Zelezo zaklad -rada

zdravim davam do zakladu mura (plota) zelezo pre istotu neriesil som to cez projekt, svojpomoc, kazdy hovoril ze zelezo do betonu v zemi netreba ja ho tam pre istou dam, len ake by ste poradili aby to bolo cca ok.. beton bude cca 45 cm siroky a 100 cm hlboky zvazujem strmienok z 8micky a vodorovne 10, alebo 12mm velkost strmienka 75×35 Videl som na fotkach ze ludia do zeme ak davaju zelezo daju iba taky kos 35×35cm aj ked he vykop hlbsi, ja radsej pouzijem vyssi kos aby bolo zelezo blizsie aj pri vrchu betonu, alebo to nie je dolezite? Vdaka za rady
Odpovedať
@jolaus100 pooviem takto hrady zamky sa stavali bez zeleza a stoja dodnes neni ti tam treba davat synak
Odpovedať
pripadne do strmienka 4 ks do rohov alebo kedze je vyssi (na 75cm) dat aj do stredu vodorovne, cize rohy plus v strede na lavo aj pravo?
Odpovedať
@janovsky2 ten plot bude drzat ausok terenu cca pol metra a bude z DT do vysky 180.. mam obavy avy to zaklad zniesol, resp vuem ze znesie ale ak praskne na nievom to drzalo.. :-S
Odpovedať
@jolaus100 Najlepsia rada je, ze zelezo tam netreba. Ak to bude zaklad pre betonovy plot, tak je to uplne zbytocne, podstatne je aby zaklad dosahoval nezamrznucu hlbku. Mam dvojpodlazny dom v zakladoch ziaden beton a problem nie je a ani nikdy nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
prečo nezámrznú hľbku? dôvod: Budú sa trhať prípojky? bude sa ohýbať koľajnica brány?
Odpovedať
Kusok terenu vysoky cj dlhy pol metra? Dost zasadny rozdiel.
Odpovedať
@tomcok @janovsky2 netreba ani ked ma.plot cca 17m a v stredecbude branka rovno na zaklade max 10 cm dobetojovanyn prah a tym padom na jednej strane zakladu tazky plot z DT aj na druhej od branky a cele sa to "hojda/lame" na tom zaklade pod brankou?? toto ma trapy.. viem.ze zelezo nezabrani prasknutiu (mozno malemu talku odola vdaka zelezu ale ked praskne aspon je to vcelku na zeleze..) @jan45 jan ja si myslim.ze to sa robi preto ta nemrz. hlbak aby nezamrzala poda pod zakladom a nelomcovala nim co by mohlo sposobit nejake nerovnomerne sadane a praskanie (ale to si len myslim)
Odpovedať
@jolaus100 ty chces na základe, ktorý je dimenzovany pre rodinný dom postaviť plot, samozrejme že sa tam nič nebude lamat, ten betón si to rozloží a to zaťaženie na základ takého rozmeru je skoro žiadne @jan45 samozrejme že to môže dať aj do 50cm ale len pre ten lepší pocit 🙂
Odpovedať
@tomcok dimenzovany pre RD ? preco pod tazka betonovy plot treba dobry zaklad 45 sirka lebo 30 sa mj zdalo na 30tku DT malo a 100 hlbka ? unnas je nemrznuca 101cm tak som to dal tak :) neviemnak by somnmal maly lahlynplotik mozno mensi zaklad ale DT plot je tazke hebedo - v podstate taka stena 17m na 1.8m z DT je tazsia ako stena domu z ytong tvarnic aj s vensom a castou strechy spolu..
Odpovedať
@jolaus100 v nasich podmienkach je nezamrzajuca hlbka min 80cm ak nehovorim aj vela, a nejde o to aku vahu ma stena, ale akou silou posobi na ten zaklad, mne je to jedno sprav si to ako chces, daj si tam trebars aj kolajnicu, ale to co usetris za zelezo, ktore tam nemusi ani byt atk mozes pouzit na nieco ine, kvalitnejsia omietka, lepsia vypln plotu atd.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?