38 tehla zateplenie...

Caute,riesim zateplenie a viem ze 38cm tehla nebola najlepsie rozhodnutie mojho zivota ale: >pred 2,5rokom som mal menej vedomosti o stavbe ako teraz.. >povodne sme nechceli zateplovat a s 38cm sa super murovalo :-) Takze dom uz stoji,byvame,okna su osadene 8cm za vonkajsou stranou muru kvoli super doplnkovym tehlam(dalsi omyl :-) ). Sme zatial rozhodnuti pre nobasil 12 cm takze okna budu utopene 20cm co dufam nebude az taky bunkrovy look :-) .Potreboval by som vediet ci neobjednat radsej 14cm nobasil alebo bude tych 12 ok? Viem ze sa to neda len tak z hlavy povedat ale mozno niekto riesil podobnu dilemu. Len pre info mam bungalow 160m2,trojsklo,komplet podlahovka pod nou 14cm EPS,strop SDK nad 40cm vaty,sokel 10cm XPS zapusteny do cca 30/40cm.. Osobne keby sa mi dalo tak na fasadu supnem 20cm EPS ale to sa uz bohuzial neda kvoli tym oknam a potom aj presahu strechy..Maximalne mozem ist do14cm. Prosim o odborny nazor,ci to ma vyznam.Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@hetfield To takáto téma tu naozaj musí byť každý druhý deň už vidím múdru strechu a jeho výpočty mal si najskôr pokukať staršie témy, keď si to ale zoberieš logicky tak 14 cm bude lepšie ako 12 cm
Odpovedať
@hetfield Cena tepla? Čiže vodu do podlahovky ohrejete plynom alebo elektrinou? Bude aj kúrenie drevom? Miesto vlny môžete dať 12 cm šedý EPS - lacnejšie a lepšie izoluje.
Odpovedať
Profilova fotka
ďaľšie nesprávne rozhodnutie.
Odpovedať
@hetfield Nevidím dôvod dávať vatu. Samozrejme zateplenie má význam. Kľudne dajte 12cm EPS. 20cm ostenia sú ešte ok. Manželka bude rada, že bude mať kde pestovať muškáty :).
Odpovedať
@jan45 preco nespravne rozhodnutie ?
Odpovedať
@hetfield vlna izoluje pri rovnakej hrubke horsie ako EPS. Vo Vasom pripade potrebujete pouzit co najlepsi izolant kedze do velkych hrubok nemozete ist. Odporucam EPS Grafit. Hrubku zvolte co najvacsiu - co Vam oko dovoli :)
Odpovedať
Profilova fotka
@hetfield Tak, ako píše @blacksr - aj ja by som sa priklonil k šedému EPS... A pokojne aj 14 cm. ;-)
Odpovedať
@jan45 Presne som cakal taketo odpovede :-| ale ziadal som o odbornu odpoved. VIEM ZE SOM SPRAVIL CHYBU A UVIEDOL SOM TO HNED V PRVEJ VETE PRISPEVKU..
Odpovedať
@martosko Starsie temy verte mi ze mam preluskane,prepacte ale moc ste mi nepomohol ;-)
Odpovedať
@hetfield cize mate 14cm priestoru na izolacny material? Sedy eps najlepsia volba ako pise @blacksr
Odpovedať
@blacksr Ahoj,podlahovku mam teplovodnu s kondenzacnym kotlom, mame krbove kachle ale v nich kurime tak symbolicko/romanticky :-) Viem ze grafit ma dobre izolacne vlastnosti ale sme rozhodnuti pre vlnu... Byvali sme doteraz v nezateplenom dome(2zimy) a po zdlhavom ale uspesnom vyregulovani podlahovky zodpovedne vuhlasujem ze cez 6 kubikov plynu/den som sa nikdy nedostal.Je v tom aj TUV. Nemam ambicie na NED a vlnu davam preto ze sa mi vidi ako najlepsi izolant v letnom obdobi... Uvazujem spravne alebo sa mam vratit ku knizkam a dostudovat? :-) @peonko nespravne
Odpovedať
@hetfield ci date vlnu alebo eps pocitovo v dome to nebude ziadny rozdiel... rozdiel je len v € ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hetfield "Nemam ambicie na NED a vlnu davam preto ze sa mi vidi ako najlepsi izolant v letnom obdobi... " treba tepelne straty znizit co najviac, a najlepsi izolant bude najekeftivnejsi nie v letnom ale zimnom obdobi predsa nie??? alebo chcete zateplovat kvoli letnemu obdobiu?
Odpovedať
@danifedor ano mate pravdu je tam rozdiel nejakych 450 €,ale myslite ze vlna je zle riesenie? Nemyslim to tak ako niektori " dychaci stien" ale myslim difuziu vodnych par a prestup(posun) tepla(slnko) cez izolaciu.Samozrejme chapem ze ked tyzden prazi slnko tak tie mury sa prehreju ale vie niekto povedat rozdiely v tomto smere? V nezateplenom dome som nemal v lete viac ako 28° ked vonku boli 40° a od zateplenia chcem aj to aby sa mury co najneskor nahrievali,tak zistujem moznosti. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@hetfield ešte aj nesprávne čítate, takže odborná rada : obyčajný PS, 14 cm, neriaďte sa pocitmi. @peonko
Odpovedať
@jan45 Nakolko odborna? :-)
Odpovedať
@hetfield no logicky ked 14 cm sedeho eps lepsie izoluje ako 14cm vlny? tak bude ten sedy eps lepsie izolovat nez vlna aj v letnom obdobi si myslim...tak ale kurite cez zimu nie v lete.
Odpovedať
@hetfield co sa tyka difuzne otvorenej konstrukcie o tom nemam info lebo mam difuzne uzavretu stavbu cize som to ani neriesil.
Odpovedať
@hetfield mam nobasil 140 fkd . Lepsia ochrana voci prehrievaniu- chladim iba 2-3 hodiny, odolnost voci teplu pod tmavou fasadou, ovela lepsia zvukova izolacia. trvacny a prirodny material, dobra volba. Dom nema byt chraneny IBA pred chladom. Mas plyn, bude stacit aj 120 FKD.
Odpovedať
Profilova fotka
@hetfield @jan45 je projektantom niekolko desatroci, staci pre teba ako kvalifikacia :) ? Vsetkych co tu pisu , ze je to v niecom lepsie sa spytaj o kolko lepsie, nech to dolozia cislami a nie pre material, ale pre dom :)
Odpovedať
@hetfield zasa sa chystate spravit hlupost :). EPS 70 F Neo ma sucinitel tepelnej vodivosti 0,031 W/(m.K) pri vlne to moze byt dajme tomu 0,04 W/(m.K) v zavislosti od toho aku pouzijete. Cim je mensia vodivost tym je vlna drahsia. To znamena, ze ak date 14 cm grafitoveho EPS na fasadu je to to iste ako by ste dali 18 cm vlny 0,04 W/(m.K). Uz pri rovnakej hrubke vlny a EPS Vas vyjde vlna drahsie. Difuzia vodnych par, fazove posuny a podobne veci je potrebne matematicko fyzikalne dokazat.
Odpovedať
@dominik_boksansky hodnoty sucinitela tepelnej vodivosti, ktore uvadzas su teoreticke / vypoctove, v realite mozu byt tie rozdiely aj mensie, v extremnom pripade (nekvalitna sarza u EPS vs kvalitna u vlny) mozno aj rovnake. Specialne pri sedom EPS som osobne dost skepticky, ci pridanie grafitu naozaj pomaha, resp. ci stoji za ten cenovy rozdiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky ono je to trosku inak, difuzia a fazove posuny nie je problem dokazat. Otazka znie aky to ma dopad na dom. Specialne vyrobcovia velmi radi porovnavaju samotny material, lebo to vyzera cacane. Lenze nam ide o dom. A v dome je kvantum materialu, ktoreho akumulacia (a tym padom ten fazovy posun) daleko presahuje moznost tej izolacie. Co sa tyka difuzie, ano je pri vate lepsia. Otazka znie aky to ma vyznam v modernej novostavbe , kde sa cez 95 percent vlhkosti odvadza vetranim ? @benco na zaklade coho si skepticky ?
Odpovedať
@dominik_boksansky cital si, co som napisal? izolacia ma fungovat aj INAK, ako len proti chladu. Nobasil ma zopar uzitocnych vlastnosti navyse, ktore som si vsimol pri byvani. Ak aj EPS izoluje rovnako dobre, uz len extremne rozdielna hustota tychto materialov dava predpoklad, ze maju odlisne vlastnosti. Take vyborne vlastnosti, ktore obcas aj niekto oceni, napriklad lepsia izolacia hluku. Dom nie su iba vypocty. Co si urobil, aby sa Ti bungalov neprehrieval?
Odpovedať
@majkoj zda sa mi ze niekto tu robil merania, resp. porovnaval jednotlive druhy EPS a nejak slavne to nedopadlo. zeby asex? uz si nespominam.. druha vec je co vyrobca do toho EPS ozaj pridava, uprimne povedane by som sa vobec necudoval, keby to len farbili na sedo :)))
Odpovedať
btw, mame 25cm eps, okna zarovno murivom (cize 25 cm ostenie) a necitim sa ako v bunkri...mame ext.zaluzie,mozno tie trochu opticky vylepsuju take ostenie
Odpovedať
Citam, ze zadavatel temy nema ambiciu spravit NED, ale ked pozriem skladbu materialov: strop 40cm vata, sokel 10cm XPS, podlaha 14cm EPS, fasada 14cm vaty nebude to stale NED???
Odpovedať
@janyke to ze nema taku ambiciu neznamena, ze to nakoniec nemoze byt NED :)
Odpovedať
@gashtaan Tajne dufam, ze aj bude, okrem tehly 38 (davam 30tku) mame na vlas rovnaku skladbu materialov :-D
Odpovedať
@gashtaan @janyke nerob si iluzie, asi nebude. ja mam rovnake zateplenie, ale pod 70kWh/m2/rok som sa nedostal. Ale kuri plynom, velmi ho to trapit nebude. @hetfield
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?