Zelezo do zakladov ano ci nie?

Ahojte, statik mi uz dal projekt podla ktoreho uz mozem nakupit zelezo, v stavebninach sa ma spytali ci viem, ze mi do zakladov nenaplanoval ziadne zelezo, ale ze by bolo dobre ho tam dat. Viete poradit kto ma teda pravdu? Budem stavat bungalov o rozmere 300m2 v okoli Galanty, na zaklady pojdu dva rady DT,ani tam nedal ziadne zelezo. Vopred dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
vela ludi sa tu dava otazku, ci davat zelezo. ked si pozries fotoalbumy zo stavieb tak 90% ludi do zakladov zelezo nedava. ja pracujem zo zelozobetonom asi 15 rokov pre zahranicnu firmu. Ten kto zelezo neda, pravdepodobne sa pocas jeho zivota nic nestane, ale vsade v zahranici je nemyslitelne, aby do zakladov neslo zelezo. to nehovorim o par roxoroch, ale pekne vyviazana armaturu, podla toho ako to statik alebo projektant navrhne. jednoducho beton bez vystuze a beton s vystuzou je nebo a zem. tiez nechapem preco ludia betonuju zakladove pasy a potom kladu betonove tvarnice, kde sem tam trci jeden prut zeleza. taketo sekanie zakladovej konstrukcie. pekne vykopat zaklady, vlozit hned na boky izolaciu ak je to mozne a spravit debnenie az po zakladovu dosku, vsetko zaliat naraz betonom. tiez nechapem kari rohoze na zakladovu dosku. kolkokrat som to robil, stale roxory 10mm alebo 12mm vyviazane v dvoch vrstvach, spojene s vystuzou ktora vytrca zo zakladov. Na vsetko su presne pravidla, kde, ako. kolko. podla mna je za tym vsetkym jedine, a to peniaze. ak si to mozes dovolit, zelezo daj a sprav to poriadne, aj napriek tomu ze vsetci majstri budu lamentovat JÓJ, TA NACO TO TAM DAVAS. dom sa nestavia na 10 rokov, sucasne domy mozu mat velmi, velmi dlhu zivotnost, a ak to bude dobre spravene tak ten kto tam bude byvat po tebe s na teba spomenie len v dobrom.
Odpovedať
Profilova fotka
nvedel som, že 15 rokov práce so železom nahradí vysokú školu.
Odpovedať
@jan45 15 rokov prace alebo tyzden na forach ☺
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo999 Určite si daj poradiť od predavača v stavebninách a nie od statika čo má na to školu.... :-D
Odpovedať
@til1 vies aj polopate vysvetlit, aky ma to zelezo v zakladovych pasoch v beznych podmienkach vyznam?
Odpovedať
tak mas v tom projekte naplanovane zelezo do zakladov alebo nie? vies citat? asi ano ked si na tomto fore. co je napisane v statickom posudku ku zakladom?
Odpovedať
@ludo999 Železo do základov sa dáva pri stavbe výškových budov, alebo činžiakov. Neviem čo ideš stavať. Pri rodinnom dome to so základami netreba preháňať.
Odpovedať
@radopp :) pacia sa mi rady takychto mudrych a studovanych ludi @ludo999 na vykresoch mas pravdepodobne telefon na statika, zdvihni telefon a spytaj sa ho ci ratal so vsetkym a ci ti naozaj netreba to zelezo, ak mas pocit ze to odflakol zaplat si konzultaciu u ineho statika nech ti povie co si o tom mysli 50€ ta nezabije a budes kludne spavat. nezabudni, ze tu ti radia ludia ktory netusia nic o tvojich zakladovych pomeroch a dome.
Odpovedať
@debora_7 O akých ľuďoch píšeš? Myslím že statici preháňajú, a už keď takú vec ako železo nedal do projektu, tak to tam fakt netreba.
Odpovedať
@jan45 som v dennom kontakte so statikom, architektom, mam bohate skusenosti a riadim sa jedine vykresmi. samozrejme ty by si zaklady aj z blata, len aby usetrit. nechapem kto kolauduje tie domy, ano, asi niekto kto vystudoval slovensku skolu.
Odpovedať
@radopp samozrejme ze prahanaju :) maju to tak v normach, a tiez by si prehanal keby robis na zivnost ako vacsina z nich rucis svojim majetkom a za chybu ti hrozi odnatie slobody :D a to co posudi statik je na nom, ma na to skolu, prax a skusky na peciatku tak ho nechajte robit svoju pracu
Odpovedať
@debora_7 Niektorí preháňajú aj preto že nemajú skúsenosti. Treba staršieho statika, nie čerstvo vyštudovaného. Neviem čím to je, možno bodovým systémom na VŠ.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Teraz sa tu bural stary dom, tak asi 80 rocny, zaklady boli hlboke 30cm a nebolo tam ani kusok zeleza.rozmer domu bol 8x30m a ani na jedom mieste nebol prasknuty. Tym nechcem povedat, ze do zakladov nemusi ist zelezo. Ja som do zakladov dal trochu zeleza aj ked to nebolo v projekte.. Vzdy zalezi od projektu..
Odpovedať
Profilova fotka
mat tak take problemy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@til1 vidím, že sa Vás to dotklo, tak ako aj mňa. Ja som vyučený montér, mám diplom a razítko, pravdepodobne viem o čom píšem, ale Vy ste vyjadrili neúctu k práci, o ktorje nemáte informácie. A keď už sú tie súčasné školy také slabé, prečo nie sme kolegovia? Dosť irónie. Tá odpoveď bola viac pre ludo999, ak nedôveruje, nech urobí, ako radí debora_7 a nezhadzuje statika.
Odpovedať
no dakujem vsetkym za odpoved, je to stale tak 50 na 50, dal som si spravit dve cenove ponuky, aby som vedel aky bude rozdiel ak dam zelezo aj do zakladov. Rozdiel je 450eur, urcite sa este poradim aj so statikom, kedze stavat budeme na zitnom ostrove kde je poda il, piesok, strk a voda. taktiez pojde na dom celoliaty betonovy strop a 450m2 strecha co nieje mala vaha....
Odpovedať
@ludo999 my sme stavali kúsok a na železo do základov som sa pýtal stavebného dozoru ktorý v okolí dozoroval veľmi veľa stavieb a železo sme do základov nedali. Ak máš katalogovy projekt železo tam mas ale len preto že je to všeobecný projekt a niekde železo je treba a niekde nie .
Odpovedať
@ludo999 ja mam dom velky ako krava a železo som nedaval...železo fakt do zakladov len ked to treba...malokedy... zdravy rozum mi vravi že ked budeš mat tak ako ja dom spraveny....zakladove pasy+zakl.doska +muryvo+železobetonovystrop.....tak to vytvori jeden obrovsky sendvyč ktory ma obrovsku pevnost ktory tlači rovnomerne do pody...... keby si nedaval železobet. strop tak by si nad tym mohol uvažovat si myslim. ak ti to projektant nenavrhol isto je to zbytočne lebo oni so železom radi prehanaju pre istotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?