Základy a ich vymrznutie

je lepsie nechat zaklady RD cez zimu postat nech sadnu a pokracovat v stavani potom, alebo postavit hrubu stavbu za 5 mesiace a nechat ju vymrznut?
Odpovedať
vyzera to dobre len obvodove mury na tom xps nebudu casom praskat?
Odpovedať
Profilova fotka
@catana Základy samé o sebe nemajú kam a prečo sadať.Základ sa robí tak aby nesadal.Všetko máte napísané v technickej správe a projekte.
Odpovedať
ak sa davaju 30 betonove tvarnice do vysky jedneho metra tak staci dat zvislo 10mm roksor do kazdej druhej tvarnice a vodorovne 6mm roksor?
Odpovedať
Profilova fotka
my máme šalovacie tvárnice šírky 40cm try rady je to 75cm Semelrock a dávali sme roksory do každej tvárnice vertikálne 10 mm a horizontálne 8 mm. nezabúdajte že základ je veľmy ťažko skoro nemožné dodatočne opraviť ( vystužiť )! takže ak chcete mať do budúcna pokojný spánok nešetriť a dať tam všetko ako má byť
Odpovedať
a pre istotu aj poriadne navyse, ako to byva zvykom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobra tvrdnutia základovej dosky je vraj 3 - 4 dni a doba sušenia 28 dní. Znamená to, že po 3 - 4 dňoch sa môžu ťahať múry i ukladať tehly na platňu? Je to pravda? Ako na to vplýva horúce počasie, ak často základy polievame? Vďaka
Odpovedať
@daniela.u. mne bolo povedane ked sme zalievali dosku, ze ten beton musi vyzrievat (nech uz to znamena cokolvek) a to trva par tyzdnov, urcite nie dni. Ale vam uz idu navazat tehly, takze to musite risknut (jedine ze by ste niekde v okoli mali niekoho s vysokozdviznym vozikom co by vam to tam vylozil neskor)
Odpovedať
@catana zaklady podla mna nemusia "vymrzat", je uplne ok postavit hrubu stavbu, zakryt strechou a potom to nechat cez zimu otvorene, nech sa mury zbavia prebytocnej vlhkosti. A ak si ma cela stavba este "sadnut", toto je idealny cas, nebudu vam potom pukat omietky.
Odpovedať
Profilova fotka
@daniela.u. Miešate si pojmy a názvy..Skúsim to napísať inak.Zabetónujete základové pásy a potom zhotovíte základovú železobetónovú platňu.Základy by mali byť od doby betonáže pred zhotovením múrov aspoň 10-15 dní (vyzreté ,nikdy nevyschnú) základová platňa týždeň.Polieva sa min 3-5 dní.Podľa teploty.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros celé základy - od betonáže pásov budú mať v dobe ťahania múrov 15 dní, ale platňa bude mať 5 dní. Samozrejme polievame každé cca 3 hod. Tak to bude hádam ok... :-p dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@daniela.u. Tak to má byť.Pri časových odstupoch ako uvádzate to bude určite ok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
My sme betonovali pred necelymi 2 tyzdnami, ked bolo vonku cez 30 stupnov. Platnu sme postriekali takou chemikaliou a ani raz sme nepolievali. Nic nepraska - je to super.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?