Zhŕňali ste ornicu pre výkopom základov?

Ahojte ludkovia, mam otazku: zhrnali ste ornicu pred vykopom zakladov , alebo nie? Lebo v niektorych fotoblogoch to vidim a v niektorych nie....Naco je to dobre? A je to vobec treba? Poradte...Dakujem.
Odpovedať
1
2
Ano jasné najprv sa stiahne ornica a potom sa pokračuje ďalej, však ornicu predsa využiješ či nie?
Odpovedať
Tiež by ma to zaujímalo, mne osobne sa to zdá zbytočná robota, ale ja tomu moc nerozumiem. Momentálne nás to tiež čaká, ale neviem prečo by sa to malo robiť, keď je pozemok celkom rovný, a to čo sa zhrnie sa v konečnom dôsledku bude musieť znova nazad nahrnúť, lebo proste je určená výška pokiaľ tá zemina musí byť.
Odpovedať
Profilova fotka
nie. už bez toho som mal čo robiť aby som zaviezol štrkom vymurovane zaklady . ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
nas tiez o par dni caka zhrnanie ornice...ornica ani vykopana zem nepatri do zakladov, nakolko casom sadne a mozu popraskat mury, treba pouzit riadny zasypovy material
Odpovedať
no mne to vcera povedal stavebny dozor, ze vraj niekto to robi, niekto nie, ale ze je to dobre...Ale vraj potom tam treba dat viac strku ci makadamu ci co,,..
Odpovedať
Profilova fotka
@maluboma Ja som nezhrnal a ani som neplanoval...Uz to tu niekto vysvetloval ze preco sa to tak robi ale neviem to najst...Co si pamätam tak tam bolo pisane nieco o kyslosti pôdy atd...ale to ze ornica sadne, to nieje ten dôvod....sadne kazda...praskat nema preco...V platni je tiez dost zeleza. A v poslednom case co som videl xxx domov tak to nerobili..
Odpovedať
ornica pokial je kvalitna tak je pomerne cenna a aj z toho dovodu ju treba zachranit. Pri stavbe sa okolie doslova znici a aby ste si potom nemuseli zhanat ornicu, co nie je vzdy take jednoduche ako to vyzera a ide to aj do penazi. Ja som si ornicu nechal stiahnut a pekne v jednom rohu pozemku som si aj uskladnil. Ked dostaviam tak ju mam na pozemku (nepotrebujem ju zhanat a vozit) len ju necham rozmiestnit po pozemku presne tam kde je to potrebne. Za dalsie ako tu uz bolo spomenute, ornica nema ani zdaleka taku unosnost ako hnedozem alebo ilovite vrstvy pody, preto sa nehodi pod zaklady alebo pod zakladovu dosku, kedze lubi sadnut a tym mozu zase zaklady trpiet a praskat. Ak sa teda da, tak si ornicu nechajte stiahnut a podla moznosti jej urcite na pozemku miesto kde vam bude najmenej zavadzat.
Odpovedať
My sme pekne krasne ornicu stiahli, na pozemku znikla pekna komu, ktoru sme prikryli ciernou foliou aby nezarastla travou a pekne prehnila a bola urodna:)
Odpovedať
hm, a vy ste to zhrnuli a hned robili vykopy, alebo jeden den zhrnuli, a na druhy kopali? to sa pytam kvoli nejakemu bagriku,,ci ho treba objednavat na dva x...ale asi hej, ze??
Odpovedať
-ornica sa stahuje koli tomu,ze napr. mi sme zacali stavat na byvalom poli,kde boli sadene rozne sadeniny,tym padom sa to hnojilo a neviem co vsetko...Teraz sa z byvaleho pola robi IBV.Ja som ornicu stiahol,nejakych 10 cm nikoho nazabije,uskladnil v rohu pozemku a teraz na jar,ked uz mam postavene nou pekne pozarovnaval pozemok.
Odpovedať
My sme v jeden den zhrnuli ornicu a asi o tyzden kopali zaklady....mozno by ste to stihli aj v jeden den...ale zaklady treba po stiahnuti ornice poriadne vymerat a oznacit (vapnom) a to je tiez celkom pekna prplacka...
Odpovedať
-my sme... :-p
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@maluboma je to velmi potrebne, pisal o tom aj @wittner ... ak nechces aby ti dom sadal kadejako, tak jednoznacne ornicu prec...nehovoriac o hodnote kvality tejto pody, - urodnej pody - ktoru je priam barbarstvo nechat pod stavbou....
Odpovedať
ornicu treba zachranit. My sme teraz kupovali 4 tatrovky ornice a dali sme za nu 300€...takze radsej zhrnut ako potom kupovat
Odpovedať
Profilova fotka
Ornica sa pod každou stavbou musí zobrať-bezpodmienečne! Vyplýva to aj zo zákona. Nehovoriac už o problémoch - technických ak ju niekto nezoberie. Ako to vobec može niekoho napadnúť nezobrať ornicu ?! :-|
Odpovedať
@mirruska to ste mali este dobru cenu, my sme za 2 dali 340e :-p Odkial ste kupovali?
Odpovedať
@zuzuxx kupovali sme z bernolakova ale to boli take mensie tatrovky tusim 7kubikove....
Odpovedať
bernolákovo má tatrovky 12 tonové = cca 8 kubíkov ornice, tiež som od nich bral...
Odpovedať
No dobre, ale my tam máme na povrchu nejakú navážku ílovitú. Ornica je hnedá a tmavá a toto je bledučko hnedé až zlté. Tak to je pravdepodobne nejaká ílová navážka. Tak v tom prípade to je úplne zbytočné to sťahovať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Prečo diskutujú ľudia čo o tejto problematike nič nevedia? Odstránenie ornice, alebo odborne povedané skrívka humusového horizontu záleží od toho, ako je pôda charakrterizovaná v katastrálnej mape (či je to orná pôda) a kde z hľadiska sídla sa nachádza (v zastavanom území alebo mimo neho). Podľa toho sú stanovené podmienky či treba ornicu odstraňovať alebo nie. Ak áno, tak podľa bonity pôdy sa určuje poplatok za vyňatie z PPLF (Poľnohospodársky pôdny a lesný fond) a musí byť spracovaný aj výpočet skrývky s určitou hĺbkou, ktorý tvorí súčasť rozhodnutia o vyňatí z PPLF na pozemkovom úrade. Tak isto je dôležité uloženie a použitie takto odstránenej ornice. Rozhodnutie pozemkového úradu je záväzné a je súčasťou žiadosti o stavebné povolenie. Je to veľmi široká a komplexná problematika a nesúvisí s únosnosťou základovej pôdy, ale so zákonom o ochrane pôdy. Prosím Vás, pýtajte sa odborníkov a nevymýšľajte si rozprávky. Ja som autorizovaný architekt.
Odpovedať
@ivan_r velmi dobra vycerpavajuca odpoved az na tu skryvku
Odpovedať
@ivan_r mozno prave preto, aby sa nieco nove naucili. inak reagujete na 3 roky staru debatu :)
Odpovedať
@benco otazka stale aktualna :)
Odpovedať
ja za mňa ako laika poviem toľko : pre mňa je ornica zlato...aj keď som si na začiatku neuvedomila čo to je teraz si uvedomujem čo máme nazhrňané a teším sa keď si ju budem čistiť sitkovať od buriny a vysypem si ňou záhradu a trávniky... :-)
Odpovedať
@zuzinka0101 Ornica neobsahuje zlato ale 50 rokov postrekov.
Odpovedať
@polystyren možno máš pravdu možno nie..no my sme už postriekaní a povdychovaní všetkým možným a ani si to neuvedomujeme..a ornica pre mňa zostane vždy najkvalitnejšia pôda..
Odpovedať
@zuzinka0101 Komu niet rady...
Odpovedať
@polystyren min. 15 rokov tam nikto neoral ani nesadil a nikdy nie družstevníci..to že je to orná pôda ešte neznamená že bola 50 r chemicky "ošetrovaná" max ju domáci hnojili..ale ty vieš viac ;-)
Odpovedať
@benco to nevadí, táto problematika je stále rovnako aktuálna
Odpovedať
@s555 Ako som písal v inej reakcii - skrývka ornice sa robí v závislosti na kategórii pozemku a jeho umiestnení, preto je niekedy nutná zo zákona a niekedy nie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?