Zatrávnenie jarku pre domom.

Prosím Vás, chceme zatrávniť jarok, ktorý máme pred domom. Teda vložiť tam rúru o dĺžke 20m (alebo dve10metrové), ale neviem z akého má byť materiálu. Plastová, železná alebo betónová ? Okrem rozdielu v cene a životnosti ma zaujíma jeden detail :-) Ak ju zasypeme 10cm hliny, aby po nej mohol prejsť naložený domiešavač . . . Prosím o radu, alebo mám zbytočné obavy ?
Odpovedať
Profilova fotka
Hlina nie je beton - podla mna 10cm je velmi malo - cize plast urcite nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jjanica ja mam plastove 20cm, uplne zbytocne kedze susedia ani z jednej strany nemaju... ale robilo sa to pre spokojnost nasho starostu :D :D :D a nad to som dal hranoly 10x10cm tam kde som chcel ze auto bude chodit, inak zasypane hlinou, na tom drveny beton a uz to autami kleslo o 10cm :D takze hlina ti stacit iste nebude ani 30cm
Odpovedať
@jjanica obavy sú namieste, lebo skoro 40tonový domiešavač PVC-čka neudrží (tá 10 cm hlina tam bude len do počtu :-) ). Ak PVC, tak obetónovať (v podstate každú budeš musieť obetónovať ak tam máš len 10cm nad ňou).
Odpovedať
Profilova fotka
veľmi pekný príklad, prečo sa rozpadávajú cesty a prečo vznikajú záplavy na dedinách. Rigol pri ceste je na to, aby odvádzal vodu nielen z povrchu, ale aj zvnútra cestného telesa, preto je taký hlboký , lebo depresný kužel neumožní inak odvedenie vody zo stredu cesty. Ak ho vyplníte rúrou a zeminou, voda zostane v ceste, zamrzne a cesta sa rozpadne. rúru áno, ak je plytko, žb, a vedľa nej drenáž, ktorá aspoň čiastočne nahradí pôvodný jarok.
Odpovedať
@jan45 Presne viem, o com pises. Aj u nas v dedine tie rigoly novousadlikom vadili,takze ich pozasypavali,aby mohli vysadit tujky :-( Ale voda si casom nasla cesticky, takze nasa dedina trpi kazdorocne zaplavamy,lebo voda sa vali cez cesty a cez pozemky... NASI PREDKOVIA NEBOLI HLUPI,VEDELI, ZE TIE RIGOLY IM CHRANIA MAJETKY ;-)
Odpovedať
Dakujem za odpovede. Takže iná možnosť, teraz nebudeme dávať rúru, pretože by sme pod nou ešte museli pretláčať siete. Mame 2,5m široký betonovy vstup k pozemku, ale je úzky pre domiešač aj bager. Stačí mi,aby sa dostali na pozemok len pár krát počas výstavby. Čo pevné (dočasné) mám dať vedla vybetonovaneho vstupu ?
Odpovedať
Ja som kupoval rury vo vykupe srotu, trochu som sa poprechadzal po velkom dvore a nasiel som trojmetrovu hrubostennu ruru dlhu 3 metre rozpilenu na dva kusy, kupil som ju asi za 5 nasobok vykupnej ceny, stale to vsak bolo za facku oproti inzeratom na bazosi, svokor mi to potom zvaril dokopy a veru ani vyse 30 tonove auta s tym nemali problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?