Ako izolovať pätu múru?

Rozmyslal som na izolovanie paty nosnych a obvodovych stien cez Novomur. Avsak cena a lambda vo vertikalnom smere (0,29 W/mK) co by som asi dosiahol aj Ytongom za nizsiu cenu. Pripadne poznate ine riesenia? Penosklo tvarnice? Vraj drahsie ako Novomur. Vdaka.
Odpovedať
@oscipovsky všetky tri sú možné, závisí od peňazí ešte existuje technologicky riziková možnosť u tehlových domov - nasypať do dutín tehly eps, vlnu a pod. - ale neodporúčam my sme zvolili ytong - kuk album
Odpovedať
@blacksr Vas blog poznam takmer naspamat :-) . Viem ze Ytong ma lambdu definovanu v laboratornych podmienkach, neviem za akych podmienok je Novomur ale viac ako 50 Eur za m dlzky muriva je neskutocne. Idealne je mat EPS pod celou zakladovou doskou, ale povedzme si ma ten XPS nosnost na betonovu platnu s vymurovkou? Nedojde casom pod tlakom k deformaciam?
Odpovedať
@oscipovsky je to na to určené... nie som prorok, čo bude... hmmm dokonca je možné dať xps pod murivo, na tzb-info sa to kedysi riešilo - ja osobne by som sa bála
Odpovedať
@oscipovsky Sa mi zdá, že len ty tu teraz vytváraš nové témy :) Hoď si do googla foamglass, v čechách majú zastúpenie. Sú to tvárnice z penoskla. Pozri ceny a zváž.
Odpovedať
@geroj Nie, mozno to tak vyzera ale do dvoch tyzdnov mam prist s ucelenou predstavou k projektantovi (detaily pri vystavbe, kurenie, atd.). A vo viacerych veciach este nemam jasno. Konecne nedela tak dohanam co sa da.
Odpovedať
penosklo ale nic moc pevnost v tlaku ...
Odpovedať
@kriloter foamglass sú penosklené tvárnice, ktoré sa používajú pod pätu múru. Pre rodinné domy bežne, koľko podlaží to znesie ti nepoviem, statik nie som, ale pár ich bude :)
Odpovedať
ale ja viem :-)
Odpovedať
@oscipovsky Ako si to poriesil?
Odpovedať
No pokial budem stavat z Ytongu alebo beton. tvarnic tak nieco na styl vystavby Mio, ak dreveny tak nebudem to riesit dam 30 cm izolaciu a hotovo.
Odpovedať
kolko vlastne stoji ten novomur?Chcem stavat z 20cm betonovych tvarnic,existuje este nieco podobne novomuru,cim by to slo odizolovat?
Odpovedať
@dodik85 tvarnice z penoskla
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dodik85: u zosm to porovnaval v inej teme: Shock novomur sirka 20 cm, vyska 11,3 a dlska 75, stoji cca 28.8 Eur, meter teda okolo 38.2 Eur. Perinsul - mas vyska 5 cm, dlzka a sirka bud 17.5 za 13.7 kus, alebo 24cm za 14.8 Eur, teda meter za 30.4 az 32.6 Perinsul znesie tlak 1.6 MPa co bohate staci na rodinny dom. Lambdu ma Perinsul 2 krat nizsiu ako Novomur v horizontalnom smere (vo vertikalnom ju ma novomur este vyssiu). Na prerusenie tych 5 cm staci.
Odpovedať
@mr79 Diky za super odpoved.
Odpovedať
@dodik85 pri perinsule je dlzka 45 cm ... to mi uslo
Odpovedať
@mr79 ty by si siel do novomuru alebo do penoskla?
Odpovedať
@kriloter ja osobne mam perinsul - sirky 14.5 cm, vyska 5 cm. Je to vo velox stene kde je vlastne 15 cm betonove jadro. Ten perinsul je "homogenny" ci uz v horizontalnom alebo vertiklanom smere. Da sa v pohode rezat. lambdu ma tusim 0.044, pricom novoum v horizontalnom smere 0,083 a vertikalnam 0.189, takze ked to zoberies... ten Perinsul ma pri 5 cm R=1.136 a Novomur R = 0.6
Odpovedať
@mr79 nevies aka je to trieda pevnosti v tlaku tych 1,6MPa?
Odpovedať
@dodik85: len pre info: 1.6 MPa je 163 tony na 1m2. Takze 1 tehlicka perinsulu o rozmere 14.5 x 45 cm unesie cca 10 ton alebo meter dlzky 23,6 tony.
Odpovedať
@dodik85: styrodur ma 700kPa, teda 70 ton na 1m2 aka je trieda pevnosti pre ten perinsul - neviem.
Odpovedať
@mr79 mne sa tiez viac pozdava penosklo, ale citam, ze 0,45MPa maximalne vypoctove zatazenie v tlaku ...
Odpovedať
@oscipovsky pokial budes stavat z Ytongu, tak je zbytocne riesit tepelny most pod prvym radom. Robi sa to len pri tehle alebo betone, lebo neizoluju vo vertikalnom smere, ci?
Odpovedať
perinsul je penosklo - lisoven tehlicky. ponuka to napriklad dektrade
Odpovedať
@kriloter len co to znamena?
Odpovedať
@calimero - takze ytong izoluje vo verikallnom smere, ale beton nie? a to uz preco?
Odpovedať
@mr79 Izoluje, ale ma velmi nizky tepelny odpor - vo vsetkych smeroch. Preto sa nestavaju betonove domy bez izolacie.
Odpovedať
@calimero - ked si zoberies .... lambda ytongu je cca zhodna s novomurom... ale je zase nasiakava jak svina.
Odpovedať
@mr79 pod Ytong ide hydroizolacia. Este som nevidel, aby Ytong tahal vlhkost zo zeme.
Odpovedať
@mr79 @kriloter este tu som nieco nasiel http://kalksandstein.cz/files/katalog... strana 18
Odpovedať
@calimero : ja som nepovedal ze taha vlhost zo zeme
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?