Zemniaca pasovina a zelezna vystuz v zakladoch

Ahojte, potrebujem poradit, ako sa uklada do zakladov zemniaca pasovina, ked tam budeme davat aj zelezne vystuze? da sa to vobec? ak ano, ako a v akom poradi? dakujem!
Odpovedať
1. Pasovina 2. Roxory - vystuz zakladovych pasov
Odpovedať
@marosh19 dakujem. a mozu sa dotykat? nebude potom to zelezo polozene priamo na tej pasovine?
Odpovedať
Ano, treba to vsetko pospojovat. Ja mam spojene aj kari siete v zakladovej doske s pasovinou...
Odpovedať
@paja777 nie nespájať. Zemnič má predpísané uloženie a prevedenie.
Odpovedať
@paja777 Ahoj, poradie je na tebe, tak aby sa dobre robilo. Ulozenie zem. pasoviny ma byt tak, aby bola z kazdej strany zaliata v betone. Kludne pospajat s armovanim betonu. @megdesign prostrednictvom betonu je to spojene tak ci onak. Daj normu, ktora zakazuje spajat armovanie so zakladovym zemnicom. :)
Odpovedať
Ja planujem vsetko zelezo v doske pospajat a uzemnit.
Odpovedať
@paja777 pospájaj všetko dokopy. Ja som dal tú pásovinu aj do výkopu od stĺpa po hodiny, od hodín po dom a popod celý dom do pásov. Spolu okolo 100 m. Pri stĺpe sa na ňu napojili ešte dvaja susedia, takže dokopy to bude aj cez 200 m 8-)
Odpovedať
@jakino "pri stĺpe sa na ňu napojili ešte dvaja susedia" najväčšia chyba, akú si mohol dovoliť spraviť. Ešte raz píšem pre všetkých, zemnič ma predpísané prevedenie. Nebudem tu dávať normy, ale ak ich neviete, dajte to spraviť odborníkovi.
Odpovedať
@megdesign Hmmm tak potom na všetkých školeniach čo chodím hovoria zle podla teba .. Na školeniach vraveli že treba všetky vodivé súčasti v betóne pospájať. Ideálny prípad. Dokonca by sa malo aj armovanie vo venci. Výškové budovy využívajú armovanie ako zvody. @paja777 V základoch a v doske by mala byť kari sieť vodivo spojená so základovým uzemňovačom. Všetko vodivé by malo byť vodivo prepojené! Keď nie je pospájané armovanie, a naindukuje sa v ňom počas úderu blesku napätie, môže dôjsť k výboju medzi armovaním a uzemňovačom a takýto výboj môže poškodiť betón.
Odpovedať
@kajo873 ako ti preskočí z uzemnenia na armovanie napätie? Neblázni. Na aké školenia to chodíš? Ohľadne čoho? Ak majú výškové budovy zvislé armovanie ako zvody, ako je tam prevedená skúšobná svorka? Ako uzemníš Dramix v betóne? (drotiky) Opýtaj sa na to ešte raz na školení a hlavne dávaj pozor a nespi tam.. ;-)
Odpovedať
@megdesign akoze ako preskoci? uplne jednoducho.niekolko desiatok metrov od miesta uderu vznika velmi silne elektromagneticke pole, ktore naindukuje na vsetkom kovovom, hlavne na armovani napatie,ktore je tam neziaduce,ty potrebujes jeden potencial na uplne vsetkom,to je zakladna myslienka pospojovania a ochrany pomocou SPD. spajanie uzemnenia s armovanim mat byt dnes, teda resp uz 10 rokov uplna samozrejmost.to ze na to vacsina firiem kasle ma za nasledok to, aku chabu povest maju bleskozvody a prepatove ochrany na slovensku,pritom je to uzasny vymysel
Odpovedať
@megdesign Z amrovania na uzemnenie preskočí výboj.. A odporúčam ti ísť na školenie aby si bol v obraze, lebo očividne nie si. Neviem či robíš v tomto fachu, ale asi nie, a keď hej tak naozaj mal by si absolvovať nejaké školenie. Ako píše @ondro81 , všetky vodivé časti majú byť pri údere blesku na jendom potenciáli, aby nedošlo k nebezpečenému iskreniu. Kedysi sa to nerobilo, ale teraz je sofistikovanejšia ochrana pred bleskom a prepätím ako kedysi. A musia sa dodržiavať určité pravidlá ktoré sú popísané v normách. Odporúčam sadni a naštuduj, dozvieš sa zaujímavé veci. Hej výškové budovy majú amrovanie použité ako zvody, tiež by si si mohol aj túto problematiku naštudovať. Je toho hodne ohľadom LPS systému u výškových budov. A prosím nemýľ tu ludí a nedávaj chybné informácie. Ale všimol som si že v každej diskusii ideš proti všetkým. Viacerí hovoria niečo, ale ty si vždy proti... asi ťa to baví, nech sa darí ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign inac beton je vodic. Ked tu armaturu nespojis spojena je (aj ked nie uplne dokonale). Prepojenie armatury s uzemnovacim pasom je ziaduce.
Odpovedať
@kajo873 ako myslíš.... ;-)
Odpovedať
@dominik_boksansky presne na toto som čakal. Betón je vodič.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
@megdesign beton je vodic za kazdych okolnosti, alebo len za urcitych podmienok?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ja mam v zakladovej doske iba drotiky, ako sa da dratkobeton uzemnit?
Odpovedať
@nolf beton nieje vodic.
Odpovedať
@nolf tu je o dramixe v betone /v tvojom ponimani drotiky/ troska popisane: http://m.tzb-info.cz/beton-malty-omit...
Odpovedať
@nolf Neviem teraz na čo presne narážaš tvojou otázkou. Nedal si základový uzemňovač a pýtaš sa ako to teraz vyriešiť? Alebo narážaš na to čo som písal že by mala byť kovová armatúra v základoch vodivo prepojená so základovým uzemňovačom?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ano, to je reakcia na to s tym prepojenim kovovej armatury v zakladoch so zakladovym uzemnovacom, ked su miesto klasickej armatury pouzite drotiky.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign v mojom ponimani? su to drotiky, dramix je len obchodne meno ktore pouziva bekaert. vdaka za odkaz
Odpovedať
@nolf pre Bekaert som robil 6 rokov.... Na linku mas uvedene vodivosti betonu bez a s Dramixom....
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Tak potom by som mal mat konduktivitu zakladovej dosky niekde okolo 10-5 az 10-4, ked sa mi zakladova doska riadne vysusi. Ak je teda spavny udaj v stavebnych tabulkach o priemernej hmotnosti 1 m3 betonu, kde sa uvadza hmotnost 2000-2500 kg. Nam do dosky technik z bekaertu navrhol 26 kg dramixu na 1m3. Ked mam vodivu zakladovu platnu a nieje spojena so zemniacim pasom? Co s tym?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?