Základy- len po obvode domu

Ahojte, máte niekto základy domu - zákl. pásy len po obvode domu? Že žiadna vnútorná priečka nie je nosná? Máme dom 13x10 m (s tým že v dome je akokeby výklenok na terasu (4x2 m). Miesto hrubšej - nosnej steny bude použitý na krov "železný hranol". Ide o bungalov. Firma, ktorá nám stavia to má podložené aj statikom. Viem, že mi tu nepoviete, či je to ok alebo nie. Len by som rád vedel, či je to vôbec "reálne" a či má niekto takéto základy. :D Lebo tu v albumoch som nevidel asi ani jeden dom, ktorý by mal základy vykopané len po obvode domu. Tak som z toho tak trošku znepokojený :( Ďakujem a dúfam, že som to tu napísal dosť zrozumiteľne.
Odpovedať
@amater88 ..aký krov bude? klasicky, alebo priehradové nosniky?
Odpovedať
@pr Zdravím, tak to presne neviem - ja sa do tohto moc nevyznám. Strecha bude sedlová a viem len že nebudeme mať väzníkový krov ale hambálkový.
Odpovedať
@amater88 ..a viete sklon strechy a aka bzde krytina? a rozmery toho železného nosníka?
Odpovedať
@pr sklon strechy bude 22° a krytina Tondach, rozmery toho železného nosníka bohužiaľ neviem
Odpovedať
@amater88 a ten železny nosnuk bzde uložený na 13m či 10m stene?..a z akého materialu murujete?..hrúbka
Odpovedať
tak si myslím, že to bude krížom na tú stenu 10 m, len to si nie som istý. Toto sa tak nejak zmenilo za pochodu - že staviteľ to konzultoval so statikom a mne ani nenapadlo, že to vlastne takto ovplyvní základy a nosné priečky vlastne už nebudú... Dom bude z ytongu lambda 300. @pr
Odpovedať
@amater88 ..to je vas projekt? alebo projekt firmy?
Odpovedať
@pr náš...robil nám ho architekt (len bohužiaľ bola s ním zlá spolupráca) :( potom sme ho dali firme, ktorá si ho trochu pozmenila podľa seba - teda podľa toho akým štýlom oni stavajú. Viem, že staviteľ by si nemal projekt meniť podľa seba, ale architekt nám ten projekt bohužiaľ dosť odflákol, takže bez nejakých zmien by to ani nešlo asi postaviť :D
Odpovedať
Skus tu vložiť pôdorys a výkres krovu. V podstate ak nemáš nosné priečky stačia ti základové pásy iba pod obvodovými múrmi.
Odpovedať
Bungalov 7x15, projekt od projektanta. zaklady len pod obvodovymi stenami. Zakladova doska cca 15cm. Pozri fotoalbum. Viem, ze to nie je tvoj rozmer, ale len pre info.
Odpovedať
@mirek8777 projekt krovu nemám v elektronickej podobe ( bol zmenený z väzníkového na hmbalkový) Tie nosné priečky (250 ytong) ktoré sú pri technickej miestnosti a obývačke sa vlastne zrušili a použije sa ten železný nosník. Teda sa aj základy robia len po obvode. Fakt som to tu ešte z fotiek nevidel, že by sa kopalo len po obvode domu, tak preto táto diskusia :)
Odpovedať
@kamko7 ďakujem...konečne niekto kto má takto spravené základy :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
až na to, že pri statike nerozhodujú len rozmery, ale aj otvory, spôsob zaťaženia, stužujúce prvky atď. Bude tam hambálkový krov a na ňom zavesený strop, to si pri rozpone 10m neviem dosť dobre predstaviť aké profily použijú.Vázníkový krov využíva rozklad zaťaženia na tlačné sily s minimalizáciou ohybu, hambálok slúži na eleimináciu ťahových síl a dodatočné namáhanie ohybom od stropu zvyšuje prierezy.
Odpovedať
@jan45 je mi jasné, že rozmery domu nie sú všetko :) No ja sa do toho nevyznám...už nám asi len zostáva dúfať, že to bude ok :)
Odpovedať
@amater88 ..tiež sa mi to nezdá, celá váha strechy bude sústredená do 4 bodov od zelezných nosníkov..preco ste vlastne zrusili priehradové nosníky? úplne ideálne na Váš dom, a pritom jednoduché
Odpovedať
@pr @amater88 tak že tam bude 6 tých železných nosníkov... ja neviem, prečo to takto riešili... staviteľ sa radil so statikom a statik to takto navrhol...
Odpovedať
Profilova fotka
@amater88 ak to takto navrhol statik, dal pod vypocty svoju peciatku, tak by to malo byt ok. Pripadne ak mas obavy, vezmi vsetky vypocty a navrhnute zmeny a daj to skontrolovat inemu statikovi. Tiez by som tam dal väzniky, radsej ako zelezo. Pravdepodobne chces mat na povale sklad. Ja som zmenil krov z klasickeho na väznikovy, ale stredove pasy a nosne priecky som nechal.
Odpovedať
Profilova fotka
A bude to nové riešenie v rovnakej cene ako predtým, alebo drahšie?
Odpovedať
@lubosu Tak my sme zmenili z vazníkového na hambalkový preto, že firma, ktorá nám stavia má s týmito "viac skúseností". A viac menej nám vyhovuje, že tam bude viac miesta ako pri väzníkovom krove...
Odpovedať
@jan45 cena sa nám nezmení
Odpovedať
Profilova fotka
každopádne nie je to debata pre laikov,
Odpovedať
Profilova fotka
@amater88 cit: "Tak my sme zmenili z vazníkového na hambalkový preto, že firma, ktorá nám stavia má s týmito "viac skúseností" myslim, ze toto je kamen urazu, mali ste planovany vaznikovy, tj. vnutorne nosne nebolo treba, zmenili ste to na hambalkovy kvoli firme (no to sa mi zda dost divne) - takze zrazu - samozrejme treba nosne vnutorne, cize musi sa to nejako vyriesit - vyriesilo sa to zelezom, na ktorom bude stat krov, no neviem... mne sa nepozdava menit vazniky kvoli firme, vacsina vyrobcov vaznikov si ich aj pride namontovat, takze tam by "vasa firma" problem mat nemala ci?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?