Základy - Penosklo "na kľúč" (firmy/ceny)

Profilova fotka
Zdravím vospolok, Vedeli by ste na základe vlastných skúseností odporučit firmy/osoby , ktoré realizujú základy na penoskle? (mne známe sú "ECO Concept" a "ecoZÁKLADY") Eventuálne aj cenu, na ktorú ste sa dostali pri svojich parametroch? V mojom prípade by sa jednalo o základy 11x9m (hr. penoskla 40cm po zhutnení v pomere 1,3:1) v rovinatom teréne bez zvýšenej hladiny spodnej vody. V akej cene by som sa mohol aktuálne pohybovať pri takýchto základoch v prevedení "na kľúč"? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
nemáte čo črobiť s peniazmi?
Odpovedať
@jan45 presne tak
Odpovedať
Zase odborníci na všetko, len odpovede si sa nedočkal na svoju otázku. Môj odhad na kľuč rátaj 13000€.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, na kluc je to drahy spas 12-13000 EUR. Preco to chces realizovat na kluc?
Odpovedať
na penosklo sa zaklada na nestabilnom podklade, inak su to vyhodene peniaze
Odpovedať
@jan45 Je to zas az take drahe ked sa zoberu vsetky faktory do uvahy (netreba zateplovat uz atd ...)? Pokus o porovnanie tu: http://blog.zdravydom.sk/zakladanie-p... Mne osobne sa pozdava este lacnejsia alternativa zalozenia na xps.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 s tym ze ak nezakladas na nestabilnom zaklade su to vyhodene peniaze nesuhlasim. Pracnost je rozhodne mensia, ak mas poratanu dosku na dratkobeton, tak je to aj rychlejsie. Zaroven mas vyriesenu hydroizolaciu, t.j. nemusis v dome sajrajtom natierat zakladovu dosku ani natavovat ziadne pasy. A najdolezitejsie ze si odstranil tepelny most a v podlahe ti staci minimum EPS, takze usetril si radu tvarnic. Vyhod je ako sa zda viac nez dost :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall XPS chce aby bol sikovny statik s modernymi nazormi a samozrejme verit ze sa mu v zemi najblizsich min 50 rokov nic nestane. Osobne by som bungalov kludne na XPS postavil, ale pri poschodovom baraku by som asi predsa volil penove sklo koli podstatne mensej stlacitelnosti pri predpisanom zhutneni.
Odpovedať
@bigz my sme ho davali, pretoze je dobry izolant, je pravda, ze sa neskor usetrilo na inych veciach..http://lepsiebyvanie.centrum.sk/staviame/817127/, viezli nam ho z Rakuska z fabriky priamo, dokonca to davaju Madari pod bytovky na zaciatku Rajky..dala by som si urobit zaklady firme, ktora to robi s Geocellom, mate zarucenu kvalitu, robi len zaklady...firma bola z Bratislavy, na vsetky otazky mi odpovedali aj na usporu, ktora potom vznika s geocellom v dalsich fazach vystavby..nejdem rozpisovat, vsetko si uz nepamatam, je to 2 roky dozadu..informujte sa priamo vo firme, mame dom na rovine. reci typu, ze sme vyhodili peniaze si nevsimam, to by som si ani kosacku nekupila :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo to, ze nepotrebujes hydoizolaciu sice vsade dodavatelia propaguju, ale osobne by som si v zivote nedovoli ju tam nedat (nahoda je blbe a trochu to pomoze aj proti pripadnemu radonu) :). Penosklo je fajn vec, sam so hochcel pouzit, ale v podstate je to na rovinaty teren a dom, ktory bude mat podlahu tesne nad okolitym terenom. IMHO v ostatnych pripadoch je to skor zbytocna komplikacia.
Odpovedať
@bigz V rovinatom teréne sa penosklo môže stať nádržou na vodu, treba ho odvodniť rúrkami napríklad do kanalizácie. Hydroizolácia sa dáva aj kvôli tomu, aby sa do penoskla nedostalo blato, ktoré zmenší jeho izolačné vlastnosti. U sypaných základov je riziko že ich môže odplaviť prívalová voda, alebo sa uvoľnia pri zemných prácach blízko domu. Preto si väčšina ľudí dáva klasické základy. Na sypané základy nevidím žiaden dôvod.
Odpovedať
13000 fy. Klebra z BA. p. Klein, 8x12m máme vysokú spodnú vodu, ak nemáte problémy s terénom, je to zbytočné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
neviem doporučiť firmu, nepokladám za správne, že svojim vyjadrením kazím kšeft iným, ale opakujem: penosklo je drahý štrk, správne použitie na zakladanie predraží stavbu, zhutnenie na 1,3 asi ani nie je možné, odhadujem 1,15, ale to sa už úplne stratia izolačné vlastnosti.Tepelnoizolačný účinok skla vzniká uzatvorením vzduchových bubliniek do skla, vzniká súvislá hmota a tá oddeľuje priestor. Po rozdrvení vznikajú medzery, kde vplyvom zemnej vlhkosti (alebo vyzrážanej, keď sa urobí vaňa) klesne izolačná schopnosť na úroveň blízku bežnému štrku. To, že tu užívatelia vyjadrujú spokojnosť, je irelevantné. Izolačné účinky penoskla sa dajú dosiahnuť len inou technológiou, súvislé lepené dosky.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj hydroizolaciu fakt netreba, je to overene rokmi. Penove sklo nevzlina vlhkost!!! Pod zakladovou doskou je nopova folia ktora zabrani zateceniu betonu do penoveho skla. Co sa tyka radonu, dom na penovom skle je v klude, lebo radon tiez pozna fyziku a pojde z pod dosky von cestou najmensieho odporu a to je pomedzi zrna penoskla von do okrajovej zony ktora je za okrajom dosky. Je to proste cele vymyslene. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp jaj tolko blbosti pokope... Vo vykope mas mat samozrejme po obvode drenazne rury. Ziadny bazen tam pri spravnej realizacii nehrozi. Opakujem ze hydroizolacia sa nedava a uz vobec aby do penoskla nevniklo blato. Na to tam je geotextilia! Nuz ked nevidis ziadny dovod na zaklady na penoskle sa niet co divit ked o tom s prepacenim ba aj bez neho prd vies.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a Videl si vobec zhutnene penosklo? Ja som zakladal moj dom sam, tak ti to absolutne jednoducho vyvratim. Zhutnenie 1,3 je realne mozne. Dokonca je realne mozne aj zhutnenie 2,0 keby si na dosku pouzil cestarsky vibracny valec. Takze poporadi. Ked penosklo umiestnis do vykopu rozhrnies ho +/- do roviny. Zmeras si vysku od povodneho strkoveho lozka. Zacnes hutnit predpisanou doskou a ked dojde k poklesu na 1,3/1 koncis hutnenie. Je to easy. A tu blbost ze po zhutneni je to drahy strk s tepizol vlastnostami strku si to snad ani nemyslel vazne. Po rozhrnuti hornej zhutnenej vrstvy je uz 10 cm pod zhutnenou vrstvou vrstva penoskla bez poskodenia. Tak ako boli kusy penoskla cele pred hutnenim, su rovnake po hutneni. Len sa do seba "zahryznu" tym ze sa hutni.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a s tou zemnou vlhkostou pod stavbou si ma fakt dostal :-D
Odpovedať
@abobo Údajné blbosti opakuješ po mne. :-) Zemná, napríklad konopná fólia, stačí, ale vraj sa časom rozpadne. Skús tam vraziť asfaltové pásy, vodoizoláciu budeš mať ako bonus.
Odpovedať
@abobo Údajné blbosti opakuješ po mne. :-) Zemná, napríklad konopná fólia, stačí, ale vraj sa časom rozpadne. Možno tam vraziť asfaltové pásy, vodoizoláciu je ako bonus.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp dakujem neprosim. Mam to spravene tak, ako sa to robit ma. Vsetko som si oddozoroval a zrealizoval sam. Vsetko je tip top v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo http://www.modrastrecha.sk/blog/abobo... zakladovu dosku mas na urovni terenu. Pride nieco taketo ako u nas http://gallery.ceco.sk.eu.org/v/visit... a budes prekvapeny :). Mne by to za tych 300€ navyse nestalo. U nas tiez miestni hovorili, ze take este nezazili.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to by bol ale pruser u vsetkych bezbarierovych domoch zarovno s terenom. Aj u tych co maju asfaltove pasy. A ja som chcel dom vstup do domu a terasu na urovni terenu, bez schodov...
Odpovedať
mne nacenovali na 11.25x11.25 a chceli zato cca 15tisic vratane dane :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo aj ja som chcel, ale stavbari sa ma pytali ci mi sibe :), ale po dlhych, ale naozaj dlhych debatach ma zlomili. NASTASIE :).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj nuz kazdy chce nieco ine. Ja sa pokusim urobit vsetko preto aby mi voda na pozemku nestala. Nedialo sa to ani posledne "leto" ked prsalo 3 tyzdne viac menej v kuse. Ale uznavam ze ak by bola x dnova brutalna prietrz mracien, stat sa to moze. Pravdepodobnost bude podobna tej, ze niekoho trafi blesk.
Odpovedať
Profilova fotka
@bromid tak vyhrn rukavy a sprav sam. Nic zlozite to neni.
Odpovedať
@abobo Malokto si moze dovolit stavat taky ukazkovy dom ako Ty, nemame peniaze ani cas. Pre beznych smrtelnikov musia stacit obycajne zaklady. Staval som jednoduchy dom bez specialnych izolacii a velmi malej investicii do kurenia, napriek tomu celkove mesacne naklady v elektrine nepresiahnu 100 Eur - z toho kurenie 60 Eur, bez dokurovania drevom. Ty budes kurit za 20 alebo 30 Eur mesacne. Mne tych par Eur nestalo za taketo trapenie s EPD. O cene domu ani nehovorim. Pri uspore 40 mesacne sa to nevrati ani za 30 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 s tym suhlasim. Ale obycajne zaklady pokial dotycny nestavia bungalov ale poschodovy nemusia byt lacnejsie ako zalozenie na penoskle. Mna stalo sklo asi 2500 EUR, vykop mozno 200 EUR, strk 800 EUR a doska 4000 beton a zelezo. Praca v tom neni su to nase ruky... Usetril som hydroizolaciu, 1 rad tvarnic, XPS do nezamrznej hlbky okolo zakladovych pasov a mam to bez tepelneho mostu. Pri bungalove suhlasim ze penosklo asi koli ploche domu bude badatelne drahsie.
Odpovedať
zakladova platna 117 m2 na 40 cm zhutneneho penoskla, svojpomocne - tu su moje vydavky: salungy na zakl. dosku od brata + pomocne laty na debnenie 0 robota cca 30 cloveko-dni 0 vytycenie zakladov geodetmi 120 bagrovanie 210 zelezo do zakladov 2 tony 1564 geotextilia s tahovou pevnostou 50 kn/m 520m2 516 material na kanalizaciu 210 bager, vykladka penoskla, piesok pod kan. Potrubia 150 drveny beton ako podklad pod penosklo 204 chranicky 30 hutnenie 60 kamenivo pod penove sklo 3 tatry 250 bager, pre rozhrnutie kameniva a vykladka penoskla 2. x 80 bleskozvod 150 penove sklo 72 m3 3800 beton do zakladov 31,5 m3 1820 majster - zeleziar 200 naradie - metre, gumaky, vodovahy, zinkovy sprej, PE folia pod beton, ostatny material 250 SPOLU 9614 Neviem ci by som to robil este raz takto, je to dost penazi, hlavne to penove sklo. Myslim ze na kluc si mozete este dost priratat.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo obdivujem , ja sa ani po 50-ich rokoch necítim taký dobrý stavbár
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?