Základy + Terasa

Ahojte. Idem kopať základy a neviem,či zakladové pásy vykopať spolu z terasou,aby terasa bola zviazaná zo základom domom. Terasa bude mať 5x5,5 m a bude od zeme 1meter, lebo pozemok sa mi zvažuje smerom dole. Skoro každy mi hovori,aby som základovy pás urobil spolu aby sa mi to neodelovalo,neklesalo od stavby,ked to budem robit oddelene. Betonovú deku samozrejme nechcem robit spolu,ta sa musi odizolovať... Problem je v tom,že terasu by som možno potom aj inak riešil(velkosť) ,len nechcem,keby sa robila dodatočne,aby sa netrhala....atd. A ešte jedna otázka. Keď sa mi zvažuje pozemok,idem robiť kaskady. Vychádzajú ale na 2x. Je to tak správne,robí sa to takto? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme to urobili spolu so zakladmi na dom
Odpovedať
Profilova fotka
@branis my sme zase robili oddelene...
Odpovedať
@branis Kazdopadne ked to spojis bude tam tepelny most, ja robim oddelene
Odpovedať
@branis Postav to spolu, základy musia byť celistné a pevné. Tepelný most tam nebude, ale treba steny z izolačného materiálu, napríklad z porobetónu, a do podlahy zo 20 cm polystyrénu. Niekedy sa prejdi okolo novostavieb a uvidíš že to tak majú robené.
Odpovedať
@polystyren akoze tam nebude tep. most? To ako zabranis premrzaniu terasy smerom dnu do domu?
Odpovedať
Lepšie by bolo to oddeliť. Dom bude sadať viac ako terasa a nebude ti to tam praskať. Oddelíš to izoláciou a je to vybavené ;-)
Odpovedať
@danifedor Hrubá izolácia podlahy obmedzí tepelný tok cez podlahu aj pätu steny. Nezaizolovaná terasa sa chová ako nezaizolovaný základ, nič hrozné. A dá sa zatepliť aj terasa, rovnako ako základy.
Odpovedať
@jaro113 Základy nemajú čo sadať. Plocha základov sa volí tak, aby uniesli dom.
Odpovedať
@polystyren Tak este som nevidel nikoho zateplovat terasu, to ma aky zmysel? Ved to nie je problem spravit terasu zvlast nespojenu so zakladovou platnou a neminat zbytocne prostriedky na zateplovanie terasy ;-)
Odpovedať
@polystyren pre jednotlive druhy stavieb je určené povolene sadnutie stavby, učísa o tom na školách
Odpovedať
tiez som zaklady terasy robil oddelene s tym , ze pri betonovani zakladov domu som nastrkal roxory od spodu hore aby trcali cca 1 m do budúcich zakladov terasy
Odpovedať
@jaro113 Nevšimol som si že nejaká stavba sadá, videl som to iba na jednom dome kde bola oddelená terasa a základy. Bolo vidno praskliny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@polystyren To je normálny jav, sadanie stavby a ráta sa s tým. Pri niektorých stavbách to môže byť aj viac ako 100mm. Samozrejme pri rodinnom dome bude sadanie oveľa menšie
Odpovedať
@jaro113 Sadanie môže byť zapríčinené nezhutnenými časťami. Ak sa stavia poriadne, sadanie by malo byť minimálne. Keby rodinný dom sadol o 10 cm, určite by si to každý všimol. Možno aj o pár cm. Ak je výkop hneď zasypaný štrkom, ktorý sa zhutní žabou a potom sa zaleje betónom, prečo by malo niečo sadať? Tlačí sa hlina medzi štrk?
Odpovedať
@branis my sme robili spolu z domom beton do pasov bol spolu previazany ale dt boli oddelene 5cm Xps. A deka nim bola tiez odhradena. Zase tie naklady co by si usetril ked spravis oddelene niesu az take velke. A aspom to budes mat uz za sebov a nebudes to odkladat xi
Odpovedať
@polystyren písal som že RD určite nesadne o 10cm, ale určite sadne, je to jednoducho tak, ty s tým nič neurobíš ;-)
Odpovedať
@polystyren http://mojdom.zoznam.sk/cl/10027/2496...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?