Zbabraná stavba základov, pivnice, hydroizolácia atď.

Dobrý deň. rád by som poprosil všetkých odborníkov a tých čo chcú pomôcť o radu. 5.9.2018 som zveril stavbu rodinného domu nemenovanej partii živnostníkov, o ktorej som si myslel, že vedia čo robia. Musím priznať, že väčšina vecí by sa možno nestala keby som bol doma, ale ako to už býva kvoli práci som nebol a manželka to pri tých všetkých povinnostiach nemohla všetko ustrážiť. Na začiatku bolo všetko ideálne, mali sme predschválenú hypotéku, stačilo len stihnúť termín, čo mi samozrejme stavbári prisľúbili, objednal sa všetok materiál mimo strechy aj keď do tohto ma tlačili takisto. Po 3 týždňoch som musel stavbu prerušiť kvôli niekoľkým preľapom a zjavne nestíhajúcemu sa termínu, nakoľko na stavbe miesto 3 pracovníkov bol poväčšinu času iba 1 s nejakým pomocníkom z osady (nič proti nim). Tohto času bola postavená pivnica a vykopané základy na zvyšok domu. Stavba stála 2 týždne a ja som sa snažil nájsť niekoho, kto by to poriadne dokončil, ale samozrejme, že nikto sa do toho nechcel púšťať. Tak som chtiac nechtial musel zavolať tú starú partiu, lebo som to takto nechcel nechať a chcel aspoň dokončiť platňu. Oni samozrejme súhlasili s prísľubom kvalitnej práce. No dosť obkecávačiek, poďme na zistené nedostatky. 1. Po zaliatí dosky som si pozeral dodacie listy a zistil, že na hydroilzoláciiu pod prvý rad šálovacích tvárnic v pivnici a aj na zvislú hydroizoláciu pivnice bol použitý Velbit V60 S35, čo je úplne nevhodné a slúži tak max. na ochranu proti vlhkosti. Pivnica je zateplená 2x5cm XPS po obvode. 2. Teraz na jar sme zistili ako je spravená drenáž, teda skôr nie je nakoľko rúra je hneď pri hrane základovej dosky a nie základov. Pivnica je vkuse zalievaná vodou a je potrebné odčerpávanie. 3. Na základe fotiek a pri vchode je vidno, že ani neodstránili OSB dosky, ktoré slúžili ako šálovanie dosky pivnice. 4. Keď mi v zime prišiel na stavbu iný staviteľ kvôli cenovej ponuke na zvyšok domu, hneď poukázal na fakt, že dom bol zalievaný a previazaný spolu s terasou a nebola spravená dilatácia medzi domom a terasou. Iba poznámka, že terasa je preto taká vysoká, lebo medzi začiatkom a koncom domu je na pozemku výškový rozdiel 1m a dom sa zdvíhal o ďalších 50cm, aby sme boli nad úrovňou cesty. Chceli by sme niekedy v budúcnosti navoziť asi 1m hliny, ktorú máme z výkopu pivnice. Fotky povedia viac. Čo viem s týmto ešte spraviť? Právnik mi poradil, že ich mám ako občan oficiálne vyzvať na odstránenie nedostatkov a pokiaľ by nechceli, tak to riešiť súdnou cestou. Problém je to, že sa k dvom stenám pivnice už ani nedostanem (jedna kde sa na pivnicu napája dom a druhá kde sa na ňu napája terasa). Dá sa to ešte nejako dať do požadovaného stavu ted mimo možnosti zbúrania terasy? Je to všetko aj moja chyba, ale takto som si to naozaj nepredstavoval. Hypotéka prepadla, nová v nedohľadne a na a aj hlavne mimo dvora mi momentálne stojí vyše 70 paliet materiálu, s ktorým neviem čo robiť a musím ho platiť. :-( Ďakujem za kažú dobrú radu.
Odpovedať
1
2
1. vyser sa na právnika , lebo prídeš o dalšie prachy , nervy , čas.. 2. tá terasa že je to založené od dola je dobré , nebude ti to praskat , dilatácia by robila iba praskliny 3. tie roxory nebolo treba vrtat , ak je uroven základu v jednej urovni stačíá to hore spojit vencom -určite to je lepšie riešenie ako to oddelit 4. xps že chýba dole nie je tragédia , premrzat ti bude hore do hlbky cca 1,5m , tam ho daj/od hora 1,5m 5 .drenáž nesmie byt pod urovnou základu , lebo by ti sadal , stačí ak je pod urovnou spodnej dosky zasypana štrkomcca 15 cm , tým pádom ti netreba izoláciu proti tlakovej vode.. ak dobre urobiš drenáž a poobvode to obsypeš štrkom ničoho sa neboj , nič neburaj a najpodstatnejšie je odviest vodu z tej drenáže mimo domu , potom nemože zatápat... ak máš všade po obvode a pod doskou drenáž , tak tam nemáš tlakovu vodu...
Odpovedať
Ďakujem za rýchlu odpoveď. Musím priznať, že ma to trocha ukľudnilo, ale nechápem bodu 4., že mám dať XPS 1.5m od hora. Celá doska už je zaliata spolu s terasou. Keď sa vykopala jama pre pivnicu a spravila sa pivnica tak vznikla asi 0.5m medzera medzi stenami pivnice a budúcimi základami terasy, preto v tomto mieste základ terasy začína už na úrovni dosky pivnice, zvyšok základu je hlboký štandardne 1m. Čiže mne ten XPS chýba po celej šírke a výške základu plus tých 30cm na výšku po celej dĺžke terasy, inak je celá pivnica obalená s XPS. Dúfam, že som ťa nedomotal. Čiže mne to príde, že jediná možnosť je to rozrezať a vložiť tam XPS, ale to mi príde nereálne pri tom všetkom železe. Alebo len zatepliť celú terasu XPS 10-20cm? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda tá hydroizolácie by ma trápila asi najviac,pokiaľ tam není spodná voda tak tá drenaz by mala postačovať,ak však príde narazova voda či spodná voda bude prúser a bojím sa že tá izolácia sa opraviť na 100% nedá. Tá izolácia mala byť to najkvalitnejšie na tej pivnici . Videl som čo dokáže spodná voda. Ak to už budete riešiť akokoľvek odporúčam urobiť šachtu ktorá bude prepojená s drenazou, tam by malo byť umiestnené čerpadlo nastavené tak aby hladina vody nebola vyššie ako je vrch deky. @ragik18 to je zatiaľ všetko čo ma napadlo ak budete mať niejake otázky kľudne sa spýtajte
Odpovedať
@ragik18 ja len toľko: nasrdený môžeš byť na stavebný dozor, ktorý by si mal mať. ak ho nemáš, tak si búchaj hlavu o stenu ty, aký si *****. ale nieee, to je iba pečiatka. ty to zvládneš aj bez neho, si predsa študovaný stavebný inžinier a všetko vieš. a určite nerobíš paniku iba kvôli vlastnej neznalosti... good luck s pokračovaním stavby.
Odpovedať
@bobcat250 @ragik18 @worker_falcon Ak má dobrú drenaz ta zachytí aj prívalové dažde. Každá jama pôsobí ako prirodzená drenaz.. Ta terasa... Bude ti unikát teplo z pivnice, asi sa s tým zmier.. Ta šachta je dobrý nápad mam to aj ja tak robené, ale nemám čerpadlo, mam normálne trati od do priekopy - aspoň vidíš ci stíha drenaz... Drenaz keď je dobre zrobena stačí aj obyčajná lepenka, teda ta co máš.. Ja nemám celú pivnicu zaizolovanu a žijem, akurát že je z r. 1986 a vtedy styrodur..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda áno máš pravdu,drenaž by mala stačiť pokiaľ je terén taký že je to kam vyspadovat,ja som písal to čerpadlo kôli skúsenosti, ktorú mám a to bol rovinatý povrch a pri zdvihnutej spodnej vode by samotná drenaz nepomohla
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Vďaka za ďalšie reakcie. Ja som si už v prvom príspevku priznal svoju chybu, tak nevidím dôvod na ďalšie osočovanie. Ano, stavebný dozor bol viacmenej pečiatka. To ale neznamená, že sa teraz mám so všetkým zmieriť a nechať to tak a oni si spokojne žijú ďalej z peniazov za robotu, ktorú odflákli alebo sa mýlim a mám sa im za to ešte poďakovať? Čo sa týka právnika, áno, zadarmo to nebude, ale je to kamarát a urobí čo bude treba, ak by k tomu došlo. V tomto momente ešte viem zachrániť 2 bočné steny a časť steny, kde je terasa. Dá sa to odkopať, dať preč XPS a nataviť poriadnu lepenku napr. ELASTOBIT GG 40 Speed Profile® SBS, no pod šálovacie tvárnice a na tú ďalšiu stenu to už nikdy nedám. Celá základová doska pivnice je z vodeodolného betónu, ale to je asi malá útecha. Čo sa týka tej šachty. Ako by to malo vyzerať? Kúpiť nejakú nádrž na to určenú, ktorá sa uloží do jamy na podkladný betón vo vhodnej hĺbke, aby sme chytili spád od drenáže a do nej vložiť čerpadlo? Tak či tak budem potrebovať odviesť dažďovú vodu z odkvapového systému na spodnej strane domu, lebo do kanalizácie z tejto strany asi nechytím spád. P.S. nie som na kopci, len sa pozemok jemne zváža smerom dole, na prvý pohľad by človek povedal, že je to rovina.
Odpovedať
@ragik18 škoda ti to odkopavat, ak bude nejaký problém bude len dolu na stycnej spare , právnik aj keď je kamarát je to proste mazany právnik.... Odved vodu a môžeš byť kľudný.....dažďová voda nesmie ísť do splátkovej kanalizácie, nedoplatis sa... Šachtu urob z betónových skruzi PR. 60cm,dno vysyp drť ou a odtiaľ odtok do priekopy pri ceste..
Odpovedať
@daralbajda zle som sa vyjadril, pretože tou kanalizáciou som myslel tu priekopu pri ceste, ktorú spomínaš. Spád tak či tak nechytím, ale čerpadlo by s tým mohlo pomôcť. Aká približne hlboká by malá byť tá šachta? A ešte hlúpa otázka, čo presne myslíš pod pojmom "styčná špára"? Ďakujem.
Odpovedať
@ragik18 šachtu urob tak, aby si mal dno odtoku min o 30cm nižšie ako existujúci prítok, ak to dovolí viac, môže byt aj viac/50cm/ myslím styk zvisleho múru so základov ou doskou, tam je kritický bod, tam to musíš urobiť najdokladnejsie.tak daj plával a to čerpadlo, sused tak funguje už 2hu zimu..
Odpovedať
@ragik18 chlape, čo ty chceš s právnikom riešiť... pokiaľ ti to niekto nestavia na komplet a nemáš tam výslovne uvedené, že mal spraviť presne to, čo neurobili, tak o čom sa chceš súdiť? máš vôbec nejaké zmluvy o dielo so špecifikáciou? ako druhú vec uvediem, že už tu relatívni laici ti poukazujú na to, že je to viac-menej OK. opakujem, ak si výslovne vopred písomne netrval na tom, aby spravili to, čo tu výslovne uvádzaš ako nevykonané, tak čo chceš??? jediné, čo môžeš rozumné spraviť, je poučiť sa, a toho odborníka, čo by ti na to dozeral, si najať. čaká ťa ešte veeeeľa vecí, čo môžu stavbári dajme tomu spraviť po svojom. Možno dozor už nepotrebuješ kvôli pečiatke, ale kvôli kvalite určite.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@worker_falcon @ragik18 môj názor..:Dozor je zbytočný človek ,jemu je to jedno on chce hlavne prachy pre seba , píšeš že to máš z vodostavebneho betónu,tak čo sa bojíš ,niekto ti tam tlačí kaleráby do hlavy a uvádza tá do zmätku.Vacsina dozorov sú teoretici.. a právnik tiež len prachy z teba vytiahne ,jedine keby súhlasil s tým ,že mu zaplatíš len z toho čo vysudí..nepočúvaj múdrlantov ,zapoj normálny sedliacky rozum ,veď stavbarina je jedna z najjednoduchších profesií..nie je to ani štiepenie atómu,ani termonuklearne , či iné chemické reakcie..ani mikroprocesory ,či iné zložitosti.vacsine stavbárov stačí vercajch za 10evri,a práca je taká náročná,aký je náročný vercajch čo k tomu potrebuješ..
Odpovedať
@worker_falcon milý užívateľ, neviem o čo ti ide, možno máš taký typ prejavu, ale ja som tu pekne žiadal o radu a nie o nejaké kritizovanie. A predstav si, že sme mali písomnú dohodu, že pivnica má byť kompletne vodeodolná s funkčnou drenážou. Či podľa teba je to úplne OK, že sa na niečom dohodne a nie je to splnené a peniaze sa zaplatili? A ak nie si právnik odkiaľ prosím ťa vieš, že to je zbytočné? @bobcat250 a hlavne @daralbajda ďakujem za každú nezištnú doterajšiu radu. Akurát som bol vyťahať ďalších 10cm vody. Neviem koho si myslel s tými kalerábami :-) , ale ja to len chcem dať aspoň ako tak na poriadok a mrzí ma, že oni si robia ďalej a ja to musím riešiť na svoje náklady znova.
Odpovedať
@ragik18 no dobre a ako bolo riešené ten odvod dažďovej vody tou drenazou?..nemyslím že treba obkopavat ,dilatovat...dozoru platiť,právnika volať zabezpečenie odtok povrchovej vody a je to,kde ústí drenazou,nie je odtok zamrznutých ak je to nezasypane?
Odpovedať
@daralbajda jedna bočná strana je zasypaná až povrch, ďalšia bočná tak do polovice, a tá strana kde je terasa je tiež zasypaná, keďže tam je tá terasa, takže by nič nemalo byť zamrznuté. Všetko sa to spája na rohu pivnice a odtiaľ vedie asi 10m rúra od domu smerom preč na pozemok. Podotýkam, že u náš teraz niekoľko dní vôbec neprší a tá voda sa tam aj po úplnom vyčerpaní stále hromadí, takže mne to vyzerá na spodnú, ale kto vie.
Odpovedať
@ragik18 nie je to spodná voda, to by musela byť aj cez rok, odkop drenaz samospadom a všetko je vyriešené..právnik ti nepomôže...
Odpovedať
kedysi sme mavali na zahrade obrovske problemy so spodnou vodou (resp. s vodou vseobecne) - v podstate ten isty problem ako ty - fuseri majstri, nahovno projekt atd. atd. vyriesilo sa to chemiou - od firmy Sika, uz neviem ktora, ale oni maju tam fest mega veci proti spodnej vode. To sa primiesa do malty a tym sa natiahne beton z vnutra. Ono to skristalizuje s betonom a voda ma smolu. Drawback - samozrejme cena :)
Odpovedať
@marekjahoda naši dedkovia nemali Siku a netopilo ich..
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@vmcsmekac bohužiaľ len základová doska je z vodeodolného betónu, steny su z obyčajných DT a zaliate obyčajným betónom. @ marekjahoda vďaka aj za tento typ. Nieco podobne som videl v USA, kde mali podobnu stierku a ta posobila rovnako.
Odpovedať
Každopádne ako niekoľkokrát spomenul daralbajda poctivo spravená drenáž a odvod vody preč od domu je základ. ďakujem.
Odpovedať
@ragik18 ja by som ako prve skusil co najviac vysusit pivnicu a pomocou nejakych hoc aj lacnych kamier zistit, odkial ti tam ta voda tecie. lebo pokial nevies, kde ti vznika problem, tak ho musis riesit plosne. mozno by stalo za pokus urobit si kurz bagristu, pozicat na tyzden maly bager, dokola to odkopat a vonkajsie steny odizolovat. len to su naklady a cas... pozeram, ze s mojim problemom s omietkarmi, vodarom, kurenarom a par dalsimi, so este obisiel celkom dobre.
Odpovedať
@bozsky_kaja za pokus by to stalo a o kúpe malého minibagra som uvažoval :-) Teraz večer sme mali pokec s našim zhotoviteľom a podľa jeho slov je všetko v úplnom poriadku a je to vo výbornom stave a pokiaľ by nám to premákalo,tak si to máme zaizolovať a premurovať zvnútra. Toto snáď nepotrebuje komentár.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Na tú pivnicu skús osloviť firmu xypex Poprad neviem či ti pomôžu ale vedia čo robia.
Odpovedať
@mcsmekac no cez steny to zatiaľ premaka len na miestach,kde je porušený XPS a lepenka od salovania,ale to je nad úrovňou zeme,asi od stekajúcej vody z platne,takže to zatiaľ problém nie je a voda,ktorú momentálne riešime je možno naozaj len povrchová,ktorá stiekla dolu.Ale bývam v blízkosti vodnej nádrže a všetci susedia mi potvrdili,že je tu vysoká úroveň spodnej vody a závisí od hladiny tej nádrže a všetci vieme čo sa na jar deje.A to je ten problém ktorého sa bojím a tam žiadny xps s obyčajnou ipou nepomôže,max ju ochráni pred poškodením. A ak ta voda príde,cestu si nájde a možno ani drenáž nebude stíhať.Cize aj to je dôvod prečo má hnevá,že tam je obyčajná lepenka. A áno,pod platnou je tiež makadam. Dnes som pivnicu vytahal skoro do sucha,čerpadlo mám vonku pred vchodom v takej akoby jame a keď to stupne,tak cez ten vchod to tečie dnu.Sranda je,že popod vchod mi ide aj ta podľa majstra funkčná drenáž.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac áno napr. tu by som tam chcel,ale to už je neskoro teda aspoň pre 2 steny, ako som písal vyššie.Lepenka je 2 krát,ale len Velbit V60 S35.Ano, pri kopaní voda bola a pred zalievanim betónu sa odcerpala,ale nebol som pri tom. Viem len z fotiek a rozprávania a bolo to v dobe,keď bolo úplne sucho a hladina nádrže veľmi nízko.Teraz je tej vody podľa všetkého po topení tej kopy snehu oveľa viac,nakoľko dost stúpa aj hladina nádrže.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?