Aká je kvalitná vata na strechu?

aka 200 vata je kvalitna a mala by splnit to co ma splnat.....aka hustota ci tuhost alebo vyrobca na co mam pozerat pri vybere vaty na strechu??? dakujem
Odpovedať
1
2
důležité je číslo lambda ... já jsem zatím našla jako nejlepší isover unirol profi ... tuším že má lambdu 0,33 ... ale je také dražší ... my asi půjdeme do isoveru domo, je skoro o půlku levnější
Odpovedať
Profilova fotka
pozeraj lambdu , ja som si objednal Ursa s Lambda 0,032
Odpovedať
alebo ked mas dostatok miesta na vatu, tak pozeraj cenu/lamda.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme kúpili Isover Unirol 0,036, 20 cm. Je v celom priereze hydrofobizovaná.
Odpovedať
Ja som sa zatial dostal k samym protichodnym informaciam. Jedna vec je teoreticka lambda, druha je prirodzena deformacia. Nech ma ziadny predajca nepresviedca, ze ta jemnucka nadychana ISOVERka sa nestlaci pod vlastnou vahou.. Viem, ak davas 20 cm, je to skoro jedno. Ale ja davam na strop aspon do R=10, cize aj 40 cisel.. Rozmyslam, ci neist radsej do takej "strednej triedy", akou je napriklad Nobasil MPN.. Co poviete? @buggy @xenna
Odpovedať
Profilova fotka
Záleží to od toho ako to poskladáš. My budeme dávať 2x20 cm. Jednu vrstvu medzi krokvy a druhú nad záklop z dosiek. Jedna vrstva nebude tlačiť na druhú.
Odpovedať
@matorado pravda aj ako xenna vravi a predpokladam, ze tam das take tie baliky vaty. Cize na zaciatku je max. stlacena a po rozbaleni sa zvacsi. Preco by sa znova zmensovala, ked sa od silneho stlacenia roztiahne iba tolko, co ju nuti vlastne pnutie? Gravitacia na nu posobi od pociatku. Takze ja sa toho nebojim, ze by sa mi stlacila a ked, tak naozaj minimum co nema u mna ziadny zmysel riesit.
Odpovedať
@muskaat a to cislo lambda cim je mensie je lepsie ci naopak?????,
Odpovedať
@matorado ja idem davat nobasil dosky. Ja tym nadychanym vatickam neverim
Odpovedať
Profilova fotka
@galeon Lambda cim mensia tym lepsia, lebo celkovy tepelny odpor vyratas ako hrubka materialu / lambda, Cize pre 20cm izolacie s lambdou 0.040 ti vyjde R=0.2/0.040 = 5 ale ked uz das lambdu 0.033 tak mas R=6.1
Odpovedať
Ta co ma najlepsiu cenu.....
Odpovedať
@ulicnik24 prečo neveríš tým vatičkám? Praveže tie drahšie vaty sú kvalitnejšie. Maju pomerne kvalitne tepelnoizolačné vlastnosti. Neviem či sa môže porovnávať vata a nejaký ten EPS. Každý má asi svoje za a proti. Ale s vatou sa aspň ľahšie pracuje lebo sa dobre poddá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ak mozem doporucit, tak do podkrovia len Knauf Unifit alebo Isover Uniroll. Je to idealny kompromis cena/tepelny-odpor/pevnost . Nobasil je velmi tvrdy a pri krivych krokvach ho je problem presne zarezat tak, aby neboli fugy medzi drevom a izolaciou. Tiez je z neho vela odpadu, lebo ak nechcete mat vela spojov medzi izolacnymi doskami tak nemate kde pouzit tie kusky co ostanu. Napriklad pri vzdialenosti medzi krokvami 80cm, ostava 20cm, ktore je problem pouzit. Pri celom podkrovi je tych odrezkov velmi vela. Nobasil je vyborna izolacia, ale na fasadu alebo do podlahy. Nie do podkrovia Lahke izolacie ako Knauf Classic alebo Isover Domo su zase velmi meke a casom sadnu a zmensi sa ich hrubka. Tiez nedrzia medzi krokvami a je to take "minimalne" riesenie aj ked za nizsiu cenu Unifit/Uniroll ma vybornu lambdu, nie je taky lahky ako Classic ale zase pruznejsi ako Nobasil. Ak sa odreze o 2cm sirsi ako vzdialenost medzi krokvami, bez problemov drzi aj bez viazania. Ak odzereze o 2cm sirsi Nobasil, tak ho medzi krokvy nedostanete. Classic zase medzi krokvami nebude drzat a bude bez viazania padat. Dalej by som doporucil ak je priestor izolaciu s vyssou lamdbou vo vacsej hrubke ako nizku lambdu a mensiu hrubku izolacie. Vychadza to vyhodnejsie v pomere R/cena.
Odpovedať
@oondrejj O EPS nebola rec.. Porovnavame tu sklenu vatu - napriklad Isover Domo, s kamennou (cadicovou) vlnou - Nobasilom Classic a tzv. strednu triedu - Nobasil MPN - to su tie "dosky".. Cize vychadza mi to tak, ze bud lacnejsie riesenie - jednotlive vrstvy nedat kontaktne, ale niecim ich "podopriet", alebo dat drahsiu vlnu v doskach.. @ulicnik24 @buggy @xenna
Odpovedať
@matorado no to uz naozaj zalezi od navrhu domu, ako je mozne co izolovat. U mna makka co najlacnejsia vata polozena na snurkach a SDK. Aj zaveseny strop nieco stoji, ale zas plni viac funkcii nez len drzat izolaciu. Je to komplexna matematika si zratat co je lepsie kedy. Kopec + a -.
Odpovedať
neporovnavam vatu a EPS ale tie vaticky a kamenna vlna v doskach
Odpovedať
Profilova fotka
@galeon nobasil, rockwool.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam 20cm knauf a som spokojna ..
Odpovedať
asi bude platiť že čím drahšia vata tým bude aj jej kvalita vyššia. Takže ak chceš poriadne kvalitné tak pozeraj to čo v regáli stoji najviac. Na druhej strane skôr si sa mala spýtať aká hrúbka a akej vaty by sa ti tam hodila. To by bola asi otázka skôr na mieste.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@montazsadrokartonu skúsil som Knauf unifit 035, odrezal som o 2-4 cm viac ale nedrží sama medzi krokvami, máte inú skúsenosť ? krokvy 16ky, rozpon 82 cm čím ste podväzovali ? drôtom (hrúbka?) či nejakým špagátom ?
Odpovedať
@montazsadrokartonu mám otázočku: keď sú krokvy 20 cm, dávať medzi ne vatu 20 cm alebo menšej hrúbky? a potom chcem prekladať ďalšou vrstvou. na to parozábranu a na to konštrukciu a sadrokartón. je takýto postup správny alebo treba niekde ponechať vzduchovú medzeru? ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@snilek14 osobne planujem dat o 2 cm menej, zavisi to ale od toho, aku mas foliu pod krytinou, resp. ci mas plny zaklop...ak plny zaklop, tak bez medzery, ak mas foliu, tak podla toho, ci je kontaktna alebo bezkontaktna...no nedavno tu bola diskusia o dost vaznom probleme mokrej vaty, kedy sa vata dotykala folie, vznikal kondenz a premocil vatu..folia bola udajne kontaktna...preto osobne budem volit radsej o cca 2 cm menej ako hrubka krokvy...
Odpovedať
Ak by som mohol.. Ak ideme od: strešná kritina, laty + kontra laty, paro priepustná fólia ( dotyková , alebo nedotyková ) Nasledovať by mala odvetrávacia medzera ,ale len ak tá fólia je nedotiková . ( tz že izolácia sa môže dotýkať fólie. ) ( záleží akú si si kúpil ). Potom nasleduje izolácia medzi krokvami. ( a ak musíš, chceš alebo potrebuješ nasleduje izolácia na krokvy ( izolácie môžeš ukladať na seba ) . Potom paro zábrana riadne utesnená zo všetkých strán. konštrukcia na sádru a samotná sádra. leo.
Odpovedať
Izolačné schopnosti pri zapletení krovu vatou zvyšuje prekladanie viacerých vrstiev v rôznych smeroch. Teda najprv izolácia medzi krokvy a potom viac vrstiev, dôležité je ukladanie v rôznych smeroch teda jednu vrstvu horizontálne a ďalšiu vertikálne atď. Je to pracnejšie ale malo by to zlepšovať izolačné vlastnosti. Momentálne je minimum tých 40cm aspon s lambdou 39.
Odpovedať
@leo136 Nerozumiem tomuto: "Nasledovať by mala odvetrávacia medzera ,ale len ak tá fólia je nedotiková . ( tz že izolácia sa môže dotýkať fólie. ) ( záleží akú si si kúpil )." ak je nedotyková = izolácia sa asi NEMOŽE dotýkať fólie. Správne? A teraz sa bavíme o fólii pod škridlou nad krokvami, áno? Ďakujem.
Odpovedať
@snilek14 ano, jedna sa o foliu pod skridlou, no never ziadnej dotykovej ci nedotykovej a tu medzeru tam pre istotu nechaj...
Odpovedať
@marek_norway Potom ak tam nechávaš medzeru, tak ju máš aj odvetranú dole aj hore pri hrebeni, tzn. nie len odvetranú časť medzi fóliou a škridlou ale aj medzi fóliou a izoláciou, viď trojplášťová strecha detaily u jednotlivých výrobcov ? Ak nie aký to má zmysel ?
Odpovedať
@marek_norway no a ak by bola dotyková, čisto teoreticky - môže sa teda dotýkať izolácia fólie, nie?
Odpovedať
@snilek14 na to by mala byt, ale ako som pisal vyssie, bola tu tema, ked niekto mal dotykovu a mal s tym problem, mozno tam toho bolo viac, ale nechcel by som riesit vymenu mokrej vaty kvoli kondenzacii na folii...
Odpovedať
@marek_norway to ani ja, preto sa pýtam... podkrovie v dome sme ešte neriešili, zatiaľ len garáž, ktorá je pristavaná k domu, ale tam nebude kúrenie a tam to tak urobili, že sa izolácia dotýka fólie, vlastne trochu ju vytláča. môže to byť problém?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?