Zalozenie debniacich tvarnic na krivom zakladovom pase

Po vyliati zakladovych pasov mam strasne rozdiely vo vyskach. Rozdiel medzi najvyssim a najnizsim bodom je 10 cm!!! Najvyssie miesto je 7 cm vyssie a najnizsie miesto je o 3 cm nizsie, ako by podla projektu malo byt. Priemer zo 61 merani je 1 cm vyssie, ako by podla projektu malo byt. Moj napad: budem sa snazit usadit tvarnice 1 cm vyssie, ako by podla projektu malo byt. Otazka je, ako si poradit s nerovnostami? Pre najvyssie miesto ma napadlo, ze sa pokusim zrezat tvarnicu o vysku 6 cm. Myslite, ze sa mi podari debniacu tvarnicu zrezat tak, aby nepraskla? V najnizsich miestach bude treba treba tvarnice niecim podlozit. Ako to najlepsie riesit? Ulozit do sucheho betonu, do normalneho (mokreho) betonu, podlozit drevenymi spalikmi, ...? Este ma napadlo jedno sialene riesenie. Namiesto zrezavania tvarnic by som sa snazil vyfrezovat do zakladoveho betonoveho pasu "kolajnicky" pre usadenie tvarnice. Asi dost nemozne, ze? Dakujem za kazdu prakticku radu, ako si poradit so zalozenim prveho radu debniacich tvarnic na krivom betone.
Odpovedať
ved takto, nie...? @dusanmt
Odpovedať
@catscan Takto asi nie :-) Ten vyskovy rozdiel nie je taky linearny, rozne to "lieta". A na seba pojdu styri rady debniacich tvarnic. Musim to dat nejako do roviny, lebo si neviem predstavit, ako tam dam napr. vodorovnu vystuz.
Odpovedať
@dusanmt dusan, ak ti to tak lieta, tak sa na riešenie spýtaj majstrov, čo ti to robili. Snáď mali latu, hrable, a podobné náradie, či? Alebo si im dával priveľa piva... Ak si to vylial svojpomocne, tak si nezačal dobre stavbu domu... Každé z tvojich riešené je stokrát komplikovanejšie ako to bolo spraviť dobre v prvej etape...
Odpovedať
@dusanmt No neviem, nebudem ta presviedcat, poradia skusenejsi stavbari, ale "Priemer zo 61 merani je 1 cm" a "Najvyssie miesto je 7 cm vyssie a najnizsie miesto je o 3 cm nizsie" nie je nic tak strasne, teda aspon v mojom ponimani...A tu 8ku roxor (vodorovna vystuz), alebo 10nu na tej dlzke upravis kludne aj na +-20cm :-)
Odpovedať
@worker_falcon Mal som majstra, co mi to robil a ja som mu pomahal. Pre toho majstra to bola po tejto skusenosti prva a posledna vec na nasej stavbe.
Odpovedať
@dusanmt to bola chyba, pustiť ho len tak ľahko :) Mal si mu dať napraviť, čo spáchal. stáť nad ním a skontrolovať rovinnosť každej jednej položenej tvárnice. Samozrejme, nezaplatiť mu ani za prvú ani druhú etapu jeho divotvorby :-D Alebo podmieniť zaplatenie prvej časti dokončením druhej. A až potom ho poslať kade ľahšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt aj 10 cm môžeš vyrovnať dekou, len si to daj poriadne nivelákom alebo laserom zamerať, každý roh, urobiť debnenie a mal by si byť v pohode.
Odpovedať
@worker_falcon tvarnice este neukladali...
Odpovedať
@catscan ja tomu chápem. Minulý čas z môjho príspevku sa vzťahuje na to, že skôr, ako pustil "majstra" kadeľahšie, mu mal...
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt žiaden problém, začať klásť tvárnice a podľa potreby podkladať drevené kliny. 5cm nevadí, trochu vytečie z tvárnice a zastaví sa. čo sa nevyrovná na prvom rade, vyrovná druhý. Výztuž je formálna vec, na ten účel na ktorý je určená môže ísť cikcak. (V Martine by som ju asi ťažko niekde navrhol, možno na nejakom močiari). A ak aj skončíte s výškou inak ako máte predpísané v projekte, nikto to nebude kontrolovať. Odrazí sa to vo vjazde do garáže alebo na vstupných schodoch, ale to sa vyrovná rampami, alebo v podkladnom betóne prízemia.
Odpovedať
@dusanmt nedávaj DT, sprav drevený šalung. takéto veci treba robiť raz a poriadne....
Odpovedať
@martin85 DT uz mam kupene...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusanmt no tak potom už len natiahnúť šnúrku po obvode, "ale teraz už nech v rohoch je rovnaká výška" a podľa šnúrky dorezávať každého DT prvého radu. A keď budeš zakladať druhý rad, tak sa zblázniš, lebo zistíš že DT nemajú rovnakú výšku (rozdiel 1 cm aj viac) a budeš podkladať klinmi a pod..... Preto ja som spravil drevený šalung a vykydal do neho 35 m3 betónu za 2 hodky a mal som pokoj. takže tak.....
Odpovedať
Narez si z dosky hranolceky. Ked polozis pod kazdu radu tak sa pri 4 radoch dostanes aj na 10cm. Najprv by som ale v rohoch vyskladal tvarnice do potrebnej vysky za pomoci slaf-vahy. Natiahol snurky a postupne ukladal tvarnice, vypodkladaval ich hranolcekmi... Ked ti bude horna rada par cm (3-5) plavat, tak to dekou zrovnas.
Odpovedať
A co tak zacat ukladat tvarnice na najvyssom mieste podla spagata a ist v rovine a ukladat to do betonoveho lozka?Bol by to velky problem?
Odpovedať
@jan45 @quako2 Asi to vidim na podkladanie drevenymi hranolcekmi a medzery vyplnim nejakou nizkoexpanznou penou. Na jednom fore som cital, ze mensie rozdiely sa daju vyplnit aj kuskami hydrobitu. Tiez asi vyskusam.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt plýtvanie na plýtvanie. treba robiť a nie špekulovať. Keby som to robil pre seba, naukladal by som tvárnice, ktoré budú v zemi a nebudú sa omietať hociako na seba, pozasýpal betónom, (pozasýpal preto, že betón nemá tiecť), a o vyrovnávaní uvažoval až nad terénom, kde bude omietka. Tam sa už priložením dvoch dosiek a spôn dá vytvoriť rovina, na ktorej sa dá pohodlne pokračovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?