Zateplenie zakladov pred betonazou

Dobry den prajem, je vhodne osadit soklovu dosku do jamy este pred vyliatim betonu? Alebo az ked bude stat dom a potom sa obagruje dom po obvode? Mam na mysli take nieco: https://static.4nets.sk/photo/42/4866... Dakujem
Odpovedať
1
2
Ahoj určite je lepšie pred. Vyrovnas tým okrem iného aj výkop a je to lepšie ako potom odhaľovať základy. Pozri môj album absolvoval som to par dni dozadu :)
Odpovedať
@martint Ahoj...daval si soklovu dosku ci perimeter? kolko cm? a cim ste upevnili zateplenie o zeminu?
Odpovedať
Perimeter, 5 cm a uchytilo sa to o železo v základe betón sa potom postaral o zvyšok :)
Odpovedať
Dá sa aj tak, no potom nezabudni doložiť XPS aj nad hoznú hranu ZD pre elimináciu tepelného mostu.
Odpovedať
@pripad001 alebo ako inac?
Odpovedať
@tinnko ...základové pásy vyleješ bez XPS a to doložíš až ak budeš mať vymurovanú stavbu. Ja nakoľko som vzhľadom na padajúci pozemok musel na základové pásy položiť ešte 3 rady DT som riešil tak. Tri rady DT cez ZD a cca 30cm nad "0" som následne vylepil hydroizoláciou od úrovne základových pásov a tú prelepil položením XPS na celú výšku až cez 0. Ak môžeš urob podla obrázku, no nezabudni následne XPS prelepiť až do výšky finálnej 0. (pochôdzna vrstva parkety, dlažba...)
Odpovedať
poloz pred betonazou, neteba potom odkopavat a hlavne lepit na nerovny povrch. na strane druhej, treba to dobre osadit a ukotvit a necakat ze to ostane uplne zvislo :)
Odpovedať
dat na soklovu dosku z vonkajsej strany nopovu foliu?
Odpovedať
@tinnko ano. Aj ja idem tak davat. Do vykopu hlbokeho 90cm pojde na hlbku 60cm nopova po vonkajsej strane, na to na dlzku XPS, chytí sa to rozperami, vyleje betonom zakladovy pas. Potom pôjdu tri rady DT, na ne XPS a pretrcajuca nopovka sa prilozi. ;-) Zaizolovane zaklady a nemusim odkopavat ;-)
Odpovedať
@megdesign zdravim...sirku zakladov mam 45cm....bager ma lyzicu 50cm....ak dam soklovu dosku 8cm tak zaklad bude mat 42cm...to je problem?
Odpovedať
@tinnko chcem vas uistit, ze ked bager urobi ryhu 50cm lyzicou, tak sirka ryhy konverguje k 60cm, v pripade vysokej vlhkosti sposobenej padanim kvapiek H20 roznej velkosti sa sirka vykopu moze znasobit koeficientom 1,2 az 1,5 v pripade nepriaznivych extremnych podmienok aj vyse 2.
Odpovedať
@stowasser mame dat 40 lyzicu, ci mame nechat 50cm lyzicu?...dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mozem ukotvit soklovu dosku o zeminu pred vylevom betonu cca 200mm klincami...ale je nieco lepsie? (Klincov mame doma dostatocne)......inac kopeme do ilu
Odpovedať
@tinnko nechajte 50ku, ale zalejte ryhu betonom len na vysku 50cm a nasledne pouzite 2-3 rady DT 30. Pozrite si tuto diskusiu: http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl...
Odpovedať
@tinnko ako pise @stowasser. Ked date 50 lyzicu a nebude to tvrda ilovica, tak ten vykop bude mat urcite viac, ako 50 cm.... Ratajte este zacistenie zakladovej skary, ktora sa robi normalne lopatou a rylom. Ja mam zaklady 50cm siroke. Pojde lyzica 60 cm. Ako izolacia nopovka 1,2 cm + 10 cm XPS. Kotvit sa to bude bud rozperami, alebo sa to normalne pribije 300 klincom do zeminy. Inak sirka zakladu 45 cm je dost malo... Na to pojde co? 30 cm DT?
Odpovedať
@tinnko ja to mam v plane nejak takto:
Odpovedať
110 trochu malo na zemny register nie?
Odpovedať
Profilova fotka
to strkove lozko ti znizi vykon registra
Odpovedať
@megdesign já bych to XPS dal rovnou na trubku toho zemního registru, aby nebyl ze shora tlak základu na trubku.
Odpovedať
@megdesign a takhle vysoký základ máš v projektu? Já mam 50x50cm, tohle je už zbytečně beton navíc.
Odpovedať
@topfield Malo ako malo. Je to pod celym domom - 45m dlzka. Niekde som nasiel prepocet, ze 100mm rura, 1m v hlbke na dlzku 100m spravi rozdiel teplot pri 2,5m/s nejakych 8°C. @jblaze moze byt. Dnes chcem vyskusat nahodit na vstup maly vetracik z PC a merat vystupnu teplotu z registra. @rabies Vykop bol na 75 cm, , dole 10cm strkove lozko, polystyren na hlbku 50cm, sirka vykopu 60cm. Cize cisty beton bol 50x65cm.
Odpovedať
@megdesign tak to jo. Jinak ale popřemýšlej ještě o té trubce.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign uz to mas tak urobene hej?nebude problem s tlakom?ked tam je strk tak v okoli je vzduch(zly vodic tepla)
Odpovedať
@rabies Ako popremyslat? Trubka uz je zaliata :) http://www.modrastrecha.sk/blog/megde...
Odpovedať
@jblaze myslim si ze nie.Trubka bola z 90% v strku, beton riedky, cize daco z toho "cementoveho mlieka" presiaklo aj cez strk. Keby to malo sadat - prasknut, to by musel sadat cely dom a to dufam nebude :)
Odpovedať
@megdesign ok
Odpovedať
@megdesign vyssia ucinnost registra by bola, ak by bol zakopany v zemi (vhodny je vlhky il) este pod strkovym lozkom. Mam obavy, ze obsypany strkom je dobry tak akurat ako ako dazdova kanalizacia. Co sa tyka izolacie, tak sokel je efektivnejsi z perimetra a izolacia spodnej casti stien staci 100ka, max 150, davat tam 20cm xps je cire blaznovstvo.
Odpovedať
@stowasser Tak to ano. Dole vo vykope pre pasy bol il. /meral som teplotu na povrchu zeme = 23°C a na dne vykopu asi dve hodiny po odkopani = 5°C. Stacilo tam mat ulozene flase s pivom a kolou a pekne ich vychladilo :-) /. Rura je polozena na dno vykopu a potom obsypana strkom. Dnes tam capnem - na odtah - ten ventilator na autobateriu a uvidime, kolko stupnovy pojde vzduch. Dam info. ;-) Ja som dal do zakladov 10cm EPS, na sokel - DT - pojde 15cm XPS = rovno aj salung dosky a na steny pojde 25cm EPS. Ten nakres je troska zavadzajuci :-)
Odpovedať
Rad by som upozornil tych diskutujucich, co radia typom, naco take velke zakldy, daj plytsie/ uzsie, viac dt a podobne, dobre zvazte, co komu poradite, clovek sa tu nieco opyta ako laik, pocuje 20 nazorov a potom ma z toho hlavu ako melon. Vacsinou ale je z tych 20 odpovedi 10 onicom, len ho miatnu. KED NEPOZNATE PODMIENKY STAVBY, POZEMOK, GEOLOGIU a OSTATNE FAKTORY, RADTE OPATRNE, mozete cloveku v dobrej viere, ze mu pomozete skor uskodit. stowasser : k tym nasobkom s padajucou vodou, posli mi foto takych zakladov, kde sa zdvojnasobili, alebo sa nasobili koef. 1,5. Nejake zaklady som uz vo svojom biednom zivote videl, ale toto by som asi musel ist okuknut do narnie. Vcera, Presov, prietrz mracien + prudky dazd a v noci normalny dazd - nikto metrologicky nevaroval , Ihned ako toto zacalo, sme obvolavali zakaznikov, aby netahali vodu zo zakladov, aby im nespadli rohy a nenarobili skody viac ako uzitku, dnes betonaze vsetky ok, /jedna deka koli pristupu prelozena na zajtra/ lialo sa do vody, priemer cca 10% - 15% betonu naviac, ale to skor koli istote, ako potrebe. Ale uz sme mali aj take to cistenie a odblatovanie a tam max. 1,2 nasobok. Takze, napisal si pekne, ale kym aspon foto neuvidim, neuverim :)
Odpovedať
@scot netreba to brat vazne, to bol pokus o for, kedze tam dotycny spominal vykop presny na centimetre
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?