Zaklady vykop

-poda silno kamenista Sa len chcem spytat ci sa to riesit aj inak ide o vchod do domu zavtrie ak ho vykopem ako mam urcite sa tam vsetko pozosuvaa vznikne mi viacmenej jedna ryha ,zabetonovat ju ako jeden celok alebo vysalovat podla Projektu zakaldov?
Odpovedať
Profilova fotka
terasu oddeliť úplne
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som to robil tak, ako to máš v projekte, určite by som to vyšaloval.
Odpovedať
@jan45 jj teraz sa je oddelena perimetrom8-10cmbude sa robit az ked hruba stavba trosku sadne a budem vediet vyskup odlahy ale zaujima ma ci sa musi vysalovat ten vyrez pri dverach alebo ho vyliat cely samozrejme ze by to bolo viac betonu ale ked tak ho budem musiet vysalovat bo to cele spadne aj tak koli kamenistej pode
Odpovedať
@miroslaw ok dik za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som to cele vylial betonom - tak či tak tam dáš neskôr vstupnú terasku, príp. schody.
Odpovedať
jj budu tam jeden dva schody , no aj pdola mna asi by sa nemuselo babrat zo salungovanim do praveho uhla a beton tych 60cm by sa vylial aj zarovno zarovno s tym vyklenkom a na betone uz by sa islo DT-ckami podla vykresu ako to je nakreslene s vyklenkom , moze tak byt? =-)
Odpovedať
@vader100 Jasne, pod schodmi musí byť poriadny základ, inak budú praskať. Zakresli si do projektu aj schody, aby ti nevyseli v hline.
Odpovedať
@radopp schady ale by som mal asi oddiletovat perimetrom aby tam nebol tepelny most aby neboli spojene spolu zo zakaldmi ,ci? necham postat hrubu stavbu kym budem robit veci dnuka postoji rok mozno dva a ked ako tak sadne potom urobim schody a terazsu aby uz potom nesadala tak?
Odpovedať
@vader100 Jasne, schody a ich základy môžu byť odizolované od základov domu. Prečo nedáš XPS? Perimeter je pri poškodení povrchu nasiakavý. Existuje aj varianta stavby ked základy izolovať netreba a potom netreba oddeľovať ani terasu a schody. Nevidel som tvoj projekt.
Odpovedať
@radopp ak budu schody odizovlovane od zakladou domu nebude dom inak klesat sadat ako schody? nevystuzia sa ani roxormi?schody o dom? - tak isto aj terazsa? mozu byt uplne samostatne?
Odpovedať
@vader100 Môžu byť samostatne ale musia mať základ. Dom nemá dôvod klesať. Vo vybagrovanej hĺbke je hlina zhutnená, má pomerne stálu vlhkosť aj teplotu. Váha dom sa rozdelí na plochu základov Tlak je podstatne menší ako únosnosť tejto zhutnenej zeminy. Základy sa nesmú stavať na násypoch, lebo tie sadajú. To asi vieš.
Odpovedať
@radopp dik za odpoved , trosku objasnim , pozemok sa vyrovnavam bagrom (JCB 4cx - 9ton) takze na jednej strane je dorovnavana zem + kamnistazem cca 70-80cm na ktorej ta masina tyzden chodila,stalo to rok takto,zaklady mam v projekte 100cm+10cm strk(makadam) cize 110cm mam ich dat pre istotu este hlbsie o 10-20cm? koli istote? :-.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vader100 Opatrne. To, co riesis, je na statika, nie na forum! Dorovnanu zem (po ktorej chodil tyzden bager a rok stala), mozes kludne zanedbat. To je uroven noveho terenu.
Odpovedať
@vader100 110 cm - 80 cm = 30 cm ... spodok základov bude 30 cm pod pôvodným terénom. V tej hĺbke už mohla byť zhutnená pôda ale nemusela. Po vybagrovaní si to pozri, prípadne sa spýtaj stavebného dozora čo si o tom myslí. To čo je nad touto hĺbkou už nemusí byť zhutnené, lebo na tom nebude stáť dom, bude to vedľa základov. Pre zaujímavosť, hlina sa zhutňuje len do určitej hĺbky, napríklad žaba zhutňuje 40 cm vrstvu. To čo je hlbšie už zhutnené nie je a časom sadá, Neviem ako hlboko zhutnil násyp bager.
Odpovedať
Problém sú aj korene rastlín, nesmú byť v zhutnenej hline, lebo časom odhnijú a hlina klesne. 30 cm je dosť málo. Keď máš šikmý svah, nechceš si podpivničíť dom?
Odpovedať
@radopp Rastliny su vseobecne problem tejto planety.. Zhutnena zem sa stale dviha. Oceany klesaju. :-D :-D :-D
Odpovedať
@radopp nemam sikmi svah prikladam obrazok kde to vidno ako to je aj ako sa zarovnavalo prel epsi prehlad ;-) jj ako vravis dik za rady , dneska idem tam kopat ryhy na zahradnu vodu tak pozriem ako tam je naspodku an ajme ked sa budu kopat zaklady tak uvidime spodok v akom je stave .ak budu zaklady 110 a nasyp je 80 cm tak asi napsodku spodok by uz mahol byt aj ok ak tak ratam.Ale ako vravis uvidime ked vykopemeak tak sa bude musiet ist hlbsie .porpipade este ryhu skusit po vykopani uzabovat skusit ale myslim ze by to uz mohlo byt v tom metri ok.zem je hlina +kamene.Korene co tam boli zo stromov vybral bager. Dakujem za nazory :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?