Základy pre dvojpodlažný dom

ako hlboko sa kopu zaklady na dvojpodlazny dom??
Odpovedať
Profilova fotka
@kija31 to je otazka na statika pre konkretny dom a konkretny podklad.
Odpovedať
@kija31 presne ako vravi @majkoj - musis to mat v projekte, my mame z roznych dovodov na jednej strane dvojmetrove zaklady - ako na kostol :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica ja mam 1,8m :) a bungalov :)
Odpovedať
@majkoj My mame len takmer 90 m2. Aspoň máme istotu, nie? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica no ked som videl ako sa leju prachy (pardon, vlastne beton :) ) do zeme, tak mi nebolo vsetko jedno. V zakladoch je 100m3 betonu.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme 0,6-0,8 m ako kde , ale na tom ešte tri rady DT -čiek a tie pôjdu zasypať zemou .
Odpovedať
aha dakujem, lebo nam pvedal projektant ze 1,20 m a manzelovi sa to zda vela :-)
Odpovedať
základová škára musí byť v nezamrzajúcej hĺbke a tá začína cca v hĺbke 800mm pod povrchom terénu a závisí od teplotnej oblasti a základových pomerov (kvalita podložia, úroveň spodnej vody a svahovitosť). každá stavba sa posudzuje zvlášť a netreba zabúdať, že aj názor statikov na niektoré konkrétne prípady sa môžu líšiť (nie veľmi ale môžu). Stáva sa aj to že niektoré konštrukcie sú predimenzované, buď to pramení z praktík z čias kedy sa nešetrilo, alebo zo strachu (opodstatneného aj neopodstatneného, ale treba si uvedomiť, že zodpovednosť je na tom kto to navrhol. Treba sa spýtať projektanta prečo 1,2 m nikto vám za to hlavu neutrhne. Odpoveď: "lebo sa to takto robí" by ste nemali dostať (to tak od robotníka možno).
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav tak, tak, ja som mal plan 80 a statik stal pri bagri a len hovoril, hlbsie a hlbsie a ja som bledol :P
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som raz videl zaujímavo stavť domy v radovej zástavbe v Rakúsku. Ak niekde nájdem fotografie, tak ich sem dám k nahliadnutiu. Na rovnej lúke odobrali ornicu asi do hĺbny 30cm. Potom prišiel domiešavač a vylial úlne chaoticky, bez akéhokoľvek kopania základov na tú rovinu betón približne v tvare obvodových múrov a priečok do výšky cca 20cm. Na tieto pásy potom postavili 4 rady DT.čiek, na vrchu sa spravila 20cm grubá deka a začal sa stavať dom. Ešte stále som nechápal a chodil so pozeraž, čo z toho bude. Až keď som videl kanalizačné vpuste takmer na úrovni deky domu, tak mi začalo zapínať. Začali tam navážať zeminu a navozili jej takmer na výšku spodnej hranice deky. 4iže vlastne umelo vytvorili nezamŕzajúcu hĺbku. Priznám sa, že mám záľubu v dokumentovaní rôznych stavieb, ale takýto postup som videl prvýkrát. :-)
Odpovedať
@jamk1 ešte jednoduchšie a podľa mňa elegantnejšie je tú 20 cm deku posadiť na izoláciu. Niekde tak domy stavajú už roky. bolo by super mať pri výstavbe po ruke statika zanieteného pre inovácie :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?