Základy starší dom

Dobrý deň. Kúpil som dom. pivnice a garáže , poschodie, podkrovie a neobývana pochvodzna "povala"?Časom sa objavila plieseň. Takže teraz neviem či je chyba v mne alebo predchodzi majtel iba premaloval a predal.dom má hrubé základy a skoro 60 steny.okna a vchodové sú výmene .okná trojsklo.mrzi má že to není na pásku a není to zarovno vonkajšiu stenu aby po zateplení to malo akurát "spaletu" Je podpivničený v teréne. Takže polka pivníc je v teréne a polka vonku.tak na uhlopriečku. Uzavriet schodisko není riešenie pre mňa . Respektíve nemám chuť to zastávať aby to vyzeralo jak z 90. Rokov. Takže vchod je z pivnic.v pivniciach je predsieň vstupná hala a potom sa ide do schodiska.jedna z dvojgarazi je pod obývačku ( čo je zle)nad druhú je terasa. Z dvojgaraze do predsiene sú dvere ale tam plánujem dať vchodové dvere aby utesnili a nie ty papierove čo sú tam teraz.spoločne steny a strop garáže pod obývačku plánujem zatepliť . Ano budú tam stále tepelne mosti. Ale zatepliť garáže z vonku není riesenie, lebo garážové dvere ktoré sú povedzme "nízkoenergetické "neexistujú alebo sú nekonečné drahé. Podkrovie má balkóny, nad obyvacku takže ďalší tepelný most. Všade aj v garáži je podlahové kúrenie na plyn ale v podstate vnich ho nám vypnuté. Aj tak v garáži neklesne teplota pod 0 stupňov. Tak a čo Teraz? Moje nápady sú teda ty vchodové dvere do garáží, uteplenie tej garáže pod obyvacku, aj keď je to iba polovičná výhra keďže budú mostí z druhej garáži ktorá je otvorena jak jednogaraz. Ďalej možno obnovenie strechy ktorá je možno Okey ale obávam sa čo keď zateká. Strecha je základ. môžu vlhnut steny.vlhnu iba rohy domu Čo zateplenie?? Rekuperácia? Bojím sa že navrtam podlahové.nemusime síce vetrať. No máme maličké deti a oni stále otvárajú dvere okna a podobné. Kúpil som poriadny odvlhcovac. V niektorých miestnostiach v klude klesá vlhkosť no v iných ide v vkuse no neklesá. No prestala sa pleseň rozširovať.zastavila. Plesňové mapy sú od spodu pivníc a steny.že jako by ťahálo od spodu no keď som meral teploty tak je tam najnižšia teplota a tak by to mohlo byť iba miesto ,rosného bodu. No mali ste podobne problemy a vyriešili ste ? Alebo? Ďakujem
Odpovedať
@tom1491 daj najprv par foto, pripadne nakresli jednoduchy podorys, bo z toho popisu netusim co to je. Z popisu dedukujem, ze to je starsi dom, na ktorom uz bolo cosi porobene. Je tam nejaka podlahovka. Ako je na tom strecha, krytina, izolacia. Z coho je dom murovany. Zaklady ake? Zacal si dobre s tymi odvlhcovacmi. Teraz ide o to, kolko chces do toho dat, resp. ci to chces riesit nakomplet alebo len eliminovat lokalne chyby. Podla popisu ti moze tahat vlhkost cez pivnice a teda aj cez zaklady. Zateplenim bez vetrania sa ti to moze este zhorsit, lebo tu vlhkost uzavries. Vetrat treba, rekuperacia pomoze, no ci by bola u teba ekonomicky prijatelna. Najprv hladaj zdroj vlhkosti. Pripadne odkop na par miestach zaklady.
Odpovedať
Balkón (loggia)je zapustený do chalupy jak je v podorysoch nie vytiahnuty z chalupy jak je v reze. V pivniciach je plieseň od zeme ako keby to ťahalo z základov no na poschodí je plieseň Od stropu asi okolo venca a v podkroví v strede steny kde je zase veniec. Vzhľadom na to že som si kúpil taku pištoľ čo mera teplotu povrchu a práve tam kde sa robí plieseň sú najchladnejsie miesta,kedze sú to rohy chalupy tak prave tam môže byť miesto iba rosného bodu a nie že by napríklad ťahalo od tých základov.ta miestnosť čo je tak najviac plesniva predtým nebola. No tade ide voda a ja som tam spravil takú obkluku aby som tam mohol pripojiť tlakovú nádrž aby nešlo stále čerpadlo na studňu a tiež som tam nachádzal filtre a podobne. No potom sa to začalo rosit stúpla vlhkosť a začalo to takto robiť . Tak som to takto "zateplil" a už sa to prestalo šíriť.do odkopávania sa mi práveže nechce lebo chalupa je v svahu , nad hornú stenu ide hneď oporný múr takže by tam nevošiel ani minibager a tak by sa to muselo odkopat ručne a v neposlednej rade sa dosť obávam aby sa chalupa nezačala zase hýbať a praskať.ale okolo chalupy sú betónové chodníky čo zase není ideálne.ale sú aj tak úzke a tak som rozmýšľal to nejak vyspadovat a natreté nejakým gumoasfaltom alebo niečím takým a chodník rozšíriť kde sa pod neho dala drenazka a zámková dlažba nech voda ide preč. Dom je postavený v 1999 . Strecha je asi Okey. Teda čo vidím tak krovy určite..iné neviem posúdiť. Komini sú trochu potecene a izolácia strechy neviem.zaklady by mali byť 80ky . Postavené je to z tehly. Chcem do toho dať toľko koľko bude potreba..vyriešiť to treba.ale samozrejme nie zbytocne moc. Čo sa firiem na odvhcovanie týka..tak mi je strašné proti srsti že kazda odporúča iba jeden produkt. Strašné mi to príde že je to iba reklama alebo minimálne predzmluvnene veci.
Odpovedať
@pistikus zabudol som to napísať ako odpoveď tak to píšem takto dodatočné a odpoveď je príspevok vyššie :-)
Odpovedať
@tom1491 vyzera to na nejake zateplenie a obmurovku. Pokial by to bolo dobre spravene, tak super vec. Ale asi nie je. Vence su urcite tepelny most. Tam pomoze zateplenie vonkajsich stien. V projekte su poriesene izolaciou a zateplenim aj pivnice, je tam zakreslena aj drenaz. Otazka je ci je funkcna, resp. ci bola vobec potrebna - ci prave ona nestahuje dole vodu k zakladom. Cosi je urcite zle, vyzera to na pridanu vlhkost z vonku a nie len nedostatocne zateplenie. Kolko z tych 3 kominov je v pivnici volnych? Ak sa najde nejaky v tej casti kde je plesen najviac nevyuzity tak ho pouzit na odvetravanie. A asi by som osekal tu omietku. Mozno by poradil aj @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@tom1491 kúriť, vetrať, prípadne zatepliť, žiadne izolácie základov a odkopávky. Predošlý majiteľ posledný rok nekúril, dom zvlhol, vysušenie trvá dlhšie ako navlhnutie.
Odpovedať
@jan45 @pistikus Jeden z komínov je nepouzivani ale ten je z severnej strany . Uvažoval som nad vetrakmi aj tam .sú tam kúpeľne a záchody. Ale z tej strany domu to na počudovanie neplesnivie. Plesnivie to z strany terasy a balkóna..čiže od juhu..plesne viem že sa už človek nezbaví ,len osekat omietku. No to plánujem spraviť az si budem istý že už je všetko okey. Hlavne teda miestnosti v suteréne a obývačka pod ktorú je tá garáž a nad ňou balkón. Z všetkých strán chlad. Dokonca keď som pretahoval kábel cez chranicku v stene ktorý začínal v podkroví išiel cez podlahu balkónu a vyšiel v zásuvke na prízemí tak bol celý mokrý. Nevedel som ale či je to nejaký kondenz alebo tam zateká.tuto zimu som kuril na 24 stupňov.snazim sa aj vysusovat .odvlhcovac ide stále na plno.dost premýšľam nad zastavanim balkóna.lahsie by sa to potom aj zateplovalo.no neviem jak by sa potom ten balkón začal chovať. Alebo zrušiť aj ty povodne steny a posunúť to celé??
Odpovedať
Profilova fotka
@tom1491 pleseň sa stratí, keď to vyschne a premaľuje sa, sú to hrubé múry a vysušenie môže trvať dlhší čas, pozor, teraz pri vysokých letných teplotách to najviac zvlhne, treba nárazovo vetrať a vysúšať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?