Základy domu a garáž verzus podpivničenie domu s garážou

Presiel som mnoho diskusii na MS ale nenasiel som niekde kde by tento problem bol rozobraty detailne a hlavne po fin. stranke. Standardne mnoho ludi stavia RD (dnes povacsinou Bungalov) so zakladovymi pasmi + betonovanie platne a popritom pri dome sa stavia garaz (burzoazia da dvojgaraz :-D ). V takomto pripade ide par radov DT nad teren, par radov DT pod teren, co vytvori zakladovy pas s vyskou cca takmer 1,4-1,5 m. Domy poschodove maju zastavanu plochu od 70 m2 po bungalovy s 120-150 m2. + cca 20-40 m2 zakladov pod garaz. Vsehovsudy postavit zaklady pod RD s malou zastavanou plochou + garaz vyjde zrejme od 10 tis. € svojpomoc. Otazkou je ci pri takomto porovnani nie je na mieste uvazovat (u ludi, ktori chcu mat podpivniceny dom) podpivnicit RD a zakomponovat do pivnice garaz. Chapem ze garaz je z casti prezitok a drahe byvanie pre auto, tiez chapem ze hydroizolacie nemalou mierou prispievaju k cene pivnice. Na druhej strane clovek ziskava okrem pivnice i dalsie priestory pre skladovanie ci nieco ine. Ake su Vase nazory a skusenosti. Dakujem za prispevky.
Odpovedať
@niless riešila som niečo podobné... ak sa ti dá garáž v pivnici je super... zrejme to je ten drahší variant, ale priestor navyše sa vždy zíde. Nám sa to bohužiaľ nepodarilo máme aj pivnice, ale garáž je normálne na prízemí :/ pivnice sú zozadu takže príjazd do garáže by sme museli riešiť cez celý dvor :/
Odpovedať
Profilova fotka
no presne toto sme riesili... byvali sme v dome bez pivnice a garaže a kedze p v rd potrebuje clovek vselico vela veci do zahrady na opravy drevo a pod rozhodli sme sa podpivnicit cely dom a budeme mat aj garaz v pivnici ...
Odpovedať
Profilova fotka
Veľký problém je vjazd, resp. rampa do garáže, ktorá je cca 2,5m pod terénom. Ak nemáš dostatočnú vzdialenosť od brány, radšej nedaj garáž do suterénu. Strmá rampa je problémom hlavne v zime, lebo sa šmýka a v lete zase pri veľkom daždi kvôli vode. Vtedy ani verejná kanalizácia nestíha odvádzať vodu, zbytočne tam máš žľab pred vchodom. Viac negatívum, ako prínos tohto riešenia.
Odpovedať
@projexin Vdaka za info. ale nechcem ist az tak hlboko, podlaha max. 1.5 m pod upraveny teren, bude sice vyssi sokel RD (cca 60-70 cm) ale prezijem. Ja len kvoli tomu sa pytam ze rozmyslam nad tymto postupom lebo clovek garaz + nejaku bordelaren potrebuje a zaklady robi taktiez kazdy (80-90 cm pod zem + 50-60 cm nad zem, co uz je 1.5 m v podstate hrubych murov v zemi). navyse sa mi naramne hodi zem z vykopu na terenne upravy co je dalsie +. a netreba opominat ze clovek ziska cosi viac ako garaz, v podstate dalsich 70-80 m2. Svokor vodu ma poriesenu, cerpadlo zopina podla plavaka a taha vodu z drenaze prec. Predminuly rok ked boli povodne tahal takmer dva tyzdne ale sam povedal ze ta elektrina nebola nic strasne. Ale to bol extrem inak problem s vodou nie je a to byva dole na rovine par desiatok m od potoka.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless Jedine v tom prípade by si mal stavať suterén, keď máš veľmi malý pozemok. Stavba suterénu je vždy nákladnejšia ako stavba prízemia. Musíš veľmi dobre vyriešiť izoláciu proti vode. Zapnúť čerpadlo už je neskoro. Steny zostanú mokré a hlavne v suteréne sa zle sušia.
Odpovedať
Profilova fotka
@projexin my máme pozemok 1300m a dom bude podpivničený a ešte aj poschodový do zeme sme išli asi 1,80 a to už je aj doska takže pivnice su dobrý kus nad zemou a je to v pohodke a take peniaze to až nestalo,,,, ked sme prepočítali tech miestnosť a garaž vedla domu vyšlo to za tie iste peniaze....
Odpovedať
@projexin samozrejme je tam natavena dvojitaasfaltova izolacia ale okolo domu je drenaz zvedena k jednemu trativodu kde je rura pre sondovanie vysky spodnej vody, ak je vysoko tak priebezne cerpa - preventivne. @betuska22 ak mozem viete mi dat do IP zhruba co Vas stalo to podpivnicenie. Dakujem.
Odpovedať
@niless dakujem za túto tému, tiež ma zaujíma podpivničenie. a tiež ma to zaujímalo kedže presne ako píšete, základové pási idú aj meter do zeme, u nás je regulatív že vchod do domu musí byť 45cm nad úrovňou chodníka.. takže to mám tiež 1,5m a kedže sa mi pozemok jemne zvažuje dole smerom od chodníka tak budem mať základy a dom skoro na 2m múroch.. takže naozaj stojí za zváženie pivnice, síce v projekte mám garáž hore ako súčasť domu, prikladám fotku predbežného projektu, ešťe niejesom presne rozhodnutý čito takto bude ale chel by som ho podpivničiž z časti a to v mieste Garáže-kúpelne a technickej miest. vchod do nej by som chcel len niečo ako na druhom obrázku a bol by umiestnený v garáži a nakoľko sme s manželkou obaja milovníci vína chcel by som z jednej jej časti urobiť toto (obr.3) len ide o to že chcem stavať poriadny Nízkoenergetický domček a bojím sa že toto podpivničenie by mi nabúralo harmonogram a nasatali by asi velké energetické straty. (prvý obrázok je vlastne zrkadlový obraz pretože pôvodne je kreslený tak že garáž na pravej strane, ale pre lepšie umiestnenie vzhladom sv.strán ho musím otočiť takto) :) čo vy nato?
Odpovedať
Ja idem stavat tiez pivnice. Vlastne som ani nerozmyslal ci to treba alebo nie. Pozemok mam svahovity a koho poznam kazdy stavia pivnice. Trocha mam strach, kolko nas to bude stat, ale 70m2 extra priestoru nemoze byt nikdy zla vec.
Odpovedať
@peka26 to máš pravdu že priestor navias sa vždy zíde ale pozri sa nato aj z druhej stránky, kedže sa bojíš kolko to bude stáť asi nebudeš mať peniaze len tak na vyhadzovanie pri nákladoch na kúrenie domu, teplú vodu elektriunu a podobne.. jednoducho povedané vela ludí vôbec nepočíta s tým aké náklady budú mať potom na prevádzku domu. A ak si spočítaš že napr budeš splácať hypotéku cca 400-500euro mesačne a toku ešte mesačné náklady na prevádzku domu o velkosti 200-250euro.. tak si to dobre zrátaj, dobrým zateplením a izoláciami sa stiahneš na mesačné náklady 100-120euro a to je už pri ročnom ušterení čo povedať... takže pozri sa nato aj z tejto stránky!
Odpovedať
@peka26 @cvoky8 ja som podpivnicoval bungalov 165m2.. na zaciatku som si polozil otazku ci chcem pivnicu alebo budem mat bordel v garazi alebo musim postavit nejaky zahradny domcek a tam vsetko skladovat.. rozhodol som sa pre pivnicu.. dalsie rozhodovanie bolo ci podpicnicit cast alebo cely dom.. pri prvej variante som sa bal co bude s domom ked nebude rovnomerne sadat.. ce nebude prskat na rozhrani pivnice.. takze som podpivnicil cely.. ten priestor je paradny.. aj ked ma to stalo 25 tis. eciek minus hlboke zaklady ktore by som robil pri nepodpivniceni..
Odpovedať
@skorpy konečne odpoveď ktorá je k veci ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cvoky8 jedina vec ktora ma hryzie je ta ze ked si pomyslim ze by som nepodpivnicoval tak uz byvam.. takto sa mi to natiahlo o pol roka... ale nestazujem sa.. stahovanie mi extra neponahla.. aspon stavba vyzrela cez dve zimi..
Odpovedať
@skorpy no to je zasa z našej strany problém, nakoľko ja by som rád ponabudúcu jar chcel začať a do vianoc sa stahovať.. preto všetko riešim teraz, všetko prepočítavam a dúfam že sa mi to všetko tak podarí :)
Odpovedať
@cvoky8 ono sa to da stihnut.. staci mat peniaze na robotnikov a mat ich zajednanych na celu stavbu.. ja si robim vetsinu sam.. co mozem a viem tak si spravim sam.. robota len cez vikend a cez den len po 16.00.. niekedy skorej a nie kazdy den.. takto sa da usetrit dost lenze sa cas natahuje.. dolezite roboty robili majstry a ostatne sam..
Odpovedať
@skorpy nuž ja som neni z fachu, mám len vela teoretických vecí načítaných, odborných literatúr o materiáloch, stavbách a podobne, čiže sám si asi tak vymalujem a položím plávačky. Preto chcem jednu firmu čo sa o všetko postará na klúč. Preto viem že ju budem vyberať dlho, ale chcem kvalitu kde budú oni zodpovedať za komplet stavbu a dajú aspoň 5-10r. Záruku. Viem že to bude stáť viac ale mám čas pracovať a nenervovať sa s tým že každú časť mi urobí niekto a potom sa náhodou pri reklamácii budú vyhovárať jeden na druhého. Všetko to má svoje plusy no aj cenové mínusy :-(
Odpovedať
@cvoky8 presne tak ako vravis.. ja som tiez neni od fachu.. vystudoval som slaboprud a elektriku si robim sam.. viam ako na to a nebojim sa toho.. sadrokarton robim prvy krat v zivote.. ked nepocitam moj barak tak som naposledy betonoval pred 20 rokmi.. vystuz do vencov som viazal sam so svagrom (tiez neni od fachu).. dva stropy ulozene a zaliate s kamosmi.. trocha tazkej roboty nezaskodi nikomu.. roboty sa nebojim a tiez som si to vsetko predtym nastudoval ako to treba spravit.. som puntickar a neviem ci by som to nechal na firmu.. niektore prace na dome ma uz nebavili ale vetsina ano.. s radostou som chodil na stavbu.. nieco ine ako sediet cely den za PC.. :)
Odpovedať
@skorpy tak ja som strojár (majster výroby) tažkej práce a hlavne manuálnej sa nebojím, s velkou radostou by som si staval sám ale bojím sa toho, čo ak urobím niečo zle, strašne sa teším až za začnem stavať aj teraz ked mám len prázdny holý pozemok tam chodím vždy ked mám chvílu voľno. Sadnem si uprostred na zem a snívam. Snívam čo tu všetko bude. Jednej veci sa ale ešte bojím a to je to že to budem 25-30 rokov splácať ;-) :-( :-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?