Aké sú minimálne požiadavky na hrúbku izolácie?

ake minimalne poziadavky na hrubku izolacii trba splnit pre novu normu? dom novostavba ytong. Zaujima ma hrubka zateplenia podlahy, stien, stropu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
90-60-90 :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pitt2701
Odpovedať
Profilova fotka
Od toho je projektant.
Odpovedať
Profilova fotka
@pitt2701 - http://lmgtfy.com/?q=norma+zateplenie Ak je potom nieco nejasne, pytaj sa. Cielom je dostat tepelny odpor vsetkych casti domu na pozadovanu hodnotu, podla toho zvolis prislusnu "hrubku" izolacie. Uz dnes by som sa snazil dostat R stien na 6,5 (norma od 1.1.2019). priklad na vypocet mas tuto: http://www.klasici.sk/node/366
Odpovedať
@mgx ďakujem krásne len je to na mna lajka dost zlozite. nevedel by si mi povedat ci bude postacovat zateplit ytong lambda P2 350 12 cm polystyren, podklaha 16 cm polystyren, a medzi hrady na strop pojde cca 20 cm vata plus potom este na kríz pod nu to presne neviem kolko este.. hrady su od seba 80 cm a dom je klasický obdlznik 14x10 podorys. velmi pekne dakujem .. ps: este som rozmyslal ze na steny mozem dat aj 15 cm polystyren
Odpovedať
@pitt2701 co ho bude chranit pred prehrievanim? vsetci riesite zimu, akoby tropicke leta neexistovali. V BA mrzne par dni v roku, zato tropickych noci bolo uz 31. Pomoze EPS v podlahe, vata v strope, velke okna na juh a pod? ak kupis TC, masivne zateplit netreba. Chladit bude treba.
Odpovedať
@peto99 jedna sa mi hlavne aby som pri kolaudacii splnil normu potrebnú na kolaudaciu .. certifikat ... nad tepelnym cerpadlom tiez uvazujem.. je do zilinsky kraj..
Odpovedať
@peto99 raz bolo 31 tropickych noci a uz z toho robis bezne bratislavske leto :)
Odpovedať
@pitt2701 ohladom kolaudacie toto forum nie je najlepsie miesto. Na to su projektanti a stavebny urad. Mne skolaudovali pred mesiacom, ani neviem ako. Vadila im hlina pred domom, vysoky schod 30 cm z terasy, a dosky na pozemku. TC je vyborny napad, ceny su uz priaznive a mozno zazijes aj dotaciu. O ucinnosti nemedituj, kurit budes stale lacnejsie ako plynom, a plynom sa navyse neda chladit. V mrazoch prikuris v kachliach a je vybavene. Ak si vies urobit lacno stropne chladenie, zide sa viac, ako polmetra EPS v podlahe.
Odpovedať
@gashtaan neznesitelne bolo aj 2012, 2013, a to su len tie, ked uz stal moj dom. Alebo cakas prichod doby ladovej?
Odpovedať
@peto99 asi mam nieco s pamatou, nespominam si, ze v minulych rokoch bolo to, co toto leto... dobu ladovu neocakavam, ale neocakavam ani to, ze teraz budu teploty kazdy rok exponencialne rast a o 5 rokov skoncime v plamenoch.
Odpovedať
@gashtaan Tak máš krátku pamäť :) Minulé leto (2014) bolo napríklad katastrofálne, ale aj tam bol zase mesia 06 keď som sa viac ako 2 týždne nevyspal ... Všeobecne, keď sa pozriem na svoje detstvo, tak sme boli ako decká radi za 28 - 29 stupnov, keď hlásili 32, tak už nás rodičia natierali kadečím aby sme sa nespálili a v rádiu varovali pred obrovskými horúčavami ... Pár rokov na to je už normálne, že cestou s práce mi auto ukazuje 41 stupňov ... Fakt je ten, že letá budú už len teplejšie ... Nepredpokladáme, že si niekto stavia dom na 2-3 roky, ale možno na to, aby tam žil 20-30 rokov ... Takže je rozumné na toto do budúcnosti myslieť :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubk0 tak ako hovorim, asi mam nieco s pamatou :) No aby sa nestalo, ze o 5 rokov sa teploty zacnu znizovat... ako pisem, sice su tendencie teraz ake su, neznamena to, ze to bude tak dalsich 30 rokov...
Odpovedať
@gashtaan ochladilo sa, tak uz vyskakujes :-D?
Odpovedať
@peto99 vonku mozno, no ja zial ochladenie v mojom betonovom dome pocitim mozno tak o tyzden :)
Odpovedať
@gashtaan suhlasim, beton ma dlho zotrvacnost ;-) , ale aspon sa pomalsie nahreje
Odpovedať
@gashtaan Povedzmi, čo nasvedčuje tomu, že by sa "možno" malo o pár rokov začať ochladzovať ? Toto jediné nechápem :)
Odpovedať
@gashtaan ozaj, nevedel som, ze velox je beton, pre mna je beton nieco ine
Odpovedať
@peto99 ?
Odpovedať
@lubk0 Jasne katastrofalne: http://www.shmu.sk/sk/?page=1783&id= Teplomer by ti ukazxoval v aute 42 aj ked si biol decko keby si mal v aute teplomer. Auto ukazuje vela lebo stoji na slnku a chodi nad ciernym horucim asfaltom. Raz je leto dobre raz je leto na hovno. teraz bolo konecne normalne, ze neprsalo kazdy druhy den a uz ste z toho vsetci hotovi. ja si pamatam ze cez leto bolo bez dazda bezne 2-3 tyzdne, co pominule roky nebolo.Ale to je vsetko uplne oftopic kaslitena to. @pitt2701 aby ti dom presiel za to ej zodpovedny projektant a schvalit to musi stavebny urad. Hadam nebudes ty riesit aku dat izolaciu, ked su na to oni. Ak je to na teba zlozite spocitat dokopy tepelny odpor. Ak das na ten ytong 12 cm to splni (nepises ale aku mas hrubku), na streche 20cm + neviem kolko ako pises... tak tam treba ze vraj aspon 30 a viac. Mimochodom ja som v projekte ani zateplenei nemal len ytong 37cm a na stavebnom nik nic neriesil. Minule som nasiel stary clanok okolo r. 2005 a tam pisali ako je 5 cm polytyren slabi ze treba spon 8. Hmm kurva ale su ti zakonodarci a inzinieri sprosti ze za par rokov je aj 2 nasobok zrazu ubohy. Ja budem teda vizionar a napisem ze si daj rovno pol metra minimalne a meter vaty lebo kkti z bruselu s tym pridu za 5 rokov ako o minemie lebo co sa stavia doteraz to budu praveke nehospodarne jaskyne.
Odpovedať
@lubk0 pocasie je vysoko premenliva vec, ale pokial mas model, ktory ho dokaze predpovedat na 30 rokov dopredu, zasluzil by si si nobelovu cenu... to mne ako obycajnemu cloveku neostava nic ine, len si povedat, mozno rok 2045 bude teplejsi ako tento a mozno nie.
Odpovedať
@peto99 a co je podla teba beton?
Odpovedať
@gashtaan Ja osobne ten model nemam :) Skor podla toho čo čítam, ho majú meteorológovia :) @sysell OK, tak inak, ako decko som o hlásenej teplote 38 stupnov ani nesníval a ani som nevedel, že taká môže existovať :) Či aj to sa mi len zdalo lebo neexistoval teplomer ?
Odpovedať
@gashtaan A k tvojej krátkej pameti :) Tu máš napr rok 2013 http://www.aktuality.sk/clanok/233589... http://climatemap.blogspot.sk/2013/08...
Odpovedať
@gashtaan aspon 20 cm liateho betonu alebo tvarnic
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 chceš mi povedať že tepelná izolácia sa rieši iba kvôli zime? Ide o kvalitné odizolovanie domu, aby si v ňom mal čo najdlhšie tepelnú pohodu, bez extrémnej vynalozenej energie. Treba premýšľať... Že zateplovanie ju ľudový výraz, jedná sa o izoláciu tak ako aj proti zime, tak aj proti teplu a prehrievaniu. A môžeš mať dokonca izoláciu aj hydro,... Ber príspevok trošku s nadhľadom,... Pretože debata sklzla na tému počasie... tvojou zásluhou, pretože nevieš že izolovať sa dá proti hocičomu a aj hocikomu.
Odpovedať
@peto99 aha, takze 15cm betonu nie je beton... mam rad taketo dni, ked sa nieco dozviem. Ale aby boli moje vedomosti uplne, pod 20cm zmesi strku, piesku a cementu sa ako hovori u vas odbornikov?
Odpovedať
@lubk0 hej, v 2013 bolo teple leto, ale v mojej pamati nebolo take teple ako toto co mame teraz. Daj este nejaky clanok od meteorologov, kde pisu, ze teploty uz budu len narastat a o 30 rokov tu budeme mat kolko? 80 stupnov?
Odpovedať
@gashtaan gashtaan ma pravdu.. Taketo leto nebolo este ani jedno, mas slabu pamat @lubk0 :-) Bez urazky.. Viem, ze kazde leto byva cca 12-18 dni horuce cca 34 az 36 stupnov, ale tam je koniec... teraz take boli 3 mesiace a z toho bolo chladnejsie max 2 tyzdne..A teplota u nas 38 co nikdy pred tym nebola.. Pred dvoma rokmi sa mi stalo zaciatkom jula, ze bolo vonku pobede 10 stupnov a to zo stredneho SR. Toto leto bolo jednoducho rekordne...
Odpovedať
@gashtaan A kto povedal, ze tu bude o 30 rokov 80 stupnov ? Kto povedal, ze sa kazdým rokom zvyšuje maximálna teplota o 2,66 stupna ? Ved nepodsúvaj mne / nám do úst veci, ktoré sme nepovedali :) Jeden článok za všetko : http://www.topky.sk/cl/10/1490835/Kli... Nájdeš ich na internete mraky, či už v SK alebo z iných zahraničných zdrojov ... Je toho plno ale ano, radšej dám na rady gashtaana z modrej strechy a budem veriť tomu, že pri súčasnom trende sa to zázrakom, pravdepodobne mávnutím čarovného prútika posunie k lepšiemu :) @lubomird = prepáč, a ja som kde tvrdil, že takéto leto tu už bolo ? Ja hovorím o tom, že sú letá stále teplejšie a menej znesitelné :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?