Aka by mala byt minimalna hrubka zateplenia grafitovym polystyrenom?

Profilova fotka
Dobry den vsetkym. Mam otazku na niekoho kto zateploval grafitovym polystyrenom. Mohli by ste mi napisat ake mate skusenosti a aka je idealna hrubka zateplenia pre dobru tepelnu izolaciu s hrubkou tehli Heluz 380mm? Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
8-10cm
Odpovedať
Profilova fotka
20cm a viac.
Odpovedať
15 a viac
Odpovedať
@vkubko :) nestastna 380. Zalezi to na tom kolko chcete kurit a dalej na tom ake hrube mury ste este ochotny zniest =D. pri 20 cm EPS to mate mur skoro 60 cm :)
Odpovedať
Aby ste dosiahli cieľovú odporúčanú hodnotu pre zateplenie obvodových stien podľa normy tak najmenej 10 cm.
Odpovedať
skúsenosť dobrá (pozor na priame slnko pri montáži), hrúbku pod 15 cm by som neuvažoval, ale závisí to na teplotechnickom posudku, škoda že ste dali tak hrubé múry z tehly. @stastnyjim: cieľovú? pridaj!
Odpovedať
Budete kúriť elektrinou, tuším aj malú hodnotu ističov musíte mať? Ak si dobre pamätám z inej diskusie. Preto treba okná osadiť zarovno vonkajšieho okraja tehly a dať na to cca 20 cm EPS. Škoda, že ste dali tak hrubú tehlu, ale už je to tam. Pri 20 cm EPS nebudú okná vyzerať utopene. Poriadne poriešte tepelné mosty, zateplite podlahu koľko pôjde - vidím, že hrubá stavba už stojí, asi do 10 cm EPS do podlahy dal projektant. To znamená, že treba masívne zatepliť základy a sokel. Fasádny EPS potiahnuť až ku škridle a až potom robiť podbitie - nie naopak!!! Na strop aspoň 40 cm vlny - pokiaľ nebude kúrenie drevom, tak sa oplatí dať 60 cm pri kúrení len elektrinou. Okná s trojsklom Ug=0,5-0,6 W/(m2K). Rekuperácia. Kúrenie pomocou elektrokotla + riedka podlahovka. Nezapájať všetky špirály EK, iba do hodnoty tep. straty domu - aby to zvládli ističe. Na TUV bojler, môžete rátať s nejakým OZE, oplatí sa (FTV, bojler so vstavaným TČ, termický solár). edit: vidím tam aj komín - postačia malé krbové kachle, môžu byť teplovodné, akumulačku do 500 litrov k tomu + podlahovka. Ale postačia len klasické kachle + EK s podlahovkou, keď takto dobre zateplíte. Treba to vypočítať podľa tep. straty. Na strop postačí "len" 40 cm vlny. Ostatné ako som písala vyššie. Kúrenie spravte investične čo najmenej náročné a dokážete vykryť aj cenové navýšenie za tep. izolácie (cca 2500 €?) a aj za prípadnú rekuperáciu. Všetko to vždy závisí od dobrého premysleného návrhu. Čudujem sa projektantovi, že Vás nechal takto napospas a neriešil to...
Odpovedať
Profilova fotka
taká istá, ako obyčajným PS
Odpovedať
ak ste plánovali zateplovaťuž pri tvorbe projektu, tak potom 38 tehla je zbytočná . Kľudne tehla 30cm a ušetrené peniaze vraziť do hrubšej izolácie ,rekuperácie....60cm múr je už dosť myslím.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
@pivec @banjo1 @jan45 @blacksr Zdravím Strecháči, Nechcem zakladať novú tému, pretože mám podobný problém ako kolega, aj keď prešlo takmer 10 rokov. 😄 .Ja mám síce dom postavený z Termaliky 30cm a zateplenie mám naprojektované na 20cm EPS. Premýšlam žeby som dal 25cm EPS. Rám okna mám zarovno vonkajšou hranou múru. Je táto hrúbka múru 55 až 60cm v poriadku? Oplatí sa podľa vás nahradiť 20cm 25cm. Rád by som sa dostal na priateľné maximum hrúbky zateplenia. Mám pocit že v súčasnej dobe drahých energií má každé zlepšenie tepelnoizolačných vlastností stavby význam, Navyše môžem navýšiť hrúbku izolácie pod kastlíkmi pre podomietkové žalúzie. V podlahe mám 18cm EPS 100S. Na strope 60cm fúkanej izolácie Supafil od Knauf. Okná Slovaktual Hl pasiv 3sklá. vopred ďakujem za vaše odporúčania.
Odpovedať
@luigi1244 Som zvedavý, ako rýchlo sa dostaneme na hrúbku zateplenia 50 cm. 🤔 🤔 Pred 5 rokmi bolo bežné zateplovať 15 cm EPS, ja mám 16 cm šedý EPS.
Odpovedať
Od istej hranice je už ďalšie zvyšovanie hrúbky izolácie ekonomicky nerentabilné. To sa treba však reálne oprieť o výpočet, nie strieľať od pása. A poznať samozrejme ďalšie vyplývajúce faktory.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@luigi1244 Kuknite do projektu EHB a prenasobte si hodnoty pre stenu - o koľko to klesne za rok. Tento rozdiel krát cena tepla. Cenový rozdiel za EPS deleno ročná úspora v € - vyjde prostá návratnosť.
Odpovedať
a s prostou navratnosťou sa dá potom operovať ďalej
Odpovedať
@luigi1244 mam rovnako 30cm porobeton a 25cm izolacie. V com by to ako nemalo byt v poriadku?
Odpovedať
@palo18 Ja len kvôli hrúbke obvodovej steny. Viem že je tam rozdiel len 5cm, ale či to nevyzerá zle s tak hlbokými špaletami. @blacksr @kejsix @chrobak7 Rozumiem tomu že by to chcelo výpočet. Vnímam to tak že pri navýšení hrúbky EPS o 5cm zaplatím asi o 500e viac za EPS, čo znamená 5% navýšenie jednorázovej investícia na zateplenie, ktorú už v budúcnosti nebudem mať možnosť zmeniť. Pri tak ekonomicky nestabilnej dobe, aká je dnes a aká bude pravdepodobne v krátkej budúcnosti sa len modlím aby tých 500 e navyše na zateplenie boli pre mna naozaj vyhodené peniaze 😄, ale ak má niekto iný názor, rád si ho vypočujem. Ďakujem
Odpovedať
@vkubko Vypočítaj si tepelnú stratu cez 1m2 steny Heluz 380 s rôznymi hrúbkami grafitového polystyrénu. Tu si vieš navoliť materiály aj s rôznymi hrúbkami. https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-... Vypočítaš si súčiniteľ prestupu tepla U a dostadíš do vzorca na výpočet tepelnej straty prestupom Q=UxAx(Ti-Te) Q - tepelná strata vo Wattoch A - plocha steny v m2 Ti - teplota interéru v °C Te - teplota exteriéru v °C Pri 10cm grafitového polystyrénu Q=0,11x1x(20-(-15))=3,85W na 1m2 Pri 15cm grafitového polystyrénu Q=0,09x1x(20-(-15))=3,15W na 1m2 Pri 20cm grafitového polystyrénu Q=0,08x1x(20-(-15))=2,8W na 1m2 Pri 25cm grafitového polystyrénu Q=0,07x1x(20-(-15))=2,45W na 1m2 Máš to na 1m2 - zisti si koľko m2 má tvoja stena, ktorú chceš zatepliť a vynásob. Vyjde ti tepelná strata cez konštrukciu steny. Je to hodinová hodnota pri výpočtovej vonkajšej teplote -15° - tá je ale len pár dní v roku. Priemerná vonkajšia teplota počas zimnej sezóny je možno 3°-4°. https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Tu si orientačne dosaď do hodnoty tepelnej straty objektu to, čo ti vyšlo za stratu cez tú stenu aby si videl aký rozdiel ti to urobí pri jednotlivých hrúbkach izolácie. Vyjde ti ročná potreba tepla. Ceny za jednotku tepla máš v cenníku od svojho dodávateľa energií, ceny rôznych hrúbok polystyrénu nájdeš na nete. Ideálnu hrúbku izolácie si vylaď podľa svojich cien a preferencií. Najlacnejšia energia je tá, ktorú vôbec nepotrebuješ. Nemáš za čo 🙂
Odpovedať
Mal som 375 porfix úplne bez zateplenia. A žil som. 😄
Odpovedať
Len na okraj, mne tak vyšlo pri 200m2 pri 15cm polystyrénu 630W a pri 25cm polystyrénu 490W. Po dosadení do tej druhej tabuľky je rozdiel v ročnej spotrebe cca 300kWh. Pri cene 0,05eur za 1kWh plynu je to ročne v cene za spotrebovaný plyn rozdiel 15eur. Môžeš si z toho vypočítať návratnosť 25cm polystyrénu oproti 15cm. Samozrejme ale môžeš si navoliť kľudne aj 50cm, nikdy nevieš ako sa budú hýbať ceny energií. Za mňa je nezaujímavá návratnosť polystyrénu s väčšou hrúbkou ako 15cm, ale každý máme iné predstavy o živote.
Odpovedať
@luigi1244 špaleta bude takmer identická ako máš aj vnútornú 😉
Odpovedať
@luigi1244 Ak ti ide o vonkajsiu spaletu, tak my sme dali 26cm sivy EPS a spaleta uplne v pohode. Okna mame osadene na hranu muru (30cm Ytong). Je tomu par rokov a to bol stavebny material za dobre ceny.
Odpovedať
Ahojte, viete nám poradiť s výpočtom straty pri hrúbke kamennej steny 85cm.? Čelnú stenu nám nedovolia dať izoláciu pamiatkári, druhá stena je spoločná so susedmi, kúria OK 😀, problém je severná stena, cca 40m2 a pohrávam sa s myšlienkou dať tam 10cm. Má to význam? Ďakujem.
Odpovedať
@vebi34 je to homogénna stena alebo je každý kúsok z iného kameňa? Zateplenie môže spôsobiť vznik plesní, preto treba hrúbku vypočítať a to tak aby tvorba rosného bodu bola mimo muriva
Odpovedať
@toky1 lenze pokial viem cena plynu na 2023 je cca 1.40 za m3, teda cca 0.13 za 1kW. a uz sa blizis uspore 40 Eur. Predpokladam ze v strope mas tiez len max 30 cm, a podlaha 10? Ak sa mylim sorry. Takze 300 kWh by si usetris stenamy, myslim ze viac stropom a nieco podlahou. Takze odhadom cca 800 kWh by si usetril? Neviem ako sa hybu ceny teraz... a hladat sa mi to nechce, ale niekedy to bolo podstatne lacnejsie. No a od urcitej spotreby sa ti neoplati davat plyn, neoplati sa Ti stavat komin a krb, a ked si to spocitas, ze za izolacie das viac, ale nedas ine veci ... tak platis menej od zaciatku.
Odpovedať
@mr79 Mýliš sa, cena plynu je 0,05. Elektrina 0.17.
Odpovedať
@peter977 asi homogénna
Odpovedať
@mr79 Zateplenie stropu, strechy či podlahy neriešim, na to sa zadávateľ témy nepýtal. Pýtal sa len na zateplenie steny z Heluz 380 grafitovým polystyrénom.
Odpovedať
@toky1 ako mas zatepleny strop a podlahu? Pretoze zadavatel pisal cisla.. a mna zaujimaju Tvoje. Pretoze vsetko treba brat komplexne. Takze ake mas hrubky?
Odpovedať
@toky1 jasne 0.05 s mimoriadnymi opatreniami a platime to vsetci. URSO rozhodlo o 3nasobne vyssej cene.
Odpovedať
@mr79 Ja mám starší dom, ktorý má prízemie z plnej pálenej tehly tuším 45cm a poschodie kváder. Zateplenú mám len severnú fasádu 5cm polystyrén, šikmina strechy 20cm vlna a podlaha pôjdu tiež 20cm min. vlny. Náhodou som sa pred dvomi mesiacmi dostal k niekoľkým balíkom 15cm Knauf 15cm vlny tak som ju rozvinul ako pridanú vrstvu izolácie na podlahu pôjdu. Podlahu netuším ako mám zateplenú ale keď si mám tipnúť tak nijako. Mám vyvýšené prízemie, pod tým poloutopený suterén s kotolňou a skladovacím priestorom. Dom má 260m2 prízemie a poschodie. To či je cena za kWh plynu a elektriny dotovaná je svojim spôsobom pre našu modelovú situáciu irelevantné. Nikto nevie ako sa bude vyvíjať do budúcnosti. Najhoršia panika na trhoch už prešla sa mi vidí - nevravím že sa to vrátia ceny energií na úroveň spred začiatku vojny na UA ale nemyslím si že bude tak strašné. Od 21.04.2022 do 21.04.2023 som mal spotrebu plynu 15111kWh, elektriny 2273kWh a cca 2m3 dreva. Hej bola slabá zima. Pre porovnanie od 21.12.2021 do 21.12.2022 som mal spotrebu plynu 20688kWh a elektriny 1952kWh a cca 0,5m3 dreva. V tom horšom prípade ma vyšli energie necelých 1400eur za technický rok. Staršie hodnoty nemám, vtedy som v tom dome nebýval. Či by som zateplil 15cm alebo 25cm grafitovým polystyrénom tak by bol rozdiel v cene za ročnú spotrebu energie spomínaných cca 15eur. Zanedbateľné.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?