Základy bez debniacich tvárnic

Ahojte! Projektanti nam do projektu dali zakladove pasy, na ktore uz nemaju ist dt. Dom bude totiz mierne vsadeny do svahu. Vacsina ludi na MS ma zaklady aj s dt. Je to standardny postup (bez dt), ked je dom v miernom kopceku? Odpuste moju nevedomost. :-D
Odpovedať
@matikati Ano
Odpovedať
@janvirostko oook, super, dakujem velmi pekne.. :)
Odpovedať
@matikati nemas za co. Idealne by bolo, keby si tu pridala zvisly rez tymto miestom, ze co vsetko tam mas navrhnute. Hlavne hydroiziolaciu, tepelnu izolaciu, odvodnenie atd.
Odpovedať
@janvirostko ano, ano, pridam, ale projekt mam doma, tak az neskor..
Odpovedať
@janvirostko tak tu je ten rez aj s popiskami a skladbou.. :) ..co na to hovoris? ..mne sa to zda ok na zaklade mojich laickych info..:)
Odpovedať
@matikati ahoj, takze najprv napisem to, na co si sa pytala - v tvojom pripade to nie je standardny postup. Takyto typ zakladania sa robil pred 10 rokmi a viac. Niektori projektanti nejdu s dobou a hlavne s meniacimi sa narokmi na tepelnu techniku. 1. v styku zakladu a steny je tepelny most 2. chyba odvod povrchovych vod pomocou drenaze alebo povrchoveho zlabu. Zalezi od typu zeminy. Stekajucej vode z kopca brani samotny dom a bude to ako nejaka hradza. 3. v podlahe na terene je zalostne malo tepelnej izolacie 4. systemove dosky podlahovky by som nahradil upinacimi listami alebo uchytkami (cena) 5. anhydrid by som nahradil betonovym poterom (resp. co najdes lacnejsie) 6. pri pomurnici je tepelny most 7. pomurnicu by som nekotvil skrz, ale dal by som zavitove tyce po bokoch a nad pomurnicou ich spojil pasovinou 8. steny su slabo zateplene, pridal by som este cca raz tolko tepelnej izolacie 9. systemove dosky na 2NP by som nahradil EPS 100S v hr. 5-6 cm, na to zase betonovy poter a uchytavanie rurok ako na prizemi 10. v streche mas cca 30 cm tepelnej izolacie. Pridal by som este cca 15 cm.
Odpovedať
@janvirostko Práve si zrušil nádejného zákazníka SPP. :-)
Odpovedať
@janvirostko dakujem pekne za info..budeme to musiet zvazit a prediskutovat aj s projektantom asi..tu izolaciu stien sme planovali dat vacsiu, to je ok, akurat ta strecha a tie zaklady.. :( ..tak uvidime..
Odpovedať
@radopp no dufam, ze az taki sponzori nebudeme.. :) ..projekt sa da pomenit alebo upravit alebo stavat inak, musime to doriesit k spokojnosti.. :)
Odpovedať
@matikati nemas za co :-) Je to projekt na mieru, tak nech tam je vsetko vyriesene tak ako aj budete realizovat. Vsetky zmeny v tepelnych izolaciach maju vplyv na dimenzovanie vykurovania. Projektantom sa to urcite nebude pacit, lebo to vyzera na "ukonceny" projekt. Aka vam vysla potreba na vykurovanie za cely rok v kWh? Najdes to v teplotechnickom posudku niekde pri konci. Potom je to este preratane na kWh/m2a.
Odpovedať
@janvirostko ano, je to uz ukonceny projekt, alebo teda odovzdany.. :) ..udaje pozriem..
Odpovedať
@matikati suhlasim s tym co bolo pisane. Ale nepreber takyto projekt a neuspokoj sa s tym, ze sa pomenia veci pri stavbe, alebo, ze sa da hocicozmenit. Projekt sa robi preto aby sa vyriesili problemy konkretnej stavby a aby sa podla neho stavalo. Dalsia vec je, ze ak nedodrzis projekt a nastane problem je na tvojej strane, lebo si nedodrzala projekt. Ale cele toto je asi problem ceny, alebo kvality projektanta, co spolu suvisi. Pretoto sa oplati do projektu investovat, takze je mozne aj to, ze ste chceli za co najnizsiu cenu projekt a projektant to riadne odflakol. Nechcem tvrdit, ze to tak bolo, len to je casto realita.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spiderhst projekt robil kamarat, je to mlady chalan tak to moze byt aj tym, sme s nim dohodnuti, ze bude spolupracovat aj dalej, keby sa cosi menilo kvoli stavebnemu uradu, tak dufam, ze bude spolupracovat aj pri takychto zmenach.. :) ..ano, aj ja si vravim, ze je lepsie to mat v projekte, lebo potom sa to len tak doliepa vsetko a moze sa na nieco zabudnut a bude problem.. Projekt stal podla mna celkom dost, aj ked to bol z tych lacnejsich projektantov, ale to aj preto, ze sa pozname.. ..jedine, co teraz riesim je, ze ako to vlastne spravit..aj ten nas projektant bude mat svoj nazor, aj vy mate svoj nazor, a my teraz z toho musime vybrat to, co budeme povazovat za pravdu.. :D ..to je o tej dovere projektantovi, ktoru som trosku stratila..trosicku..
Odpovedať
@matikati Fyzikálne zákony nie sú vec názoru. Žiadaj od projektanta vysvetlenie.
Odpovedať
..takze nasa spotrebatepla na vykurovanie je v projekte vypocitana na 17,29MWh/rok..
Odpovedať
@matikati a to je vela... V EUR to znamena 830 EUR rocne v plyne. Predstav si, ze bez problemov to moze byt 4 MWh a teda 240 EUR rocne...alebo aj menej. Do izolacii potrebujes vrazit mozno dalsich 4-5 tis EUR. Za cca 7 rokov sa ti tie peniaze vratia v podobe setrenia na vykurovani. A potom si uz len v pluse. A to je iba jeden aspekt prinosu zateplenia. :-)
Odpovedať
@janvirostko fuuuha,to je dost..lepsie by bolo tych 240€ :) ..a tie izolacie za 4 5 tisic to je pri akych hrubkach? ..zhruba to,co si pisal v IP?
Odpovedať
@matikati ano, zhruba by to malo sediet. Ved si zober kalkulacku a vypocitaj objem jednotlivych druhov tepelnych izolacii, ktore by bolo treba dokupit k navrhnutym hrubkam. Ja som to len odhadol na zaklade podorysov a rezu. Najlepsie by bolo spravit PHPP a doladit aspon tepelne izolacie, okna, tienenie, vykurovanie a vetranie.
Odpovedať
..davam aj pre inych, ze o ake hrubky ide: - stena - 20 cm grafitoveho EPS70F alebo 25-30 cm bieleho EPS70F - strecha - 50 cm mineralnej vlny s lambdou 0,036 - podlaha - 25 cm EPS 150S - zaklady a sokel - EPS perimeter v takej hrubke ako fasadny EPS a hlbka zavisi podla typu zakladov a inych faktorov.
Odpovedať
@janvirostko prepac, ten tepelny most pri pomurnici neviem najst, resp neviem, co myslis..na strane schodov alebo na strane terasy?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
@matikati ahoj. Je na obidvoch stranach. Ked pridas tepelnu izolaciu do stresneho plasta a hrubka sa zvacsi smerom do interieru, tak sa tento tepelny most zmensi. Samotnu pomurnicu obal do grafitoveho EPS (lambda 0,031 az 0,032 W/mK) alebo do PUR dosiek (lambda cca 0,022 W/mK)
Odpovedať
@janvirostko Aký prínos pre stavbu ma tento bod ?: 7. pomurnicu by som nekotvil skrz, ale dal by som zavitove tyce po bokoch a nad pomurnicou ich spojil pasovinou
Odpovedať
@kelso007 taketo kotvenie je odolnejsie voci silam, ktore posobia na pomurnicu.
Odpovedať
@janvirostko - celkom nerozumiem z akého predokladu vychádzas. ked je ta tyc v strede venca a nie dve po krajoch... Moja osobna skusenost je práve opacna - pri kotvení sa stalo viac krat ze ked boli dve tak jedna z nich vylupla cast venca.(kedze je to viac na jeho okraji) Ak je strecha sedlova alebo valbová alebo pultová tak tlak krovu na obovdové múry a teda aj pomurnice je prenásaný kolmo cez sedlo na kazdej krokve. Takéto osadenie na dve tyce je nutne vykonat uplne presne (a take som este nevidel :-) a takmer stále sposobuje dáke problémy.
Odpovedať
@janvirostko ak mas na to iný názor rad sa nechám poucit :-)
Odpovedať
@kelso007 vylupnutie sa mohlo spravit "iba" v pripade, ze to bolo spravene fusersky. Teda nebola dodrzana krycia vrstva betonu a zavitove tyce boli viac na okraji ako vodorovna vystuz vo venci. Zavitove tyce sa bud prizvaraju z vnutornej strany vodorovnej vystuze venca alebo su aj vo venci spojene pasovinou. Cize vznikne taky uzavrety kotviaci obdlznik z jednotlivych prvkov. Pri osedlani krokvy nie je iba kolma sila. Je tam sikmy tlak rovnobezne s krokvou. Velkost zalezi od sklonu strechy a polohy kliestin. Presnost je vysada kralov a stavitelov kvalitnych domov, ci nie? :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?