktnom zateplovacom systeme :-N
Odpovedať
@zarrinka A dovod ? preco takto.
Odpovedať
@kanvor hlavne preto, ze sa mi velmi paci cetris. a ine prevedenie neviem ako by sa dalo urobit, kedze manzel chce lepit eps s pur penou a nato tie dosky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zarrinka no ak sa ti to paci, tak niet nad cim vahat :-) EPS dosky sa penou bezne lepia. A urcite sa to na stene udrzi. Mala by sa robit pred lepenim skuska na odtrh, tiez omietka by mala byt v OK stave .. mna by skor trapila ta vaha cetris dosiek, u fasadnej basic je to 1150 - 1450 kg/m3. To je dost - nie? Vydrzi to na EPS doskach? Kotvenie? .. Zatial som to takto nevidel. Ale ja som toho este vela nevidel.
Odpovedať
ahojte, idem Vas poprosit ci niekto nepoznate dobreho projektanta z KE alebo z okolia. Kupili sme starsi dom a je cely na rekonstrukciu. Problem je v tom, ze mali sme jednu pani ale tak ked prisla tak absolutne nerozoznala nosne steny od priecok, tak sme to vzdali a potom sa nam slubil jeden pan, ktory nas teraz mesiac tahal za nos a nakoniec to odriekol s tym, ze ma vela roboty. Skoda, lebo sme videli ako navrhol dom susedovi a bolo to super.
Odpovedať
Profilova fotka
@pd72536 prestup tepla zo steny do lát je trochu iný ako plošný a tepelnoizolačné vlastnosti dreva sa moc nelíšia od iných izol. materiálov, takže rošt izoláciu neznehodnotí.
Odpovedať
@kanvor ja som myslela, ze urobit na tehly nosny rost z drevenych latiek na cetris a medzi tie dosky dat esp. A este musim trosku rozchodit cenu toho cetrisu, pretoze je sialena ...
Odpovedať
@zarrinka aha,,ak je povolene vyrobcom cetrisu takto ho zavesit, EPS-ku by to malo byt jedno, mal by sa chranit pred mechanickym poskodenim a priamymi vplyvmi pocasia, hlavne UV ziarenim a vysokym teplom (tmave farby fasad dokazu dost zvysit *C)
Odpovedať
@pd72536 Na Otvorenú fasádu je riešenie HOFAFEST a to s omietkou , či obkladom / treba dreveným...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
a čo hovoríte na toto http://www.e-fix.sk/product/bezifix-t... zateplí sa kontaktne a potom sa na tie sroby nakotvi finalny rošť pod obklad.
Odpovedať
a čo tak odvetraná fasáda s klasickou omietkou na www.novik.sk
Odpovedať
@kivon da sa to poriešiť aj inými podkladmi (OSB, Fermacell), vykončené klasickou fasádnou omietkou. Samozrejme je potrebné u každého materiálu dodržať technologický postup.
Odpovedať
@joe13 okrem fasádnych obkladov je na tej stránke aj materiál s názvom superdoska, ktorý nahradí všetky iné podklady ako OSB, Fermacell, SDK a pod. Vlastnosťami to je bezkonkurenčné, úplne všestranné a cenovo to je v pohode.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ideme robiť odvetranú fasádu a mám pár ..drobností..myslíte že ak má byť dodržaný komínový efekt mali by byť vetracie otvory aj pod balkonom a pri oknách?Nosný rošt bude z drevených latiek,medzi tým asi nobasil,protivetrová folia a potom superdoska alebo cetris ,časť z nej možno potiahnutá nejakou omietkou...budeme radi ak dáte nejaké rady prípadne názory
Odpovedať
Profilova fotka
Pri realizácii odvetranej fasády je najdôležitejšie zabezpečenie odvetrávania. Takže je mat 100 % vyriešené odvetranie pri sokli a samozrejme aj pri streche, aby bol zabezpečený komínový efekt. To, či si dáte drevený obklad, HPL dosky alebo superdosku je na vás. Odporúčame použítie fasádnych profilov PROTEKTOR, ktoré riešia všetky uvedené detaily. marcus-sk
Odpovedať
Profilova fotka
@ynfiniti http://marcustrade.sk/downloads/preve...
Odpovedať
Profilova fotka
@pd72536 http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
Odpovedať
pozri odvetrávané fasády fundermax. Je to krásny systém a pomerne jednoducho sa vyhotovuje. Riešil som to na diplomovke a viem o čom hovorím. Len pre rodinný dom je to dosť drahá záležitosť ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
fundermax je fakt dobry velmi dobre a rychlo sa s nim pracuje,nevyhoda dost drahy...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
moj famozny strechar mi tiez krvopotne hovoril, ze v Anglicku tak pracoval, ze na buchty lepil a mnoho fasad zachranil, lebo ked to nie je na buchty to EPS, tak bude dom plesniviet, nedycha. potom zacal, ze on si zatepluje na buchty, 5cm EPS, kde murivo vycnieva dava 3-4cm EPS... uz ani ja nemam schonosti argumentovat s takym niecim... moj troll level je nizsi ako jeho. skoda len, ze on to mysli vazne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@dusantt mozno robil s mojim murarom v partii, ekd mu hovorim ujo, budete to lepit po celom obvode tak len povedal ze minie vela lepidla, starostlivy jak keby ho platil on. A potom mu polovica kybla popada na zem lebo je suche jak maria :) uz som sa rozhodol ze si to budem robit radsej 2 mesiace sam
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?