Zhutnovat zasyp v zime?

Zdravim, Máme zaliate DT v základoch, teraz prichádza na rad zasypavanie základov (pod doskou, dookola zatiaľ nie). Do základov nám treba približne 150m3 zeminy, ktorú som už pozhanal od suseda. Zasyp pri najvyššom múre z DT bude mať hĺbku 1,6m. Vzhľadom na počasie ktoré sa dnes minimálne na východe vyfarbilo sa vynára otázka čo ďalej? A. Dá sa v mrazoch nakladať zemina na auto a previezť na môj pozemok? B. Dá sa v mrazoch zhutnovat zasyp? Zhutni sa to aj keď je zemina zamrznutá? Možností ktoré aktuálne vidím: 1. Naviesť zeminu od suseda na pozemok (je tam miesto aby nezavadzala), počkať do jari, potom zasypať a precízne zhutnovat (po 20cm zeminy, ježko/žaba) 2. Naviesť zeminu od suseda na pozemok a rovno zasypavat a zhutnovat (keď je to v mrazoch možné). 3.Naviesť zeminu od suseda na pozemok a rovno zasypavat, nezhutnovat, nech to samo sadne a zhutnit na jar. 4. Počkať do jari aj s prevozom aj so zasypavanim. Najradšej by som volil možnosť 2, nech to pekne zasnezi, zemina na jar premokne a sadne, ale neviem či je to reálne v tomto počasí, či to má význam. Rok čakať na sadanie nemôžem, budúci rok staviame. Budem vďačný za každý názor.
Odpovedať
@yahooo A. Da, akurat sa bude lepit na korbu. B. Da, mrznut este ani len nezacalo. A ked aj zacne tak zamrznuta bude len vrchna vrstva. Pri nakladani a vykladani sa premiesa. Variant 2. Je bez problemu. Zabku nechaj v rybniku spinkat. Bud valec jezovy alebo vibr. Dosku 500kg.
Odpovedať
Možnosť 3. A keď zhutnovat tak vybracnou nohou, doska je na strk.
Odpovedať
Profilova fotka
3 určite nie ! Na jar 1,6 m sa v jednej vrstve nedá dobre zhutniť. Hutniacou nohou sa to zhutní dobre ale je to dosť namáhavé, vyvodzuje väčšie tlaky na múr a rovnomernosť zhutnenia je horšia ako pri hutnení doskou. Odporúčam 500 kg dosku a hutniť po 0,2 - 0,25m. Ak je tam veľa ílu aj tak to bude potrebovať trochu vysušiť aby sa to dalo zhutniť. Previesť zeminu by však nemal byť problém.
Odpovedať
Aka fajnova pivnica tam mohla byť...
Odpovedať
@kosto13 vyzerate ze viete o com hovorite... Bude teda v poriadku ked pockame s tym hutnenim do jari, ked sa pocasie umudri a zemina trosku preschne? Je v poriadku zasypat, zhutnit a hned na to tahat deku? Stavebna firma mi tvrdi ze pod tou dekou to tak ci tak sadne... Cize v konecnom dosledku nebudem mat dosku podopretu zeminou? je to bezne, alebo su to kecy?
Odpovedať
Urobte teraz, na jar to bude drahšie, mrazy sú slabé a pár dňové, budúci týždeň sa začne otepľovať, pozor pri hutnení nohou pri múre - aby vám múr od tlaku nepraskol. Cez zimu to tak či tak sadne. Pri mokrej zemine sa s doskou bude zle hutniť, bude sa lepiť a doska bude stáť. Alebo počkať do marca.
Odpovedať
@yahooo Ak máš čas, robil by som to teraz. a nebál by som sa ani toho praskania.. Pred zalievaním DT pod doskou sa mi zosunulo kús hliny a zaplnilo asi 5m rad DT. Už sa to nestíhalo rozobrať a vyčistiť od hliny, tak sme to vynechali a zalievali až s doskou. DT som len zlepil penou, aby spolu držali a hutnil som to tesne popri nich nohou. Neprasklo ani sa neposunulo žiadne, tak nevidím dôvod, aby prasklo/ posunulo sa vyplnené betónom. Tlak ide pri hutnení hlavne smerom dole, do strán ide minimálne.
Odpovedať
Profilova fotka
@kosto13 Pokiaľ sa zemina bude poctivo hutniť po malých vrstvách za optimálnej vlhkosti a doska je vystužená podľa projektu určite nič nepraskne. Minule tu bol článok o vystužovaní dosky, či treba výstuž aj na hornom povrchu a bol som prekvapený koľký tvrdili, že netreba aj keď ju tam statik navrhol. Taktiež aj je to zemina menej vhodná na zásyp je dobré dať popri poctivom hutnení vrchnú vrstvu pod dosku min. 0,2 m hrubú zo štrkodrvy fr.0/63 prípadne pod ňu aj dvojosovú tuhú geomrežu.
Odpovedať
@kosto13 ja som nedal, ale som na rovine v urovni okolitej zeme bez zasypu, bol na zemi este meter a pol vykopovej zeme a po jej premiestneni udupane vibracnou nohou (nasiaknute vodou, ani sa to nepohlo). Takze ano, takto statici navrhuju vystuze a meter siroke betonove pasy pod nosne steny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?