Základy pod záhradný domček na náradie

Ake zaklady pod zahradny domcek na naradie 2,8 x 8,5 m? Uvazujem nad vykopanim jamy do hlbky cca 25 cm (pod celou plochou) navezenim makadamu cca 10-15 cm, uzabovanim, osadenim kari hr. 5 mm oko 10 x 10 cm, a zaliatim betonu C16/20 hr 10-15 cm. Otazka ktora ma trapi: ako sa sprava zakladova doska (vo vseobecnosti), kedze nie je v nezamrzajucej hlbke? Zaujimaju ma nazory hlavne tych, ktori maju realne skusenosti. Podotykam, ze v domceku nebudem parkovat tank :-D @jan45 @ladajaskva
Odpovedať
1
2
Nad tymto prave rozmyslam a riesim aj ja. Podla mna je postup spravny,len nech je doska min.10cm na terenom a vyspadovana na odvod vody. Je moznost urobit dosku aj zo zamkovej dlazby.
Odpovedať
@tomino9 nad teren neviem ci sa dostanem z dovodu, ze sa chcem vyhnut salovaniu :). na druhej strane po zabetonovani by sa to dalo obkopat a oddrenazovat. Dosku zo zamkovej dlazby nechcem. Chcem aby podlaha bola jednoliata - jednoduchsie na udrzbu
Odpovedať
Ved nejdes salovat tocite schody :-) Ked tak osad obrubniky a zalej betonom. Len aby to bolo nad terenom,potom ked ti bude zatekat bude neskoro to riesit. Co chces drenazovat 20-30cm pod terenom? Drenaz sluzi na odvod spodnych vod, sustred na vyspadovanie dosky a odvod vody zo strechy.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Dobrý postup, všetky bungalovy na doske sú tak postavené.Dom je vykurovaný a správa sa trochu inak, ale sklad umiestnený na štrku v zime podmrzne a v lete sa vráti do pôvodnej polohy. Preto treba štrk oddrenážovať aby tam nevznikla vaňa s vodou.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky @jan45 ja planujem, tiez domcek ale ja planujem to cele zalozit na patkach. Vyvrtam 20cm dieru(y) do 80cm do toho beton a do neho patku na hranol. Na tom vybudujem rost a na nom domcek. Kolko patierk bude treba este prediskutujem s kamaratom statikom :). Ak mi to cele nezrusi :-p.
Odpovedať
záhradný domček riešiť statikom, hehe, amaterizmus
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj podlahový betón tam bude určite, tak prečo ho súčasne nevyužiť? Prvý takýto objekt, garáž pre nákladné auto sme robili v 80-tych rokoch, cestné panely, pórobeton 30cm strecha . Dodnes slúži. Piliere sa používajú vtedy, ke´d treba objekt nadvihnúť nad terén. ale to už je kombinácia nosníkov, a dosiek.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ale ja som prave nechcel beton ako podlahu . Planoval som len obycajny dreveny rost a na tom dosky. Nebude tam nic parkovat, ma to byt sklad + dielnicka. Nieco taketo https://www.youtube.com/watch?v=uFrU5.... Len by som tie patky zapetonoval nie len tak natlkol :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to je iný popis toho, čo som písal, je to kombinácia pätiek a drevených nosníkov. Pre životnosť tam treba nechať vzduchovú medzeru, Bežné hranoly 10x10 rozpon do 2m, nad 2m 10x12 (nosníky)stojky 10x10(8x10), časť statiky preberie osb doska, (zavetrovanie) . Link som si pozrel až teraz, konštrukcia je ako som popísal, zaujímavé je založenie. Tam nie sú pätky v zmysle základu pod terénom, len pozinkované papuče položené na terén. výška podlahy sa dosiahne zasunutím hranolu. Ale nechcel by som to platiť. Kúpil by som 160 rúru PVC položil na zem a zalial betónom. Do betónu tesársku pätku na hranol a pokračovanie ako na linku.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ako poznam nemcurov nebude to len tak plozene, ale tie papuce maju natlkaci klin. Ja to planujem presne ako si napisal akurat nedam len ruru na zem, ale vyvrtam dieru do zeme ako na stlpik plota, beton a do toho patku. Mam tam navazku netrufam si len tak nieco polozit na to.
Odpovedať
Profilova fotka
ešte dodatok, je tam odhrnutá ornica, v tej prebiehajú najväčšie zmeny čo sa týka objemu, podložie už nie ja také citlivé.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj o tom je projektovanie, musí sa posúdiť konkrétna situácia na stavbe. Ale tie natľkacie kliny majú len funkciu aby sa pätky pri manipulácii neposúvali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dominik_boksansky @tomino9 máme takto spravenú dosku pod záhradným domom http://www.modrastrecha.sk/blog/ups/a... fotky z realizácie nemám, ale je na spodku štrk (či makadam, to už si presne nepamätám), zašalované (doska je hrubá cca 15 až 17 cm), v otvorenej časti je to vyspádované (tam je voliéra pre psy). podľa fotky to vyzerá, že je vlastne celá hrúbka dosky nad terénom, ale bolo to ešte pred terénnymi úpravami. teraz je betón len kúsok vyššie než terén. robili sme to pred 3 rokmi na jeseň, prežilo to už tri zimy, žiadne problémy sme nezaznamenali, no bývame v teplej oblasti a máme pomerne priepustnú pôdu.
Odpovedať
@ups dakujem za inspiraciu. Take nieco planujem aj ja a taktiez by som integroval klietku pre pripadneho psa :) cast by som nechal otvorenu. pod strechou napr v lete zasunut kosacku, nejake naradie, ktore sa casto pouziva atd.
Odpovedať
@jan45 V akych rozmedziach sa dokaze pohybovat taka doska zima/leto? Je to 1-2 cm, pripadne viac, menej? Nemate skusenost?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky uplne staci.....ale este tu budu odpovede o moznych hrozbach zemetrasenia ...ako to tu poznam,,,)
Odpovedať
Ja urobim klasicku betonovu dosku a na nu postavim: http://www.zahrada-naradie.sk/p/8382-... Je nutne nejake povolenie alebo podobne na stavbu?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky nemusí sa vôbec pohybovať, záleží, ako sa zvodní podložie. Preto je tam štrková vrstva, v tej by sa voda nemala udržať, resp. nenasiakne, ale domnievam sa, že je to v mm.
Odpovedať
@tomino9 Ked ta doska bude v zemi, alebo je potrebna uprava terenu a domcek bude do 25 m2 je potrebne ohlasenie drobnej stavby
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@dominik_boksansky Ak si to uz nevyriesil postupuj ako pri klasickom chodniku (prijazdovej ceste k domu). Uprava terenu cca. 20-30cm pod uroven okolia...zhutnenie podlozia a nasledne makadamu a na to doska...cca 10 cm na terenom. Ano do 25m2 ohlasenie drobnej stavby...ktora sluzi stavbe hlavnej...cize RD.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Také chci při stavbě desky pod dům rovnou dělat desku pod zahradní domek. Rozměry domku 3,5 x 5,5 m. Vyzděný bude z BST. Rozumím tomu dobře, že není třeba dělat pod domek základové pasy. Tedy že pouze udělám skrývku cca 20 cm, zhutním, poté nasypu makadam cca 10 a následně ošaluju a udělám desku 20 cm? Díky.
Odpovedať
Profilova fotka
Našla som túto staršiu tému ohľadom podkladu pre záhradný domček. Teraz máme veci uskladnené v plechovej stavebnej garáži, ktorá je položená na zámkovej dlažbe. Jej vzhľad sa nám nepáči. Je z boku domu, je vidieť z ulice a je tam ako päsť na oko. Aj z časových dôvodov, keďže tie veci nemáme kam na dlhší čas uskladniť, uvažujeme nad montovaným plechovým záhradným domčekom, ktorý by mal zvonka vzhľad murovaného (teda s omietkou). Položili by sme ho na rovnaké miesto, teda na zámkovú dlažbu, ale muž sa obáva, či by neťahala do priestoru priveľa vlhkosti. Máme tam rôzne veci ... klasicky od pneumatík, kosačky, náradia až po vianočný stromček. Máte niekto skúsenosť s takouto podlahou v plechovom domčeku?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Len jednu otazku k starej teme. Netreba teda zaklady? Staci makadam a beton s kari rohozou? Tiez planujem zahradny dreveny domcek, cca 6x4m
Odpovedať
@arantir a keď ti to premrzne a začne sa ti betón stiepat?
Odpovedať
@jama13 Prečo by sa mal štiepať? @arantir Veľa stavieb, najmä tých menších, je iba na základovej doske. Na taký záhradný domček podľa mňa tiež stačí nejaká betónová platňa so zhutneným makadamovým podkladom, pokiaľ tam nie je nejaké neštandardné alebo nestabilné podložie.
Odpovedať
@arantir daj tam makadam a 10cm betonovu platnu a mas pokoj, cena 500E pri svojpomoci a kludne na tom mozes postavit murovany zahradny domcek i bez zakladovych pasov.
Odpovedať
@chrobak7 ja mam cely barak posadeny len na betonovej platni, bez zakladacich pasov a zatial drzi, statik povedal, ze je to lepsie riesenie v pieskovo ilovom podlozi ako ako na zakladacie pasy : )) tak preco by nemohol tak by postaveny zahradny domcek na nestabilnom podlozi ???
Odpovedať
vdaka za rady, dam tam ten zhutneny makadam a na to betonovu platnu. Keby to bol murovany domcek,nepoviem.ale dreveny by mal vydrzat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Aký betón máme objednať na dosku pod záhradný domček 210 x 350 cm, keď betón bude zároveň podlahou? V betonárke nám dali CP na 4 typy betónu: C20/25, XC1, Dmax16, S3 – 50,60 € / m3 / bez DPH s dopravou do 14km na otoč a 30 minút na vykládku C25/30, XC2, Dmax16, S3 – 53,26 € / m3/ bez DPH s dopravou do 14km na otoč a 30 minút na vykládku C25/30, XC3, Dmax16, S3 – 54,67€ / m3 / bez DPH s dopravou do 14km na otoč a 30 minút na vykládku C25/30, XC3, XA1, Dmax16, S3 – 58,62€ / m3 / bez DPH s dopravou do 14km na otoč a 30 minút na vykládku V cene betónu je cena dopravy 8,50€ /m3/ bez DPH. Ktorý máme vybrať?
Odpovedať
Profilova fotka
@priadka = kuk https://vph.sk/assets/Uploads/Page/19... bezne sa dava XC2, XC3. Cenovy rozdiel XC2 ->3 je maly, takze ja by som dal XC3, ak nemas nejake agresivne prostredie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?