Ako by ste riešili zateplenie takýchto základov?

Dom vo svahu, problem by som nemal so stranou kde su 2 DT, tam by som to dal v poho tak, ako to je nakreslene. No na druhej strane kde je tych DT viac pri pouziti rovnakej hr izolacie aj na zaklady znamena niekolko m3 izolacie navyse :-). Co tym ziskam? Na obr. su nakreslene 2 typy izolacii no este nie som rozhodnuty ci pod zem ist niecim kvalitnejsim, alebo tam dat EPS a na to nopovka? Ako by ste to riesili? Pojde o NED az PD (cca 20 kWh/m2.rok) Vdaka za kazdu radu :-)
Odpovedať
@ladajaskva @blacksr ziadny napad ? ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky chcete az PD a nechcete investovať, všetko je tam nakreslené. Nopovku nezabudnite prekryť lištou.
Odpovedať
@jan45 Investovat chcem, len by som nerad na nespravnych miestach :). Tak ze podla Vas to riesit tak ako to je nakreslene? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ako je to nakreslené.S tým styrodurom by som určite šiel vyššie nad terén.Odporúčam min 30 cm.U projektanta by som reklamoval tú opretú hlinu o styrodur.Po prvej zime to budete opravovať.Tiež mi tam pod kopcom chýba drenáž.Možno je o riešené v iných výkresoch ,možno je pieskovitý terén.Treba sa pýtať stavebného dozora ,alebo to dodatočne riešiť s projektantom.
Odpovedať
@dominik_boksansky Tak, ako je to nakreslené. Ale: XPS nahradiť lacnejšou alternatívou a dať možno tenší. Aj kvôli peknému odskoku, aj kvôli úspore materiálu. Máte aj izotermy pre tento detail? Najlepšie s teplotou zeminy vyššou, ako udáva norma. V strede pod domom je okolo 10-11°C. Záleží aj od dĺžky tej pravej strany. Aj od muriva - bude ytong či betón? A dala by som dokola k marmolitu (alebo čo tam bude) radšej kamene.
Odpovedať
@antonmesaros Drenaz tam je riesena, len na obrazku to velmi slabo vidiet. XPS kvoli cene by som pouzivat nechcel. V plane mam dat pod zem izolaciu a na to nopovku a az tak na to hlina. Bolo by to ok?
Odpovedať
@dominik_boksansky pouzi perimeter namiesta XPS
Odpovedať
@blacksr ee izotermy nemam, mozno keby sa tu niekto nasiel, kto by to namodeloval :-) bolo by to super. XPS by som nerad pouzival v takom to objeme - hlavne kvoli cene ... mozno roofform, resp. co by ste odporucili? Murivo porobeton, dlzka 13m, @doors454
Odpovedať
@dominik_boksansky Niekto tu nedávno písal, že Roofform sa už nevyrába. Overte si. Ale z možných EPSov (bez nutnosti použiť ochranu proti vode) je najlacnejší, aspoň podľa cenníka.
Odpovedať
@dominik_boksansky A čo tak vysypať základy penovým sklom, na kraje doskove penosklo, na to poriadnu dosku a mozes stavat nosne steny kde chces.
Odpovedať
@radopp lenže cena doskového penoskla... ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Hlina sa nesmie v zámrznej hĺbke opierať o polystyrén ,alebo styrodur.Mráz spolu s vodou by ho poškodil.Ak chcete šetriť tak sa dá použiť ako základ obyčajný fasádny polystyrén a na to ako vrchnú vrstvu celoplošne nalepiť 2 cm hrubý styrodur.Styrodur sa dáva preto lebo je nenasiakavý a udržia sa na ňom aj cez zimu vrchné materiály ,lepidlá ,omietky,obklady.Z obyčajného polystyrénu by nalepené vrstvy podmrzly a opadali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr Penové sklo pôjde len po obvode a úzke len toľko aby sa sypané penosklo nedostalo von. Existujú aj betónpenosklové tvárnice, tuším že ich má Mio.
Odpovedať
@antonmesaros @dominik_boksansky Nenahrádzal by som nensiakavé XPS čímkoľvek iným nasiakavým, polystyrén nie je jediná položka, opravy môžu byť drahšie ako ušetrená suma za materiál.
Odpovedať
@blacksr Detail s doskovým penosklom: http://s16.postimg.org/7zekiljoz/deta...
Odpovedať
@radopp Tak toto by som nechcela. "Najlepší" je ten penosklový článok na kraji s prierezom 10x10 cm.
Odpovedať
@blacksr @radopp, penosklo urcite nebudem riesit v tomto pripade. Cena cena cena :-) nehovoriac o narocnosti. Ten Roofform si urcite overim, ci sa este vyraba. Podobne ako roofform sa da pouzit EPS 200S. Co znamena, ked je uvedene, ze sa EPS da pouzit pod zemou s izolaciou proti vode? Mozem tomu chapat tak, ze postacuje dat nopovku, alebo je potrebne zvolit zodpovednejsi pristup? @antonmesaros postacuje na oddelenie zeminy od EPS pouzit nopovku? Uvazujem aj nad tym pouzit 2 cm XPS na EPS, technicky by to nemalo byt narocne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nopovka nestačí.
Odpovedať
@dominik_boksansky Pod zem sa dáva polystyrén s uzavretou štruktúrou, teda XPS. Ostatné typy sú s otvorenou štruktúrou typu sito, maximálne s povrchovou úpravou dosky, ale ak sa poškodí, tak EPS navlhne.
Odpovedať
antonmesaros Nopovka nestačí. @antonmesaros :-) tak ako sa to potom riesi?
Odpovedať
Profilova fotka
Nopovka + štrk,okrúhliaky a pod.
Odpovedať
@blacksr Roofform podla slov zastupcu polyformu sa vyraba, ale iba na objednavku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky jedine XPS, alebo perimeter.
Odpovedať
@abobo jestvuje na to tvrdenie aj dovod, skusenost ? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky samozrejme len XPS a perimeterm ma uzavretu bunkovu strukturu. Akykolvek iny EPS nasiaka a taketo setrenie by sa ti rychlo vypomstilo. Nesetri tam kde neusetris :-). Proste zaklady pre masivny PD su draha zalezitost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?